Kerala PSC Vocational Instructor in Agriculture Solved Paper - Exam Held on 16-06-2015

1.The nutrient that gives tolerance to plants against drought, pest and diseases:
(A) Nitrogen
(B) Potassium
(C) Magnesium
(D) Sulphur
Correct Answer :B
2.Oil cakes are:
(A) Bulky organic manure
(B) Concentrated organic manure
(C) Straight fertilizer
(D) Complex fertilizer
Correct Answer :B

3.1 hectare is:
(A) 10,000 sq.m
(B) 4,000 sq.m
(C) 250 sq.m
(D) 40 sq.m
Correct Answer :A
4.The class of seed given to farmer:
(A) Breeder seed
(B) Foundation seed
(C) Registered seed
(D) Certified seed
Correct Answer :D
5.Which of the following is a secondary tillage implement?
(A) MB plough
(B) Harrows
(C) Wooden Plough
(D) Chisel Plough
Correct Answer :B
6.Ludwigia is a weed, which is:
(A) Aquatic
(B) Upland
(C) Semi-aquatic
(D) Dicot
Correct Answer :C & D
7.The surface irrigation method giving 35 to 50 percent irrigation efficiency is:
(A) Sprinkler irrigation
(B) Drip irrigation
(C) Flood irrigation
(D) Furrow irrigation
Correct Answer :B
8.The disease of rice seen from nursery to harvest:
(A) Sheath blight
(B) Blast
(C) Sheath rot
(D) Bacterial leaf blight
Correct Answer :B
9.Dicofol is generally used to control a Coconut pest.Which of the following is that pest?
(A) Rhinoceros beetle
(B) Red Palm Weevil
(C) Coconut caterpillar
(D) Eryophid mite
Correct Answer :D
10.A dual-purpose variety of banana:
(A) Chenkadali
(B) Monthan
(C) Nendran
(D) Njalipoovan
Correct Answer :C
11.Bunchy top of banana is transmitted by:
(A) Aphid
(B) White fly
(C) Fruit fly
(D) Virus
Correct Answer :A
12.The vegetable which is best grown in summer months:
(A) Coleus
(B) Brinjal
(C) Bitter gourd
(D) Bhindi
Correct Answer :
13.Which of the following is propagated by root cuttings?
(A) Rose
(B) Begonia
(C) Amaranthus
(D) Curry leaves
Correct Answer :D
14.Air layering is widely practiced in:
(A) Guava
(B) Jack
(C) Mango
(D) Rubber
Correct Answer :A
15.Alternathera and Duranta come under:
(A) Climbers
(B) Hedges
(C) Shrubs
(D) Edges
Correct Answer :D
16.Which of the following is a non insect pest?
(A) Beetle
(B) Mite
(C) Bug
(D) Fly
Correct Answer :B
17.A biocontrol agent that controls soil borne pathogens is:
(A) Trichogramma
(B) Trichoderma
(C) Azotobactor
(D) Azospirillum
Correct Answer :B
18.Phytosanitary certificate is associated with:
(A) Cultural control of plant pests and diseases
(B) Biological control of plant pests and diseases
(C) Legal control of plant pests and diseases
(D) Physical control of plant pests and diseases
Correct Answer :C
19.Which of the following insecticide formulation is used against pest control in go-downs:
(A) Dusta
(B) Granules
(C) EC
(D) Fumigants
Correct Answer :D
20.The LD-50 value of Extremely toxic insecticide varies from (Mg/Kg):
(A) 1-50
(B) 51-500
(C) 501-5000
(D) >5000
Correct Answer :A
21.An organophisphorous fungicide:
(A) Zineb
(B) Mancozeb
(C) Carbendazim
(D) Ediphenphos
Correct Answer :D
22.A farmer is having 2 hect.of coconut trees in his house hol(D) For spraying plant protection chemicals,which of the following sprayers can he opt?
(A) Atomizer
(B) Knapsack sprayer
(C) Rocker sprayer
(D) None of the above
Correct Answer :C
23.Which of the following cropping system guarantees maximum production per unit area?
