Kerala PSC Staff Nurse Grade II (Ayurveda) Solved Paper - Exam Held on 05-09-2016

STAFF NURSE GRADE II - AYURVEDA
Exam Held on 05-09-2016
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2016



1.Editor of Daily Madras standard
[A] G.P.Pillai
[B] Annie Besant
[C] B.P. Wadia
[D] G.Subramania Ayyer
Correct Answer: [A]

2.Keralopakari was published
[A] 1874
[B] 1910
[C] 1847
[D] 1879
Correct Answer: [C]

3.The article Smaranamadhuri was written by
[A] P.Kunhiraman Nayar
[B] Kumaranasan
[C] Ulloor
[D] O.Chandu Menon
Correct Answer: [C]

4.The Problem of the Rupee:
Origin and Solution is a work of
[A] Bimal Jalan
[B] Raghuram G.Rajan
[C] Dada Bhai Naoroji
[D] B.R.Ambedkar
Correct Answer: [D]

5.The Objective Resolution was moved by Nehru on
[A] 9th December 1946
[B] 13th December 1946
[C] 29th December 1947
[D] 22nd July 1947
Correct Answer: [B]

6.Who wrote the poem Keralam?
[A] Swami Ananda Theertham
[B] Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran
[C] K.Kelappan
[D] A.K.Gopalan
Correct Answer: [B]

7.Mariyamma Nadakam
[A] S.K.Pottakkad
[B] M.C Joseph
[C] Kandathil Varghese Mappila
[D] Kocheeppan Tharakan
Correct Answer: [D]

8.Name the leader of Samyuktha Rashtreeya Sabha Agitation
[A] K.Kelappan
[B] N.V.Joseph
[C] Vakkam Abdul Khadar Moulavi
[D] T.K.Madhavan
Correct Answer: [B]

9.The first women member in the Kochin Legislative assembly
[A] Thotayakat Madhavi Amma
[B] Akkammma Cheriyan
[C] Mary Punnan Loukose
[D] Ammu Swaminath
Correct Answer: [A]

10.Which article of Indian constitution provisions the joint session of the Parliament?
[A] Article 226
[B] Article 284
[C] Article 368
[D] Article 108
Correct Answer: [D]

11.Lakkadavala Committee is related to
[A] Durand Line
[B] Poverty Line
[C] Share Market
[D] Globalisation
Correct Answer: [B]

12.In which year Tamilnadu introduced the Right to Information Act?
[A] 2005
[B] 2002
[C] 2000
[D] 1996
Correct Answer: [D]

13.The National Rural Employment Guarantee Scheme introduced in Kerala
[A] Palakkad
[B] Malappuram
[C] Kannur
[D] Wayanad
Correct Answer: [D]

14.The author of the book Speaker Rules
[A] P.D. T.Achari
[B] Somanatha Chatterji
[C] Vakkom Purushothaman
[D] A.C. Jose
Correct Answer: [A]

15.Father of Indian Library Science
[A] S.R.Ranganathan
[B] Rabindranath Tagore
[C] Acharya Rama Moorthy
[D] C.V. Raman
Correct Answer: [A]

16.Article 371(I) a special provision is given to the state of
[A] Arunachal Pradesh
[B] Sikkim
[C] Goa
[D] Mizoram
Correct Answer: [C]

17.Sandishtavati was published in
[A] 1864
[B] 1860
[C] 1867
[D] 1848
Correct Answer: [C]

18.Kalyanadayini Sabha
[A] Sahodaran Ayyappan
[B] Pandit Karuppan
[C] K.P.Vallon
[D] Kumara Guru Devan
Correct Answer: [B]

19.In which year Lokamanyan was published?
[A] 1920
[B] 1921
[C] 1915
[D] 1928
Correct Answer: [A]

20.Which district of Kerala started the Mobile Court?
[A] Calicut
[B] Thiruvanathapuram
[C] Ernakulam
[D] Kannur
Correct Answer: [B]

21.International nurses day is observed on
[A] January 11
[B] March 8
[C] July 1
[D] May 12
Correct Answer: [D]

