Vocational Teacher Civil Construction and Maintenance (VHSC) - Exam Held on 07-05-2016

1.The first staff reading is taken after the level is set up is called
(A) Back sight
(B) Foresight
(C) Intermediate sight
(D) None of these
Correct Answer : A

2.In coastal region minimum grade of concrete for RCC as per IS 456-2000:
(A) M15
(B) M20
(C) M25
(D) M30
Correct Answer : D
3.The number of plastic hinges necessary to convert a beam fixed at one end and propped at other end is:
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer : B
4.The bitumen grade 80/100 indicates:
(A) Viscosity
(B) Specific gravity
(C) Penetration
(D) None of these
Correct Answer : C
5.The maximum limit of superelevation for plain terrain as per IRC recommendations is:
(A) 1 in 10
(B) 1 in 15
(C) 1 in 20
(D) 1 in 30
Correct Answer : A
6.A simply supported beam carries a working live load of 2.5 kN/m and dead load is 3.5 kN/m.The design load for limit state of collapse is:
(A) 6 kN
(B) 7 kN
(C) 9 kN
(D) 12 kN
Correct Answer : C
7.Standard EDTA solution is used to determine:
(A) Hardness in water
(B) Acidity in water
(C) Chlorides in water
(D) All of these
Correct Answer : A
8.For a bar of diameter ‘d’ the anchor age value of hook is:
(A) 8d
(B) 10d
(C) 16d
(D) 20d
Correct Answer : C
9.The ability of a material to absorb a large amount of energy is:
(A) Elasticity
(B) Ductility
(C) Hardness
(D) Toughness
Correct Answer : D
10.The unit in which both sedimentation and digestion process of sludge takes place simultaneously is:
(A) Digestion tank
(B) Skimming tank
(C) Imhoff tank
(D) Detritus tank
Correct Answer : C
11.In the theory of plastic bending of beams,the ratio of plastic moment to yield moment is:
(A) Shape factor
(B) Plastic section modulus
(C) Bulk modulus
(D) Shear modulus
Correct Answer : A
12.Camber on highway pavement is provided to take care of:
(A) Centrifugal force
(B) Drainage
(C) Sight distance
(D) Off tracking
Correct Answer : B
13.Fine aggregate confirming of which zone is not recommended for making reinforced concreate:
(A) Zone I
(B) Zone II
(C) Zone III
(D) Zone IV
Correct Answer : D
14.The quantity of Gypsum added in cement varies from 2 to 3% will depend upon the quantity of:
(A) C3A in cement
(B) C4AF in cement
(C) C3S in cement
(D) C2S in cement
Correct Answer : A
15.Strain Energy per unit volume is called:
(A) Resilience
(B) Proof resilience
(C) Bulk resilience
(D) None of these
Correct Answer : D
16.Bond between steel and concrete ensures:
(A) Stress compatibility
(B) Strain compatibility
(C) Both (A) and(B)
(D) None of these
Correct Answer : B
17.Rapid curing cutback bitumen is produced by lending bitumen with:
(A) Benzene
(B) Kerosine
(C) Diesel
(D) Petrol
Correct Answer : A
18.The relationship between the length(I)and radius(r)of an ideal transition curve is given by:
(A) la r
(B) I a 1/r
(C) I a r2
(D) I a 1/r2
Correct Answer : D
19.The minimum dissolved oxygen content(ppm)in a river necessary for the survival of aquatic life is:
(A) 0
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer : D
20.Spire test is used for adjustment of:
(A) Line of sight
(B) Adjustment of altitude bubble
(C) Horizontal axis
(D) Vertical axis
Correct Answer : C
21.The ratio of shear stress to shear strain is constant within elastic limit is called
(A) Torsional rigidity
(B) Modulus of rigidity
(C) Young’s modulus
(D) Volumetric strain
Correct Answer : B
22.In trigonometric leveling,combined correction is:
(A) 0.0673 D2m
(B) 0.0112 D2m
(C) 0.0785 D2m
(D) None of these
Correct Answer : A
23.The increase in metacentric height:
(A) Increase stability
(B) Decrease stability
(C) Increase comfort for passengers
(D) All of these
Correct Answer : A
24.What is the angle between two plane mirrors of an optical square?
