Major Power Projects in India

Andhra Pradesh :
  • Srisailam Hydroelectric Project 
  • Kothagudem Thermal Project
  • Lower Sileru Hydro-Electric Project
  • Nizam Sagar Hydel Scheme
  • Hussain Sagar Thermal Station
  • Ramagundam Thermal Station
  • Machkund Hydroelectric Project (Andra Pradesh and Odisha)
  • Balimela Hydroelectric Project (Odisha and Andhra Pradesh)
Assam :
  • Naharkatiya Thermal Project
Bihar :
  • Barauni Thermal Power Station
  • Muzaffarpur Thermal Power Station
Jharkhand :
  • Subarnarekha Hydel Power Station
  • Patratu Thermal Power Station
Delhi :
  • Badarpur Thermal Power Station 
Gujarat :
  • Dhuvaran Thermal Power Station
  • Ukai Thermal Power Project

Himachal Pradesh :
  • Baira-Siul Hydroelectric Project  
  • Giri Hydel Project
  • Rongtong Hydel Scheme
  • Sanjay (Bhabha) Hydel Project
  • Nathpa Jhakri Hydroelectric Project
Jammu & Kashmir :
  • Salal Hydroelectric Project
Karnataka :
  • Sharavati Hydroelectric Project
  • Shivasamundram Hydroelectric Project
Kerala :
  • Idukki Hydroelectric Project
  • Sabarigiri Project
Chattisgarh :
  • Korba Thermal Project 
Madhya Pradesh :

  • Satpura Thermal Project

Maharashtra :
  • Koyna Hydroelectric Project
  • Trombay Thermal Power Project
  • Nasic Power Station
  • Koradi Thermal Power Station
  • Loktak Hydroelectric Project

  • Hirakud Hydroelectric Project 
  • Talcher Thermal Power Station
  • Balimela Hydroelectric Project (Odisha and Andhra Pradesh)
  • Machkund Hydroelectric Project (Andra Pradesh and Odisha)
  • Guru Nanak Thermal Power Station
Tamil Nadu :
  • Ennore Thermal  Power Station
  • Mettur Project
  • Neyveli Thermal Power Station
  • Kundah Power Project
  • Tehri Hydroelectric Power Project
  • Harduaganj Thermal Power Station

Uttar Pradesh 
  • Rihand Hydroelectric Project
  • Yamuna Hydroelectric Project
  • Panki Thermal Power Station
  • Maneri-Bhali Hydroelectric Project
  • Obra Thermal Power Station
West Bengal
  • Bandel Thermal Power Station
  • Santaldih Thermal Scheme