22.Which among the following is not regarded as a vital sign?
[A] Temperature
[B] Pulse
[C] Respiration
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

23.Which among the following is an instrument used for measuring the specific gravity of urine?
[A] Urometer
[B] Urinometer
[C] Spirometer
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

24.Name the test for detection of urine sagar
[A] Benedict’s test
[B] Hay’s test
[C] Rothera’s test
[D] Benzidine test
Correct Answer: [A]

25.Nasal feeding may be indicated in
[A] Unconscious patients
[B] Mental patients
[C] Premature babies
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

26.Stiffening of the body after death is called
[A] Livor mortis
[B] Algor mortis
[C] Rigor mortis
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

27.The smallest bone in the body is
[A] Stapes
[B] Patella
[C] Sesamoid
[D] Hyoid
Correct Answer: [A]

28.Average time duration for placing the clinical thermometer for recording body temperature orally
[A] <1 mt
[B] 2-4 mts
[C] <5 mts
[D] 2-3 mts
Correct Answer: [D]

29.Which among the following is the last sense to leave the dead body?
[A] Vision
[B] Audition
[C] Gestation
[D] Olfaction
Correct Answer: [B]

30.Normal ESR value by Westergren’s method in males
[A] 3-7 mm in 1 hr
[B] 0-5 mm in 1 hr
[C] 5-10 mm in 1 hr
[D] None  of the above
Correct Answer: [A]

31.Most common complication in the usage of IUCD is
[A] Menorrhagia
[B] Ectopic pregnancy
[C] Vaginal infections
[D] Uterine perforation
Correct Answer: [A]

32.Which among the following does not belong to  Ashtanga yoga?
[A] Asana
[B] Samadhi
[C] Pratyahara
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

33.Which among the following is known as the ‘King of Asanas’?
[A] Suryanamaskara
[B] Shirshasana
[C] Vajrasana
[D] Sarvangasana
Correct Answer: [B]

34.The proportion of dravya and drava in the mantha as per Sarngadhara
[A] 1:4
[B] 1:6
[C] 1:10
[D] 1:16
Correct Answer: [A]

35.Generally the Kriyakarma,’Tala’is done for a time period of
[A] 30 mts
[B] 45 mts
[C] 1-2 hrs
[D] 2-3 hrs
Correct Answer: [C]

36.All among the following food substances are advised to be taken as daily routine except
[A] Saindava
[B] Sarpi
[C] Matsya
[D] Madhu
Correct Answer: [C]

37.The disease declared as eradicated by WHO is
[A] Small pox
[B] Whooping cough
[C] Diphtheria
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

38.Which among the following vaccination is given to the new born baby at the time of birth?
[A] BCG
[B] DPT
[C] OPV
[D] Both 1 and 3
Correct Answer: [D]

39.Which among the following is the laboratory test done for the detection of AIDS?
[A] ELISA test
[B] Western blot
[C] Mantoux test
[D] Both 1 and 2
Correct Answer: [D]

40.Chicken pox is caused by
[A] Varicella virus
[B] Variola virus
[C] Myxo virus
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

41.Which among the following disease is caused by a virus?
[A] Dysentry
[B] Typhoid
[C] Polio
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

42.Which among the following is the first National Health Programme launched?
[A] National Anti Malaria Programme
[B] National Leprosy Eradication Programme
[C] National Filarial Control Programme
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

43.Sabin vaccine is given in the immunization of
[A] Polio
[B] Diphtheria
[C] Measies
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

44.Which of the following is a fungal disease?
[A] Candidiasis
[B] Ascariasis
[C] Leptospirosis
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

45.Which among the following is not a  ‘barrier method’in family planning?
[A] Vaginal sponge
[B] Vaginal diaphragm
[C] Condom
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

46.Disinfectant action of sunlight is due to
[A] Heating effect
[B] Infra red rays
[C] Ultra violet rays
[D] All of the above
Correct Answer: [C]

47.All of the following are live vaccines except
[A] BCG
[B] OPY
[C] Measles
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

48.New vaccine which has been included in WHO immunization schedule
[A] HBV
[B] Measles vaccine
[C] OPV
[D] TT
Correct Answer: [A]

