Kerala PSC Women Sub Inspector (Trainee ) Exam Held On 28-05-2016

Kerala PSC Women Sub Inspector (Trainee ) Exam Held On 28-05-2016



1.John makes a profit of 12% by selling the article for Rs.448.Calculate the cost price.

(A) 100

(B) 200

(C) 300

(D) 400

Correct Answer : D



2.Find the value of ‘p’ for which 3,5,p+5,25 are in proportion:

(A) 15

(B) 20

(C) 10

(D) 30

Correct Answer: C

3.’A’can complete a piece of work in 10 days.’B’can complete the same piece of work in 15 days.If they work together in how many days will the work be completed?

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 9

Correct Answer: A

4.Sachin runs at 5/4 the of his usual speed and reaches the playground 5 minutes earlier.What is the usual time?

(A) 20

(B) 25

(C) 35

(D) None

Correct Answer: B

5.The capacity of a cubical mug is 1 litre.The length of its edge is:

(A) 1 cm

(B) 10 cm

(C) 1 m

(D) 10 m

Correct Answer: B

6.Find the compound interest on Rs.8,000 for 1 ½ years at 10% per annum if interest is being calculated half-yearly:

(A) 1200

(B) 1220

(C) 1241

(D) 1261

Correct Answer : D

7.My mother is twice as old as my brother.I am 5 years younger to my brother,but 3 years older to my sister.If my sister is 12 years of age how old is my mother?

(A) 30

(B) 54

(C) 40

(D) 46

Correct Answer: C

8.The price of an article has been increased by 25%.By how much percent must this new price be decreased to retain its former price?

(A) 20

(B) 25

(C) 50

(D) 30

Correct Answer: A

9.The HCF and LCM of two numbers are 12 and 216 respectively.If one of number is 108, find the other number

(A) 36

(B) 48

(C) 24

(D) 9

Correct Answer: C

10.Which one of the following is a prime number?

(A) 2

(B) 6

(C) 9

(D) 1

Correct Answer : A

11.Find the odd man out:

5,9,17,35,65,129

(A) 9

(B) 65

(C) 17

(D) 35

Correct Answer : D

12.Pointing towards a lady, Leela said She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother’.How is the lady related to Leela?

(A) Daughter

(B) Aunt

(C) Granddaughter

(D) Sister

Correct Answer: B

13.Give the antonym of the word ‘adversity’:

(A) Extremity

(B) Affliction

(C) Prosperity

(D) Distress

Correct Answer: C

14.If PROSE is coded as PPOQE, how is LIGHT coded?

(A) LGGFT

(B) LIGFT

(C) JIEHR

(D) LLGFE

Correct Answer: A

15.A boy goes south, turns right, then right again and then goes left.In which direction he is now

(A) Fast

(B) North

(C) West

(D) South

Correct Answer: C

16.Arrange the given words in the sequence they occur in the dictionary:

1.Precede

2.Precision

3.Precise

4.Precept

5.Preach

6.Prelude

(A) 5,3,1,4,2,6

(B) 5,1,3,4,2,6

(C) 5,1,4,2,3,6

(D) 5,1,4,3,2,6

Correct Answer : D

17.If it was Saturday on 17th December 1982, what will be the day on 22nd December 1984?

(A) Monday

(B) Sunday

(C) Saturday

(D) Friday

Correct Answer: B

18.A lady drives a car for 15 km to the west from the radio station.Then she turns left and goes 10 km.After this, she turns right and goes for 18 km.Now in which direction is she going:

(A) West

(B) South-West

(C) South

(D) East

Correct Answer: A

19.Find the next number in the series:

4,7,10,11,22,17,46,25,---

(A) 56

(B) 69

(C) 94

(D) 86

Correct Answer : C

20.Identify the missing term:TYU,NSO,HMI,____

(A) GBC

(B) BGC

(C) CGD

(D) AGB

Correct Answer : B

21.The minimum number of geostationary satellites needed for global communication coverage is:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Correct Answer : B

22.The working principle of Optical Fibre Cable(OFC)is:

(A) Scattering

(B) Dispersion

(C) Total internal reflection

(D) Interference

Correct Answer : C

23.The concept of radio transmission was first demonstrated by the famous Indian scientist:

(A) J.(C) Bose

(B) (C) V.Raman

(C) Vikram Sarabai

(D) Homi J.Baba

Correct Answer : A

24.Which of the following unit is a fundamental unit?

(A) Joule

(B) Watt

(C) Meter/Second

(D) Second

Correct Answer : D

25.One’Pico meter’equal to:

(A) 10-6

(B) 10-15m

(C) 10-12m

(D) 10-9m

Correct Answer : C

26.The image of an object formed on the retina of human eye is:

(A) Virtual and inverted

(B) Virtual and erect

(C) Real and inverted

(D) Real and erect

Correct Answer : C

27.On which of the following scales of  temperature,the temperature is never negative?

