Kerala PSC Vocational Teacher Solved Paper - Exam Held on 10 -11-2016

1.Which of the following type of layout is suitable for automobile manufacturer?

(A) Process layout

(B) Product layout

(C) Fixed position layout

(D) Combination layout

Correct Answer : B



2.A water supply pipeline changes its alignment through a bend when the flow in the pipeline is increased by operating a valve.The flow in the bend is classified as:

(A) Steady uniform flow

(B) Unsteady uniform flow

(C) Unsteady, non-uniform flow

(D) Steady, non-uniform flow

Correct Answer: C

3.The factor to be cosidered in design of hydrodynamic journal bearing is

(A) Specific pressure

(B) Rubbing speed

(C) Viscosity of lubricant

(D) All of the above

Correct Answer : D

4.How many slip systems are present in an HCP crystal structure?

(A) 3

(B) 6

(C) 12

(D) None of these

Correct Answer : A

5.Which stainless steel is used in cryogenic vessels?

(A) Ferritic

(B) Austenitic

(C) Martensitic

(D) None of the above

Correct Answer : B

6.If the first and last gears are on the same axis, then the type of gear train is known as:

(A) Compound gear train

(B) Epicyclic gear train

(C) Reverted gear train

(D) Unlaxial gear train

Correct Answer : C

7.The main advantage of the line organisation is:

(A) Quick decision at all the levels

(B) Defined responsibilities at all the levels

(C) Effective control

(D) All of the above

Correct Answer : D

8.A public Limited Company can be started by:

(A) Not less than 7 persons

(B) Not less than 3 persons

(C) Not less than 2 persons

(D) None of the above

Correct Answer : A

9.Which component is also called wrist pin?

(A) King pin

(B) Piston pin

(C) Shackle pin

(D) Cotter pin

Correct Answer : B

10.The term ‘valve lash’in case of overhead valve engine refers to:

(A) Valve noise when it hits the seat

(B) Clearance between valve up and valve actuating component

(C) Clearance between valve face and seat

(D) Valve noise when it hits the rocker tip

Correct Answer : B

11.When the stroke is more than the bore in a piston engine,it is called:

(A) Over-square engine

(B) Boxer engine

(C) Under-square engine

(D) None of the above

Correct Answer : C

12.The material on the pisitive plate of a fully charged lead acid battery is:

(A) Lead peroxide seen as chocolate brown colour

(B) Spongy lead seen as grey colour

(C) Lead peroxide seen as grey in colour

(D) Spongy lead seen as chocolate brown in colour

Correct Answer : A

13.The necessity of a radiator cap is to:

(A) Increase the boiling point of the coolant

(B) Relieving the system pressure when required

(C) Relieving the system vacuum when required

(D) All of the above

Correct Answer : D

14.The working principle of a conventional automobiles clutch is:

(A) Pascal’s law

(B) Bernoulli’s principle

(C) Friction

(D) Hydraulic pressure

Correct Answer : C

15.The component which gives out the heat into atmosphere in a conventional car A/C system is:

(A) Evaporator

(B) Compressor

(C) Condenser

(D) None of the above

Correct Answer : C

16.In Hotchkiss drive for a conventional heavy vehicle,the driving thrust is taken by

(A) Propeller shaft

(B) Shock absorber

(C) Leaf spring

(D) All of the above

Correct Answer : C

17.In a torque converter system,the engine flywheel is directly connected to:

(A) Impeller

(B) Stator

(C) Turbine

(D) Vane pump

Correct Answer : A

18.In the case of poppet valves,valve guide makes contact with:

(A) Valve head

(B) Valve face

(C) Valve stem

(D) Valve margin

Correct Answer : C

19.The movement of a vehicle with respect to its transverse axis is called:

(A) Rolling

(B) Pitching

(C) Yawing

(D) None of the above

Correct Answer : B

20.In full floating type axle arrangement,the axle casing has to take up:

(A) Driving torque

(B) Vehicle load

(C) All of the above

(D) None of the above

Correct Answer : B

21.Without considering the number of cylinders,which engine will have the least crank shaft length:

(A) Inline engine

(B) V engine

(C) W engine

(D) Radial engine

Correct Answer : D

22.In a Wankel engine,the four processes viz,suction,compression,power and exhaust happens within:

(A) 1/3 rotation

(B) 1/2 rotation

(C) 2 rotations

(D) 1 rotation

Correct Answer : D

23.EGR system helps mainly in reducing which pollutant?

