Kerala PSC University Assistant Exam Solved Question Paper - Exam Date 24-5-2017

1.If 4 taps can fill a tank in 10 hours.Then how many hours can 6 taps fill the same tank?
(A) 6 2/3 hours
(B) 2 2/5 hours
(C) 6 3/2 hours
(D) 15 hours
Correct Answer: A

2.A and B together can do a piece of work in 12 days and A alone can complete the work in 18 days.How long will B alone take to complete the job?
(A) 6 days
(B) 30 days
(C) 36 days
(D) 21 days
Correct Answer : C
3.A garden is 90 m long and 75m broa(D) A path 5 m wide is to be built outside around it.Find the area of the path:
(A) 850 m2
(B) 6750 m2
(C) 1750 m2
(D) 7600 m2
Correct Answer : C
4.Which of the following numbers is divisible by 33?
(A) 1333
(B) 1375
(C) 2133
(D) 2145
Correct Answer : D
5.H.(C) F of 36 and 264 are:
(A) 6
(B) 36
(C) 792
(D) 12
Correct Answer : D
6.In how many years will a sum of money triple itself the rate of interest is 10%?
(A) 15 years
(B) 20 years
(C) 10 years
(D) 18 years
Correct Answer : B
7.Manu’s age is 6 times Binu’s age.15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu.Find Binu’s age:
(A) 60 years
(B) 10 years
(C) 45 years
(D) 50 years
Correct Answer : B
8.Find the time taken by a 180 m long train running at 54 km/hr to cross a man standing on a platform:
(A) 4 seconds
(B) 12 seconds
(C) 30 seconds
(D) 15 seconds
Correct Answer : B
9.What number should be subtracted from each of the numbers 23,30,57 and 78 so that the remainders are in proportion?
(A) 4
(B) 3
(C) 6
(D) 7
Correct Answer : C
10.If y-x/x=3/8 Find y:x:
(A) 11:8
(B) 8:11
(C) 8:5
(D) 5:8
Correct Answer : A
11.’Flower’is related to Petal in the same way as’Book’is related to:
(A) Author
(B) Content
(C) Page
(D) Library
Correct Answer : C
12.Find the missing numbers in this series:
2,6,18,54,-,486,1458
(A) 152
(B) 182
(C) 162
(D) 108
Correct Answer : C
13.Find out the missing letter:
B,E,H,K,N,____
(A) P
(B) O
(C) R
(D) Q
Correct Answer : D
14.If ‘A’is in the north of B and C is in the west of (B) In what direction is A with respect to C?
(A) South
(B) East
(C) South-West
(D) North-East
Correct Answer : D
15.Statement:All the students passed the examination.Some students are girls.
Conclusion:
I.Some boys passed the Examination
II.All the girls failed the Examination
III.None of the boys passed the Examination
IV.None of the girls failed the Examination
(A) I and II follow
(B) II and III follow
(C) I,II and III follow
(D) None of the above
Correct Answer : D
16.If EDUCATION is coded as NOITACUDE, then REDFORT will be coded as:
(A) TROFDER
(B) FORTRED
(C) TROFRED
(D) FORTDER
Correct Answer : A
17.Find out the pair which  is different from the other given pairs:
(A) Cow and Buffalo
(B) Cock and Hen
(C) Horse and Mare
(D) Dog and Bitch
Correct Answer : A
18.Find the odd one among  these:
(A) Lake
(B) River
(C) Pool
(D) Sea
Correct Answer : C
19.If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY are coded as MOBY then, BOBBY is coded as:
(A) BOBY
(B) COBY
(C) NOBY
(D) OOBY
Correct Answer : B
20.If I=9 YOU=61 then WE= ___
(A) 28
(B) 32
(C) 65
(D) 50
Correct Answer : A
21.The transformer works on which principle:
(A) Electrostatic force
(B) Magnetostatic force
(C) Snell’s law
(D) Electromagnetic induction
Correct Answer : D
22.Which is the most effective test to determine AIDS?
(A) Lipid profile test
(B) Angiograph
(C) Western blot test
(D) MRI scan
Correct Answer : C
23.Minamata disease is due to:
(A) Arsenic
(B) Lead
(C) Copper
(D) Mercury
Correct Answer : D
24.An alloy used in making heating elements for electric heating device is:
(A) German silver
(B) Alloy steel
(C) Nichrome
(D) Solder
Correct Answer : C
25.Phenomenon behind the formation of rainbow:
(A) Diffraction of light
(B) Scattering of light
(C) Interference of light
(D) Dispersion of light
Correct Answer : D
26.What is the name of the pigment which helps animal to see in dim light?