National Parks and Wildlife Sanctuaries in India

  • Achanakmar Sanctuary : Bilaspur (Chattisgarh)
  • Bandhavgarh National Park : Shadol (Madhya Pradesh)
  • Bandipur National Park : Mysore (Karnataka)
  • Bannarghatta National Park : Bangalore (Karnataka)
  • Bhadra Sanctuary : Chikmangalur (Karnataka)
  • Bhimbandh Sanctuary : Monghyr
  • Bori Sanctuary : Hoshangabad (Maharashtra)
  • Borivili National Park : Mumbai
  • Chandraprabha Sanctuary : Varanasi (Uttar Pradesh)
  • Corbett National Park : Garhwal (Uttar Pradesh)
  • Dachigam Sanctuary : Srinagar (Jammu & Kashmir)
  • Dandeli Sanctuary : Dharwar (Karnataka)
  • Dudwa National Park : Lakshmipuri Kheri (Uttar Pradesh)
  • Ernakulam Rajamallam National Park : Idukki (Kerala)
  • Gandhisagar Sanctuary : Mandsaur (Madhya Pradesh)
  • Grampian Sanctuary : Diphu (Assam)
  • Ghana Bird Sanctuary : Bharatpur (Rajasthan)
  • Gir National Park : Junagarh (Gujarath)
  • Gautam Buddha Sanctuary : Gaya (Bihar)
  • Hazaribagh Sanctuary : Hazaribagh (Bihar)
  • Intangki Sanctuary : Kohima (Nagaland)
  • Jaldapara Sanctuary : Jalpaiguri (West Bengal)
  • Jim Corbett National Park : Nainital (Uttarakhand)
  • Kanha National Park : Mandla and Balaghat (Madhya Pradesh)
  • Kewal Sanctuary : Adilabad (Andhra Pradesh)
  • Kaziranga National Park : Jorhat (Assam)
  • Khang Chandzenda : Gangtok (Sikkim)
  • Kinnerasani Sanctuary : Khammam (Andhra Pradesh)
  • Kolleru Pelicanary : Eluru (Andhra Pradesh)
  • Nelapattu Bird Sanctuary : Nellore (Andhra Pradesh)
  • Manas Sanctuary : Barpetal (Assam)
  • Madumalai Sanctuary : Nilgiris (Tamil Nadu)
  • Mukambika Sanctuary : South Canara (Karnataka)
  • Nandapa Sanctuary : Tirap (Arunachal Pradesh)
  • Nawegoan National Park : Bhandare (Maharashtra)
  • Panchmarhi Sanctuary : Hoshangabad (Madhya Pradesh)
  • Periyar Sanctuary : Idukki (Kerala)
  • Ranthambore Tiger Project : Sewai Madhopur (Rajasthan)
  • Rohla National Park : Kulu (Madhya Pradesh)
  • Sariska Sanctuary : Alwar (Rajasthan)
  • Sharawathy Valley Sanctuary : Shimoga (Karnataka)
  • Shikari Devi Sanctuary : Mandi (Madhya Pradesh)
  • Similipal Sanctuary : Mayubhanj (Orissa)
  • Sunderbans Tiger Reserve : 24-Parganas (West Bengal)
  • Tadoba National Park : Chandrapur (Maharashtra)
  • Tadwai Sanctuary : Warangal (Andhra Pradesh)
  • Tansa Sanctuary : Thane (Maharashtra)
  • Tungabhadra Sanctuary : Bellary (Karnataka)
  • Valvadar National Park : Bhavnagar (Gujarat)
  • Wayanad Sanctuary : Cannanore and Kozhikode (Kerala)

Top 10 :

  1. Jim Corbett National Park, Uttarakhand
  2. Kaziranga National Park, Assam
  3. Bandipur National Park, Karnataka
  4. Bandhavgarh National Park, Madhya Pradesh
  5. Kanha National Park, Madhya Pradesh
  6. Gir National Park and  Sasan Gir Sanctuary, Gujarat
  7. Keoladeo Ghana National Park, Rajasthan
  8. Periyar National Park, Kerala
  9. Pench National Park, Madhya Pradesh
  10. Ranthambore National Park, Rajasthan 

National parks in India

  • Periyar National Park -  Kerala
  • Silent Valley National Park - Kerala
  • Dudhwa National Park - Uttar Pradesh
  • Gangotri National Park - Uttarakhand
  • Govind Pashu Vihar Wildlife Sanctuary - Uttrakhand
  • Jim Corbett National park - Uttrakhand
  • Madhav National Park - Madhya Pradesh
  • Kanha National Park - Madhya Pradesh
  • Simplipal National Park - Odisha
  • Bhitarkanika National Park - Odisha

Power stations in India

  • Tarapur Atomic Power Station - Maharashtra
  • Rajasthan Atomic Power Station - Rajasthan
  • Kaiga Atomic Power Station - Karnataka
  • Kakrapur Atomic Power Station - Gujarat
  • Narora Atomic Power Station - UP
  • Gorakhpur Atomic Power Plant - Haryana
  • Chutka Nuclear Power Plant – Madhya Pradesh
  • Jaitapur Nuclear Power Project - Maharashtra
  • Kudankulam Nuclear Power Plant - Tamilnadu
  • Kovvada Power Station - Andhra Pradesh

