Kerala PSC Staff Nurse Grade II (Medical Education) Solved Paper - Exam held on 05-04-2014

STAFF NURSE GRADE II - MEDICAL EDUCATION
Exam Held on 05-04-2014
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2014



1.How many gold medals did Kerala win in National School Athletics meet in Ranchi?
[A] 40
[B] 35
[C] 28
[D] 38
Correct Answer: [D]

2.Which Bollywood Actress has honored in the House of Commons, London?
[A] Kareena Kapoor
[B] Kajol
[C] Karishma Kapoor
[D] Maneesha Koyala
Correct Answer: [A]

3.In which state is the Election commission planning to use Voter Verifiable Paper Audit Trial
(WPAT)system for the first time in the country?
[A] Bihar
[B] Nagaland
[C] Kerala
[D] Karnataka
Correct Answer: [B]

4.Nouri-Al-Maliki Prime Minister of _______ recently visited India
[A] Iran
[B] China
[C] Iraq
[D] Korea
Correct Answer: [C]

5.Last Test Match in Sachin Tendulkar’s career was held at:
[A] Calcutta
[B] Kochi
[C] Mumbai
[D] Delhi
Correct Answer: [C]

6.The first temple consecrated by Sree Narayana Guru was at
[A] Aruvippuram
[B] Varkkala
[C] Chempazhanthi
[D] Sivagiri
Correct Answer: [A]

7.The book not related to Vagbhatanada:
[A] Atma Vidya
[B] Iswara Vicharam
[C] Moksha Pradeepam
[D] Manasa Chapalyam
Correct Answer: [C]

8.Ashtamudi Kayal is flowing  through:
[A] Pathanamthitta
[B] Kasargodu
[C] Thiruvananthapuram
[D] Kollam
Correct Answer: [D]

9.Saadujana Paripalana Sangam was founded by:
[A] Dr.Palpu
[B] Ayyankali
[C] Ambedkar
[D] Phule
Correct Answer: [B]

10.The name of Pre Monsoon Summer Rains of Kerala:
[A] Tornado
[B] Mango Shower
[C] Norwesters
[D] The Loo
Correct Answer: [B]

11.Black soil is found in:
[A] Kottarakkara
[B] Kappadu
[C] Paravur
[D] Chittur
Correct Answer: [D]

12.Who was known as Kerala Lincoln?
[A] K.Kelappan
[B] K.P.Kesava Menon
[C] Pandit K.P.Karuppan
[D] N.Krishna Pillai
Correct Answer: [C]

13.Headquarters of Kerala Forest Development Corporation is at:
[A] Thiruvananthapuram
[B] Kottayam
[C] Wayanadu
[D] Pathanamthitta
Correct Answer: [B]

14.The only poet in Malayalam who became Mahakavi without writing a Mahakavyam
[A] Vallathol
[B] Changampuzha
[C] Kumaranasan
[D] Cherussery
Correct Answer: [C]

15.The Founder and Publisher of the newspaper Swadeshabhimani:
[A] Ramakrishna Pillai
[B] Vakkom Moulavi
[C] Abdul Rahman Saheb
[D] Balakrishna Pillai
Correct Answer: [B]

16.Who is known as Father of Local Self Government?
[A] Lord Cornwallis
[B] Mountbatten
[C] Lord Rippon
[D] Lord Litton
Correct Answer: [C]

17.Which is known as Science City of India?
[A] Delhi
[B] Mumbai
[C] Hyderabad
[D] Kolkata
Correct Answer: [D]

18.First women receive Bharat Ratna:
[A] Indira Gandhi
[B] Sarojini Naidu
[C] Aruna As afali
[D] Latha Mangeshkar
Correct Answer: [A]

19.World Population Day celebrated on:
[A] June 11
[B] July 11
[C] Sept .21
[D] Jan 21
Correct Answer: [B]

20.”Planned Economy of India” was written by:
[A] Dr.Homi J.Bhaba
[B] R.[C] Dutt
[C] Dadabhai Naoroji
[D] M.Visveswarayya
Correct Answer: [D]

21.A phylum with pseudocoelom
[A] Platyhelminthes
[B] Annelida
[C] Aschelminthes
[D] Arthropoda
Correct Answer: [C]

22.The British ecologist who tested the hypothesis of ‘Industrial melanism’;
[A] Alexander von Humboldt
[B] Barnard Kettlewell
[C] Hugo de vries
[D] Charles Darwin
Correct Answer: [B]

23.The lobe of the brain that can decode and interpret visual information:
[A] Frontal
[B] Parietal
[C] Temporal
[D] Occipital
Correct Answer: [D]

24.After ovulation corpus luteum formed in the ovary releases:
[A] Progesterone
[B] Estrogen
[C] Testosterone
[D] Aldosterone
Correct Answer: [A]

