Kerala PSC Data Entry Operator Solved Paper - Exam Held on 07-04-2017

DATA ENTRY OPERATOR,
MINERALS AND METALS LIMITED
Exam Held on 07-04-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.Two color letters are stamping while using two-color ribbons. It is called:
[A] Shading
[B] Spreading
[C] Bleeding
[D] Saving
Correct Answer: [C]

2.Default bottom page margin of word 2003 is:
[A] 1.25
[B] 1.5
[C] 1
[D] 0
Correct Answer: [C] 

3.The part of supplying paper to impression roller is known as:
[A] Receiving tray
[B] Operating lever
[C] Regulator
[D] Feed tray
Correct Answer: [D]

4.Shortcut key to cut the selected text:
[A] Ctrl+C
[B] Ctrl+V
[C] Ctrl+1
[D] Ctrl+X
Correct Answer: [D]

5.”Arial black” is considered as:
[A] Character
[B] Text
[C] Font
[D] Style
Correct Answer: [C]

6.Spelling and grammar option can be taken from:
[A] Tools
[B] Format
[C] Insert
[D] Review
Correct Answer: [A]

7.Quark Xpress is an example of software used in:
[A] Photo editing
[B] DTP
[C] Email
[D] Database
Correct Answer: [B]

8.Bat tab settings insert a ____________ in your document at the tab stops.
[A] Horizontal line
[B] Vertical line
[C] Decimal point
[D] Crossline
Correct Answer: [B]

9.Open Office is an example of:
[A] Networking software
[B] Graphic designing Software
[C] Language word processor
[D] Web design software
Correct Answer: [C]

10.From the following, which is an example of free software:
[A] MYSQL
[B] Apache Server
[C] GNU/Linux
[D] Adobe Frame Maker
Correct Answer: [C]

11.Malayalam typewriter keyboard was designed by:
[A] Arulappan
[B] Pandala
[C] Krishna Iyer
[D] Ramakrishnan
Correct Answer: [B]

12.The minimum number of copies available in the print dialog box:
[A] 4
[B] 3
[C] 1/2
[D] 1
Correct Answer: [D]

13.How many spaces would be left after the exclamatory mark(!)?
[A] 1
[B] 2
[C] No Space
[D] None of these
Correct Answer: [B]

14.How many shift systems are present in a typewriter?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4
Correct Answer: [B]

15.From the below, which part of a typewriter requires oiling:
[A] Nickel plate
[B] Segment
[C] Keyboard
[D] None of these
Correct Answer: [D]

16.What is “I” in iOS?
[A] Internet
[B] Intranet
[C] Internal
[D] Interconnect
Correct Answer: [A]

17.The third generation computers mainly used:
[A] Vacuum tubes
[B] Transistors
[C] Integrated circuits
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

18.The Planning Commission of India is replaced by:
[A] Nithi Yug
[B] Nithi Nirvachan
[C] Nithi Aayog
[D] Nithi Dharma
Correct Answer: [C]

19.In word processing, red underline indicates:
[A] Warning
[B] Grammar mistake
[C] Spelling mistakes
[D] All of the above
Correct Answer: [C]

20.Who was the first Viceroy of independent India?
[A] Lord Irwin
[B] Lord Mount batten
[C] Lord Curzon
[D] Lord Morley
Correct Answer: [B]

21.The Indian National Leader who participated in 3 Round Table Conferences:
[A] Pattabhi Seetaramayya
[B] Dr.BR.Ambedkar
[C] Maulana Abul Kalam Azad
[D] Madanmohan Malavya
Correct Answer: [B]

22.Chepauk Stadium is situated in:
[A] Mumbai
[B] Hyderabad
[C] Kolkata
[D] Chennai
Correct Answer: [D]

23.Who among the following is appointed as the Goodwill Ambassador of UNICEF,South Asian Zone?
[A] Sharukh Khan
[B] Salman Khnan
[C] Amir Khan
[D] Sachin Tendulkar
Correct Answer: [C]

24.Which among the following diseases is also known as”Pink Eye”?
[A] Conjucivitis
[B] Myopia
[C] Astigmatism
[D] Presbyopia
Correct Answer: [A]

25.Location of Ratchet wheel is:
[A] Right side of cylinder
[B] Left end of the cylinder
[C] Right side of carriage
[D] Inside the carriage
Correct Answer: [B]

