Kerala PSC Stenographer Grade II Solved Paper - Exam held on 14-02-2014

STENOGRAPHER GRADE II
Exam Held on 14-02-2014
Kerala PSC solved Paper | Year: 2014


1.’Nirvachan Sadan’ is the headquarters of:
[A] RBI
[B] CBI
[C] Central Election Commission
[D] UGC
Correct Answer: [C]

2.The Malayalam movie Celluloid was directed by:
[A] V.K.Prakash
[B] Adoor Gopalakrishnan
[C] T.V.Chandran
[D] Kamal
Correct Answer: [D]

3.’Sadhu Janaparipalana yogam’ was founded by:
[A] K.Ayyappan
[B] Ayyankali
[C] Chathan Master
[D] Pandit Karuppan
Correct Answer: [B]

4.First totally literate district in India:
[A] Ernakulam
[B] Kottayam
[C] Thiruvananthapuram
[D] Kollam
Correct Answer: [A]

5.Grand Trunk Road (GT Road)was built by :
[A] Babur
[B] Shajahan
[C] Jahangir
[D] Shershah
Correct Answer: [D]

6.’I have a dream’is the famous speech of:
[A] Abraham Lincoln
[B] Martin Luther King
[C] Martin Luther
[D] Winston Churchill
Correct Answer: [B]

7.Subhash Chandra Bose was elected as the President of Congress by defeating:
[A] Pattabhi Sitaramayya
[B] C.R.Das
[C] Motilal Nehru
[D] Gopalakrishna Gokhale
Correct Answer: [A]

8.The Kurichiya Revolt of 1812 was led by:
[A] Sido
[B] Kanhu
[C] Ramanambi
[D] Thalakkal Chandu
Correct Answer: [D]

9.First Prime Minister in India who lost the general election in 1977:
[A] Moraji Desai
[B] Indira Gandhi
[C] A.B. Vajpayee
[D] Charan Singh
Correct Answer: [B]

10.Forward Block was founded by:
[A] Subhash Chandra Bose
[B] M.N.Roy
[C] Chandrasekhar Azad
[D] [B] G.Thilak
Correct Answer: [A]

11.K.P.A.C was in ______ district.
[A] Thiruvananthapuram
[B] Kollam
[C] Kannur
[D] Alappuzha
Correct Answer: [D]

12.’A Brief History of Time’ is written by:
[A] Stephen Hawkings
[B] Albert Einstein
[C] A.P.J.Abdul Kalam
[D] Issac Newton
Correct Answer: [A]

13.’Neel Darpan’ is a Bengali play on the problems of:
[A] Tribal workers
[B] Women workers
[C] Indigo cultivations
[D] Railway workers
Correct Answer: [C]

14.Lottery in Kerala was introduced by:
[A] P.K.Kunju
[B] John Mathai
[C] D. Babu Paul
[D] K.Jayakumar
Correct Answer: [A]

15.Atom Bomb was used for the first time in:
[A] Sri Lanka
[B] Japan
[C] China
[D] Korea
Correct Answer: [B]

16.Gandhiji’s political Guru was:
[A] Vallbhai Patel
[B] Motilal Nehru
[C] Gopalakrishna Gokhale
[D] Firose Shah Mehta
Correct Answer: [C]

17.”Savarna Jatha’ was related to:
[A] Mannath Padmanabhan
[B] K.Kelappan
[C] Nelakanta  Sastri
[D] K.Madhavan Nair
Correct Answer: [A]

18.Who said ‘Back to Vedas’?
[A] Swami Vivekanada
[B] Chattambi Swamikal
[C] K.Ayyappan
[D] Dayananda Saraswathi
Correct Answer: [D]

19.’Adi Granda’ was associated with:
[A] Parsi
[B] Sikhism
[C] Hinduism
[D] Jainism
Correct Answer: [B]

20.Who came to be known as’Grand old Man of India’?
[A] Dadabai Naoroji
[B] W.C. Banerji
[C] Mahatma Gandhi
[D] Motilal Nehru
Correct Answer: [A]

21.Which state reserved 50% seats for women in local bodies?
[A] West Bengal
[B] Tamil Nadu
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh
Correct Answer: [C]

22.Father of Indian Cinema is:
[A] Sathyajit Rai
[B] Dada Saheb Falke
[C] Sivaji Ganesan
[D] Devanand
Correct Answer: [B]

