General Knowledge Questions - 4

1. When the diameter of the shaft is doubled, its torque transmitting capacity will be increased by:
(a) 16 times
(b) 2 times
(c) 4 times
(d) 8 times
Answer : (d) 8 times

2. If the Poisson's ratio is 0.25, then the ratio of shear modulus to the elastic modulus is:
(a) 0.25
(b) 0.4
(c) 1.25
(d) 0.5
Answer : (b) 0.4

3. The poisson's ratio of carbon steel is:
(a) 0.41
(b) 0.21
(c) 0.29
(d) 0.75
Answer : (c) 0.29

4. The process of addition of moisture to air at constant dry bulb temperature is:
(a) air conditioning
(b) humidification
(c) sensible heating
(d) dehydration
Answer : (b) humidification

5. Boiling temperature of Freon-22 is:
(a) -33.33°C
(b) -78.5°C
(c) -29.8°C
(d) -40.7°C
Answer : (d) -40.7°C

6. In a psychrometric process, the sensible heat added is 40 kJ/sec and latent heat added is 30 kJ/sec. The sensible heat factor for the process will be:
(a) 0.3
(b) 0.67
(c) 0.6
(d) 0.57
Answer : (d) 0.57

7. The highest temperature in vapour compression cycle occurs at:
(a) receiver
(b) expansion valve
(c) compressor discharge
(d) condenser discharge
Answer : (c) compressor discharge

8. Greenhouse effect refers to increase in:
(a) global temperature
(b) carbon monoxide
(c) atmospheric pressure
(d) greenary
Answer : (a) global temperature

9. At the critical point of stream:
(a) boiling point is 0°C
(b) enthalpy of evaporation is zero
(c) sensible heat is zero
(d) total enthalpy is zero
Answer : (b) enthalpy of evaporation is zero

10. Concentration of solids in boiler drum is controlled by:
(a) reducing dosage of chemical
(b) blowdown
(c) steam venting
(d) deaeration
Answer : (b) blowdown

No comments:

Post a Comment