General Knowledge Questions - 38

1. ________ marked the first mass campaign against British Rule led by Indian National Congress.
a) Ahamedabad Mill Strike
b) Non Co-operation Movement
c) Civil Disobedience Movement
d) Khilafat Movement
Answer : b) Non Co-operation Movement

2. The Pioneer Martyer of 1957 revolt:
a) Rani Lakshmi Bai
b) Mangal Pandey
c) Nana Sahib
d) Tantia Tope
Answer : b) Mangal Pandey

3. Swaraj is my birth right and I shall have it:
a) Bal Gangadar Tilak
b) Lala Lajpat Rai
c) Bipin Chandra Pal
d) Gopala Krishna Gokhale
Answer : a) Bal Gangadar Tilak

4. Who is Frontier Gandhi?
a) Khan Abdul Gaffer Khan
b) Muhammed Ali Jinnah
c) Muhammed Iqbal
d) Sir Sayyed Ahammad Khan
Answer : a) Khan Abdul Gaffer Khan

5. The first Education Minister of free India:
a) Motilal Nehru
b) Sardar Patel
c) VP Menon
d) Maulana Abdul Kalam Azad
Answer : d) Maulana Abdul Kalam Azad

6. Who was the Grand Old man of India?
a) AO Hume
b) WC Bannerji
c) CR Das
d) Dadabai Nauoroji
Answer : d) Dadabai Nauoroji

7. What was the importance of the year 1942 in the history of India's struggle for Independence?
a) Quit India Movement
b) Cabinet Mission Plan
c) Simla Conference
d) Mountbatten plan
Answer : a) Quit India Movement

8. Who was the political Guru of Mahatma Gandhi?
a) Annie Besant
b) Bipin Chandra Pal
c) Gopala Krishna Gokhale
d) WC Bannerji
Answer : c) Gopala Krishna Gokhale

9. Who was popularly known as 'Lion of Punjab'?
a) Lala Lajpat Rai
b) Maharaja Ranjit Singh
c) CR Das
d) Motilal Nehru
Answer : a & b are right answers

10. Who was the founder of Benares Hindu University?
a) Bipin Chandra Pal
b) Motilal Nehru
c) CR Das
d) Pandit Madan Mohan Malaviya
Answer : d) Pandit Madan Mohan Malaviya

No comments:

Post a Comment