Kerala PSC Junior Employment Officer Solved Paper - Exam held on 20-05-2017

JUNIOR EMPLOYMENT OFFICER
Exam Held on 20-05-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.A and B are two cities.A man travels from A to B at a speed of 10 km/hr and returns back at the speed of 30 km/hr.Find his average speed for the whole journey.
[A] 12 km/hr
[B] 15 km/hr
[C] 20 km/hr
[D] 22.5 km/hr
Correct Answer: [B]

2.A train 220 m long is running at 30 km/hr.How long will it take to cross a bridge 80 meters long?
[A] 10 seconds
[B] 14/3 seconds
[C] 36 seconds
[D] 16.8 seconds
Correct Answer: [C]

3.A and B together can finish a work in 16 days, while B can do the same work alone in 24 days.In how many days can A alone finish the work?
[A] 25 days
[B] 20 days
[C] 48 days
[D] 42 days
Correct Answer: [C]

4.The ratio of ages of Anil and Ashima is 3:5.The sum of their ages is 48 years.What is the age of Ashima?
[A] 18 years
[B] 30 years
[C] 16 years
[D] 10 years
Correct Answer: [B]

5.Today is Monday.After 100 days what day it will be?
[A] Wednesday
[B] Tuesday
[C] Thursday
[D] Sunday
Correct Answer: [A]

6.65-5x7+(8x4-2-1)-?
[A] 75
[B] 45
[C] 428
[D] 70
Correct Answer: [B]

7.10 ¾+2 3/5=5 1/10=?
[A] 8 ¼
[B] 4 1/8
[C] 1 4/8
[D] 8 1/20
Correct Answer: [A]

8.Meena, Arun and Gopu divide a sum of Rs.6,000 in such a way that Arun gets ½ of what Meena gets and Gopu gets ¾ of what Arun gets.Then what is Arun’s share?
[A] Rs.1,200
[B] Rs.1,480
[C] Rs.1,600
[D] Rs.3,000
Correct Answer: [C]

9.The cost of a machine is estimated to be increasing at the rate of 10% every year.If it cost Rs.12,000 now, what will be the estimated value after 3 years?
[A] Rs.19572
[B] Rs.15972
[C] Rs.17952
[D] Rs.15792
Correct Answer: [B]

10.There are 30 students in a class.One student weighing 25kg goes away and a new student joins the class.If the average weight is then increased by 200 grams, what is the weight of new student?
[A] 32 kg
[B] 31 kg
[C] 30 kg
[D] 29 kg
Correct Answer: [B]

11.If PRLN: XZTV:: JLFR:?
Which one of the answer would replace the question mark?
[A] NPRT
[B] NRPT
[C] NTRP
[D] RTNP
Correct Answer: [D]

12.If ?:Vegetable::?:Wheat Which one of the following is the correct pair for question marks?
[A] Plant, Cake
[B] Barley, Flour
[C] Cabbage,Com
[D] Leaves, Rice
Correct Answer: [C]

13.In the following four numbers, three are same in a certain way, while the rest one is different.Find out the different one.
[A] 28
[B] 14
[C] 49
[D] 43
Correct Answer: [D]

14.Out of four words, three are same in a certain way, while the rest one is different.Find out the different one.
[A] Bird
[B] Crow
[C] Kite
[D] Pigeon
Correct Answer: [A]

15.Which of the alternative figures would correctly fill in the blank space in following series of numbers?
1,5,10,16,23,31, _______
[A] 38
[B] 50
[C] 39
[D] 40
Correct Answer: [D]

16.In a certain code, FIRE is coded as DGP[C] What will be the last letter of the code word for’SHOT’?
[A] Q
[B] P
[C] R
[D] S
Correct Answer: [C]

17.After starting from a point, a man walks 3 km towards East, then turning his left he moves 3 km.After this, he again turns left and moves 3 km.Which choice is given below indicates the correct direction in which he is from his starting point?
[A] North
[B] East
[C] West
[D] South
Correct Answer: [A]