(A) Co2

(B) CO

(C) HC

(D) Nox

Correct Answer : D

24.In a 4 stroke engine,if the crank shaft gear has 30 teeth,then the camshaft gear will have:

(A) 15 teeth

(B) 60 teeth

(C) 120 teeth

(D) None of the above

Correct Answer : B

25.In a conventional distributor less ignition system equipped on a six cylinder engine,the minimum number of ignition coils will be:

(A) 6

(B) 2

(C) 3

(D) None of the above

Correct Answer : C

26.In a conventional ignition system,the condenser is located:

(A) Inside the distributor cap

(B) On the distributor shaft

(C) On the ignition coil

(D) None of the above

Correct Answer : A

27.Double declutching is required during:

(A) Up-shifting

(B) Down-shifting

(C) Shifting to neutral

(D) Shifting to reverse

Correct Answer : B

28.In a normal head lamp,theoretically the reflector should have the shape:

(A) Elliptical curve

(B) Parabolic curve

(C) Hyperbolic curve

(D) Hemispheric curve

Correct Answer : B

29.Automotive alternator housing is made up of:

(A) Cast-iron

(B) Pressed steel

(C) Aluminium

(D) None of the above

Correct Answer : C

30.When the clutch free pedal play is excessively increased then:

(A) Gear engagement becomes smooth

(B) Gear engagement becomes hard

(C) Clutch life increases

(D) Both A and C

Correct Answer : B

31.The effect of centrifugal force is more prominent in the working of:

(A) Coil spring clutch

(B) Diaphragm spring clutch

(C) Both coil spring and diaphragm spring clutch equally

(D) Neither coil spring nor diaphragm

Correct Answer : A

32.During stall period in a torque converter

(A) Maximum torque multiplication occurs

(B) Turbine is stationary and impeller is rotating at engine speed

(C) Maximum slip occurs

(D) All of the above

Correct Answer : D

33.In which type of differential gears,the pinion shaft axis lies below the crown wheel axis?

(A) Straight bevel gear arrangement

(B) Spiral bevel gear arrangement

(C) Hypoid gear arrangement

(D) All of the above

Correct Answer : C

34.In a normal differential,the ends of the cross or spider will be held in the:

(A) Sun gear

(B) Pinion gear

(C) Crown gear

(D) Star gear

Correct Answer : D

35.The component which connects the leaf spring set to the axle casing is:

(A) Centre bolt

(B) Shackle

(C) U bolt

(D) Leaf clamp

Correct Answer : C

36.The helper spring comes into action when:

(A) The load on the main leaf set is more

(B) The deflection of the main leaf set is more

(C) Both A and B

(D) None of the above

Correct Answer : C

37.The ultimate energy conversion happening in a hydraulic shock absorber is:

(A) Vertical force into hydraulic energy

(B) Vertical force into heat energy

(C) Vertical force into pressure energy

(D) None of the above

Correct Answer : B

38.In a propeller shaft if the length of the shaft is decreased by half,then the:

(A) Critical whirling speed is increased by four times

(B) Critical whirling speed is decreased by four times

(C) Critical whirling speed is increased twice

(D) Critical whirling speed is decreased to half

Correct Answer : A

39.Which type of front suspension gives maximum space for engine installation?

