General Knowledge Questions - 9

1. The first travelogue in Malayalam language was written by:
(a) Paremakkil Thoma Kattanar
(b) Arnos Patiri
(c) Fr. Clement
(d) Anjelo Francis
Answer : (a) Paremakkil Thoma Kattanar

2. The first Signatory to the malayali memorial was:
(a) K.P. sankara Menon
(b) G.P. Pillai
(c) Dr. Pallpu
(d) Kandathil Vargheese Mappila
Answer : (a) K.P. sankara Menon

3. Karmavipakam is the autobiography of:
(a) Mannathu Padmanabhan
(b) M.R.B
(c) V.T. Bhattathiripad
(d) Premji
Answer : (c) V.T. Bhattathiripad

4. Arya Pallam is related with which of the following?
(a) salt satyagraha
(b) Vaikom satyagraha
(c) Guruvayur satyagraha
(d) Paliyam satyagraha
Answer : (d) Paliyam satyagraha

5. Which of the following is chatacterised as the most essential of all fundamental rights?
(a) The Right to Equality
(b) The Right to Freedom
(c) The Right against Exploitation
(d) The Right to Constitutional remedies
Answer : (b) The Right to Freedom

6. Who among the following belonged to the Serampore Missionaries?
(a) Rev. Mead
(b) Ringeltaube
(c) C.M. agur
(d) William Carey
Answer : (d) William Carey

7. LARR is a Central Act related to:
(a) Labour
(b) Land acquisition
(c) Women uplift
(d) Space research
Answer : (b) Land acquisition

8. Sujananandini was started by:
(a) C.V. Kunhiraman
(b) Paravur Kesavan Asan
(c) Swadeshabhimani Ramakrishnapillai
(d) c. Krishnan
Answer : (b) Paravur Kesavan Asan

9. Mokashapradeepam is a work of:
(a) Swami Vagbhadananda
(b) Vaikunda Swamikal
(c) Brahmananda Sivayogi
(d) Chattambi swamikal
Answer : (c) Brahmananda Sivayogi

10. The first Malayalam Newspaper banned by the Travancore Government?
(a) Sandishtavadi
(b) Swadeshabhimani
(c) Jnananikshepam
(d) Malayali
Answer : (a) Sandishtavadi

No comments:

Post a Comment