18.If 8th of the month falls 3 days after Sunday, what day will be on 17th of that month?
[A] Thursday
[B] Tuesday
[C] Wednesday
[D] Friday
Correct Answer: [D]

19.A,B,C,and D distribute some cards among themselves in a manner that A gets 1 less than B;C gets 5 more than D,while D gets as many as [B] Who gets the least number of cards?
[A] B
[B] C
[C] D
[D] A
Correct Answer: [D]

20.If the letters of the word S A R B S are rearranged so that a name of metal is obtaine[D] What will be the first letter of that word?
[A] A
[B] S
[C] R
[D] B
Correct Answer: [D]

21. A mixture of two gases are calld’Syn gas’ Identify the mixture
[A] CO and N2
[B] CO2 and N2
[C] CO and H2
[D] CO2 and H2
Correct Answer: [D]

22.The compound called blue vitriol is
[A] BaSO42H2O
[B] CO2 and N2
[C] CaSO41/2H2O
[D] BaC122H2O
Correct Answer: [B]

23.What is the hybridization of carbon in HC-N?
[A] SP3d
[B] SP3
[C] SP2
[D] SP
Correct Answer: [D]

24.Human body is an example of
[A] Open system
[B] Closed system
[C] Isolated system
[D] Adiabatic system
Correct Answer: [A]

25.What is the internal energy change of a system when it absorbs 15 KJ of heat and does 5 KJ of work?
[A] 10 KJ
[B] 20 KJ
[C] 0 KJ
[D] 5 KJ
Correct Answer: [A]

26.Which temperature is called absolute zero?
[A] -273.15 Degree C
[B] -273.15 K
[C] O Degree C
[D] None of these
Correct Answer: [A]

27.Choose a water soluble Vitamin
[A] Vitamin A
[B] Vitamin D
[C] Vitamin C
[D] VitaminE
Correct Answer: [C]

28.The metal present in chlorophyl is
[A] Iron
[B] Cobalt
[C] Magnesium
[D] Nickel
Correct Answer: [C]

29.A peptide hormone is
[A] Estrone
[B] Corticoid
[C] Progesterone
[D] Insulin
Correct Answer: [D]

30.Which of the following is not found DNA?
[A] Uracil
[B] Adenine
[C] Thymine
[D] Guanine
Correct Answer: [A]

31.GST(Goods and Service Tax)is set to be introduced by the Union Govt.on
[A] April 1st, 2017
[B] May 1st, 2017
[C] June 1st, 2017
[D] July 1st, 2017
Correct Answer: [D]

32.Indian Sports Research Institute is located at
[A] Delhi
[B] Patiala
[C] Mohali
[D] Ranchi
Correct Answer: [B]

33.The first cinema scope film in India
[A] Deewana
[B] Bazigar
[C] Kagaz Ke Phool
[D] Dangal
Correct Answer: [C]

34.The power to decide an election petition is vested with
[A] High Court
[B] Supreme Court
[C] Election Commission
[D] Parliament
Correct Answer: [A]

35.World First Bank to deploy a robot for customer service
[A] HSBC
[B] Axis Bank
[C] HDFC
[D] ICICI
Correct Answer: [C]

36.Who wrote the famous book ‘Who Wants To be Millionaire’?
[A] Agathe Christie
[B] Emile Zola
[C] Vikram Seth
[D] Chethan Bhagath
Correct Answer: [A]

37.Who wrote the famous book’Who Wants To be Millionaire’?
[A] Dubai
[B] San Paulo
[C] London
[D] Zurich
Correct Answer: [D]

38.Name of the first solar ferry boat of India between Vaikom Tavanakkadavu
[A] Pinaka
[B] Aaditya
[C] Ushas
[D] Jalareni
Correct Answer: [B]

39.Which team is the second highest winning FIFA World Cup?
[A] Italy
[B] Germany
[C] Argentina
[D] England
Correct Answer: [A]

40.The President can dismiss a member of the Council of Ministers
[A] On his own
[B] With the consent of the Speaker
[C] On recommendating the Prime Minister
[D] Only under emergency conditions
Correct Answer: [C]

