General Knowledge Questions - 54

1. Dr. CV Raman was awarded Nobel Prize in:
Ans : Physics

2. The planet with only one satellite is:
Ans : Earth

3. Which mosquito transmits chikungunya fever?
Ans : Aedes

4. Major river of the world 'Nile' falls in which sea?
Ans : Mediterranean

5. Napoleon belonged to which country?
Ans : France

6. The capital of Lakshadweep is at:
Ans : Kavarathy

7. Which is the smallest gland in human body?
Ans : Pituitary

8. Which is the smallest nation of the world?
Ans : Vatican

9. Medical science that deals with malaria is called:
Ans : Malariology

10. Which fruit is known as king of fruit?
Ans : Mango

11. Which vitamin is not present in any vegitables?
Ans : Vitamin D

12. Which is the second most abundant salt in sea water?
Ans : Magnesium chloride

13. What is the second most abundant element in human body?
Ans : Carbon

14. Which metal is used in the fireworks to give them a purple color?
Ans : Rubidium

15. Which Indian state has the most number of cities?
Ans : Tamil Nadu

16. Who was the first Indian ruler to use rocket in the battle?
Ans : Tipu Sultan

17. Where is the Bhandarkar Oriental Research Institute located?
Ans : Pune

18. Who set the tune for the National Song 'Vande Mataram'?
Ans : Jadunath Bhattacharya

19. Which is the only corporatised major port in India?
Ans : Ennore

20. In which country is the famous Adam's Peak located?
Ans : Sri Lanka

No comments:

Post a Comment