(A) Celsius

(B) Kelvin

(C) Fahrenheit

(D) None of these

Correct Answer : B

28.A person is comfortable while sitting near a fan in summer because:

(A) Rate of evaporation increases

(B) The fan provides free ventilation

(C) The fan circulates air

(D) None of these

Correct Answer : A

29.A fuse wire is characterized by:

(A) Low resistance and low melting point

(B) Low resistance and high melting point

(C) High resistance and low melting point

(D) High resistance and high melting point

Correct Answer : C

30.A man pushes a metal block and fails to displace it.He does:

(A) Maximum work

(B) No work at all

(C) Postive work

(D) Negative work

Correct Answer : B

31.Who is the Brand Ambassador of the programme ‘Make in Kerala’?

(A) Mammotty

(B) Mohanlal

(C) Sureshgopi

(D) Dileep

Correct Answer : A

32.Which Article recently dismissed from the I.T.Act?

(A) 66B

(B) 66A

(C) 66D

(D) 65A

Correct Answer : B

33.Which country is the 123rd member country in the International Criminal Court?

(A) Pakistan

(B) India

(C) Israel

(D) Palestine

Correct Answer : D

34.The newly formulated International Front to fight against global warming:

(A) V 20

(B) V 21

(C) V 22

(D) V 23

Correct Answer : A

35.The Indian Scientist who won the Japan’s highest honour ‘Order of the Rising Son Gold and Silver Star’:

(A) Dr.Kiran Kumar

(B) Prof.(C) N.R.Rao

(C) Dr.Ayyankar

(D) Dr.G.Madhavan Nair

Correct Answer : B

36.Who wrote the theme song of ‘Run Kerala Run’in connection with National Games?

(A) P.K.Gopi

(B) Murukan Kattakada

(C) O.N.V.Kurup

(D) V.Madhusoodan Nair

Correct Answer : C

37.The name of Single Window Portal started by India for Educational loan and Scholarships:

(A) Vidya Lakshmi

(B) Vidya Bharathi

(C) Vidya Nikethan

(D) Vidya Abiyan

Correct Answer : A

38.The third greatest attraction in the world as per the survey conducted by famous Travel website TripAdvisor’:

(A) Taj Mahal

(B) Burg Dubai

(C) Pisa Tower

(D) Great Wall of China

Correct Answer : A

39.Who among these politicians use an adapted motor vehicle dubbed as the ‘Chaitanya Ratham’?

(A) L.K.Advani

(B) Lalooprasad Yadav

(C) N.T.Rama Rao

(D) M.G.Ramachandran

Correct Answer : C

40.With reference to Educational Degree,what does Ph.(D) stand for?

(A) Diploma of Philosophy

(B) Diploma in Psychology

(C) Doctor of Philosophy

(D) Drama in Philosophy

Correct Answer : C

41.Boundary demarcation line between India and Pakistan is known as the:

(A) Durant Line

(B) Radcliffe Line

(C) Line of Control

(D) Actual Line of Control

Correct Answer : B

42.Srirangapattana is a river island located on the river:

(A) Krishna

(B) Kaveri

(C) Netravati

(D) Sharavati

Correct Answer : B

43.Black soil is seen in ____district of Kerala

(A) Palakkad

(B) Kannur

(C) Kollam

(D) Wayanad

Correct Answer : A

44.Bhagat Singh was convicted to death in _________-case.

(A) Saunders Murder

(B) Meerut Conspiracy

(C) Lahore Conspiracy

(D) Central Legislative Assembly Bomb Throwing

Correct Answer : C

45.The British introduced Dyarchy in major Indian Provinces by the Act of:

(A) 1891

(B) 1909

(C) 1919

(D) 1935

Correct Answer : C

46.The main venue of the Salt Satyagraha in Kerala was:

(A) Payyannur

(B) Kozhikode

(C) Ponnani

(D) Guruvayur

Correct Answer : A

47.The Indian National Congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic policy at its_________---session.

(A) Lahore

(B) Nagpur

(C) Karachi

(D) Bombay

Correct Answer : C

48.Who among the following was involved with the foundation of the Deccan Education Society?