(A) Multi tier cropping
(B) Sequential cropping
(C) Relay cropping
(D) Mixed cropping
Correct Answer :D
24.Moisture content of paddy grains for safe storage
(A) 14%
(B) 18%
(C) 10%
(D) 16%
Correct Answer :A
25.The best post-harvest technology adopted for fruits with high pectin content is making
(A) Jam
(B) Squash
(C) Jelly
(D) Pickle
Correct Answer :C
26.’Malabari’is a breed of:
(A) Cow
(B) Poultry
(C) Goat
(D) Pig
Correct Answer :C
27.An extension method used for popularizing an improved variety of a crop is:
(A) Mass contact
(B) Participatory rural appraisal
(C) Method demonstration
(D) Result demonstration
Correct Answer :D
28.The honeybee species that cannot be kept in hives
(A) Apis cerana indica
(B) Apis dorsata
(C) Apis mellifera
(D) Trigona iridipennis
Correct Answer :B
29.’Grasserie’of silkworm is caused by:
(A) Protozoa
(B) Bacteria
(C) Fungus
(D) Virus
Correct Answer :D
30.The medicinal plant used against cancer:
(A) Brahmi
(B) Sarpagandhi
(C) Asparagus
(D) Kacholam
Correct Answer :C
31.’Ananthan’ is a variety of:
(A) Honey bee
(B) Anthurium
(C) Mushroom
(D) Orchid
Correct Answer :C
32.Cashew Research Station(CRS)is situated at:
(A) Kasaragod
(B) Thrissur
(C) Kozhikode
(D) Kollam
Correct Answer :B
33.Which of the following is a pulse crop?
(A) Black mustard
(B) Green gram
(C) Ground nut
(D) Lady’s finger
Correct Answer :B
34.Tea and orange are examples of:
(A) Temperate plants
(B) Tropical plants
(C) Sub –tropical plants
(D) None of the above
Correct Answer :C
35.The major share of rainfall in Kerala is from:
(A) South-West Monsoon
(B) North-East Monsoon
(C) Summer rains
(D) North-West Monsoon
Correct Answer :A
36.The layers of soil is termed as:
(A) Soil horizon
(B) Soil profile
(C) Soil regolith
(D) Soil solum
Correct Answer :A
37.The type of water erosion which cannot be correcte(D)
(A) Splash erosion
(B) Sheet erosion
(C) Rill erosion
(D) Gully erosion
Correct Answer :D
38.’Flame cultivation’ is associated with:
(A) Weeds
(B) Insects
(C) Diseases
(D) Non-insects pests
Correct Answer :A
39.The biological control of African Payal is usually done with a Weevil.Name it
(A) Neochetina
(B) Cyrtobagus
(C) Agromyza
(D) Zygogramma
Correct Answer :B
40.Which of the following is a  hybrid variety of coconut?
(A) Laksha gaga
(B) Chandra kalpa
(C) Kerachandra
(D) WCT
Correct Answer :A
41.Agrostology is the study of:
(A) Fruits
(B) Trees
(C) Grasses
(D) Soil
Correct Answer :C
42.HSR is connected with:
(A) Soil conservation
(B) Spices
(C) Livestock
(D) Tuber crops
Correct Answer :B
43.Dendrobium is a species of:
(A) Anthurium
(B) Rose
(C) Jasmine
(D) Orchid
Correct Answer :D
44.Intensity of sunlight is measured by:
(A) Sunshine recorder
(B) Luxmeter
(C) Hygrograph
(D) Wet bulb thermometer
Correct Answer :B
45.The best soil structure for plant growth:
(A) Crumb
(B) Platy
(C) Blocky
(D) Columnar
Correct Answer :A
46.The reclamation of a soil with pH 8 to 9 is best with:
(A) Lime
(B) Gypsum
(C) Silica
(D) Iron
Correct Answer :B
47.Chittur area is associated with:
(A) Forest loams
(B) Laterite soils
(C) Kari soils
(D) Black cotton soils
Correct Answer :D
48.Pick the odd-man out:
(A) Sheet erosion
(B) Saltation
(C) Surface creep
(D) Suspension
Correct Answer :A
49.Sub-soiling is a method of soil conservation it is:
(A) Agronomic method
(B) Mechanical method
(C) Cultural method
(D) Protective method
Correct Answer :B
50.Which of the following is a Macronutrient for plants?