Major News Papers in the World

  • The Sydney Morning Herald - Australia
  • The Age - Australia
  • Globe and Mail - Canada
  • The Gazette - Canada
  • Le Monde Dawn - Paris (France) 
  • Dawn - Pakistan
  • Die Welt - Germany 
  • The Times - Britain
  • The Sun - Britain
  • The Wall Street Journal - USA
  • New York Times - USA
  • Washington Post - USA
  • People's Daily - China
  • The Asahi Shimbun - Japan
  • Mainichi Daily News - Japan
  • The New Zealand Herald - New Zealand
  • The Press - New Zealand
  • The Hindu - India
  • The Scotsman - UK
  • The Guardian - UK
  • The Herald - UK
  • The Courier - UK
  • Merdeka - Indonesia
  • Pravada - Russia
  • Zaman - Turkey

Official Books Of Governments

  • Green Book : Official reports or publications of Italy & Iran
  • White Book : The official publications of Portugal, China & Germany
  • Blue Book : Any official report of the British government 
  • Yellow Book : The report or publication of the French government 
  • Orange Book : Official report of the government of Netherlands
  • Red Book : Book banished in a country 
  • White Book : Official Publication of Germany, Portugal and China
  • White Paper : The authoritative recital of facts issued by the government stating its views on a particular matter. 
  • Grey Book : Report of the government of Belgium and Japan
  • Joint Paper : The joint report of two or more than two governments

GK Quiz Question Set - 6

1. The actual physical network of wires, cables and satellite that connects computers and resources throughout the world is the:
a) Web
b) Internet
c) E-commerce
d) Social media
Answer : b) Internet

2. A temporary storage area in a computer's memory is called:
a) ROM
b) Cache
c) Clipboard
d) RAM
Answer : c) Clipboard

3. _____ is the popular technology that allows an electronic device to exchange data using radio waves.
a) Internet
b) LAN
c) Wi-Fi
d) Intranet
Answer : c) Wi-Fi

4. The extensions .gov, .edu, .nic and .net are called as:
a) Mail.addresses
b) DNSs
c) Domain codes
d) Email targets
Answer : c) Domain codes

5. The rules for exchanging data between computers are called as:
a) Programmes
b) Procedures
c) Protocols
d) Hyperlinks
Answer : c) Protocols

6. A set of parallel wires connecting the CPU of a computer to all other input and output devices:
a) Bus
b) Mother board
d) Chips
Answer : a) Bus

7. A social networking service offered by Google Inc.
a) Facebook
b) Google+
c) Twitter
d) Instagram
Answer : b) Google+

8. Which of the following is not a hardware?
a) Printer
b) Network card
c) Internet browser
d) Monitor
Answer : c) Internet browser

9. Which of the following is not an operating system?
b) Linux
c) DOS
d) Windows XP
Answer : a)

10. What is the function of Firewall?
a) Organizes the software installed in your computer
b) Does complex calculations
c) Edits complex documents
d) Monitors and controls incoming and outgoing data traffic
Answer : d) Monitors and controls incoming and outgoing data traffic

11. What do we call programs with free trial period or reduced functionality, before payment?
a) Shareware
b) Licensed software
c) Freeware
d) Operating system
Answer : b) Licensed software

12. The safe and proper removing the existing software from the computer is:
a) Removing
b) Disabling
c) Deleting
d) Uninstalling
Answer : d) Uninstalling

13. In MS-Word file, the short cut key used to save the document is:
a) Ctrl+A
b) Ctrl+S
c) Ctrl+V
d) Ctrl+X
Answer : b) Ctrl+S

14. Which of the following is the Multilateral  Bank operated by BRICS states?
a) Development Credit Bank
b) National Development Bank
c) New Development Bank
d) Asian Development Bank
Answer : c) New Development Bank