(A) Gopala Krishna Gokhale

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Sardar Vallabhai Patel

(D) V.(D) Savarkar

Correct Answer : B

49.Gandhi wrote Hind Swaraj in Gujarati in:

(A) 1909

(B) 1919

(C) 1921

(D) 1931

Correct Answer : A

50.The narrow stretch of land that connects peninsular  India with north eastern states of India is called:

(A) Siliguri Corridor

(B) Sikkim Corridor

(C) Darjeeling Corridor

(D) Gangtok Corridor

Correct Answer : A

51.Who was the founder of Ananda Maha Sabha?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Dayananda Saraswathi

(C) Sree Narayana Guru

(D) Swami Sivayogi

Correct Answer : D

52.Which was the original name of Thycaud Ayya Swamikal?

(A) Subbarayan

(B) Ayyappan

(C) Gurudevan

(D) Vasudevan

Correct Answer : A

53.Who wrote the song Koottiyoor Ulsavapattu?

(A) Chattambi Swamikal

(B) Chavara Kuriakose Elias

(C) Vakkom Maulavi

(D) Vaghbhattananda

Correct Answer : D

54.Who wrote the famous work Jathikummi?

(A) Kellappan

(B) E.M.S

(C) Pandit Karuppan

(D) O.N.V.Kurup

Correct Answer : C

55.Name the place in which Narayana Guru founded a Advaita Ashramam in 1904 for dedicating to the principle of Om Sahodaryam Sarvatra:

(A) Varkala

(B) Aluva

(C) Trichur

(D) Trivandrum

Correct Answer : B

56.Who wrote the play Adukkalayil Ninnu Arangathekku?

(A) V.T.Bhattathiripad

(B) Swami Vivekananda

(C) Poykayil Yohannan

(D) Eluthachan

Correct Answer : A

57.In which year Ayya Vaikundar was born in Swamithoppu?

(A) 1809

(B) 1815

(C) 1850

(D) 1875

Correct Answer : A

58.Name the work written by Kumaranasan from  the inspiration of Edwin Arnold’s Light of Asia:

(A) Veena Poovu

(B) Sakunthalam

(C) Buddha Charitha

(D) Swanthanam

Correct Answer : C

59.Name the river mentioned by Kautilya in his Arthasasthra:

(A) Bharathapuzha

(B) Churni

(C) Pamba

(D) Kaveri

Correct Answer : B

60.Puralimala was situated in which Taluk?

(A) Tellicherry

(B) Thamarassery

(C) Meppadi

(D) Manathavady

Correct Answer : A

61.The Chairman of the National Human Rights Commission in India:

(A) K.G.Balakrishnan

(B) G.P.Mathur

(C) J.S.Anand

(D) Raghunath Mishra

Correct Answer : None of these (Answer:H.L.Dattu)

62.The Protector of the rights of citizens in a democracy:

(A) Judiciary

(B) Political Parties

(C) Legislative

(D) Executive

Correct Answer : A

63.Who said ‘Man is born free but he is everywhere in chains’?

(A) Locke

(B) Grotius

(C) Hobbes

(D) Rousseau

Correct Answer : D

64.Article lays down that there shall be a Public Service Commission for the union and a Public Service Commission for each states:

(A) Article 280

(B) Article 324

(C) Article 315

(D) Article 356

Correct Answer : C

65.The Chairman of the Constituent Assembly of India:

(A) Dr.(B) R.Ambedkar

(B) Dr.Rajendra Prasad

(C) Dr.S.Radhakrishnan

(D) Nehru

Correct Answer : B

66.The Comptroller and Auditor General of India is appointed by:

(A) Prime Minister

(B) President

(C) Parliament

(D) Supreme Court

Correct Answer : B

67.The present Home Minister of  India is:

(A) P.Chidhambaram

(B) (A) K.Antony

(C) S.M.Krishna

(D) Kapil Sibal

Correct Answer : None of these Correct Answer(Rajnath Singh)

68.Which schedule of the Indian Constitution is dealing with Panchayath Raj System?

(A) 9th

(B) 10th

(C) 11th

(D) 12th

Correct Answer : C

69.The Article of the Indian Constitution that deals with Right to Constitutional Remedies is:

(A) Article 28

(B) Article 30

(C) Article 31

(D) Article 32

Correct Answer : D

70.The International Human Rights Day is observed on:

(A) 26th January

(B) 1st May

(C) 10th December

(D) 24th October

Correct Answer : C

71.You must attend_____his instructions.

(A) Of

(B) On

(C) To

(D) For

Correct Answer : C

72.We have plenty of time___

(A) Isn’t it

(B) Haven’t we

(C) Don’t we

(D) Didn’t we

Correct Answer : B

Direction(Q.No.73 & 74):Which part of the sentence is wrong?

73.Do you think(A) he is getting (B)more worser(C) day by day?(D)

Correct Answer : C

74.Kolkata(A)is standing(B)on(C)the river Hooghly(D)

Correct Answer : B

75.What is the antonym of predecessor?