(A) Wishbone suspension system

(B) Mac Pherson strut suspension system

(C) Trailing link suspension system

(D) Vertical guide suspension

Correct Answer : B

40.The ride quality of a vehicle will be maximum when:

(A) The sprung weight is maximum

(B) The sprung weight is minimum

(C) The upsprung weight is maximum

(D) Both A and C

Correct Answer : A

41.The front stabilizer rod is used to reduce the tendency of a vehicle to:

(A) Roll

(B) Pitch

(C) Yaw

(D) Bounce

Correct Answer : A

42.In Ackermann steering system,perfect steering condition is attained only during

(A) 2 positions of steering

(B) 3 positions of steering

(C) .Straight ahead position only

(D) All the steering positions

Correct Answer : B

43.In a normal steering linkages used in a rigid axle suspension vehicle,the component between the cross shaft and the drag link is:

(A) Tie rod

(B) Track rod

(C) Pitman arm

(D) Steering arm

Correct Answer : C

44.The metal used as balancing weights in wheel balancing is:

(A) Copper

(B) Steel

(C) Lead

(D) Brass

Correct Answer : C

45.In a spoke wheel,while handling the braking torque,the spokes are subjected to:

(A) Tension

(B) Compression

(C) Bending stress

(D) Shearing

Correct Answer : A

46.In a conventional hydraulic actuated drum brake,if it is twin leading type,minimum number of wheel cylinders required are:

(A) One

(B) Two

(C) ,Four

(D) Wheel cylinder not required

Correct Answer : B

47.In an air brake system,the valve that the driver can actuate is:

(A) Dual brake valve

(B) Unloader valve

(C) System protection valve

(D) Non return valve

Correct Answer : A

48.The component which restricts the flow of current from battery to generator is:

(A) Regulator diodes

(B) Voltage regulator

(C) Current regulator

(D) Cut-out relay

Correct Answer : D

49.The city of Varanasi is situated on the banks of river.

(A) Sutlej

(B) Yamuna

(C) Ganga

(D) Godawari

Correct Answer : C

50.Sasthamkotta lake is the only major fresh water lake in Kerala belong to which district?

(A) Thiruvanathapuram

(B) Kollam

(C) Alappuzha

(D) Ernakulam

Correct Answer : B

51.In which year Prime Ministers Gramodaya Yojana(PMGY)started?

(A) 2000

(B) 2001

(C) 2004

(D) 2005

Correct Answer : A

52.Who is known as the father of Indian Politics and Economics?

(A) P.(C) Mahalanobis

(B) M.Visveswarayya

(C) Adam Smith

(D) Dadabhai Naoroji

Correct Answer : D

53.Who is the present chairman of NITI Aayog?

(A) Prime Minister Narendra Modi

(B) Aravind Panagaria

(C) Montek Singh Aluvalia

(D) Anurag Thakkur

Correct Answer : A

54.THe fourth visit of  Mahatma Gandhi in Kerala is connected with:

(A) Vaikom Satyagraha

(B) Khilafat Movement

(C) Upliftment of the Harijans

(D) Temple entry proclamation

Correct Answer : C

55.Who was the founder of Secret Society Anusilan Samithi’?

(A) Barindra Kumar Gosh

(B) Aurobindo Gosh

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Rashbihari Gosh

Correct Answer : A

56.When did Balgangadhar Tilak declared ‘Swaraj is my birth right and I will have it’?

(A) 1905

(B) 1907

(C) 1914

(D) 1916

Correct Answer : D

57.Where is the headquarters of Coconut Development Board?

(A) Koxhi

(B) Kochi

(C) Thiruvanathapuram

(D) Thrissur

Correct Answer : B

58.The Anamudi Peak is  in the High Range of:

(A) Malappuram district

(B) Kollam district

(C) Idukki district

(D) Wayanad district

Correct Answer : C

59.The first to perform mirror consecration in South Indi(A)

(A) Sree Narayana Guru

(B) Vaikunda Swamikal

(C) Sahodaran Ayyappan

(D) Chattampi Swamikal

Correct Answer : B

60.Who was the founder of the Sidhasramam at Alathur in Palakkad district?