25.Opioids are obtained from:
[A] Claviceps purpurea
[B] Erythroxylum coca
[C] Cannabis Sativa
[D] Papaver somniferum
Correct Answer: [D]

26.Pollen grains in the angiosperm represent:
[A] Male gamete
[B] Microsporophyll
[C] Microsporangium
[D] Male gametophyte
Correct Answer: [D]

27.Which of the following hormones owes its discovery to tissue culture technique?
[A] Auxin
[B] Cytokinins
[C] Abscisic acid
[D] Gibberellin
Correct Answer: [B]

28.International Rice Research Institute is at:
[A] Manila
[B] New Delhi
[C] Tokyo
[D] New York
Correct Answer: [A]

29.Biopesticides are produced by:
[A] Pseudomonas Sp
[B] Bacillus anthracis
[C] Bacillus thuringiensis
[D] Agrobacterium tumefaciens
Correct Answer: [C]

30.Which one of the following gymnosperm is said to have double fertilizations?
[A] Ephedra
[B] Pinus
[C] Ginko
[D] Cycas
Correct Answer: [A]

31.The linear product obtained by the condensation polymerization of phenol and formaldehyde is:
[A] Nylon 6,6
[B] Bakelite
[C] Novolac
[D] Melamine
Correct Answer: No Correct Answer

32.The Micelles(associated colloids)are formed only above a particular temperature called:
[A] Curie temperature
[B] Kraft temperature
[C] Boyle temperature
[D] Critical temperature
Correct Answer: [B]

33.The method used for refining semiconductors known as:
[A] Van Arkel method
[B] Mond process
[C] Electrolytic refining
[D] Zone refining
Correct Answer: [D]

34.Which of the following is known as’syngas’?
[A] CO+H2
[B] CO+N2
[C] CO+Cl2
[D] CO+O2
Correct Answer: [A]

35.Which of the following hydride can act as a Lewis acid?
[A] HF
[B] B2H6
[C] NH3
[D] CH4
Correct Answer: [B]

36.The waves used in telecommunication is:
[A] Infra red
[B] Ultra violet
[C] Microwaves
[D] Cosmic rays
Correct Answer: [C]

37.Photo electric effect can be explained on the basis of:
[A] Quantum theory
[B] Corpuscular theory
[C] Wave theory
[D] Electromagnetic theory
Correct Answer: [A]

38.After two hours 1/15th of the radioactive isotope remains undecayed. A half-life of the isotope is:
[A] 12 minutes
[B] 45 minutes
[C] One hour
[D] 30 minutes
Correct Answer: [D]

39.Light year is the unit of:
[A] Time
[B] Distance
[C] Speed
[D] Mass
Correct Answer: [B]

40.A good insulator of heat is:
[A] Copper
[B] Mercury
[C] Trapped air
[D] Iron
Correct Answer: [C]

41.The antidote of organophosphorous poisoning is:
[A] Adrenaline
[B] Dopamine
[C] Atropine
[D] Sodium bicarbonate
Correct Answer: [C]

42.Which of the following is a fracture in which bone is shattered into numerous fragments?
[A] Avulsion fracture
[B] Comminuted fracture
[C] Displaced fracture
[D] Spiral fracture
Correct Answer: [B]

43.Potassium intake is restricted in:
[A] Liver failure
[B] Cardiac failure
[C] Lung failure
[D] Renal failure
Correct Answer: [D]

44.Which of the following is a risk factor for development of breast cancer?
[A] No pregnancies
[B] Early first pregnancy
[C] Late Menarche
[D] Early menopause
Correct Answer: [B]

45.Small painful nodes on fingers and toes called Osler’s nodes are seen in:
[A] Infective endocarditis
[B] Cardiomyopathy
[C] Pericarditis
[D] Myocarditis
Correct Answer: [A]

46.Which is the most lethal arrhythmia?
[A] Ventricular tachycardia
[B] Sinus arrhythmia
[C] Atrial fibrillation
[D] Ventricular fibrillation
Correct Answer: [D]

47.Classic barrel shaped chest is seen in patients with:
[A] Congestive cardiac failure
[B] Pulmonary effusion
[C] COPD
[D] Bronchiectasis
Correct Answer: [C]

48.After a radical mastectomy with lymph node removal,which of the following measures help to prevent lymphoedema?
[A] Restricting all movements of the arm
[B] Raising arm above heart on pillows
[C] Warm moist heat application
[D] Placing arm close to body in sling
Correct Answer: [B]

49.The normal adult intracranial pressure is:
[A] 0-15 mm of Hg
[B] 80-100 mm of Hg
[C] 20-40 mm of Hg
[D] 60-70 mm of Hg
Correct Answer: [A]