(A) 150
(B) 300
(C) 450
(D) 900
Correct Answer : C
25.Characteristic compressive strength of concrete is:
(A) The same as the average cylinder strength
(B) The same as the average cube strength
(C) Lower than the average cylinder strength
(D) Higher than the average cube strength
Correct Answer : B
26.Distances are measured with instruments that rely on propagation,reflection and subsequent reception of either radio,visible light or infra red waves by:
(A) Geodimeter
(B) Telluro meter
(C) Distomat
(D) All of these
Correct Answer : D
27.Coagulation-flocculation with alum is performed:
(A) Before screening
(B) After rapid sand  filtration
(C) Before rapid sand filtration
(D) Immediately before chlorination
Correct Answer : C
28.Three-point problem can be solved by:
(A) Graphical method
(B) Tracing paper method
(C) Trial and error method
(D) All of these
Correct Answer : D
29.The mass production of railway sleepers can be done with:
(A) Hoyer system
(B) Magnel system
(C) Gifford udall system
(D) None of these
Correct Answer : A
30.A pre-stressed concrete beam is loaded with two point loads.The profile of cable is laid based on the load balancing concept,the shape of profile is:
(A) Paraboli
(B) Triangular
(C) Trapezoidal
(D) None of these
Correct Answer : C
31.For a station to be free of local attraction:
(A) Fore and back bearings of the line should be exactly same
(B) Fore and back bearings of line should differ by exactly 1800
(C) Fore and back bearings of line should be measured accurately
(D) None of these
Correct Answer : B
32.Closed contours with higher  value inside represent a:
(A) Hill
(B) Valley
(C) Plain surface
(D) None of these
Correct Answer : A
33.Consistency index for a clayey soil is[Liquid limit=LL,Plastic limit=PL,Plasticity index=PI and natural water content=WJ:
(A) LL-PL
(B) (W-PL)/PI
(C) (LL-W)/PI
(D) All of these
Correct Answer : C
34.In a cantilever beam,if the length is doubled while keeping the cross section and the concentrated load acting at the free end is same,the deflection at the free end will increase by:
(A) 2 times
(B) 4 times
(C) 6 times
(D) 8 times
Correct Answer : D
35.In  leveling height of instrument is:
(A) Height of leveling staff
(B) Elevation of plane of collimation
(C) Height of Tripod
(D) Sum of reduced level of BM and foresight
Correct Answer : B
36.Roof truss is provided when the span is:
(A) Less than 4 m
(B) More than 5 m
(C) Between 4 m and 5m
(D) All of these
Correct Answer : B
37.A 10 cm theodolite means that:
(A) Diameter of the graduated circle of its lower plate is 10 cm
(B) Length of its telescope is 10 cm
(C) Height of the telescope is 10 cm
(D) Diameter of the graduated circle of its vertical circle is 10 cm
Correct Answer : A
38.A column of length L,one end fixed,at other end lateral displacement and partial rotation.The effective length of column is:
(A) 0.5 L
(B) 0.7 L
(C) L
(D) 1.5 L
Correct Answer : D
39.The expected life of cement concrete floor is taken as:
(A) 10 years
(B) 25 years
(C) 50 years
(D) 100 years
Correct Answer : A
40.The boundaries between the pavement and shoulder or foot paths are called:
(A) Kerbs
(B) Burrow pit
(C) Berms
(D) None
Correct Answer : A
41.Vertical windows built on sloping sides of a pitched roof:
(A) Corner window
(B) Bay window
(C) Dormer window
(D) Glazed window
Correct Answer : C
42.If 20 m arc length is the basis for the degree of curve then radius of curve is:
(A) 573/D metres
(B) 1146/D metres
(C) 1600/D metres
(D) 5730/D metres
Correct Answer : B
43.A pin jointed plane frame with’n’ number of member and ‘j’number of joints will be stable:
(A) n=2j-3
(B) n>2j-3
(C) n<2j-3
(D) None of these