23.The institution which is ‘NOT’in Thrissur:
[A] Kerala Sangeetha Nataka Academy
[B] Lalitha Kala Academy
[C] Kerala Sahithya Academy
[D] Kerala Chalachithra Academy
Correct Answer: [D]

24.’The Light of Asia’ written by Advin Arnold is a novel on the life of:
[A] Gandhi
[B] Buddha
[C] Mahavira
[D] Sivaji
Correct Answer: [B]

25.’Kundara Proclamation’issued by Veluthampi in the year of:
[A] 1609
[B] 1709
[C] 1809
[D] 1909
Correct Answer: [C]

26.Gilvec is a:
[A] Cancer drug
[B] A famous painting
[C] Sports Magazine
[D] A modern Car
Correct Answer: [A]

27.Central Election Commission is a:
[A] 2-member commission
[B] 3-member commission
[C] 4-member commission
[D] 5-member commission
Correct Answer: [B]

28.’Akale’is a cinema directed by:
[A] K.G.George
[B] V.K.Prakash
[C] Syamaprasad
[D] Priyanandan
Correct Answer: [C]

29.Hugo Chawas recently passed away the leader of:
[A] Peru
[B] Venizula
[C] Argentina
[D] Cuba
Correct Answer: [B]

30.A High Court Judge can be removed from his office by:
[A] Governor
[B] President
[C] USPC
[D] Parliament
Correct Answer: [D]

31.Which sector contributes major share to India’s GDP?
[A] Primary Sector
[B] Secondary Sector
[C] Territory Sector
[D] Agricultural Sector
Correct Answer: [D]

32.Amartya Sen won Nobel Prize for economics in:
[A] 1998
[B] 1999
[C] 1996
[D] 1997
Correct Answer: [A]

33.Rajiv Ghandi Khel Ratna award is given in the field of:
[A] Cinema
[B] Sports
[C] Dance
[D] Painting
Correct Answer: [B]

34.Nivarthana Movement was held in:
[A] Madras
[B] Travancore
[C] Kochi
[D] Malabar
Correct Answer: [B]

35.Kochin State Prajamandalam was formed in:
[A] Kannur
[B] Kollam
[C] Ernakulam
[D] Thrissur
Correct Answer: [D]

36.’Yogasuthra’ was authored by:
[A] Pathanjali
[B] Panini
[C] Kanadhar
[D] Kapilan
Correct Answer: [A]

37.’Work like a bull,but live like a hermit’who said  this?
[A] Swami Vivekanadha
[B] Ayyankali
[C] B.R. Ambedhkar
[D] Gandhiji
Correct Answer: [C]

38.’Laksham Veedu Project’was introduced by:
[A] M.N.Govindan Nair
[B] A.K. Gopalan
[C] P.Krishnapillai
[D] K.Karunakaran
Correct Answer: [A]
39.Right to Information Act passed by Indian Parliament in the year of:
[A] 2001
[B] 2002
[C] 2004
[D] 2005
Correct Answer: [D]

40.The Chairman of Joint Parliament Committee(JPC)enquired into 2G spectrum scam:
[A] Murali Manohar Joshi
[B] P.C. Chacko
[C] P.C. Thomas
[D] Sitaram Yachoori
Correct Answer: [B]

41.Who was the Chairman of Constituent Assembly of India?
[A] Dr.Ambedhkar
[B] Dr.Rajendra Prasad
[C] Jawaharlal Nehru
[D] T.Rajagopalachari
Correct Answer: [B]

42.Who is the author of the book”The Prince”?
[A] Machiavelli
[B] Thomas Hobbes
[C] Chanakyan
[D] Visakhadattan
Correct Answer: [A]

43.India became a Republic on 26th January:
[A] 1948
[B] 1949
[C] 1950
[D] 1951
Correct Answer: [C]

44.The First Governor of Kerala:
[A] V.V.Giri
[B] Jyothi Venkitachelam
[C] Rachhaya
[D] B. Ramakrishna Rao
Correct Answer: [D]

45.DNA finger printing was developed by:
[A] Alec jeffry
[B] Sanger
[C] Meselon
[D] Watson
Correct Answer: [A]

46.The element present in the chlorophyll molecule:
[A] Mn
[B] Cl
[C] Mg
[D] Zn
Correct Answer: [C]

47.The scientific name of plant ‘Kanikkonna’
[A] Phyllanthus Emblica
[B] Cassia Fistula
[C] Artocarpus Heterophylla
[D] Musa Paradiciaca
Correct Answer: [B]