15. The highest peak of Himalaya:
a) Gangothri
b) Mount Everest
c) Anamudi
d) Dhaulagiri
Answer : b) Mount Everest

16. Sky is blue colour because:
a) Reflection
b) Dispersion
c) Scattering
b) None of these
Answer : c) Scattering

17. Hydrogen has high calorific value. But it is not used as domestic fuel:
a) It is rare in atmosphere
b) It is light in weight
c) It has explosive nature
d) Hydrogen cumbust to give harmful products
Answer : c) It has explosive nature

18. When lime juice is added to pure water it's pH?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Increases and then decreases
Answer : b) Decreases

19. The planet which gives highest weight for substance:
a) Mars
b) Saturn
c) Jupiter
d) Venus
Answer : c) Jupiter

20. The polymer found in crustacean shell:
a) Calcium carbonate
b) Starch
c) Cellulose
d) Chitosan
Answer : d) Chitosan

21. Dry ice is:
a) Solid CO2
b) Solid NO2
c) Solid SO2
d) Solid CO
Answer : a) Solid CO2

22. Acid used to wash eyes:
a) Lactic acid
b) Acetic acid
c) Boric acid
d) Citric acid
Answer : c) Boric acid

23. Most commonly used bleaching agent is:
a) Alcohol
b) Carbon dioxide
c) Chlorine
d) Sodium chloride
Answer : c) Chlorine

GK Quiz Question Set - 5

1. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
c) C
Answer : b) PROLOG

2. Programmed instruction to the computer is known as:
a) Data
b) Code
c) Documentation
d) Database
Answer : b) Code

3. IBM 1401 is ______ generation computer?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
Answer : b) Second

4. The term associated with the processing speed of computer:
b) MPG
d) CPS
Answer : c) MIPS

5. In 1983, who defined the term Computer Virus?
a) Fred Cohen
b) Smith
c) Norton
d) Mcafee
Answer : a) Fred Cohen

6. When IT Act, 2000 of India came into force?
a) 17 October 2000
b) 17 January 2001
c) 17 November 2000
d) 17 September 2000
Answer : a) 17 October 2000

7. Unauthorized attempts to bypass the security mechanisms of an information system or network is called:
a) Spoofing
b) Blocking
c) Hacking
d) Resisting
Answer : a) Spoofing

8. A printer is this kind of device:
a) Input
b) Word processing
c) Processing
d) Output
Answer : d) Output

9. Which one is a text editor for Microsoft windows?
a) MS Word
b) MS Excel
c) Wordpad
d) Notepad
Answer : c) Wordpad

10. Software which allows the user to load a web page is called:
a) Operating system
b) Web site
c) Browser
d) Home page
Answer : c) Browser

11. Which of the following branch of physics deals with the study of low temperature?
a) Acoustics
b) Biophysics
c) Cryogenics
d) Mechanics
Answer : c) Cryogenics

12. The instrument used for measuring speed of wind is:
a) Dosimeter
b) Barometer
c) Chronometer
d) Anemometer
Answer : d) Anemometer

13. Optical fibers used in modern communication systems are based on the phenomenon:
a) Toatal internal reflection
b) Dispersion
c) Diffraction
d) Interference
Answer : a) Toatal internal reflection

14. The largest mangrove forest in the world is:
a) CanGio
b) Bhitarkanika
c) Sundarbans
d) Pichavaram
Answer : c) Sundarbans

15. Which of the following is the most abundant element in the universe?
a) Helium
b) Hydrogen
c) Oxygen
d) Nitrogen
Answer : b) Hydrogen

16. The components of bleaching powder are:
a) Chlorine and Sodium
b) Chlorine and Carbon
c) Chlorine and Calcium
d) Chlorine and Hydrogen
Answer : c) Chlorine and Calcium

17. Which of the following is the nature of the ore in mineral Dolomite?
a) Sulphides
b) Oxides
c) Carbonates
d) Sulphates
Answer : c) Carbonates