(A) Brahmananda Sivayogi

(B) Vagbhatananda

(C) Pandit Karuppan

(D) Chattampi Swamikal

Correct Answer : A

61.Where was Ayya Vaikunda Swamikal born in 1809?

(A) Kottayam

(B) Swamithoppil

(C) Kannanmula

(D) Alathur

Correct Answer : B

62.In which year Kuriakose Elias Chavara Achan declared as blessed one?

(A) 2010 December

(B) 2011 January

(C) 2013 January

(D) 2014 November

Correct Answer : D

63.Who is known as Lincoln of Kerala?

(A) Kuriakose Elias Chavara

(B) K.P.Karuppan

(C) Poikayil Yohannan

(D) Dr.Palpu

Correct Answer : B

64.Who is the president of World Bank?

(A) Kim jong

(B) Shinzo Abe

(C) Jim Yong Kim

(D) Mong Palatino

Correct Answer : C

65.Who is the director of Malayalam film Kathakali?

(A) Vijaibabu

(B) R.S.Vimal

(C) Basil Joseph

(D) Saijo Kannanaikkal

Correct Answer : D

66.Ace Against odd is the autobiography of:

(A) Saina Nehwal

(B) P.V.Sindu

(C) Sania Mirza

(D) Martina Hingis

Correct Answer : C

67.Who is the Vie Chairman of State Planning Board?

(A) Dr.V.K.Ramachandran

(B) Dr.R.Ramesh

(C) Dr.(B) Iqbal

(D) Aravind Panganda

Correct Answer : A

68.Andy Murray,winner of Wimbledon title for Men’s single 2016,belongs to which country?

(A) USA

(B) France

(C) Spain

(D) Britain

Correct Answer : D

69.Joule-Thomson coefficient for an ideal gas having equation Pv=RT is:

(A) Unity

(B) Infinite

(C) 0.5

(D) Zero

Correct Answer : D

70.Cycle consisting of two isothermal and two isobaric processes is:

(A) Ericsson

(B) Joule

(C) Stirling

(D) Otto

Correct Answer : A

71.Axial thrust will be negligible in case of:

(A) Helical gears

(B) Spiral gears

(C) Herringbone gears

(D) Bevel gears

Correct Answer : C

72.Coarse grained steels:

(A) Are very tough

(B) Are less tough

(C) Do not have a tendency to distort

(D) Are lighter

Correct Answer : B

73.A critical path has:

(A) Zero slack

(B) Minimum slack

(C) Maximum slack

(D) Infinite slack

Correct Answer : A

74.Energy loss due to friction in laminar flow can be calculated either using Darcy’s equation or Hagen-Poiseuille equation where friction factor is:

(A) 32/Re

(B) 64/Re

(C) 16/Re

(D) None of these

Correct Answer : B

75.The shaft vibrations at nodes are:

(A) Maximum

(B) Zero

(C) Minimum

(D) Unpredictable

Correct Answer : B

76.In metals subjected to cold working,strain hardening effect is due to:

(A) Twinning mechanism

(B) Fracture mechanism

(C) Dislocation mechanism

(D) None of the above

Correct Answer : C

77.Scheduling is:

(A) Alloting a job to a operator

(B) Alloting a job to a machine

(C) Fixing the time of completion of a job

(D) Detailing the sequence of operation job wise and machine wise

Correct Answer : D

78.The impeller used in mud pumps is:

(A) Open type

(B) Semi open type

(C) Shrouded on one side only

(D) Shrouded on both sides

Correct Answer : A

79.A mechanism forms a structure when the degrees of freedom is equal to:

(A) 2

(B) 1

(C) 0

(D) -1

Correct Answer : C

80.Which of the following defect can occur due to improper design of a gating system?