(A) Rhodopsin
(B) Haemoglobin
(C) Photopsin
(D) Chromatin
Correct Answer : A
27.What is oil of vitriol?
(A) Sodium Chloride
(B) Nitric Acid
(C) Sulphuric Acid
(D) Hydrochloric Acid
Correct Answer : C
28.What is manufactured using Bessemer process?
(A) Steel
(B) Gold
(C) Zinc
(D) Silver
Correct Answer : A
29.A person suffering from bleeding gum need in his food:
(A) Carotene
(B) Citrus
(C) Vitamin K
(D) Cod-liver oil
Correct Answer : B
30.Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles?
(A) Dryopithecus
(B) Archaeopteryx
(C) Australopithecus
(D) Ardipithecus
Correct Answer : B
31.Which of the following work won the ‘Odakkuzhal Award’to S.Joseph?
(A) Manyshyanu Oru Aamukham
(B) Chandranodoppam
(C) Chakkarappandhal
(D) Unnikuttante Lokam
Correct Answer : B
32.Who got the ‘Dr.Sukumar Azhikode Thatwamsi Endowment’ for this year?
(A) Dr.T.M.Thomas Issac
(B) V.S.Achuthanandan
(C) Ramesh Chennithala
(D) V.M.Sudheeran
Correct Answer : A
33.Present Jnanpeed winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in ----language
(A) Marathi
(B) Gujarati
(C) Bengali
(D) Telugu
Correct Answer : B
34.Which country was defeated by India to win her Seventh Crown in SAF Games?
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Kasakistan
(D) Kirgistan
Correct Answer : ____
35.Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
(A) P.Sadasivam
(B) (C) Sankara Narayanan
(C) Raghuram Rajan
(D) Ajith Dowal
Correct Answer : C
36.Recently dead Mufti Muhammed Sayyid was the Chief Minister of ____  state
(A) Delhi
(B) Assam
(C) Jammu-Kashmir
(D) Mizoram
Correct Answer : C
37.Who scored 1009 runs in one innings,in the Bhandari Trophy under-16  Inter School Cricket?
(A) Praveen Dhanvade
(B) Prakash Dhanvade
(C) Pratheesh Dhanvade
(D) Pranav Dhanvade
Correct Answer : D
38.’Miss World’,Miriya Lalguna Roso belongs to which of the following country?
(A) Span
(B) France
(C) Indonesia
(D) Japan
Correct Answer : A
39.Who among the following was appointed as CEO of NITIAYOG?
(A) Amithabh Bachan
(B) Saniya Mirza
(C) Amithabh Kanth
(D) Arun Jaitly
Correct Answer : C
40.World’s largest Bird statue is built in Jatayu Nature Park.In which place of Kerala,it is built?
(A) Chennamangalam
(B) Kothamangalam
(C) Kaipamangalam
(D) Chatayamangalam
Correct Answer : D
41.The literacy rate of India is:
(A) 61%
(B) 75%
(C) 80%
(D) 50%
Correct Answer :
42.Which is the tree generally grown for forestation?
(A) Mango Tree
(B) Coconut Tree
(C) Banniyan
(D) Teak
Correct Answer : D
43.Who was the first martyr in First Indian Independence War 1857?
(A) Jhansi Rani
(B) Mangal Pande
(C) Savarkar
(D) None
Correct Answer : B
44.Who was the Chairman of Nehru Committee Report?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Motilal Nehru
(C) Arun Nehru
(D) None
Correct Answer : B
45.What is a Republic?
(A) In a democracy the head of the state is a nominated one
(B) The government is directly elected by the people
(C) The head of the state is hereditary and legislative  is constituted by the representatives of people
(D) In a democracy,the head of the state is either directly or indirectly elected by the people
Correct Answer : D
46.What is the official name of India?
(A) Democratic State of India
(B) Republic of India
(C) Socialist State of India
(D) Socialist Secular India
Correct Answer : B
47.Which was the first linguistic state in Independent India?
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) None of the above
Correct Answer : C
48.In which river Bhakra-Nangal Dam is situated?
(A) Sutlej
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Krishna
Correct Answer : A
49.Swami Vivekananda delivered his famous Chickago Speech in:
(A) 1872 January 12
(B) 1892 September 11
(C) 1882 October 2
(D) 1867 November 1
Correct Answer :
50.What is the total length of NH49(Kochi to Dhanushkodi)?
(A) 500 km
(B) 550 km
(C) 600 km
(D) 440 km
Correct Answer : D
51.Kochi Rajya Praja Mandalam was formed in the year:
(A) 1940
(B) 1941
(C) 1942
(D) 1943
Correct Answer : B
52.The original name of Vagbhatanandan,the famous social reformer in Kerala?