18. The atmosphere of the earth is divided into two different layers. How many layers are there?
a) Four
b) Five
c) Six
d) Eight
Answer : b) Five

19. What is the distance between the extreme latitude points of East and West of India?
a) 3210 km
b) 2933 km
c) 1860 km
d) 2480 km
Answer : b) 2933 km

20. In the 12th Plan the Government intends to reduce poverty by:
a) 8%
b) 9%
c) 10%
d) 7%
Answer : c) 10%

21. The 'Phoenix Settlement' founded by Gandhi is located at/in
a) Ahmedabad
b) Gujarat
c) England
d) South Africa
Answer : d) South Africa

22. Which of the following Shedule of the Constitution contains provisions of Panchayati Raj?
a) 12th Schedule
b) 11th Schedule
c) 10th Schedule
d) 7th Schedule
Answer : b) 11th Schedule

23. Which of the following is the most populous city in India?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Chennai
d) Delhi
Answer : d) Delhi

24. In which of the following minerals in India is the largest producer in the world?
a) Gold
b) Coal
c) Manganese
d) Mica
Answer : d) Mica

25. Who among the following was awarded Bharat Ratna in 2015?
a) Pandit Madan Mohan Malaviya
b) Morarji Desai
c) C Rajagopalachari
d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer : a) Pandit Madan Mohan Malaviya

26. Uttishthata, Jagrata, Prapya Varan Nibodhata - Whose inspirational words are these?
a) Mohandas Karamchand Gandhi
b) Rabindranath Tagore
c) Sarvepalli Radhakrishnan
d) Swami Vivekananda
Answer : d) Swami Vivekananda

27. MS Gopalakrishnan, Lalgudi Jayaraman, TN Krishnan are renowned:
a) Flutists
b) Violinists
c) Sitarists
d) Tabalists
Answer : b) Violinists

28. The pen name of Benny Daniel is:
a) Anand
b) Benyamin
c) Ekalavyan
d) Kesari
Answer : b) Benyamin

29. Which of the following art form of Kerala is the oldest existing classical theatre form of the world?
a) Kathakali
b) Koodiyattam
c) Krishnanattam
d) Margam Kali
Answer : b) Koodiyattam

30. To Students is a book written by:
a) Rabindranath Tagore
b) HR Bhatia
c) Dr Zakkir Hussain
d) Mahatma Gandhi
Answer : d) Mahatma Gandhi

31. What is the speed record set by a seven-coach magnetic levitation train in Japan in 2015 April?
a) 583 kmph
b) 603 kmph
c) 653 kmph
d) 589 kmph
Answer : b) 603 kmph

32. The United Nations has designated 15th June as:
a) Autism Awareness Day
b) World Elder Abuse Awareness Day
c) Zero Discrimination Day
d) Globel Day of Parents
Answer : b) World Elder Abuse Awareness Day

33. Eddie Redmayne got the 2015 Oscar Award for Best Actor for his performance in the film The Theory of Everything. This film is based on the life of:
a) Martin Luther King
b) Thomas Alva Edison
c) Stephen Hawking
d) Abraham Lincoln
Answer : c) Stephen Hawking

34. Kailash Satyarthi who won the Nobel Peace Prize 2014 is:
a) A child right activist
b) An environmental activist
c) A green peace activist
d) A human rights activist
Answer : a) A child right activist

35. The first Grama Panchayat in India to receive a National Award for Public Administration:
a) Eraviperoor Grama Panchayat
b) Karakulam Grama Panchayat
c) Vellanadu Grama Panchayat
d) Edavanna Grama Panchayat
Answer : a) Eraviperoor Grama Panchayat

36. "The end of all knowledge must be the building up of character." These are the words of:
a) Mahatma Gandhi
b) Rousseau
c) Swami Vivekananda
d) Dr Zakkir Hussain
Answer : a) Mahatma Gandhi

37. Which state has the highest life expectancy at birth according to the Human Development Report published in 2011?
a) Andhra Pradesh
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Kerala
Answer : d) Kerala