(A) Iron
(B) Zinc
(C) Magnesium
(D) Manganese
Correct Answer :C
51.Both the stock and scion are rooted in:
(A) Bud grafting
(B) Cleft grafting
(C) Approach grafting
(D) Whip grafting
Correct Answer :C
52.Apical cell theory was proposed by:
(A) Bernstein
(B) Hanstein
(C) Nageli
(D) Schmidt
Correct Answer :C
53.A anomalous secondary thickening is found in the stem of:
(A) Vernonia
(B) Boerhaavia
(C) Tinospora
(D) Thithonia
Correct Answer :B
54.The characteristic inflorescence of the family Asteraceae is a :
(A) Cyathium
(B) Cyme
(C) Veticillaster
(D) Capitulum
Correct Answer :D
55.Solanaceae comes under the order:
(A) Rosales
(B) Parietals
(C) Polemoniales
(D) Passiflorales
Correct Answer :C
56.Periderm tissue  was derived from:
(A) Bark
(B) Phellogen
(C) Lenticels
(D) Phelloderm
Correct Answer :B
57.World Environment day:
(A) June 5
(B) July 20
(C) March 30
(D) May 10
Correct Answer :A
58.Corbett National Park is in:
(A) Karnataka
(B) Orissa
(C) Gujarat
(D) UP
Correct Answer :--
59.Minmata Disease is associated with
(A) Mercury
(B) Lead
(C) Cadmium
(D) Arsenic
Correct Answer :A
60.In which algae cap cells are found:
(A) Oedogonium
(B) Volvox
(C) Ulothrix
(D) Chara
Correct Answer :A
61.Precursor of phytohormone auxin is:
(A) Lysine
(B) Methionine
(C) Tryptophan
(D) Argenine
Correct Answer :C
62.Yeast are included in:
(A) Basidiomycetes
(B) Ascomycetes
(C) Deutromycetes
(D) None of the above
Correct Answer :B
63.Pencilin was discovered by:
(A) Alexander Fleming
(B) Robert Hook
(C) (A) F.Blakeslee
(D) F.W.Went
Correct Answer :A
64.Tikka disease is caused by:
(A) Puccinia
(B) Phytophthora
(C) E Coli
(D) Cercospora
Correct Answer :D
65.The primary target of HIV is:
(A) RBC
(B) Thrombocytes
(C) T4 Lymphocytes
(D) None of these
Correct Answer :C
66.Pteridophytes  are also known as:
(A) Vascular Cryptogams
(B) Phanerogams
(C) Gymnosperms
(D) None of these
Correct Answer :A
67.Six kingdom classification was put forward by:
(A) Zimmermann
(B) Whittaker
(C) Carl Woese
(D) Engler
Correct Answer :C
68.The term Heterosis was introduced by:
(A) George Shull
(B) P.(B) Sumner
(C) Mc Dougall
(D) Charles Darwin
Correct Answer :A
69.Bacterial cell wall is composed of:
(A) Lignin
(B) Suberin
(C) Peptidoglycan
(D) Cellulose
Correct Answer :C
70.Common name of Piper longum is
(A) Turmeric
(B) Thippali
(C) Clove
(D) Pepper
Correct Answer :B
71.The era in geological time –scale during which dinosaurs existed
(A) Arcaeozoic
(B) Mesozoic
(C) Cainzoic
(D) Paleozoic
Correct Answer :B
72.The theory of evolution by natural selection was put forward by Charles Darwin and :
(A) Devries
(B) August Weissman
(C) Alfred Russel Wallace
(D) Gregor Mendel
Correct Answer :C
73.The appearance of ancestral characters as abnormal characters in the course of evolution is
(A) Differential reproduction
(B) Introduction
(C) Analogy
(D) Atavism
Correct Answer :D
74.Which of the following is not a cause of evolution?
(A) Inbreeding
(B) Variation
(C) Mutation
(D) Hybridisation
Correct Answer :A
75.An auxin used in plant tissue culture.
(A) Kinetin
(B) Creatine
(C) BAP
(D) IAA
Correct Answer :A
76.Among the following the plant grown for its beautiful foliage is:
(A) Cosmos
(B) Croton
(C) Aster
(D) Salvia
Correct Answer :B
77.An equipment for sterilization:
(A) Centrifuge
(B) Calorimeter
(C) Microtome
(D) Autoclave
Correct Answer :D
78.Tuberculate rhizoids are seen in:
(A) Riccia
(B) Marchantia
(C) Funaria
(D) None of these
Correct Answer :A
79.’Clamp connections’are noticed in the genus:
(A) Xylaria
(B) Agaricus
(C) Peziza
(D) Penicilium
Correct Answer :B
80.Vegetative phase of Mushroom is known as:
(A) Basidiospore
(B) Basidium
(C) Basidiocarp
(D) Mycelium
Correct Answer :D
81.Founder of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
(A) Moorkoth Kumaran
(B) M.(C) Joseph
(C) Pampadi John Joseph
(D) Poikayil Sreekumara Devan
Correct Answer :D
82.Shri Muhammed Abdul Rahiman was the Chief Editor of:
(A) Vivekodayam
(B) Al-Ameen
(C) Kesari
(D) Prabhatham
Correct Answer :B
83.Which of the following works was not related to Lalithambika Antharjanam?