49.Types of rasayana prayoga mentioned by Vagbhata
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4
Correct Answer: [B]

50.Lasuna rasayana prayoga is contraindicated in
[A] Pitha avaranam
[B] Raktha avarana
[C] Sudha vata
[D] Both 1 and 2
Correct Answer: [D]

51.Number of pulmonary veins is
[A] 2
[B] 4
[C] 5
[D] 6
Correct Answer: [B]

52.Pacemaker of the heart is
[A] Bundle of His
[B] Purkinje fibres
[C] SA node
[D] AV node
Correct Answer: [C]

53.Nasya is indicated in morning during
[A] Sarat
[B] Greeshmam
[C] Vasantham
[D] Both 1 and 3
Correct Answer: [D]

54.Urine is yellow due to the presence of _________ pigment
[A] Urochrome
[B] Bile pigment
[C] Urochromogen
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

55.Centre in the brain which regulates respiration and cardio vascular activities
[A] Cerebral cortex
[B] Cerebellum
[C] Pons
[D] Medullar oblongata
Correct Answer: [D]

56.Maintenance of posture and equilibrium is the function of
[A] Cerebellum
[B] Cerebrum
[C] Medulla oblongata
[D] Pons
Correct Answer: [A]

57.Adhishtana for swasa roga as per Vaghbata is
[A] Amasaya
[B] Yakrit
[C] Phuphusa
[D] Pleeha
Correct Answer: [A]

58.Embedded in the eyelids are
[A] Meibomian glands
[B] Lacrimal glands
[C] Sebaceous glands
[D] Ceruminous glands
Correct Answer: [A]

59.Maximum limit up to which rakta can be expelled in raktamosha
[A] 1 Anjali
[B] 1 Pala
[C] 1 Prastha
[D] 1 Kutava
Correct Answer: [C]

60.All panchakarmas are contra indicated in
[A] Hridroga
[B] Krisha
[C] Vridha
[D] Ajeerna
Correct Answer: [D]

61.Proper functioning of indriyas is under the control of
[A] Vata dosha
[B] Pitha dosha
[C] Kapha dosha
[D] Tridosha
Correct Answer: [A]

62.The food which is given for doshotklesha before vamana
[A] Tila
[B] Masha
[C] Matsya
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

63.The anti insulin hormone is
[A] Adrenaline
[B] Vasopressin
[C] Oxytocin
[D] Glucagon
Correct Answer: [D]

64.After panchakarma, ’parihara kala’ is _______ times to the time taken to the time taken for Panchakarma
[A] Equal time
[B] Three
[C] Two
[D] Four
Correct Answer: [C]

65.The most powerful fat digesting enzyme in the body
[A] Pancreatic lipase
[B] Intestinal lipase
[C] Gastric lipase
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

66.Main utility of Chikitsa is
[A] Srodho sodhana
[B] Doshakshaya
[C] Mala sodhana
[D] Dhatu satmayata
Correct Answer: [D]

67.Anuvasana can be given on _______ day of virechana as per Charaka
[A] 10th
[B] 9th
[C] 8th
[D] 7th
Correct Answer: [B]

68.Among the pancha kashaya kalpana,most potential is
[A] Swarasa
[B] Kalka
[C] Srita
[D] Phanta
Correct Answer: [A]

69.Snehavasthi is done at the end of the day in
[A] Sisira
[B] Vasantha
[C] Varsha
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

70.Quantity of drug in  kashyavasthi
[A] 24 pala
[B] 20 pala
[C] 26 pala
[D] 30 pala
Correct Answer: [A]

71.Vastidravya should be  expelled out in snehavasthi within
[A] 3 muhurtha
[B] 2 yama
[C] 3 yama
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

72.Snehapaka for abhyanga and vasthi as per Charaka are respectively
[A] Khara,Madhyama
[B] Khara,mridu
[C] Mridu,Khara
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

73.Alpasveda is indicated over
[A] Hridayam
[B] Drik
[C] Mushkam
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

74.In Krurakoshta, achapana is indicator for __________ days
[A] 3
[B] 5
[C] 6
[D] 7
Correct Answer: [D]