(A) Kelu Kuruppu
(B) Kunji Kannan
(C) Krishnan-Ayyan
(D) Kutt Krishnan
Correct Answer : B
53.Gayathripuzha is the tributary of which river?
(A) Periyar
(B) Bharatha Puzha
(C) Chaliyar
(D) Pampa
Correct Answer : B
54.K.S.E.(B)  was formed in the year:
(A) 1957
(B) 1956
(C) 1958
(D) 1959
Correct Answer : A
55.What is the name of rain water harvest programme organized by Kerala Government?
(A) Jalanidhi
(B) Harita
(C) Varsha
(D) Anugraha
Correct Answer : C
56.Who founded Ananda Mahasabha’in 1918?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Vagbhatanandan
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Agamananda Swami
Correct Answer : C
57.Who wrote the famous book ’A Short History of the Peasant Movement ‘in Kerala?
(A) E.M.S.Namboothirippad
(B) (C) Achutha Menon
(C) P.K.Vasudevan Nair
(D) Pattom Tanupillai
Correct Answer : A
58.Who founded Jatinasini Sabha?
(A) Anandatheerthan
(B) Chattampi Swamikal
(C) Pandit Karuppan
(D) Thycaud Ayya
Correct Answer : A
59.In which district Mangalavanam,the smallest wild life sanctuary in Kerala situated?
(A) Ernakulam
(B) Trissur
(C) Wayanad
(D) Idukki
Correct Answer : A
60.Where is Kerala coconut research station situated?
(A) Kayamkulam
(B) Sadanandapuram
(C) Mannuthi
(D) Vellayani
Correct Answer : A
61.The authority to issue’writs’ for the enforcement of Fundamental Rights rests with:
(A) The Parliament
(B) The President
(C) The Supreme Court and High Courts
(D) The CBI
Correct Answer : C
62.Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
(A) The President
(B) The Vice-President
(C) Lok-Sabha Speaker
(D) The Governor
Correct Answer : B
63.The Public Service Commission in India,as the Union Public Service Commission was first called,was established in the year:
(A) 1919
(B) 1926
(C) 1947
(D) 1950
Correct Answer : D
64.Which Constitutional Amendment made right to free and compulsory education as a fundamental right?
(A) 73rd
(B) 86th
(C) 52nd
(D) 74th
Correct Answer : B
65.Who is the present CAG?
(A) Shashi Kant Sharma
(B) Vinod Rai
(C) Agarwal
(D) H.K.Khanna
Correct Answer : A
66.The Fundamental Rights of the Indian Citizens are enshrined in:
(A) The Preamble
(B) Part III of the constitution
(C) Part IV of the constitution
(D) Part V-A of the constitution
Correct Answer : B
67.Which of the following Article of the constitution deals with the Fundamental Duties of the Indian Citizens?
(A) Article 51-A
(B) Article 29-B
(C) Article 21-A
(D) Article 39-C
Correct Answer : A
68.In which year the National Development Council(NDC)was established?
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1952
(D) 1957
Correct Answer : C
69.The National Human Rights Commission was established in the year:
(A) 1993
(B) 1975
(C) 2001
(D) 1996
Correct Answer : A
70.Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha Commission?
(A) K.Ajitha
(B) Sugathakumari
(C) (C) K.Janu
(D) K.(C) Rosakutty
Correct Answer : D
71.The passive form of ‘This shop sells all the vegetables’is:
(A) All the vegetables are sold by this shop
(B) All the vegetables are sold in this shop
(C) All the vegetables have been sold by this shop
(D) All the vegetables are being sold by this shop
Correct Answer : B
72.I was going-------the documents last evening.
(A) On
(B) In
(C) Through
(D) About
Correct Answer : C
73.The problem was ______ difficult that I could not solve it.
(A) Very
(B) So
(C) Too
(D) Much
Correct Answer : B
In which part of the questions 74 and 75 is the mistake?
74.(A) It was Shakespeare
(B) and not no one else
(C) who wrote this play
(D) at the beginning of the sixteenth century
Correct Answer : B
75.(A) The film
(B) that I saw yesterday
(C) was about an old man
(D) who was living a long time ago
Correct Answer : D
76.The indirect form of ‘Do you like comics?’she asked me is:
(A) She asked me whether I like comics
(B) She asked me whether I have liked comics
(C) She asked me whether I liked comics
(D) She asked me did I like comics
Correct Answer : C
77.Let us go for a walk,:
(A) Do we?
(B) Shall we?
(C) Don’t we?
(D) Didn’t we?