41.V.T.Bhattathirippad and his friends conducted a “Yachana Yathra” in 1931 from
[A] Trissur to Kasargod
[B] Palakkad to Kasargod
[C] Varkala to Kasargod
[D] Varkala to Palakkad
Correct Answer: [A]

42.Name of the person who is related to the foundation of the “Servants of the Mary Immaculate”
[A] Poikayil Yohanan
[B] St.Kuriakose Alias Chavara
[C] Sr.Alphonsa
[D] Amos Pathiri
Correct Answer: [B]

43.The name of the social reformer who was called abusively as “Pandiparayan” by the Savarnas(high caste people)
[A] Vaikunda Swamikal
[B] Vagbhatananda
[C] Thycaud Ayya Swamikal
[D] Ayyankali
Correct Answer: [C]

44.Name of the Diwan who banned and confiscated the newspaper “Swadeshabhimani”in 1910
[A] P.Rajagopalachari
[B] Ramayan Dalawa
[C] C.P Ramaswami
[D] Veluthambi Dalawa
Correct Answer: [A]

45.Which river is also known as Thalavar?
[A] Kunthi River
[B] Karamanayar
[C] Pambar
[D] Sirumani
Correct Answer: [C]

46.The place”Muziris” was known in ancient Kerala history as
[A] Capital city
[B] Chera village
[C] Harbour city
[D] Urban center
Correct Answer: [C]

47.The first mass struggle against untouchability in Kerala was
[A] Guruvayur Satyagraha
[B] Paliyam Satyagraha
[C] Channar Revolt
[D] Vaikom Satyagraha
Correct Answer: [D]

48.The name “Karindhandan” is associated with
[A] Kuttiyadi pass
[B] Thamarasseri pass
[C] Periyar pass
[D] Nadukkani pass
Correct Answer: [B]

49.Mention the main feature of “Chinnar”
[A] Gold deposit in Kerala
[B] Hottest region in Kerala
[C] Rain shadow region in Kerala
[D] Mica deposit in Kerala
Correct Answer: [C]

50.The famous “Mamankam Festival” was celebrated on the bank of the river
[A] Periyar
[B] Kabani
[C] Pamba
[D] Bharathapuzha
Correct Answer: [D]

51.The name of person who persuaded Gandhiji to include women in Salt sathyagraha
[A] Sarojini Naidu
[B] Urvasi Bhatalia
[C] Kamaladevi Chadhopadhyaya
[D] Subhadrakumari Chauhan
Correct Answer: [C]

52.In which Sathyagraha did Gandhiji interfere with labors in the factory for the first time?
[A] Kheda Sathyagraha
[B] Bardoli
[C] Chambaran
[D] Ahmedabad
Correct Answer: [D]

53.Congress Session which decided to celebrate 26th January as Independence Day all over the country
[A] Amaravathi Congress
[B] Bombay Congress
[C] Lahore Congress
[D] Belgaum Congress
Correct Answer: [C]

54.Mahatma: Life of Mohandas Karamchand Gandhi the biography of Gandhiji is written by
[A] D.G.Tendulkar
[B] Sasi Tharoor
[C] Ruskin Bond
[D] Dr.S.Radhakrishnan
Correct Answer: [A]

55.Who organized the group called “Khudaikhitmatgars”?
[A] Khan Abdul Ghafar Khan
[B] Moulana Azad
[C] Syed Ahammed Khan
[D] Agha Khan
Correct Answer: [A]

56.Who is known as the mother of Indian Revolutions?
[A] Captain Lakshmi
[B] Annie Besant
[C] Rani Gaidilieu
[D] Madam Bhikaji Rustom Cama
Correct Answer: [D]

57.Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?
[A] Strafford Cripps
[B] AV.Alexander
[C] John Simon
[D] Pethic Lawrence
Correct Answer: [C]

58.The famous book”Annihilation of  Caste” was written by
[A] Jyothi Rao Phule
[B] Raja Ram Mohan Roy
[C] BR.Ambedkar
[D] Periyar Ramaswamy
Correct Answer: [C]