48.The smallest flowering plant:
[A] Wolffia
[B] Eichornia
[C] Centella
[D] Nelumbium
Correct Answer: [A]

49.’Utharadhunikatha-Varthamanavum vamsavaliyum’was written by:
[A] Asha Menon
[B] E.P.Rajagopalan
[C] K.P.Appan
[D] K.P.Sankaran
Correct Answer: [C]

50.Mahakarya written by Kalidasa is:
[A] Sri Krishnavilasam
[B] Meghasandhesam
[C] Reghuvamsam
[D] Kumarasambhavam
Correct Answer: [D]

51.The executable file for Microsoft Word is:
[A] WINWORD
[B] WRITE
[C] WINEXE
[D] EXEWORD
Correct Answer: [A]

52.The file extension of Microsoft Excel Office Package is:
[A] DOC
[B] TXT
[C] XLS
[D] PDF
Correct Answer: [C]

53.In Microsoft Word’Change Case’options express _______ cases to format the text in different modes.
[A] 10
[B] 6
[C] 3
[D] 5
Correct Answer: [D]

54.Which is the electronic presentation software introduced by the Microsoft?
[A] M.S.Excel
[B] M.S.Access
[C] M.S.Word
[D] M.S.Power Point
Correct Answer: [D]

55.Ctrl K is the short cut key for performing the function of:
[A] Insert symbol
[B] Find and replace option
[C] Undo last action
[D] Insert link
Correct Answer: [D]

56.The default worksheets of a work book in Microsoft excel application:
[A] 4
[B] 2
[C] 3
[D] 1
Correct Answer: [C]

57.The key combination used to point the last raw in an Excel work sheet is:
[A] Ctrl Home
[B] Ctrl Down Arrow
[C] Alt Down Arrow
[D] Alt Home
Correct Answer: [B]

58.Pivot Table  is an option or function in connection with which application:
[A] MS Excel
[B] MS Word
[C] MS Power Point
[D] MS Access
Correct Answer: [A]

59.U.P.S.the term denotes for:
[A] Unicode Protection Software
[B] Un Protected Software
[C] Uninterrupted Power Supply
[D] Un Protected System
Correct Answer: [C]

60.Norton,Kaspersky,AVG and AVIRA are the examples of which of the following?
[A] Computer Virus
[B] Antivirus software
[C] Free Software
[D] CD writing software
Correct Answer: [B]

61.It is the precess of loading operating system:
[A] Inputting
[B] Bootting
[C] Outputting
[D] Writting
Correct Answer: [B]

62.The alignment will result in a smooth left and right margin is:
[A] Right
[B] Justify
[C] Left
[D] Centre
Correct Answer: [B]

63.1 Kilobyte is equal to _______ bytes.
[A] 1000
[B] 1042
[C] 1024
[D] 2024
Correct Answer: [C]

64.A printer is a _______ device
[A] Output device
[B] Input device
[C] Storage device
[D] None of these
Correct Answer: [A]

65.The interested area of rows and columns is known as:
[A] Data
[B] A cell
[C] A field
[D] An equation
Correct Answer: [B]

66.The paper size of ‘A4’is as follows,choose correct one:
[A] 8.5x14 inches
[B] 8.27x 11.69 inches
[C] 5.83 x8.27 inches
[D] None of these
Correct Answer: [B]

67.Which is the key combination used for’Format Painter’in Microsoft Word?
[A] Alt Ctrl C
[B] Alt Shift C
[C] Ctrl Shift C
[D] Shift C
Correct Answer: [C]

68.What is the highest Zoom percentage in Microsoft Word?
[A] 500%
[B] 200%
[C] 300%
[D] 250%
Correct Answer: [A]

69.In Microsoft office 2007,the last row in an excel application window is:
[A] 1084575
[B] 16384
[C] 1048576
[D] 16834
Correct Answer: [C]

70.The short cut key for centre alignment is:
[A] Ctrl J
[B] Ctrl C
[C] Ctrl E
[D] Ctrl R
Correct Answer: [C]

71.Line space lever is also called:
[A] Variable line space lever
[B] Carriage return lever
[C] Key lever
[D] Line space adjuster
Correct Answer: [B]

72.Typewriter space bar is pressed by:
[A] Right Thumb
[B] Middle Finger
[C] Little Finger
[D] Left Thumb
Correct Answer: [A]

