RRB (Railway Recruitment Board) TC/CC Junior Accountant / Clerk Examination - Exam Date 20-08-2016


1. A ball tied with a string to a rotating shaft revolves at uniform speed. As the shaft is suddenly brought to rest the string starts getting round the shaft with the angular
velocity of the ball.
(A) increasing
(B) decreasing
(C) remaining constant
(D) becoming zero
Correct Answer : A

2. If an apple is released from an orbiting spaceship, it will
(A) fall towards the earth
(B) move along with spaceship at the same speed
(C) move at a higher speed
(D) move at a lower speed
Correct Answer : B

3. What happens when water is cooled from 8° C to 0° C?
(A) Its volume decreases uniformly, becoming minimum at 0°C
(B) Its density increases uniformly, attaining maximum value at 0°C
(C) Its volume decreases upto 4° C and then increases
(D) Its density decreases upto 4° C and then increases
Correct Answer : C

4. During summer, we feel comfortable under a fan because it -
(A) throws cool air on us
(B) sets the air in motion, thereby increasing the evaporation of sweat
(C) produces convection currents
(D) produces air which carries heat away from the body
Correct Answer : B

5. Light waves are different from sound waves in that-
(A) light waves are electromagnetic but sound waves are not
(B) light waves can travel through water but sound waves cannot
(C) light travels with the same speed in all media
(D) light waves produce interference but sound waves do not
Correct Answer : A

6. Planets are-
(A) luminous bodies which twinkle
(B) non - luminous bodies which twinkle
(C) luminous bodies which don't twinkle
(D) non - luminous bodies which don't twinkle
Correct Answer : D

7. If you move towards a mirror at the speed of 10 cm/s, then your image will approach you at the speed of
(A) 5 cm/s
(B) 10 cm/s
(C) 20 cm/s
(D) Data inadequate
Correct Answer : C

8. In outer space a spaceman
(A) cannot see stars during day time
(B) cannot see stars at all
(C) can see stars during day - time opposite sun
(D) can see stars during day time in all directions
Correct Answer : C

9. The soap bubbles look coloured when viewed in white light due to
(A) scattering of light by thin layer
(B) interference of light by thin layer
(C) trasmission of light
(D) characteristics of the colours of soap - solution
Correct Answer : B

10. Which of the following devices changes the electrical energy into mechanical
energy?
(A) Dynamo
(B) Electric motor
(C) Inductor
(D) Rectifier
Correct Answer : C

11. The function of a moderator in a nuclear reactor is to
(A) moderate the number of secondary neutrons
(B) moderate the velocity of secondary neutrons
(C) increase the number of fissionable nuclei
(D) control the fission reaction
Correct Answer : B

12. Which planets do not have satellites revolving around them?
(A) Mars and Venus
(B) Mercury and Venus
(C) Mars and Mercury
(D) Neptune and Pluto
Correct Answer : B

13. The absolute zero of temperature is
(A) the starting point of any scale of temperature
(B) the lowest temperature that is theoretically possible
(C) the temperature at which the vapours of all liquid substances freeze
(D) the temperature at which all substances exists in the vapour phase
Correct Answer : B

14. Heavy water
(A) contains more dissolved air
(B) contains more dissolved minerals and salts
(C) contains deuterium in place of hydrogen
(D) contains organic impurities
Correct Answer : C

15. Animal charcoal is obtained by
(A) the destructive distillation of bones
(B) burning the bones of animals in contact with air
(C) burning the flesh of animals
(D) burning the bones of animals out of contact with air
Correct Answer : A

16. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of
(A) Methane
(B) Acetylene
(C) Ethylene
(D) Ethane
Correct Answer : C

17. 'Fixation of nitrogen' implies
(A) the liquefication of nitrogen
(B) the conversion of atmospheric nitrogen into useful compounds
(C) the conversion of nitrogen into amines
(D) the solidification of nitrogen gas of the atmosphere
Correct Answer : B