38. The melting point of aluminium is:
a) 800 degree celcius
b) 660 degree celcius
c) 560 degree celcius
d) 360 degree celcius
Answer : a) 800 degree celcius

39. Specific gravity of electrolyte is measured by:
a) Lactometer
b) Pyrometer
c) Hydrometer
d) Galvanometer
Answer : c) Hydrometer

40. Which type of drawing sheet having biggest area?
a) A3
b) A2
c) A1
d) A0
Answer : d) A0

41. The unit of quantity of electricity is:
a) Watt hour
b) Coulomb
c) Ampere
d) Volt
Answer : b) Coulomb

42. Which tool is used to measure the size of the conductor?
a) Bevel Gauge
b) Vernier Caliper
c) Standard wire gauge
d) Depth gauge
Answer : c) Standard wire gauge

43. Which substance is diamagnetic?
a) Manganese
b) Nickel
c) Bismuth
d) Cobalt
Answer : c) Bismuth

44. Tesla is the unit of:
a) Flux density
b) Flux
c) Reluctance
d) Magnetic field strength
Answer : a) Flux density

45. _______ was responsible for the partition of Bengal.
a) Lord Wavell
b) Lord  Curzon
c) Lord Rippon
d) Lord Mountbatten
Answer : b) Lord  Curzon

46. Importance of the year 1942 is:
a) Civil Disobedience Movement
b) Non Co-operation Movement
c) Quit India Movement
d) None of these
Answer : c) Quit India Movement

47. The founder of Indian National Congress was:
a) WC Banarjee
b) Tilak
c) Gandhiji
d) AO Hume
Answer : d) AO Hume

48. The first martyr of 1857 revolt:
a) Nana Sahib
b) Mangal Pande
c) Rani Lakshmi Bai
d) Tantya Tope
Answer : b) Mangal Pande

49. In the Sangam period the hilly regions were called as:
a) Mullai
b) Kurinji
c) Marutham
d) Palai
Answer : b) Kurinji

50. The greatest mountain range come between northern and southern India:
a) Aravalli
b) Satpura
c) Vindhya
d) Ponmudi
Answer : c) Vindhya

GK Quiz Question Set - 4

1. Which of the following is not a viral disease?
a) Avion flue
b) Malaria
c) Sars
d) Dengue fever
Answer : b) Malaria

2. Richard Stallman is in connection with:
a) Internet
b) Free operating system
c) Computer virus
d) Search Engine
Answer : b) Free operating system

3. Who among the following in India was the first winner of Nobel prize in Physics?
a) S. Chandrasekharan
b) C.V. Raman
c) V. Ramakrishnan
d) Hargovind Khorane
Answer : b) C.V. Raman

4. Over production of which hormone leads to exophthalmic goiture?
a) Iodine
b) Insulin
c) Thyroxine
d) ADH
Answer : c) Thyroxine

5. A liquid having pH value more than 7 is:
a) Citric acid
b) Lime water
c) Soda water
d) Vinagiri
Answer : b) Lime water

6. Which among the following is not correctly paired?
a) Dynamo - Alfred Nobel
b) Television - JL Baird
c) Computer - Charles Babbage
d) DDT - Pole Muller
Answer : a) Dynamo - Alfred Nobel

7. The instrument used to measure the growth of the planet is:
a) Durometer
b) Auxanometer
c) Potometer
d) Cryometer
Answer : b) Auxanometer

8. Which among the following is a molecular scissor?
a) Ligas
b) Restriction endonuclease
c) Super bugs
d) Endrophyl
Answer : b) Restriction endonuclease

9. The first nuclear reactor in India, is:
a) Saras
b) Param 9000
c) Apsara
d) Durga
Answer : c) Apsara

10. Which element is in chlorophyll?
a) Na
b) K
c) Mg
c) Ca
Answer : c) Mg

11. 'One vision, One Identity, One Community' is the motto of which of the following organisations?
d) NAM
Answer : b) ASEAN