50.Which of the following procedure is used to correct otosclerosis?
[A] Myringotomy
[B] Stapedectomy
[C] Myringoplasty
[D] Mastoidectomy
Correct Answer: [B]

51.Which of the following is a neutral tube defect?
[A] Meningitis
[B] Meningocoele
[C] Scoliosis
[D] Encephalitis
Correct Answer: [B]

52.Management of Immune Thrombocytopenic Purpura is:
[A] Radiation therapy
[B] Bone marrow  transplantation
[C] Steriod therapy
[D] Chelation therapy
Correct Answer: [C]

53.The age of administration of measles vaccine is:
[A] 3 months
[B] 9 months
[C] 18 months
[D] 6 months
Correct Answer: [B]

54.Typical type of play in a toddler is:
[A] Co-operative play
[B] Association play
[C] Onlooker play
[D] Parallel play
Correct Answer: [D]

55.Normal head circumference of a newborn is:
[A] 31-33 cm
[B] 33-35 cm
[C] 30-32 cm
[D] 35-37 cm
Correct Answer: [B]

56.Which of the following is an activity of underfive clinics?
[A] Mid day meal programme
[B] Child education
[C] School health services
[D] Growth monitoring
Correct Answer: [D]

57.”Flag sign” is a characteristic feature of which disease?
[A] Kwashiorkor
[B] Rickets
[C] Marasmus
[D] Poliomyelitis
Correct Answer: [A]

58.The corrective surgery for Hirchysprung’s Disease is:
[A] Kosai’s procedure
[B] Duhamel procedure
[C] Pyloroplasty
[D] Pyeloplasty
Correct Answer: [B]

59.Current Jelley stool is a manifestation of:
[A] Trachea Oesophageal fistula
[B] Oesophageal atresia
[C] Anorectal malformation
[D] Intussusception
Correct Answer: [D]

60.Which of the following is a cyanotic heart disease?
[A] Coarctation of Aorta
[B] Atrial Septal Defect
[C] Tetralogy of Fallot
[D] Patent Ductus Arteriosus
Correct Answer: [C]

61.Germ theory of disease was founded by:
[A] Alexander Flemming
[B] Hippocrates
[C] Louis Pasteur
[D] William Harvey
Correct Answer: [C]

62.The back bone of Public Health Nursing is:
[A] Home visiting
[B] Bag technique
[C] Primary health care
[D] Primary health center
Correct Answer: [A]

63.The goal of “Health for all by 2000 AD” was mooted in World Health Assembly in the year:
[A] 1948
[B] 1957
[C] 1978
[D] 1966
Correct Answer: [C]

64.The three tier system of Local Self Government at block level is:
[A] Gramasabha
[B] Pnchayath Samithi
[C] Zilla Parishad
[D] Nyaya Panchayat
Correct Answer: [B]

65.Which of the following is observed as Anti-Malaria Month?
[A] May
[B] June
[C] January
[D] December
Correct Answer: [B]

66.Causative organism of Yellow Fever is:
[A] Myxovirus
[B] Enterovirus
[C] Arbovirus
[D] Rhabdovirus
Correct Answer: [C]

67.The amount  of moisture in the air  is recorded with:
[A] Barometer
[B] Six’s thermometer
[C] Anemometer
[D] Hygrometer
Correct Answer: [D]

68.Mode of a spread of polio  infection is:
[A] Droplet infection
[B] Faeco-oral route
[C] Through blood
[D] Through vectors
Correct Answer: [B]

69.Incubation period of chicken pox ranges from:
[A] 6-10 days
[B] 14-16 days
[C] 20-25 days
[D] 30-40 days
Correct Answer: [B]

70.National Tuberculosis Control Programme was adopted in India in the year:
[A] 1960
[B] 1962
[C] 1964
[D] 1966
Correct Answer: [B]

71.Who coined the term Schizophrenia?
[A] Emil Kreaplin
[B] Eugen Bluler
[C] Kurt Schneider
[D] Zigmond Freud
Correct Answer: [B]

72.A false memory that the patient believes to be true is:
[A] Confabulation
[B] Cataplexy
[C] Anergia
[D] Fuge
Correct Answer: [A]

73.A special  kind of therapy in which the total structure of the treatment unit is involved as part of the helping process is called:
[A] Psychotherapy
[B] Milleu therapy
[C] Cognitive behavior therapy
[D] Gestalt therapy
Correct Answer: [B]

74.Drug of choice for treatment and prevention of further episodes of bipolar mood disorder is:
[A] Fluoxetine
[B] Chlordiazepoxide
[C] Amitryptiline
[D] Lithium
Correct Answer: [D]