18. Oxidation is a process which involves
(A) the loss of electrons
(B)the gain of hydrogen
(C) the gain of electrons
(D) no change in electrons
Correct Answer : B

19. The bleaching agent of the colour of the clothes is-
(A) Sodium chloride
(B) Sulphur dioxide
(C) Carbon dioxide
(D) Sulphur trioxide
Correct Answer : B

20. Emerald is formed of
(A) Berilium
(B) Chromium
(C) Aluminium
(D) Magnesium
Correct Answer : B

21. On February 20, 1947, British Prime Minister announced the decision of British Government to leave India till
(A) August 1947
(B) January 1948
(C) June 1948
(D) August 1948
Correct Answer : C

22. The objective of Red Shirts movement was
(A) creation of independent Pashtunistan
(B) creation of Pakistan
(C) activities of trade unions in India
(D) free India from the British
Correct Answer : D

23. Find the oddman out of the following sites of Harappa civilization?
(A) Kalibanga
(B) Mohanjodaro
(C) Lothal
(D) Surkotada
Correct Answer : B

24. In the world congress of religions in Chicago in 1893 who represented India?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Swami Dayanand
(C) Swami Vivekananda
(D) Ramkrishna Paramhans
Correct Answer : C

25. Babar was cremated in _________ as he desired.
(A) Kabul
(B) Peshawar
(C) Delhi
(D) Agra
Correct Answer : A

26. The SWADESHI movement in India was started during -
(A) Champaran Satyagraha of Gandhi
(B) Movement against partition of Bengal
(C) Movement against Rowlat Act
(D) First non - cooperation movement in 1919 - 22
Correct Answer : B

27. Fill in the blank with appropriate adjective. Do you have _______ tea in the pot?
(A) any
(B) some
(C) few
(D) none
Correct Answer : B

28. What are potato ores?
(A) Nodules on the sea bed containing a variety of minerals
(B) Seed potato grown in Himachal Pradesh
(C) Iron ore having a large concentration of Sulphur
(D) Ores of nuclear minerals
Correct Answer : A

29. What is Obra known for?
(A) A new refinery
(B) Thermal power station
(C) An upcoming aluminium plant
(D) Bird sanctuary
Correct Answer : B

30. Where are diesel locomotives manufactured?
(A) Chittaranjan
(B) Varansi
(C) Bhopal
(D) Jamshedpur
Correct Answer : B

31. On which river is the Nagarjunasagar project located?
(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Kaveri
(D) Tapti
Correct Answer : A

32. What is Operation Flood concerned with?
(A) Flood Control
(B) The provision of irrigation facilities
(C) The creation of buffer stocks of food grains
(D) Improving the availability of milk in the cities
Correct Answer : D

33. In which area is the deodar tree commonly found?
(A) Tropical evergreen forests
(B) Tropical deciduous forests
(C) Thron forests
(D) Alpine forests
Correct Answer : A

34. KP Canal joins
(A) Andhra Pradesh and Karnataka
(B) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(C) Karnataka and Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh and Orissa
Correct Answer : B

35. The Niger River falls in
(A) Arctic Ocean
(B) Bay of Mexico
(C) Gulf of Guinea
(D) Pacific Ocean
Correct Answer : C

36. The Annapurna mountain peak is situated in
(A) India
(B) Nepal
(C) China
(D) Pakistan
Correct Answer : B

37. Victoria island is situated in ________
(A) Arctic Ocean
(B) Indian Ocean
(C) North Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean
Correct Answer : A

38. Dr. S. Radha Krishnan was _________
(A) First President of India
(B) First Education Minister
(C) First Speaker of Indian Parliament
(D) First Vice - President of India
Correct Answer : D

39. Apsara is a
(A) Nuclear reactor
(B) Nuclear submarine
(C) Tank carrier submarine
(D) Mountain peak
Correct Answer : A