75.Ghrita is given in pithaja vikaras at
[A] Night
[B] Day time
[C] Early morning
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

76.Abhyanga is contra indicated in
[A] Kaphagrastha
[B] After sodhana
[C] Ajeerna
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

77.Maximum sarrerabala is in
[A] Hemanta
[B] Sisira
[C] Vasantha
[D] Both 1 and 2
Correct Answer: [D]

78.The best samana oushadha for vatha
[A] Ghrita
[B] Taila
[C] Ksheera
[D] Madhu
Correct Answer: [B]

79.Which doshakopa causes teekshnarni?
[A] Pitha
[B] Vata
[C] Kapha
[D] Sannipatha
Correct Answer: [A]

80.Type of snehapana indicated in visha
[A] Sarpi
[B] Vasa
[C] Taila
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

81.The time period mentioned for sirovasthi in swastha is ________ matra
[A] 1000
[B] 500
[C] 800
[D] 600
Correct Answer: [A]

82.Which of the following is indicated for Gandusha as dinacharya?
[A] Taila
[B] Madhu
[C] Ksheera
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

83.Oushadhakala for chardi
[A] Samudga
[B] Ananna
[C] Annadi
[D] Muhur-muhur
Correct Answer: [D]

84.Which among the following is not a bahiparimarjana chikitsa?
[A] Swedana
[B] Parisheka
[C] Abhyanga
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

85.Which among the following is a type of anagnisweda?
[A] Tapa
[B] Upanaha
[C] Drava
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

86.Marma-sandhi samasrita roga is
[A] Yapya
[B] Krichra sadhya
[C] Anupakrama
[D] Sukha sadhya
Correct Answer: [A]

87.Vamana is indicated mainly in which doshakopa
[A] Kapha
[B] Vatha
[C] Pitha
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

88.’Agrya Chikitsa’ among the following is
[A] Vamana
[B] Virechana
[C] Vasthi
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

89.Yojana karma of dravya in niruha is
[A] Makshika,Lavana,Sneha,Kalka,Kwatha
[B] Lavana,Makshika,Kwatha,Kalka,Sneha
[C] Makshike,Lavana,Kalka,Kwatha,Sneha
[D] Kwatha,Kalka,Sneha,Makshika,Lavana
Correct Answer: [A]

90.Type of vasti which can be administered after taking food is
[A] Anuvasana
[B] Matravasti
[C] Vaitharana vasthi
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

91.Sleep during day time is indicated in _________ ritu
[A] Greeshma
[B] Sarat
[C] Varsha
[D] All of the above
Correct Answer: [A]

92.Netranga gourava is seen in
[A] Majjavridhi
[B] Asthivridhi
[C] Asthikshaya
[D] Majjakshaya
Correct Answer: [A]

93.The first kriyakrama prescribed in eye diseases is
[A] Aschyotana
[B] Seka
[C] Pindi
[D] Bidalaka
Correct Answer: [A]

94.Souveeranjana is prescribed
[A] Daily
[B] Once a week
[C] Twice a week
[D] Thrice a week
Correct Answer: [A]

95.Best dravya indicated for vamana as per Vaghbhata
[A] Kutaja
[B] Ikshwaku
[C] Tilwaka
[D] Madana
Correct Answer: [D]

96.Total number of marmas mentioned by Vaghbhata is
[A] 105
[B] 100
[C] 107
[D] 101
Correct Answer: [C]

97.Best murdha taila mentioned by Vaghbhata is
[A] Abhyanga
[B] Pichu
[C] Seka
[D] Sirovasthi
Correct Answer: [D]

98.The hormone antagonist to calcitonin
[A] Aidosterone
[B] Epinehrine
[C] Parathormoner
[D] Glucagon
Correct Answer: [C]

99.Agnimandya is specifically mentioned as the main cause of
[A] Udara
[B] Pandu
[C] Jwara
[D] Rajayakshma
Correct Answer: [A]

100.Trayo upastambas are
[A] Ahara, nidra, brahmacharya
[B] Ahara, vyayama, abrahmacharya 
[C] Ahara, bhaishajya, brahmacharya
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...