26.One of the tragic episode of Mappila Rebellion of 1921 is WagonTragedy,which happened in:
[A] 1921 March
[B] 1921 December
[C] 1921 November
[D] 1921 May
Correct Answer: [C]

27.Nested table means:
[A] A table within a table
[B] Nearest table
[C] Add spacing between table cells
[D] Previous table
Correct Answer: [A]

28.The shortcut for redo the last action
[A] Ctrl+U
[B] Ctrl+Y
[C] Ctrl+R
[D] Shift+X
Correct Answer: [B]

29.A concentric ring on a hard disk is referred to as a:
[A] Track
[B] Sector
[C] Table
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

30.From the following statement which is true about primary storage:
[A] Fast access
[B] Part of CPU
[C] It's expensive
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

31.ISCII is a:
[A] Keyboard layout
[B] Software
[C] Character encoding system
[D] All of the above
Correct Answer: [C]

32.Scanner is a ________ type of device
[A] Output
[B] Input
[C] Both [A] and [B]
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

33.Which memory needs more refresh?
[A] DRAM
[B] SRAM
[C] ROM
[D] All of the above
Correct Answer: [A]

34.Which of the following is a computer software?
[A] PCI
[B] ALU
[C] K7
[D] Dongle
Correct Answer: [C]

35.An example of Operating System is:
[A] Visual Studio
[B] Visual Basic
[C] Vista
[D] All of the above
Correct Answer: [C]

36.’CAD’stands for:
[A] Computer Analytical Design
[B] Computer Aided Drum
[C] Computer Analytical Drum
[D] Computer Aided Design
Correct Answer: [D]

37.The headquarters of Intel Corporation is at:
[A] Arizona
[B] California
[C] Washington
[D] Virginia
Correct Answer: [B]

38.The first Intel process introduced was:
[A] 4004
[B] 4007
[C] 8008
[D] 4008
Correct Answer: [A]

39.The shortest access time memory is:
[A] Virtual memory
[B] Secondary Memory
[C] Both A and B
[D] Cache memory
Correct Answer: [D]

40.The PROCESSOR is located in the:
[A] External Drive
[B] External Board
[C] Mother Board
[D] SMPS
Correct Answer: [C]

41.’KAspersky’is a:
[A] Web browser
[B] Antivirus Program
[C] Operating System
[D] Application Manager
Correct Answer: [B]

42.The default alignment for a paragraph in MS-word is:
[A] Left
[B] Right
[C] Justified
[D] Centered
Correct Answer: [A]

43.The place where windows keep copies of deleted files:
[A] Recovery bin
[B] Recycle bin
[C] Retrieveal bin
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

44.When you point to the ________ corner of a table in WORD, the table move handle appears.
[A] Upper Right
[B] Upper Left
[C] Lower right
[D] Lower left
Correct Answer: [B]

45.Internet came to force in India during the year:
[A] 1990
[B] 1997
[C] 1995
[D] 2000
Correct Answer: [C]

46.Which key should be pressed to start a new paragraph in MS Word?
[A] Shift
[B] Enter
[C] Ctrl+Enter
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

47.How can you insert a  sound file into your word document?
[A] From insert-sound menu option
[B] From insert-file menu option
[C] From insert –object menu option
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

48.We can set gutter position on the side of a page in a document in Word at:
[A] Centre
[B] Top
[C] Bottom
[D] Right
Correct Answer: [B]

49.Ribbon toolbar is used in Microsoft Word:
[A] 2003
[B] 2007
[C] 2000
[D] Word XP
Correct Answer: [B]

50.Which bar will show the current position of the cursor?
[A] Status bar
[B] Task bar
[C] Tool bar
[D] Formula bar
Correct Answer: [A]

51.The capital letter D denotes which of the following number:
[A] 50
[B] 500
[C] 550
[D] 1000
Correct Answer: [B]

52.Which is the position to type the words like REGISTERED, URGENT etc. on the face of a cover?
[A] Left side top
[B] Right side top
[C] Centre top
[D] Left side bottom
Correct Answer: [A]

53.What is the reason for impressing one letter on the paper while we typing?
[A] Cylindrical shape of the carriage
[B] Up and down movement of keys
[C] Up and down movement of the ribbon
[D] None of these
Correct Answer: [A]