59.The Chairman of the State Reorganization Commission
[A] H.N.Khunsra
[B] Fasal Ali
[C] K.M.Panikkar
[D] V.P.Menon
Correct Answer: [B]

60.The first sitting of Constituent Assembly of India was held on
[A] 9 December 1946
[B] 26 November 1946
[C] 14 August 1947
[D] 26 January 1950
Correct Answer: [A]

61.The Comptroller and Auditor General of India is appointed by
[A] Speaker of Lok Sabha
[B] Governor
[C] Prime Minister
[D] President of India
Correct Answer: [D]

62.Constitution of India was adopted by Constituent Assembly on
[A] 26th January 1950
[B] 26th November 1949
[C] 29th August 1947
[D] 9th December 1946
Correct Answer: [B]

63.Subject to the Provisions of any law made by Parliament or any rules made under Article 145, which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgment or order?
[A] Article 134
[B] Article 135
[C] Article 130
[D] Article 137
Correct Answer: [D]

64.Which Article is inserted in the Constitution of India by the Constitution of India by the Constitution(Ninety-seventh Amendment)Act 2011?
[A] Article 43B
[B] Article 39A
[C] Article 338A
[D] Article 361B
Correct Answer: [A]

65.Which of the following is not a Constitutional Body?
[A] Finance Commission
[B] State Public Service Commission
[C] State Human Rights Commission
[D] Election Commission
Correct Answer: [C]

66.The Constitution of India provides free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a
[A] Moral Right
[B] Political Right
[C] Fundamental Right
[D] Natural Right
Correct Answer: [C]

67.Who was the second Chairperson of National Human Rights Commission?
[A] Justice K.G.Balakrishnan
[B] Justice M.N.Venkatachallah
[C] Justice S.Rajendra Babu
[D] Justice J.S.Verma
Correct Answer: [B]

68.How many Schedules are there in the “Right to Information Act 2005”?
[A] 2 Schedules
[B] 4 Schedules
[C] 5 Schedules
[D] 3 Schedules
Correct Answer: [A]

69.Which of the following Committees was formed by the Government of India in the year 1979 to study the issue of child labor and to suggest measures tackle it?
[A] Ravindra Verma Committee
[B] R.N.Malhotra Committee
[C] Justice V.S.Malimath Committee
[D] Gurupadaswamy Committee
Correct Answer: [D]

70.The protection of women from Domestic Violence Act was passed in the year
[A] 2006
[B] 2009
[C] 2005
[D] 2008
Correct Answer: [C]

71.Choose the suitable form of the adjective: It is important to understand what makes one typeface ______ than another.
[A] Legibly
[B] More legible
[C] Most legible
[D] Legible
Correct Answer: [B]

72.Choose a suitable interpretation for the idiom ‘hand and glove’.
[A] Very friendly
[B] In confusion
[C] Earnestly
[D] Entirely
Correct Answer: [A]

73.It was a steep _________ into the cave
[A] Descend
[B] Dissent
[C] Decent
[D] Descent
Correct Answer: [D]

74.Find the appropriate reported speech for the following: The stranger said to me,”What is your name?”
The stranger asked me __________
[A] What my name is
[B] What is my name
[C] What my name was
[D] What was your name
Correct Answer: [C]

75.The universe __________ a vast number of galaxies and it __________ since its creation in the Big Bang about 13 billion years ago.
[A] His contained, expanded
[B] Contains, had been expanding
[C] Had contained, had explained
[D] Contains, has been expanding
Correct Answer: [D]

76.Give a one-word substitute for One who is filled with excessive and mistaken enthusiasm about religious matters
[A] Altruist
[B] Atheist
[C] Fanatic
[D] Fatalist
Correct Answer: [C]

77.The old man was overwhelmed ________ grief at his son’s death
[A] In
[B] With
[C] Of
[D] By
Correct Answer: [B]

78.Choose the correct sentence from the following.
[A] Neither of the two plans was approved
[B] Neither of the two plan was approved
[C] Neither of the two plans were approved
[D] Neither of the two plans are approved
Correct Answer: [A]