Correct Answer : A
44.The permissible shear stress in concrete for beams without shear reinforcement depends upon:
(A) Grade of concrete
(B) Percentage of tension reinforcement
(C) Both(A)and (B)
(D) None
Correct Answer : C
45.The minimum grade of concrete used for post-tensioning system is:
(A) M20
(B) M30
(C) M40
(D) M60
Correct Answer : B
46.A thin cylindrical vessel of internal diameter’d’ and thickness ‘t’ subjected to fluid pressure’p’ longitudinal stress is:
(A) pd/2t
(B) pd/t
(C) pd/4t
(D) pd/8t
Correct Answer : C
47.Reciprocal leveling eliminates the effect of:
(A) Errors due to curvature of earth
(B) Errors due to atmospheric refraction
(C) Errors due to line of collimation
(D) All of these
Correct Answer : D
48.Pile caps are used on a group of piles to:
(A) Increase the load bearing of each pile
(B) Protect the piles from lateral displacement
(C) Protect in case of offshore structure
(D) Spread the vertical and horizontal loads to all the piles
Correct Answer : D
49.According to IS 456-2000,maximum compressive stress in concrete for design purpose is taken as:
(A) 0.380 fck
(B) 0.416 fck
(C) 0.446 fck
(D) 0.670 fck
Correct Answer : C
50.The relative density of a soil having maximum dry density rd(max)=2 minimum dry density 1.2 and normal density is 1.6:
(A) 75%
(B) 62.5%
(C) 66.67%
(D) 50%
Correct Answer : B
51.If the uniformity coefficient Cu=9 and coefficient of curvature Cc=1 for a soil then D30/D10 for the soil is:
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer : C
52.The whole circle bearings of line AB and BC and 60015’ and 150030’.What is the included angle ABC between the lines AB and BC:
(A) 90015’
(B) 210045’
(C) 149015’
(D) 89045’
Correct Answer : D
53.The distance from two point on a photographic point to the principal line are 68.24 mm to left and 58.48 mm to the right.The angle between the two points measured with a transit  theodolite is 44030’.Focal length of the lens is equal to:
(A) 150 mm
(B) 154.7 mm
(C) 160 mm
(D) 180 mm
Correct Answer : B
54.It is proposed to put in a circular curve of 20 chains radius with transition curves 3 chains long at each en(D) The total deflection angle of the combined curve is 40030’.The total tangent length in chains is:
(A) 8.882
(B) 10.98
(C) 15
(D) 18.50
Correct Answer : A
55.Which of the following figure are equal to one acre?
(A) 43560 sq.ft
(B) 40 Gunthas
(C) 10 sq.Gunter’s chain
(D) All of these
Correct Answer : C
56.A cylindrical shell is 3 m long and 1000 mm internal diameter and 15 mm thickness is subjected to an internal pressure of 1.5 N/mm2.The maximum shear stress developed in N/mm2is:
(A) 12.5
(B) 15.5
(C) 16
(D) 18.3
Correct Answer : A
57.Slenderness ratio of a 5 m long column fixed at both ends and having a circular cross section with dia 10 cm is:
(A) 100
(B) 125
(C) 150
(D) 200
Correct Answer : A
58.The shape factor of rectangular section:
(A) 1
(B) 1.5
(C) 2
(D) 2.5
Correct Answer : B
59.Negative float can occur in case of:
(A) Normal activity
(B) Critical activity
(C) Sub-critical activity
(D) Super critical activity
Correct Answer : D
60.Sea water has a total dissolved solids concentration of about:
(A) 360 mg/litre
(B) 3,600 mg/litre
(C) 36,000 mg/litre
(D) 3,60,000 mg/litre
Correct Answer : C
61.Maximum value of strain hardening modulus occurs:
(A) At the beginning of strain hardening curve
(B) During first half of strain-hardening curve
(C) During second half of strain hardening curve
(D) At the end of strain hardening curve
Correct Answer : B
62.A 30 m metric chain is found to be 10 cm too short throughout a measurement.If the distance measured is recorded as 300m.What is the actual distance?