73.Shift lock is pressed by:
[A] Right Thumb
[B] Little finger
[C] Left thumb
[D] Middle Finger
Correct Answer: [B]

74.The guide key in the typewriter is:
[A] P and Q
[B] M and N
[C] A and :
[D] A and F
Correct Answer: [C]

75.Cylinder is also known as:
[A] Carriage
[B] Chord
[C] Draw band
[D] Pattern
Correct Answer: [D]

76.The capital ‘L’is used for:
[A] 500
[B] 50
[C] 05
[D] 5000
Correct Answer: [B]

77.Free Rolls are made by:
[A] Steel
[B] Rubber
[C] Fiber
[D] Iron
Correct Answer: [B]

78.Official letter is concluded by:
[A] Yours obediently
[B] Yours sincerely
[C] Yours respectfully
[D] Yours faithfully
Correct Answer: [D]

79.How many thumb wheels are seen on either end of carriage?
[A] Two
[B] Four
[C] Three
[D] One
Correct Answer: [A]

80.Malayalam Key board was designed:
[A] Henry Mill
[B] Christopher
[C] Lathen Sholes
[D] N.S.Pandala
Correct Answer: [D]

81.Typewriter oil is used to all:
[A] Keyboard
[B] Cylinder
[C] Thumb wheel
[D] Fractional parts
Correct Answer: [D]

82.After a full stop leave ________ space
[A] No space
[B] One space
[C] Two space
[D] Any space
Correct Answer: [C]

83.The senders address must be typed in the envelop:
[A] Top right
[B] Bottom left
[C] Top left
[D] Bottom right
Correct Answer: [B]

84.Which key is pressed to get upper case character?
[A] Tab key
[B] Shift Key
[C] Master Key
[D] Shift lock Keys
Correct Answer: [B]

85.At the end of government order should type:
[A] By order of the government
[B] By order of the secretary
[C] By order of the Governor
[D] By order of the minister
Correct Answer: [C]

86.Operating lever is also called:
[A] Impression Roller
[B] Impression lever
[C] Feed Roller
[D] Ribbon career
Correct Answer: [B]

87.Copies taken in the duplicator will fall on:
[A] Receiving tray
[B] Feed tray
[C] Duplicator
[D] Drum
Correct Answer: [A]

88.________ character keys are seen in a keyboard
[A] 48
[B] 44
[C] 46
[D] 54
Correct Answer: [B]

89.Way road and guide road seen in a typewriter:
[A] Centre of the carriage
[B] Tope of the carriage
[C] Left side of the carriage
[D] Bottom of the carriage
Correct Answer: [D]

90.Ink is passed on the stencil through:
[A] Silk career
[B] Backing sheet
[C] Drum
[D] Ribbon career
Correct Answer: [A]

91.All minimized windows are displayed on the ________ bar.
[A] Status bar
[B] Task bar
[C] Tool bar
[D] Menu bar
Correct Answer: [B]

92.In which view Microsoft word express the document as it will appear in an internet browser?
[A] Print layout
[B] Web layout
[C] Normal layout
[D] Outline layout
Correct Answer: [B]

93.To exit from Microsoft Word application widow which key combination is used:
[A] Alt X
[B] Alt F4
[C] Ctrl X
[D] Ctrl F4
Correct Answer: [D]

94.In Microsoft Word ‘Drop Cap’is situated in ------menu.
[A] Format menu
[B] Tools menu
[C] Edit menu
[D] View menu
Correct Answer: [A]

95.Which key is used for overwrite a character in a sentence?
[A] Home
[B] End
[C] Insert
[D] Back space
Correct Answer: [C]

96.To insert the current date in a document the key combination used is:
[A] Alt Shift D
[B] Alt D
[C] Shift D
[D] Alt Ctrl D
Correct Answer: [A]

97.The ‘Open Office’is in connection with:
[A] Microsoft Windows
[B] Linux
[C] M.S.Office
[D] Microsoft Dos
Correct Answer: [B]

98.To move the cursor towards the starting of a document,the key is used:
[A] Home
[B] Ctrl Home
[C] Alt Home
[D] Ctrl Alt Home
Correct Answer: [B]

99.Which number of function keys in a word document to perform its own function?
[A] 10
[B] 12
[C] 24
[D] 6
Correct Answer: [B]

100.Usually ________ is the minimum size of fond announced to edit text in Microsoft Wor[D]
[A] 7
[B] 8
[C] 9
[D] 6
Correct Answer: [B]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...