Correct Answer : B
78.It was raining when I ______ home yesterday
(A) Had reached
(B) Has reached
(C) Had been reaching
(D) Reached
Correct Answer : D
79.Germany is _____ European country
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No article required
Correct Answer : A
80.Milk is ------------in proteins and minerals
(A) Good
(B) Large
(C) Big
(D) Rich
Correct Answer : D
81.Anganwadi centres are functioning under the programme:
(A) IRDP
(B) NRDP
(C) KUDUMBASHREE
(D) ICDS
Correct Answer : D
82.The _____ was launched in December 2001 to ameliorate the conditions of the urban slum dwellers living below the poverty line without adequate shelter.
(A) Valmiki Ambedkar Awas Yojana
(B) Bharat Nirman
(C) Samaga Awas Yojana
(D) PMRY
Correct Answer : A
83.This is a comprehensive housing scheme launched with a view to ensuring the integrated provision of shelter, sanitation and drinking water.The basic objective of the programme is to improve the quality of life of the people as well as the overall habitat in rural areas:
(A) Samagra Awas Yojna
(B) Antyodaya Anna Yojana
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Adarsh Gram Yojana
Correct Answer : A
84.Which programme is launched on the lookout for the ‘poorest of the poor’by providing them 35 kilograms of rice and wheat at Rs.3 and Rs.2 per kg.respectively?
(A) National Food for work programme
(B) Adarsh Gram Yojana
(C) Antyodaya Anna Yojana
(D) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
Correct Answer : C
85.Which plan was called as Mahalanobis plan named after the well-known economist?
(A) First Plan 1951 to 56
(B) Second Plan 1956 to 61
(C) Third plan 1961 to 66
(D) Fourth plan 1969 to 74
Correct Answer : B
86.Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work programme?
(A) District industrial officer
(B) District collector
(C) District civil supplies officer
(D) District Information officer
Correct Answer : B
87.Jawahar Rozgar Yojna was launched in April 1st 1989,by combining the two programmes:
(A) RLEGP,NRDP
(B) IRDP,NREP
(C) NREP,RLEGP
(D) NRDP,IRDP
Correct Answer : C
88.Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister,
(A) Sri.Narasimha Rao
(B) Sri.Manmohan Singh
(C) Sri.A(B) Vajpai
(D) Sri.SR.Devagouda
Correct Answer : C
89.Mahila Samridi Yojana was started in 1998 on the day of:
(A) Women’s day
(B) Gandhi Jayanthy
(C) Independence day
(D) Republic day
Correct Answer : B
90.To change negative family and community attitudes towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of:
(A) Integrated Child Development Scheme
(B) Mahila Samridhi Yojana
(C) Indira Awas Yojana
(D) Balika Samridhi Yojana
Correct Answer : D
91.Name the Act that governs the internet usage in India:
(A) The IT Gazette of India Act,2004
(B) The Information Technology Act,2000
(C) The Internet Usage Act,2002
(D) The Right to Information Act,2005
Correct Answer : B
92.An attempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information,such as usernames,passwords and credit card details,by masquerading as a trust worthy entity in an electronic communication is termed as:
(A) Spooling
(B) Tracking
(C) Bugging
(D) Phishing
Correct Answer : D
93.A device that modulates signals to encode digital information and demodulates signals to decode the transmitted information:
(A) Modem
(B) Decoder
(C) Encoder
(D) Modulator
Correct Answer : A
94.’mpg’extension refers usually to what kind of file?
(A) Text/Document file
(B) Image file
(C) Animation/movie file
(D) All the above
Correct Answer : C
95.The brain of any computer system is:
(A) Memory
(B) Peripheral Unit
(C) CPU
(D) Control Unit
Correct Answer : C
96.An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called:
(A) Malware attack
(B) Worms attack
(C) Denial-of-service attack
(D) Adware attack
Correct Answer : C
97.Who is considered to be the first programmer?
(A) Ada Lovelace
(B) Alan Turing
(C) Charles Babbage
(D) Von Neumann
Correct Answer : A
98.A computer  program that is used to convert an assembly language to machine language is:
(A) Compiler
(B) Assembler
(C) Interpreter
(D) Comparator
Correct Answer : C
99.Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as:
(A) Operand
(B) Bar code
(C) Decoder
(D) Op code
Correct Answer : B
100.The inventor of world wide web:
(A) Tim Berner’s Lee
(B) Marc Andreessen
(C) James H.Clark
(D) Robert Cailliau
Correct Answer : A

Kerala PSC University Assistant Exam Solved Question Paper - Exam Date 24-5-2017 Kerala PSC University Assistant Exam Solved Question Paper - Exam Date 24-5-2017 Reviewed by Admin on 02:29 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.