(A) Agnisakshi
(B) Manikyan
(C) Gosayi Paranja Kadha
(D) Balidweep
Correct Answer :---------
84.The smallest Mahakavya:
(A) Chithrayogam
(B) Umakeralam
(C) Kesaveeyam
(D) Krishnagadha
Correct Answer :C
85.Central Cabinet  Minister for Women and Child Development
(A) Smt.Manekha Gandhi
(B) Smt.Smriti  Irani
(C) Shri.Ramvilas Paswan
(D) Smt.Sushama Swaraj
Correct Answer :A
86.Who gave great support to channar revolts(Upper cloth revolts)?
(A) Dr.Palpu
(B) Ayya Vaikundar
(C) Ayyankali
(D) Sree Narayana Guru
Correct Answer :B
87.Freedom of Information Act,2002 applies to all states and Union territories of India EXCEPT:
(A) Delhi
(B) Goa
(C) Jammu and Kashmir
(D) Assam
Correct Answer :C
88.Who was known as Kerala Subash Chandra Bose?
(A) K.Kelappan
(B) Muhammed Abdul Rehman
(C) (A) K.Gopalan
(D) V.T.Bhattathirippad
Correct Answer :B
89.In India First Printing Press was commenced at:
(A) Goa
(B) Surat
(C) Kochi
(D) Kozhikodu
Correct Answer :A
90.Who won 3 gold medals for Kerala in swimming events in National Games 2015?
(A) Anjumol Joseph
(B) Sajan Prakash
(C) Ashish Kumar
(D) (C) P.Rathilal
Correct Answer :B
91.The fundamental rights of our constitution was borrowed from:
(A) Russian constitution
(B) U.S.Constitution
(C) British constitution
(D) Irish Constitution
Correct Answer :B
92.In 2015,Ezhuthachan Puraskaram was awarded to:
(A) O.N.V Kurupu
(B) Benyamin
(C) T.Padmanaban
(D) Vishnu Narayanan Nampoothiri
Correct Answer :D
93.Who named Sree Narayana Guru as Second  Budha?
(A) G.Sankara Kurupu
(B) Ayyankail
(C) Mannathu Padmanaban
(D) Sahodaran Ayyappan
Correct Answer :A
94.Temple Entry Proclamation was on:
(A) 1934 Nov.1
(B) 1926 Nov.12
(C) 1936 Nov.12
(D) 1930 Nov 1
Correct Answer :C
95.2014 commonwealth games was held at:
(A) India
(B) Scottland
(C) Japan
(D) Brazil
Correct Answer :B
96.Which one of the new directive principle aimed to protect and improve the environment and to safeguard forests and Wild Life?
(A) Art 48 A
(B) Art 38
(C) Art 43A
(D) Art 49 B
Correct Answer :A
97.Who translated ‘Sakunthalam’to Malayalam?
(A) Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
(B) Kumaranasan
(C) Vallathol Narayana menon
(D) Keralavarma Valiya Koyi  Thampuran
Correct Answer :
98.Constitution Day in India is celebrated every year on:
(A) 26th Nov
(B) 26th Jan
(C) 15th Aug
(D) 1st Nov
Correct Answer :B
99.Who among the following awarded Keerthi Chakra award of 2014?
(A) Captain Sandeep Bhartiya
(B) Major Gaurov Thakur
(C) Major Mandeep Singh
(D) Shri Bhrigu Nandan Choudhary
Correct Answer :D
100.’Viswadarsanam’was the work of:
(A) Ponkunnam Varkey
(B) Changampuzha
(C) G.Sankara Kurupa
(D) Vaikam  Muhammed Basheer
Correct Answer :C

Kerala PSC Vocational Instructor in Agriculture Solved Paper - Exam Held on 16-06-2015 Kerala PSC Vocational Instructor in Agriculture Solved Paper - Exam Held on 16-06-2015 Reviewed by Admin on 02:09 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.