(A) 300.1 m
(B) 299 m
(C) 301 m
(D) 304 m
Correct Answer : B
63.The unknown multiplies or independent constants used for finding most probable values of unknown are known as:
(A) Correlates
(B) Matching value
(C) Adjustment factors
(D) None of these
Correct Answer : A
64.The photographic coordinates of pt A is +8.48 mm and -16.38 mm.The focal length of the lens is 120.80 mm.Azimuth of the camera axis is 10053’.Azimuth of B is:
(A) 32040’
(B) 11053’
(C) 18048’
(D) 14053’
Correct Answer : D
65.The void ratio and specific gravity of a soil are 0.65 and 2.72 respectively.The degree of saturation in percent corresponding to water content of 20% is:
(A) 65.3
(B) 83.7
(C) 20.9
(D) 54.4
Correct Answer : B
66.Auxiliary theodolite station near an inaccessible main triangulation station:
(A) Change point
(B) Benchmark
(C) Satellite station
(D) None of these
Correct Answer : C
67.The maximum and minimum number of steps in a flight is equal to:
(A) 12 and 1
(B) 18 and 2
(C) 24 and 3
(D) 12 and 3
Correct Answer : D
68.What is the angle of intersection of a contour and a ridge line?
(A) 00
(B) 900
(C) 1800
(D) 2700
Correct Answer : B
69.If stiffness of a metal increases its ductility:
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remains same
(D) None of these
Correct Answer : A
70.Temporary hardness in water is caused by the presence of:
(A) Chlorides of Ca and Mg
(B) Nitrates of Ca and Mg
(C) Bicarbonates of Ca and Mg
(D) Sulphates of Ca and Mg
Correct Answer : C
71.A header bond is usually used for
(A) Half brick wall
(B) One brick wall
(C) One and a half brick wall
(D) Two brick wall
Correct Answer : B
72.Endurance limit of a metal is determined by:
(A) Hardness test
(B) Torsion test
(C) Impact test
(D) Fatigue test
Correct Answer : D
73.An instrument is used to measure distance,horizontal angle and vertical angle:
(A) Theodolite
(B) Distomat
(C) Total station
(D) Tacheometer
Correct Answer : C
74.For steel grade fy=415 N/mm2 the value of xu max/d is:
(A) 0.48
(B) 0.46
(C) 0.43
(D) 0.53
Correct Answer : A
75.A depression formed in a surface layer longitudinal to the road by the wheels of travelling vehicles is called:
(A) Depression
(B) Blow hole
(C) Pothole
(D) Rut
Correct Answer : D
76.Two and a half brick thickness of wall is roughly equal to:
(A) 10 cm
(B) 20 cm
(C) 40 cm
(D) 50 cm
Correct Answer : D
77.In this process the soil particles are forced to move closer together by pounding action:
(A) Rolling
(B) Ramming
(C) Kneading
(D) Vibrations
Correct Answer : B
78.White cement contains the following ingredient in least amount?
(A) Lime
(B) Silica
(C) Iron oxide
(D) None of these
Correct Answer : C
79.Brick should have a minimum compressive strength of:
(A) 5.5 N/mm2
(B) 8 N/mm2
(C) 10 N/mm2
(D) 12.5 N/mm2
Correct Answer : C
80.According to limit state of collapse values of partial safety factor for steel and concrete are
(A) 1 and 1
(B) 1 and 1.2
(C) 1 and 2
(D) 1.15 and 1.5
Correct Answer : D
81.The author of the novel ‘Agnisakshi’:
(A) V.T.Bhattathiripad
(B) Lalithambika Antharjanam
(C) Arya Pallam
(D) Lalitha Prabhu
Correct Answer : B
82.Who established Ananda Mahasabha:
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Vagbhadananda
(C) Swami Agamananda
(D) Swami Ananda Theerthan
Correct Answer : A
83.KP.Keshavan Menon is the founder of which popular news paper in Kerala:
(A) Deshabhimani
(B) Kerala Kaumudi
(C) Madhyamam
(D) Mathrubhumi
Correct Answer : D
84.Which among the following award was not received by Vaikom Muhammed Basheer?