40. The first Indian pilotless rocket is
(A) Luna - 9
(B) Apollo
(C) Luna - 10
(D) Lakshya
Correct Answer : D

41. The famous Vishwanath temple is situated in ______
(A) Puri
(B) Pachmarhi
(C) Varanasi
(D) Ellora
Correct Answer : C

42. Gomateshwar statue is situated in
(A) Subramanyam road
(B) Shravanabelagola
(C) Ellora
(D) Kolkata
Correct Answer : B

43. Who is known as Gandhi of Bihar?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) M.K. Gandhi
(C) Khan Abdul Gaffar Khan
(D) Lal Bahadur Shastri
Correct Answer : A

44. The International Labour Organisation is headquartered at
(A) Geneva
(B) New York
(C) Rome
(D) Paris
Correct Answer : A

45. Yakshagan is the folk dance of
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer : C

46. McMohan Line is an international border line between
(A) Pakistan and Afghanistan
(B) India and China
(C) India and Pakistan
(D) India and Nepal
Correct Answer : B

47. Vaccination is invented by
(A) Edward Jennar
(B) Leuis Pastuer
(C) Wating
(D) None of these
Correct Answer : B

48. Basketball team has ________ number of players.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Correct Answer : A

49. The strength of the legislative council of a state cannot exceed ________ of the membership of the legislative assembly.
(A) one - half
(B) one - third
(C) one - fourth
(D) one - fifth
Correct Answer : B

50. The Chief Justice and other judges of the High Court retire at the age of
(A) 60 years
(B) 62 years
(C) 65 years
(D) 70 years
Correct Answer : B

51. Which of the following statements correctly describes a hung parliament?
(A) A parliament in which no party has a clear majority
(B) The Prime Minister has resigned but the parliament is not dissolved
(C) The parliament lacks the quorum to conduct business
(D) None of these
Correct Answer : A

52. The final authority to make a proclamation of emergency rests with
(A) the Parliament
(B) the President
(C) council of Ministers
(D) the Prime Minister
Correct Answer : B

53. The given figure is a symbol of









(A) FBI
(B) Radio
(C) Olympics
(D) CBI
Correct Answer : C

54. The following graph shows









(A) Low growth
(B) Constant growth
(C) First moderate then more growth
(D) Fall in price
Correct Answer : C

55. A man is walking in a rectangular field whose perimeter is 6 km. If the area of rectangular field be 2 sq km, then what is the difference between the length and breadth of the rectangle?
(A) 0.5 km
(B) 1 km
(C) 1.5 km
(D) 2 km
Correct Answer : B

56. If a watch runs 5 minutes fast every hour, then the angle traversed by a second hand in one minute is
(A) 360°
(B) 360.5°
(C) 390°
(D) 380°
Correct Answer : B

Directions (Q. 57 and 58): Find the odd man out.

57. (A) Mahanadi (B) Cauvery (C) Narmada (D) Krishna
Correct Answer : C

58. (A) Yuri Gagarin (B) Rakesh Sharma (C) Neil Armstrong (D) Edmund Hillary
Correct Answer : D

59. 563, 647, 479, 815, _______
(A) 672
(B) 386
(C) 279
(D) 143
Correct Answer : D

60. 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, _______
(A) 60
(B) 64
(C) 70
(D) 72
Correct Answer : D

61. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code.
(A) EDRIRL
(B) DCQHQK
(C) ESJFME
(D) FYOBOC
Correct Answer : A

62. In a certain code INSTITUTION is written as NOITUTITSNI. How is PERFECTION written in that code?
(A) NOICTEFREP
(B) NOITCEFERP
(C) NOITCEFRPE
(D) NOITCEFREP
Correct Answer : D

63. If water is called blue, blue is called red, red is called white, white is called sky, sky is called rain, rain is called green and green is called air, which of the following is the colour of milk?
(A) Air
(B) Green
(C) White
(D) Sky
Correct Answer : D

64. A man said to a lady, "Your mother's husband's sister is my aunt." How is the lady related to the man?
(A) Daughter
(B) Mother
(C) Sister
(D) Aunt
Correct Answer : C

Directions (Q. 65 to 67): Read the following information and answer the questions given below it. Six students A, B, C, D, E and F are sitting in the field. A and B are from Nehru House while the rest belong to Gandhi House. D and F are tall while the others are short A, C and D are wearing glasses while the others are not.