79.Choose the word which is spelt correctly
[A] Maintanance
[B] Maintainance
[C] Maintenance
[D] Maintinance
Correct Answer: [C]

80.Change the voice
One may accomplish anything with a little effort
[A] One can accomplish anything with effort
[B] With a little effort anything can be accomplished
[C] One can accomplish anything with a little effort
[D] With a little effort anything is accomplished
Correct Answer: [B]

81.Which of the following is not the object of the Bharat Nirman Yojana?
[A] Connect 40% of total rural area with telecommunication and broadband
[B] Built roads to connect all remote places
[C] To provide drinking water to all developing areas
[D] To provide employment opportunities to at least one person in each family
Correct Answer: [D]

82.The ICDS  aims at
[A] Providing supplementary nutrition to children
[B] Provide elementary education
[C] To prevent female infanticide
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

83.Kudumbasree Movement is launched in
[A] 1997
[B] 1998
[C] 1996
[D] 1999
Correct Answer: [B]

84.The Pradhan Mantri Adarsh Grama Yojana was initially implemented in
[A] Rajasthan
[B] Madhya Pradesh
[C] Karnataka
[D] Meghalaya
Correct Answer: [A]

85.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana is implemented by
[A] District Panchayat
[B] Grama Panchayat
[C] Block Panchayat
[D] All the above
Correct Answer: [D]

86.Antyodaya Anna Yojana was launched on
[A] 13th April 2003
[B] 15th August 2000
[C] 25th December 2000
[D] 25th December 2001
Correct Answer: [C]

87.Under VAMBAY the Dwelling Unit shall be registered in the name of
[A] Wife
[B] Husband
[C] Elder Member of the family
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

88.Mahila Samridhi Yojana is launched in
[A] 1993
[B] 1994
[C] 1995
[D] 1996
Correct Answer: [A]

89.The eligible persons under  the Indira Awaas Yojana are
[A] Freed Bonded Labourer
[B] Widows of Defense Personnel
[C] Both A and B
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

90.NRDP is organized in
[A] 1991
[B] 1992
[C] 1993
[D] 1994
Correct Answer: [B]

91.One nibble is equal to
[A] 2 bits
[B] 4 bits
[C] 8bits
[D] 16 bits
Correct Answer: [B]

92.’Sleep’in computers refers to
[A] Restart the computers in safe mode
[B] Restart the computers in normal mode
[C] Shutdown the computer terminating all the running applications
[D] Shutdown the computer without closing the running applications
Correct Answer: [D]

93.To process data computers use
[A] High level language
[B] MachineLanguage
[C] Assembly language
[D] All the above
Correct Answer: [B]

94.Which one of the following is not an operating system?
[A] Safari
[B] Android
[C] Macintosh
[D] Linux
Correct Answer: [A]

95.Who are the founders of Whatsapp?
[A] Brian Acton and Tim Cook
[B] Brian Acton and Mark Zuckerberg
[C] Brian Acton and Jan Koum
[D] Jan Koum and Tim Cook
Correct Answer: [C]

96.Software that aims to gather information about a person or organization without their knowledge,that may send such information to another entity without the consumer’s consent or that asserts control over a device without the consumer’s knowledge
[A] Spyware
[B] Firmware
[C] Trojan horse
[D] All the above
Correct Answer: [A]

97.Section which provides punishment for sending offensive messages through communication services
[A] Section 66 A
[B] Section 66 B
[C] Section 66 C
[D] Section 66 D
Correct Answer: [A]

98.IBM stands for
[A] Integrated Business Machine
[B] Internal Business Machine
[C] Indian Business Machine
[D] International Business Machine
Correct Answer: [D]

99.Computer which stores the different web pages is called
[A] Service Provider
[B] Web browser
[C] Web Server
[D] Terminal
Correct Answer: [C]

100.The very high speed semiconductor memory which can speed semiconductor memory which can speed up CPU is
[A] Main Memory
[B] Cache Memory
[C] Primary Memory
[D] Secondary Memory
Correct Answer: [B]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...