(A) Vallathol Award
(B) Padmashri Award
(C) Jnanpith Award
(D) Muttathu Varkey Award
Correct Answer : C
85.Which among the following  is not the work of S.K.Pottekkad?
(A) Oru Deshathinte Katha
(B) Kayar
(C) Naadan Premam
(D) Oru Theruvinte Katha
Correct Answer : B
86.From which country India borrowed the concept of preamble of Indian Constitution:
(A) Germany
(B) U.S.A
(C) Canada
(D) Spain
Correct Answer : B
87.’Right to Education Act’included,in which article:
(A) Article 22
(B) Article 23
(C) Article 51(A)
(D) Article 21(A)
Correct Answer : D
88.In which year Dr.(A) P.J.Abdul Kalam received Bharat Ratna:
(A) 1981
(B) 1990
(C) 1997
(D) 1998
Correct Answer : C
89.Who was the Indian shuttler to win silver medal in 2015 World Badminton Championship?
(A) Saina Nehwal
(B) P.V.Sindhu
(C) Jwala Gutta
(D) Kidembi Srikanth
Correct Answer : A
90.The programme aims to provided housing for the rural poor in India:
(A) Samagra Awaas Yojana
(B) Bharat Nirman
(C) Indira Awaas Yojana
(D) Antyodaya Anna Yojana
Correct Answer : C
91.In which year university of Travancore established?
(A) 1937
(B) 1875
(C) 1930
(D) 1957
Correct Answer : A
92.Who prepared the first authentic book in Malayalam Grammar?
(A) Rev.Mead
(B) Herman Gundert
(C) Dawson
(D) Twinkle Tab
Correct Answer : B
93.The scheme aims at opening a zero balance bank account for every  Indian family:
(A) Samagra Awaas Yojana
(B) Valmiki Ambedkar Awass Yojana
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Jan Dhan Yojana
Correct Answer : D
94.Who founded the organization vaala samudaya parishkarani sabha?
(A) Pandit K.P.Karuppan
(B) Ayya Vaikundar
(C) Kumara Guru
(D) Sahodaran Ayyappan
Correct Answer : A
95.Which among the following was the organization of vaikunta swami?
(A) Prathyaksha Raksha Daiva
(B) Samatva Samajan
(C) Yogakshema Sabha
(D) SNDP Yogam
Correct Answer : B
96.Kuttamkulam Sathyagraha associated with which temple:
(A) Guruvayur temple
(B) Chottanikara temple
(C) Koodalmanikyam temple
(D) Vaikom Temple
Correct Answer : C
97.The protest against the policy of appointing outsiders to Travancore service known as:
(A) Paliyam Satyagraha
(B) Abstention Movement
(C) Ezhava Memorial
(D) Malayali Memorial
Correct Answer : D
98.The news paper started by Vakkom Maulavi in 1905:
(A) Al-Ameen
(B) Prabhatham
(C) Kesari
(D) Swadeshabhimani
Correct Answer : D
99.The father of the library movement in Kerala:
(A) KM Panikkar
(B) P.Kesavadev
(C) P.N.Panicker
(D) P.(C) Kuttikrishnan
Correct Answer : C
100.The first woman in India to became a high court judge:
(A) Annachandy
(B) Fathima Beevi
(C) Akkama Cheriyan
(D) Sujatha Manohar
Correct Answer : A

Vocational Teacher Civil Construction and Maintenance (VHSC) - Exam Held on 07-05-2016 Vocational Teacher Civil Construction and Maintenance (VHSC) - Exam Held on  07-05-2016 Reviewed by Admin on 22:34 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.