(A) Shrinkage

(B) Porosity

(C) Mould erosion

(D) Any of the above

Correct Answer : D

81.PERT is mainly useful for:

(A) Large projects

(B) Large and complex projects

(C) Research and development projects

(D) Any small or large projects

Correct Answer : C

82.Zeroth law of thermodynamics defines.

(A) Internal energy

(B) Enthalpy

(C) Temperature

(D) Pressure

Correct Answer : C

83.In a vibrating system the damping factor is unity,then:

(A) The system will have no vibration

(B) The system will be highly damped

(C) They system will be critically damped

(D) The system will be under damped

Correct Answer : C

84.In EDM,the number of discharges per minute may be as high as:

(A) 3000

(B) 6000

(C) 60,000

(D) 600,000

Correct Answer : D

85.Work sampling is used to find:

(A) Percentage occurence of certain activity

(B) Rating of a job

(C) Pre-determined motion time data

(D) Standard time for a repetitive operation

Correct Answer : A

86.If the diameter of a centrifugal pump impeller is doubled keeping the discharge and speed constant,then the head needs to be reduced by:

(A) 16 times

(B) 4 times

(C) 2 times

(D) 8 times

Correct Answer : A

87.A parabolic cam is so named because its:

(A) Profile is parabolic

(B) Follower displacement vs time plot is parabolic

(C) Follower velocity vs time plot is parabolic

(D) Follower accelaration vs time plot is parabolic

Correct Answer : B

88.The tool may fail suddenly because of:

(A) Crater wear

(B) Flank wear

(C) Both carter and flank wear

(D) Spailing

Correct Answer : D

89.Break-even analysis is a:

(A) Short term analysis

(B) Long term analysis

(C) Average of short and long term analysis

(D) None of the above

Correct Answer : A

90.A double-slider four-bar mechanism consisting of two turning pairs and two sliding pairs,will have a degree of freedom equal to:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Correct Answer : C

91.A ship is seen to enter sea from a river.Its depth of submergence will:

(A) Increase

(B) Decrease

(C) Remains same

(D) Depend on the material of the ship

Correct Answer : B

92.Position feedback device on NC machine is:

(A) Shaft encoder

(B) Linear scales

(C) Inductosyns

(D) Any of the above

Correct Answer : D

93.If the unit ordering cost is doubled,then the EOQ will:

(A) Be halved

(B) Be doubled

(C) Increase by 1,414 times

(D) Decrease by 1,414 times

Correct Answer : C

94.The rivet head used for structural work such as roof trusses is usually:

(A) Pan head

(B) Snap head

(C) Conical head

(D) Counter snuk head

Correct Answer : B

95.Bernoulli’s equation is applicable between any two points in:

(A) Rotational flow of an incompressible fluid

(B) Irrotational flow of compressible or incompressible fluid

(C) Steady rotational flow of an incompressible fluid

(D) Steady,irrotational flow of an incompressible fluid

Correct Answer : D

96.The standard input file format for 3-D printing using Fused Deposition Method is:

(A) .stl

(B) .igs

(C) .pdf

(D) .stp

Correct Answer : A

97.Which of the following material is difficult to be spot welded?

(A) Stainless steel

(B) Copper

(C) Coid rolled mild steel

(D) Hot rolled mild steel

Correct Answer : B

98.Which of the following is a technique for forecasting?

(A) Exponential smoothing

(B) Gantt chart technique

(C) PERT/CPM

(D) Control charts

Correct Answer : A

99.A control volume refers to:

(A) A specified mass

(B) A fixed region in space

(C) An isolated system

(D) A reversible process

Correct Answer : B

100.Which process does not increase the fatigue strength?

(A) Cold working

(B) Shot peening

(C) Grinding and lapping

(D) Hot working

Correct Answer : D



Kerala PSC Vocational Teacher Solved Paper - Exam Held on 10 -11-2016 Kerala PSC Vocational Teacher Solved Paper - Exam Held on 10 -11-2016 Reviewed by Admin on 22:27 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.