65. Which two students who are not wearing glasses are short?
(A) A and F
(B) C and E
(C) B and F
(D) E and F
Correct Answer : C

66. Which short student of Gandhi House is not wearing glasses?
(A) F
(B) E
(C) B
(D) A
Correct Answer : B

67. Which tall student of Gandhi House is not wearing glasses?
(A) B
(B) C
(C) F
(D) E
Correct Answer : C

Directions (Q. 68 to 72): Read the following information carefully and answer the
questions.

(i) P, Q, R, S, T and U are the six members of a family in which there are two
married couples.
(ii) Teacher T, is married to a doctor who is the mother of R and U.
(iii) Lawyer Q is married to P.
(iv) P has a son and a grandson.
(v) Out of the two married women, one is a housewife.

(vi) There are one student and a male engineer in the family


68. How is P related to R?
(A) Maternal father
(B) Mother
(C) Sister
(D) Grand mother
Correct Answer : A

69. Who is the house wife?
(A) P
(B) Q
(C) S
(D) None of these
Correct Answer : B

70. How is R related to U?
(A) Brother
(B) Sister
(C) Brother or sister
(D) Information inadequate
Correct Answer : C

71. Which of the following groups denote the female group?
(A) PSR
(B) PSU
(C) QTR
(D) Information inadequate
Correct Answer : D

72. Which of the following is correct with respect to granddaughter in the family?
(A) He is a lawyer
(B) She is a student
(C) He is an engineer
(D) Information inadequate
Correct Answer : D

73. Which one of the following Venn - diagrams best illustrates the three classes :
Rhombus, Quadrilaterals, Polygons?

(A)






(B)

(C) 

(D) 
Correct Answer : A

74. How many even numbers are there in the following sequence of numbers which are immediately followed by an odd number as well as immediately preceded by an even number?
8 6 7 6 8 9 3 2 7 5 3 4 2 2 3 5 5 2 2 8 11 9
(A) Three 
(B) Five 
(C) Six 
(D) None of these
Correct Answer : A

75. In a row of girls, Shilpa is eighth from the left and Reena is seventeenth from the right. If they interchang their positions, Shilpa becomes fourteenth from the left. How many girls are there in the row?
(A) 25 
(B) 27 
(C) 29 
(D) None of these
Correct Answer :D

76. Kailash remembers that his brother Deepak's birthday falls after 20th May but before 28th May, while Geeta remembers that Deepak's birthday falls before 22nd May and after 12th May. On what date Deepak's birthday falls?
(A) 20th May 
(B) 21st May
(C) 22nd May 
(D) Cannot be determined
Correct Answer :B

77. If × means +, - means
× , ÷ means +, and + means -, then(3 - 15÷ 19)× 8 + 6 = ?
(A) 8 
(B) 4 
(C) 2 
(D) -1
Correct Answer : C

78. Arrange the following in a meaningful order: Doctor, Fever, Medicine, Medical shop
(A) Medicine, Doctor, Medical shop, Fever
(B) Doctor, Medical shop, Medicine, Fever
(C) Fever, Doctor, Medicial Shop, Medicine
(D) Medical Shop, Medicine, Fever, Doctor
Correct Answer : C

79. Out of the questions solved by a student the number of incorrect solutions was twice the correct answers. He solved 48 questions. How many answers were correctly solved?
(A) 12 
(B) 16 
(C) 24 
(D) 18
Correct Answer : B

80. People and horses in the same number were going some where. Half of the owners were riding their horses and the remaining were walking on foot with the horses. If the total number of feet of walkers was 70. How many were the horses?
(A) 10 
(B) 12 
(C) 14 
(D) 16
Correct Answer : C

Directions (Q. 81 to 83): Study the arrangement and select the missing number.