54.What is the reason for impressing one letter on the paper while we typing?
[A] Cylindrical shape of the carriage
[B] Up and down movement of keys
[C] Up and down movement of the ribbon
[D] None of these
Correct Answer: [A]

55.Location of a universal bar in Halda typewriter:
[A] At the back of vertical link
[B] In front of vertical link
[C] In front of segment
[D] At the back of segment
Correct Answer: [D]

56.Which of the following parts does not need oil as lubricant?
[A] Carriage way rods
[B] Feed, rolls
[C] Carriage rack
[D] Loose Dog
Correct Answer: [B]

57.How many rubber feet are present a typewriter?
[A] 3
[B] 4
[C] 2
[D] 1
Correct Answer: [B]

58.Alternate name for “tabulator stop” is:
[A] Tabulator bits
[B] Tabulator bars
[C] Tabulator rack
[D] None of these
Correct Answer: [A]

59.Where is the task bar situated in MS WORD?
[A] Top of the word window
[B] Bottom of the word window
[C] Above the status bar
[D] Below the menu bar
Correct Answer: [B]

60.Default bottom page margin of word 2003 is:
[A] 1.25
[B] 1.5
[C] 1
[D] 0
Correct Answer: [C]

61.File>New is used to open:
[A] A new file
[B] A save file
[C] A copiesd file
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

62.The worksheet of excel 2000 contains _______ columns
[A] 800
[B] 400
[C] 1024
[D] 256
Correct Answer: [D]

63.Master key in the typewriter is:
[A] N
[B] B
[C] T
[D] O
Correct Answer: [A]

64.The keyboard shortcut to move one cell to the right is:
[A] Shift
[B] Tab
[C] Ctrl
[D] Space
Correct Answer: [B]

65._______bar contains document name
[A] Quick access toolbar
[B] Task bar
[C] Ribbon
[D] Toolbar
Correct Answer: [B]

66.Integrated Circuit was invented by:
[A] Bill gates
[B] Semen
[C] Hollerith
[D] Jack Kilby
Correct Answer: [D]

67.Function key used to select word help is:
[A] F9
[B] P3
[C] F1
[D] F6
Correct Answer: [C]

68.The icon in the standard tool bar having the shape of a Floppy disk is used for:
[A] Save
[B] Save as
[C] Paste special
[D] Cut
Correct Answer: [A]

69.Zip programs are used for:
[A] Converting files into another language
[B] Reduce the size of files by compressing
[C] Creating database files
[D] Creating a text file
Correct Answer: [B]

70.Headers and footers can include texts and graphics, as well as the:
[A] Current date
[B] Page number
[C] Current time
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

71.What is the shortcut key to ‘Undo’the last action in a document
[A] Ctrl+X
[B] Ctrl+Y
[C] Ctrl+U
[D] Ctrl+Z
Correct Answer: [D]

72.First Technopark established in India at:
[A] Bangalore
[B] Noida
[C] Chennai
[D] Thiruvanathapuram
Correct Answer: [D]

73.The standard high-level language using on the internet is:
[A] Java
[B] HTML
[C] Unix
[D] Linux
Correct Answer: [A]

74.Super computer ANUPAM developed in India by:
[A] IBM
[B] BARC
[C] C-DAC
[D] ISRO
Correct Answer: [B]

75.Which is the following line space used for typing a legal document?
[A] Single line
[B] Triple line
[C] Double line
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

76.What is the degree size of policy type carriage typewriter?
[A] 100
[B] 140
[C] 180
[D] 240
Correct Answer: [C]

77.Which one of the following type rubber is not used for creating cylinder of type writer?
[A] Hard
[B] Medium
[C] Soft
[D] Elastic
Correct Answer: [A]

78.The word”Honorable”should be placed before:
[A] The name of a Minister
[B] The Designation of a minister
[C] A Business man
[D] An Officer
Correct Answer: [B]

79.How much space should be left after typing “colon”?
[A] No space
[B] Two space
[C] One space
[D] Half space
Correct Answer: [B]

80.The Home keys in English typewriter are:
[A] Asdf;lkj
[B] MN
[C] NP
[D] A;
Correct Answer: [A]