12. What is the ordinal number of Ban Ki Moon as the Secretary General of UNO?
a) Seventh
b) Ninth
c) Tenth
d) Eighth
Answer : d) Eighth

13. Which year was declared as the International year of Family Farming?
a) 2013
b) 2014
c) 2015
d) 2016
Answer : b) 2014

14. Nobel Prize for Literature for 2013 was awarded to:
a) Alice Munro
b) Eleanor Carlon
c) Martin Karplus
d) James E Rothman
Answer : a) Alice Munro

15. Asian Games 2014 was held at:
a) Tokyo
b) Hanoy
c) Incheon
d) Colombo
Answer : c) Incheon

16. The Right to Free and Compulsory Education Act was enacted in:
a) 2008
b) 2009
c) 2010
d) 2012
Answer : b) 2009

17. The founder of Wiki Leaks is:
a) Bill Gates
b) Julian Assange
c) Gill Abramson
d) Jacob J Lew
Answer : c) Gill Abramson

18. The Seventeenth SAARC Submit was held at:
a) New Delhi
b) Colombo
c) Thimpu
d) Addu
Answer : d) Addu

19. Rajeev Awaas Yojana aims at:
a) Poverty Free India
b) Slum Free India
c) Rural Employment
d) Rural Road Development
Answer : b) Slum Free India

20. The new name of Planning Commission:
b) Bharat Ayog
c) NITI Ayog
d) NEET Ayog
Answer : c) NITI Ayog

21. ________ marked the first mass campaign against British Rule led by Indian National Congress.
a) Ahamedabad Mill Strike
b) Non Co-operation Movement
c) Civil Disobedience Movement
d) Khilafat Movement
Answer : b) Non Co-operation Movement

22. The Pioneer Martyer of 1957 revolt:
a) Rani Lakshmi Bai
b) Mangal Pandey
c) Nana Sahib
d) Tantia Tope
Answer : b) Mangal Pandey

23. Swaraj is my birth right and I shall have it:
a) Bal Gangadar Tilak
b) Lala Lajpat Rai
c) Bipin Chandra Pal
d) Gopala Krishna Gokhale
Answer : a) Bal Gangadar Tilak

24. Who is Frontier Gandhi?
a) Khan Abdul Gaffer Khan
b) Muhammed Ali Jinnah
c) Muhammed Iqbal
d) Sir Sayyed Ahammad Khan
Answer : a) Khan Abdul Gaffer Khan

25. The first Education Minister of free India:
a) Motilal Nehru
b) Sardar Patel
c) VP Menon
d) Maulana Abdul Kalam Azad
Answer : d) Maulana Abdul Kalam Azad

26. Who was the Grand Old man of India?
a) AO Hume
b) WC Bannerji
c) CR Das
d) Dadabai Nauoroji
Answer : d) Dadabai Nauoroji

27. What was the importance of the year 1942 in the history of India's struggle for Independence?
a) Quit India Movement
b) Cabinet Mission Plan
c) Simla Conference
d) Mountbatten plan
Answer : a) Quit India Movement

28. Who was the political Guru of Mahatma Gandhi?
a) Annie Besant
b) Bipin Chandra Pal
c) Gopala Krishna Gokhale
d) WC Bannerji
Answer : c) Gopala Krishna Gokhale

29. Who was popularly known as 'Lion of Punjab'?
a) Lala Lajpat Rai
b) Maharaja Ranjit Singh
c) CR Das
d) Motilal Nehru
Answer : a & b are right answers

30. Who was the founder of Benares Hindu University?
a) Bipin Chandra Pal
b) Motilal Nehru
c) CR Das
d) Pandit Madan Mohan Malaviya
Answer : d) Pandit Madan Mohan Malaviya