(A) Descendant

(B) Successor

(C) Ancestor

(D) Ascendant

Correct Answer : B

76. Reported speech:”Which country do you come from?”said Ram.

(A) Ram asked which country you came from

(B) Ram asked which country I am coming from

(C) Ram asked which country are you coming from

(D) Ram asked which country I came from

Correct Answer : D

77.Yesterday I met____European at the beach

(A) An

(B) The

(C) A

(D) Two

Correct Answer : C

78.What is the active form of:The criminal was arrested by the police

(A) The criminal was being arrested by the policy

(B) The criminal is being arrested by the police

(C) The police arrested the criminal

(D) The criminal is arrested by the police

Correct Answer : C

79.We shall go for a walk when it____raining.

(A) Stopped

(B) Stops

(C) Stopping

(D) Stop

Correct Answer : B

80.The burglars entered the house ____the owner’s absence

(A) On

(B) After

(C) During

(D) While

Correct Answer : C

81.The Balika Samridhi Yojana will cover girl children who are born or after:

(A) 1 April 1999

(B) 15 August 1997

(C) 26 January 2005

(D) 2 October 1993

Correct Answer : B

82.Kudumbasree was introduced by the Government of:

(A) India

(B) Tamil Nadu

(C) Kerala

(D) Andhra Pradesh

Correct Answer : C

83.A scheme introduced under the name of Indira Gandhi is:

(A) Indira Balika Yojana

(B) Indira Mahila Yojana

(C) Indira Awaas Yojana

(D) Indira Grameen Rozgar Yojana

Correct Answer : C

84.Pradhan Mantri Adharsh Gram Yojana was launched by ____government

(A) UPA

(B) NDA

(C) BJP

(D) Congress

Correct Answer : A

85.Which colour of ration card is issued to Antyodaya beneficiaries?

(A) Blue

(B) Pink

(C) Green

(D) White

Correct Answer : C

86.PMAGY implements which type of village?

(A) Mathruka gram

(B) Bharat gram

(C) Samridhi gram

(D) Adarsh gram

Correct Answer : D

87.Which Yojana aims to assist educated unemployed youth to set up Self Employment ventures?

(A) SRGY

(B) NRDP

(C) NFFWP

(D) PMRY

Correct Answer : D

88.Number of diseases covered by Integrated Child Development Scheme:

(A) 6

(B) 10

(C) 5

(D) 4

Correct Answer : A

89.Antyodaya Anna Yojana was launched by NDA Government on:

(A) 15 August 1997

(B) 25 December 2000

(C) 2 October 1975

(D) 1 April 1999

Correct Answer : B

90.Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana is previously known as

(A) IRDP

(B) ICDS

(C) AAY

(D) NREP

Correct Answer : A

91.Internet works on:

(A) Circuit switching

(B) Packet switching

(C) Both(a)and (b)

(D) None of the mentioned

Correct Answer : B

92.Cyberslacker is:

(A) A person securing access to a computer system without permission of the owner

(B) Using Internet,email or other electronic communication devices to stalk

(C) Member of an organization using its internet resources for non work purpose

(D) Person who introduces computer virus to any computer

Correct Answer : C

93.Speed of the modem is measured in:

(A) Bytes per minute

(B) Bytes per second

(C) Bits per millisecond

(D) Bits per second

Correct Answer : D

94.Which of the following Languages is used for Artificial Intelligence?

(A) Fortran

(B) Prolog

(C) C

(D) Cobol

Correct Answer : B

95.GUI refers to:

(A) Graphical User Interface

(B) Guaranteed User Interface

(C) Graphics Utilized Internally

(D) None of the above

Correct Answer : A

96.Computers use the _________number system to store data and perform calculations.

(A) Decimal

(B) Octal

(C) Hexadecimal

(D) Binary

Correct Answer : D

97.Spim is:

(A) Fraudulent way of getting confidential information

(B) Unwanted instant messages

(C) Unsolicited emails

(D) None of the above

Correct Answer : B

98.What protocol is used between email servers?

(A) FTP

(B) POP3

(C) SNMP

(D) SMTP

Correct Answer : D

99.The first generation computers used__________for circuitry.

(A) Vacuum Tubes

(B) Transistors

(C) Integrated Circuits

(D) Large Scale Integration

Correct Answer : A

100.A byte consists of how many bits?

(A) Nine

(B) Four

(C) Eight

(D) Sixteen

Correct Answer : C

Kerala PSC Women Sub Inspector (Trainee ) Exam Held On 28-05-2016 Kerala PSC Women Sub Inspector (Trainee ) Exam Held On 28-05-2016 Reviewed by Admin on 22:09 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.