General Knowledge Questions - 49

1. The World Wetland Day is observed on:
Answer : February 2

2. What is known as thiokol?
Answer : Synthetic rubber

3. Detergents are sodium or potassium salts of:
Answer : Sulphonic acid

4. Who invented the Black Box Flight Recorder?
Answer : David Warren

5. Who was the first woman Governor of India?
Ans : Sarojini Naidu

6. The Kerala Kalamandalam was established in the year?
Answer : 1930

7. Where is National University of Advanced Legal Studies situated?
Answer : Kochi

8. Which Veda contains famous 'Gayatri Mantra'?
Answer : Rig Veda

9. The length of Konkan Railway is :
Answer : 760 km

10. The International Tourism Year was observed in ____?
Answer : 1967

11. The poisoning of which heavy metal causes the Mina Mata disease?
Answer : Mercury

12. Itai-itai disease is caused by the poisoning of _____?
Answer : Cadmium

13. Who discovered colour blindness?
Answer : John Dalton

14. Which is known as Universal donor of all blood groups?
Answer : O group

15. What is the best conductor of heat and electricity?
Answer : Silver

16. What is the chemical name of washing soda?
Answer : Sodium carbonate

17. Which acid is present in lemon?
Answer : Citric acid

18. What is the chemical content of laughing gas?
Answer : Nitrous oxide

19. The study of action of drugs is known as:
Answer : Pharmacology

20. Teachers day in India is celebrated on:
Answer : September 5

No comments:

Post a Comment