31. The National Commission for women was constituted in:
a) 1985
b) 1992
c) 1995
d) 2000
Answer : b) 1992

32. The number of members nominated by the princely states to the Constituent Assembly were:
a) 36
b) 39
c) 63
d) 93
Answer : d) 93

33. The nomination of members in Rajya Sabha by the president was borrowed by the Constitution of India from:
a) UK
b) USA
c) Australia
d) Ireland
Answer : a) UK

34. Which among the following way is not a way for acquisition of citizenship in India?
a) Renunciation
b) Descent
c) Registration
d) Incorporation of territory
Answer : a) Renunciation

35. Who was appointed as the advisor of the Constituent assembly?
a) Dr. Rajendra Prasad
b) KM Munshi
c) BN Rao
d) Dr BR Ambedkar
Answer : c) BN Rao

36. The Article in Indian Constitution which prohibits intoxicating drinks and drugs:
a) Article 45
b) Article 47
c) Article 48
d) Article 50
Answer : b) Article 47

37. The president of India may sometimes simply keep a bill on his table indefinitely without giving or refusing assent. This is:
a) Absolute Veto
b) Qualified Veto
c) Suspensive Veto
d) Pocket Veto
Answer : d) Pocket Veto

38. The constitution first Amendment Act sought to:
a) declare that an amendment passed in accordance with Article 368 will not be law with the meaning of Article 13
b) nullify the judicially created doctrine of basic features
c) curtail the right to property guaranteed by Article 31
d) None of the above
Answer : c) curtail the right to property

39. A member of the State Public Service Cimmision may resign his office by writing addressed to:
a) The President
b) The Governer
c) The Cheif Minister
d) The Chairman
Answer : b) The Governer

40. Obiter Dicta is:
a) that part of the judgement which was strictly not necessary for the disposal of the cause or matter before the court
b) that which was necessary to dispose of the matter and forms the crux of the decision
c) Both
d) None of the above
Answer : a) that part of the judgement which was strictly not necessary for the disposal of the cause or matter before the court

41. Which is the thrust area of Valmiki Ambedkar Awaas Yojana?
a) Rural areas
b) Urban areas
c) Tribal areas
d) None of these
Answer : b) Urban areas

42. When was 'Andyodaya Anna Yojana' launched?
a) August 15, 2000
b) August 15, 2010
c) December 25, 2000
d) December 25, 2010
Answer : c) December 25, 2000

43. Which is not included in Bharath Nirman?
a) The Rural Roads
b) The Rural Housing
c) The Rural Water Supply
d) The Rural Health
Answer : d) The Rural Health

44. Expand IAY:
a) Indian Antipoverty Yojana
b) Integrated Antipoverty Yojana
c) Indian Awaas Yojana
d) Indira Awaas Yojana
Answer : d) Indira Awaas Yojana

45. Which scheme targets the most vulnerable groups of population including children up to 6 years of age, pregnant women and nursing mothers in backward rural areas, tribal areas and urban slums?
c) AAY
d) JRY
Answer : a) ICDS

46. When did 'Pradhan Mantri Adharsh Yojana' formally launched?
a) 2008
b) 2010
c) 2012
d) 2014
Answer : b) 2010

47. Which is the thrust area of Prime Minister's Rozgar Yojana?
a) Old age people
b) Unemployed youth
c) Destitute women
d) Differentially able population
Answer : b) Unemployed youth

48. In Kerala which programme is formally registered as the "State Poverty Eradication Mission" a society registered under the Travancore Kochi Literary Scientific and Charitable Society Act?
b) BSY
c) Kudumbasree
Answer : c) Kudumbasree

49. Expand NREGP:
a) National Rural Educational Growth Programme
b) National Road and Electricity Generating Programme
c) National Rural Employment Guarantee Programme
d) National Railway Engineering Growth Project
Answer : c) National Rural Employment Guarantee Programme

50. Which is the grss root functionary of Kudumbasree?
a) NHG
b) CDS
c) ADS
d) Grama sabha
Answer : a) NHG