81.Beti Bachao Beti Padhao Programme was launched at Panipat on:
[A] 22 January 2013
[B] 22 January 2014
[C] 22 January 2015
[D] 22 January 2016
Correct Answer: [C]

82.The ‘Bharat Nirman’was launched by which Prime Minister?
[A] Narendra Modi
[B] Dr.Man Mohan Singh
[C] Rajeev Gandhi
[D] Deva Gowda
Correct Answer: [B]

83.Who was the captain of the volunteer corps related with Guruvayur Satyagraha?
[A] AK.Gopalan
[B] K.Kelappan
[C] K.P.Kesavamenon
[D] T.K.Madhavan
Correct Answer: [A]

84.Author of the famous book ‘Jathikummi’:
[A] K.P.Vallon
[B] P.K.Chathen Master
[C] T.K.Madhavan
[D] K.P.Karuppan
Correct Answer: [D]

85.The first women who was the recipient of ‘Bharata Ratna’?
[A] Mother Theresa
[B] Indira Gandhi
[C] M.S.Subhalakshmi
[D] Kalpana Chawla
Correct Answer: [B]

86.Mokshapradipam was written by:
[A] Brahmananda Swami Sivayogi
[C] Chattampi Swamikal
[C] Sree Narayana Guru
[D] Ayyathan Gopalan
Correct Answer: [A]

87.The famous personality who was known as the Licoln of Kerala:
[A] K.Kelappan
[B] T.K.Madhavan
[C] Pandit Karuppan
[D] V.T.Bhattathiripad
Correct Answer: [C]

88.Kodungaloor Kunjikuttan Thampuran was known as:
[A] Kerala Kalidasa
[B] Sarasakavi
[C] Mahakavi
[D] Kerala Vyasa
Correct Answer: [D]

89.The  social organization of Kerala Samathva Samajam was established in the year:
[A] 1851
[B] 1836
[C] 1855
[D] 1898
Correct Answer: [B]

90.The author of ‘A community in Peril Christian Women’s Struggle for equal inheritance rights in Kerala’:
[A] Kuttimalu Amma
[B] Anna Chandi
[C] Accama Cheriyan
[D] Mary Ponnen Lukose
Correct Answer: [B]

91.The person who had compiled Kesari Balakrishnan Pillai’s works:
[A] M.N.Vijayan
[B] M.N.Govindan
[C] M.P.Appan
[D] M.P.Gopalan
Correct Answer: [A]

92.The Kerala Sangeetha Nataka Akademi was established in the year:
[A] 1956
[B] 1957
[C] 1958
[D] 1959
Correct Answer: [C]

93.The British governor general who had permitted the channar women to wear Kuppayams:
[A] Lord Dufferin
[B] Lord William Bentick
[C] Lord Curzon
[D] Col.Munroe
Correct Answer: [D]

94.The social  reformer who led the Kallumala Agitation:
[A] Sree Narayana Guru
[B] K.Kelappan
[C] Ayyankali
[D] Chattampi Swamikal
Correct Answer: [C]

95.The slogan”Travancore for Travan Corean’s was associated with which event:
[A] Malayali Memorial
[B] Ezhava Memorial
[C] Temple Entry Movement
[D] Nivarthana Agitation
Correct Answer: [A]

96.The directive principle of state policy is contained in which part of the constitution:
[A] Part III
[B] Part IV
[C] Part II
[D] Part VI
Correct Answer: [B]

97.Who made the famous statement of “the difference between journalism and literature is that journalism  is unreadable and literature is not read?
[A] Shakespeare
[B] Robert Frost
[C] P.B. Shelly
[D] Oscar Wilde
Correct Answer: [D]

98.The 2018 Women’s Hockey World Cup will be held in which country?
[A] Sri Lanka
[B] New Zealand
[C] India
[D] England
Correct Answer: [D]

99.Who has been selected for the Prestigious 2016 Jnanpith Award?
[A] Chandrashekhara
[B] Kedemath Singh
[C] Shankha Ghosh
[D] Ravuri Bhadhwaha
Correct Answer: [C]

100.Who was the Regent to Travancore who issued orders to start vernacular schools in Travancore?
[A] Gouri Parvati Bai
[B] Gouri Lakshmi Bai
[C] Gouri Sethu Lakshmi
[D] Gouri Sethu bai
Correct Answer: [A]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...