General Knowledge Questions - 40

1. Which is the thrust area of Valmiki Ambedkar Awaas Yojana?
a) Rural areas
b) Urban areas
c) Tribal areas
d) None of these
Answer : b) Urban areas

2. When was 'Andyodaya Anna Yojana' launched?
a) August 15, 2000
b) August 15, 2010
c) December 25, 2000
d) December 25, 2010
Answer : c) December 25, 2000

3. Which is not included in Bharath Nirman?
a) The Rural Roads
b) The Rural Housing
c) The Rural Water Supply
d) The Rural Health
Answer : d) The Rural Health

4. Expand IAY:
a) Indian Antipoverty Yojana
b) Integrated Antipoverty Yojana
c) Indian Awaas Yojana
d) Indira Awaas Yojana
Answer : d) Indira Awaas Yojana

5. Which scheme targets the most vulnerable groups of population including children up to 6 years of age, pregnant women and nursing mothers in backward rural areas, tribal areas and urban slums?
a) ICDS
b) DWCRA
c) AAY
d) JRY
Answer : a) ICDS

6. When did 'Pradhan Mantri Adharsh Yojana' formally launched?
a) 2008
b) 2010
c) 2012
d) 2014
Answer : b) 2010

7. Which is the thrust area of Prime Minister's Rozgar Yojana?
a) Old age people
b) Unemployed youth
c) Destitute women
d) Differentially able population
Answer : b) Unemployed youth

8. In Kerala which programme is formally registered as the "State Poverty Eradication Mission" a society registered under the Travancore Kochi Literary Scientific and Charitable Society Act?
a) MGNREGA
b) BSY
c) Kudumbasree
d) ICDS
Answer : c) Kudumbasree

9. Expand NREGP:
a) National Rural Educational Growth Programme
b) National Road and Electricity Generating Programme
c) National Rural Employment Guarantee Programme
d) National Railway Engineering Growth Project
Answer : c) National Rural Employment Guarantee Programme

20. Which is the grss root functionary of Kudumbasree?
a) NHG
b) CDS
c) ADS
d) Grama sabha
Answer : a) NHG

No comments:

Post a Comment