75.Abnormal involuntary movement which occurs suddenly,repetitively and purposeless is:
[A] Tic
[B] Mannerism
[C] Cataplexy
[D] Compulsion
Correct Answer: [A]

76.Fear of high places is known as:
[A] Acrophobia
[B] Xenophobia
[C] Algophobia
[D] Claustrophobia
Correct Answer: [A]

77.Therapeutic level of serum lithium is:
[A] 2.5 -3.0 mEq/l
[B] 0.6-1.2 mEq/l
[C] 0.8-1.2mEq/l
[D] 1.5-2.0 mEq/l
Correct Answer: [C]

78.A false unshakable belief is:
[A] Hallucination
[B] Illusion
[C] Delusion
[D] Derealization
Correct Answer: [C]

79.Most severe alcohol withdrawal syndrome is:
[A] Hangover
[B] Delirium tremers
[C] Alcoholic seizures
[D] Alcoholic hallucinosis
Correct Answer: [B]

80.A condition in which person maintaining the body posture into which it is placed is:
[A] Echopraxia
[B] Cataplexy
[C] Anergia
[D] Catalepsy
Correct Answer: [D]

81.Ortolani’s test is diagnostic in:
[A] Respiratory distress
[B] Congential anomalies
[C] Congential hip disclocation
[D] Induction of labor
Correct Answer: [C]

82.The attitude of the fetal head in occiput posterior position is:
[A] Flexion
[B] Deflexion
[C] Extension
[D] Adduction
Correct Answer: [A]

83.Morbidly adherent placenta is called as:
[A] Placenta succenturiata
[B] Placenta circumvallata
[C] Battledore placenta
[D] Placenta accrete
Correct Answer: [D]

84.The following factor is most important in preventing fetalopen neural tube defects:
[A] Vitamin A
[B] Zinc
[C] Folic Acid
[D] Vitamin D
Correct Answer: [C]

85.Which out of the following is not a feature of pre eclampsia?
[A] Oedema
[B] Hypertension
[C] Fits
[D] Proteinuria
Correct Answer: [C]

86.Normal weight of placenta at term is:
[A] 500 gms
[B] 900 gms
[C] 1/4th  of baby weight
[D] 1/6th of baby weight
Correct Answer: [D]

87.The hormone responsible for hyperemesis gravidarum is:
[A] Progesterone
[B] Relaxin
[C] Human Chorionic Gonadotropin
[D] Human Placental Lactogen
Correct Answer: [C]

88.The specific manifestation of menopause is:
[A] Hypotension
[B] Hypothermia
[C] Hot flashes
[D] Anorexia
Correct Answer: [C]

89.When is fertilized ovum known as an embryo?
[A] 0-8 wks
[B] 0-12 wks
[C] 12-24 wks
[D] 8-32 wks
Correct Answer: [A]

90.Normal weight gain during pregnancy:
[A] 10-12  kg
[B] 7-9 kg
[C] 3-5 kg
[D] 14-18 kg
Correct Answer: [A]

91.Which of the following is the heat regulating centre in man?
[A] Liver
[B] Cisterna magni
[C] Medulla oblongata
[D] Hypothalamus
Correct Answer: [D]

92.Dorsalis pedis is the pulse felt over:
[A] Upper limb
[B] Neck
[C] Lower Limb
[D] Trunk
Correct Answer: [C]

93.Inflammation of the tongue is known as:
[A] Gingivitis
[B] Glossitis
[C] Halitosis
[D] Angulostomatitis
Correct Answer: [B]

94.Mantoux test is the sensitivity test for:
[A] Allergic disorders
[B] Tuberculosis
[C] AIDS
[D] Bronchial asthma
Correct Answer: [B]

95.The characteristic fever found in Typhoid is:
[A] Intermittent fever
[B] Continuous fever
[C] Relapsing fever
[D] Step ladder fever
Correct Answer: [D]

96.Vastus lateralis is a site lot
[A] Intravenous injection
[B] Subcutaneous injection
[C] Intramuscular injection
[D] Intradermal injection
Correct Answer: [C]

97.The difference between systolic and diastolic blood pressure is known as:
[A] Pulse difference
[B] Cardiac pressure
[C] Systolic pressure
[D] Pulse pressure
Correct Answer: [D]

98.Where is Cardiac sphincture located?
[A] Heart
[B] Lungs
[C] Liver
[D] Stomach
Correct Answer: [D]

99.Tunica adventitia is a layer of:
[A] Testis
[B] Blood vessels
[C] Uterus
[D] Lungs
Correct Answer: [B]

100.Deficiency of which vitamin causes Scurvy?
[A] Vitamin A
[B] Vitamin B
[C] Vitamin C
[D] Vitamin D
Correct Answer: [C]


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...