81.

286048
567
143927
7?16

(A) 18
(B) 23
(C) 24
(D) 27
Correct Answer : B

82. Find the missing number 

(A) 78
(B) 82
(C) 92
(D) 86
Correct Answer : D

83. Find the missing number 

(A) 4
(B) 305 
(C) 343
(D) 729
Correct Answer : C

84. The appropriate meaning of IMPAIR is
(A) separate 
(B) make amends
(C) make worse 
(D) falsify
Correct Answer : C

85. The appropriate meaning of SUBLIME is
(A) unconscious 
(B) respected 
(C) exalted 
(D) sneaky
Correct Answer : C

86. The opposite meaning of ANOMALY is
(A) desperation 
(B) requisition
(C) registry 
(D) regularity
Correct Answer : D

87. The opposite meaning of BEAUTIFY is
(A) disfigure 
(B) horrify 
(C) magnify 
(D) stupefy
Correct Answer : A

88. Give one word for 'A number of things together'.
(A) assemblage 
(B) series 
(C) appendage 
(D) serial
Correct Answer : A

89. Give one word for 'A document written by hand'.
(A) profile 
(B) back 
(C) manuscript 
(D) red - tape
Correct Answer : C

90. The meaning of the phrase 'To set the people by ears' is
(A) to punish heavily 
(B) to insult and disgrace people
(C) to box the people 
(D) to excite people to a quarrel
Correct Answer : D

91. The meaning of the phrase 'To wash dirty line in public' is
(A) to quarrel in the open
(B) to do some ugly work in public.
(C) to discuss dirty and scandalous matters of personal nature in the presence of strangers.
(D) to wash one's clothes in the open.
Correct Answer : C

Directions (Q. 92 and 93): Fill in the blanks to complete the sentence.

92. Gita bought a saree which ________ two hundred rupees.
(A) costed 
(B) cost 
(C) had costed 
(D) was costed
Correct Answer : A

93. As soon as the monsoon ________ transport in the inner city becomes more and more difficult.
(A) have started 
(B) had started 
(C) started 
(D) starts
Correct Answer : D

Directions (Q. 94 and 95): Detect the word with incorrect spelling from the given choices.

94. 
(A) Silent 
(B) silence 
(C) Prefer 
(D) Preferene
Correct Answer : D

95. (A) Allusion 
(B) Alluminium 
(C) Allurement 
(D) Alignment
Correct Answer : B

Directions (Q. 96 and 97): Choose the word with correct spelling.
96. 
(A) Commition 
(B) Commission 
(C) Comission 
(D) Commision
Correct Answer : B

97. 
(A) Pneumonia 
(B) Neumonia 
(C) Pnuemonia 
(D) Pnemonia
Correct Answer : A

Directions (Q. 98 and 99): Fill in the blanks with appropriate article.

98. God made country ________ man made town.
(A) an 
(B) a 
(C) the 
(D) no article
Correct Answer : D

99. Do you intend to travel by the water or by _________ land?
(A) an 
(B) a 
(C) the 
(D) no article
Correct Answer : C

Directions (Q. 100): Find the mistake in the appropriate part of given sentence. In case there is no mistake, choose option ((D).

100. The master of a ship ((A)/ are still seen ((B)/ in the place where it sank. ((C)/ No error ((D)
Correct Answer : B

RRB (Railway Recruitment Board) TC/CC Junior Accountant / Clerk Examination - Exam Date 20-08-2016 RRB (Railway Recruitment Board) TC/CC Junior Accountant / Clerk Examination - Exam Date 20-08-2016 Reviewed by Admin on 07:20 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.