General Knowledge Questions - 39

1. The National Commission for women was constituted in:
a) 1985
b) 1992
c) 1995
d) 2000
Answer : b) 1992

2. The number of members nominated by the princely states to the Constituent Assembly were:
a) 36
b) 39
c) 63
d) 93
Answer : d) 93

3. The nomination of members in Rajya Sabha by the president was borrowed by the Constitution of India from:
a) UK
b) USA
c) Australia
d) Ireland
Answer : a) UK

4. Which among the following way is not a way for acquisition of citizenship in India?
a) Renunciation
b) Descent
c) Registration
d) Incorporation of territory
Answer : a) Renunciation

5. Who was appointed as the advisor of the Constituent assembly?
a) Dr. Rajendra Prasad
b) KM Munshi
c) BN Rao
d) Dr BR Ambedkar
Answer : c) BN Rao

6. The Article in Indian Constitution which prohibits intoxicating drinks and drugs:
a) Article 45
b) Article 47
c) Article 48
d) Article 50
Answer : b) Article 47

7. The president of India may sometimes simply keep a bill on his table indefinitely without giving or refusing assent. This is:
a) Absolute Veto
b) Qualified Veto
c) Suspensive Veto
d) Pocket Veto
Answer : d) Pocket Veto

8. The constitution first Amendment Act sought to:
a) declare that an amendment passed in accordance with Article 368 will not be law with the meaning of Article 13
b) nullify the judicially created doctrine of basic features
c) curtail the right to property guaranteed by Article 31
d) None of the above
Answer : c) curtail the right to property

9. A member of the State Public Service Cimmision may resign his office by writing addressed to:
a) The President
b) The Governer
c) The Cheif Minister
d) The Chairman
Answer : b) The Governer

10. Obiter Dicta is:
a) that part of the judgement which was strictly not necessary for the disposal of the cause or matter before the court
b) that which was necessary to dispose of the matter and forms the crux of the decision
c) Both
d) None of the above
Answer : a) that part of the judgement which was strictly not necessary for the disposal of the cause or matter before the court

No comments:

Post a Comment