General Knowledge Questions - 10

1. The first president of Nair Service Society was:
(a) Mannathu Padmanavhan
(b) G.P. Pillai
(c) K. Kelappan
(d) K.P. Kesavamenon
Answer : (c) K. Kelappan

2. Mahatma Gandhi met Sree Narayana Guru at Varkala on:
(a) 1925 March 12
(b) 1925 April 12
(c) 1928 January 13
(d) 1928 February 13
Answer : (a) 1925 March 12

3. Govt. Brennen College was started by which of the following missionaries?
(a) Basel Mission
(b) C.M.S. Missionaries
(c) L.M.S. Missionaries
(d) Serampore Missionaries
Answer : (a) Basel Mission

4. Chaturyantam is a work written by:
(a) Fr. Anjelo francis
(b) Fr. Clement
(c) Fr. Kiriyattil Ousep
(d) Amos Patiri
Answer : (d) Amos Patiri

5. The Tatwaprakasika Asram was atarted by:
(a) Sahodaran Ayyappan
(b) Poykayil Kumara Guru
(c) Vagbhadananda
(d) Chattampi Swamikal
Answer : (c) Vagbhadananda

6. NITI is:
(a) National Industrial Training Institute
(b) National Information Technology Institute
(c) National Information Training Institute
(d) National Institution for Transforming India
Answer : (d) National Institution for Transforming India

7. Malabar Echnomic Union was founded by:
(a) C. Kesavan
(b) C. Krishnan
(c) Dr. P. Palpu
(d) C.V. Kunhiraman
Answer : (c) Dr. P. Palpu

8. Badhiravilapam is a poem written by:
(a) Ulloor S. Parameswara Iyer
(b) Kumaran Asan
(c) Vallathol Narayana Menon
(d) P.K. Narayana Pillai
Answer : (c) Vallathol Narayana Menon

9. The matryr of the Paliyam Satyagraha?
(a) A.K. Gopalan
(b) Kunhapi
(c) Govinda Panikkar
(d) A.G. Velayudhan
Answer : (d) A.G. Velayudhan

10. The dance form Ramanattam was invented by:
(a) Kottayam Thampuran
(b) Kottarakkara Thampuran
(c) Raja of Vettathunad
(d) Zamorin of Calicut
Answer : (b) Kottarakkara Thampuran

No comments:

Post a Comment