General Knowledge Questions - 43

1. The 'Phoenix Settlement' founded by Gandhi is located at/in
a) Ahmedabad
b) Gujarat
c) England
d) South Africa
Answer : d) South Africa

2. Which of the following Shedule of the Constitution contains provisions of Panchayati Raj?
a) 12th Schedule
b) 11th Schedule
c) 10th Schedule
d) 7th Schedule
Answer : b) 11th Schedule

3. Which of the following is the most populous city in India?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Chennai
d) Delhi
Answer : d) Delhi

4. In which of the following minerals in India is the largest producer in the world?
a) Gold
b) Coal
c) Manganese
d) Mica
Answer : d) Mica

5. Who among the following was awarded Bharat Ratna in 2015?
a) Pandit Madan Mohan Malaviya
b) Morarji Desai
c) C Rajagopalachari
d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer : a) Pandit Madan Mohan Malaviya

6. Uttishthata, Jagrata, Prapya Varan Nibodhata - Whose inspirational words are these?
a) Mohandas Karamchand Gandhi
b) Rabindranath Tagore
c) Sarvepalli Radhakrishnan
d) Swami Vivekananda
Answer : d) Swami Vivekananda

7. MS Gopalakrishnan, Lalgudi Jayaraman, TN Krishnan are renowned:
a) Flutists
b) Violinists
c) Sitarists
d) Tabalists
Answer : b) Violinists

8. The pen name of Benny Daniel is:
a) Anand
b) Benyamin
c) Ekalavyan
d) Kesari
Answer : b) Benyamin

9. Which of the following art form of Kerala is the oldest existing classical theatre form of the world?
a) Kathakali
b) Koodiyattam
c) Krishnanattam
d) Margam Kali
Answer : b) Koodiyattam

10. To Students is a book written by:
a) Rabindranath Tagore
b) HR Bhatia
c) Dr Zakkir Hussain
d) Mahatma Gandhi
Answer : d) Mahatma Gandhi

No comments:

Post a Comment