Kerala PSC Stenographer Grade II Solved Paper - Exam Held on 16-07-2017

STENOGRAPHER GRADE II,
Steel and Industrial Forgings
Exam Held on 16-07-2014
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2014


1.The Temple Entry Proclamation was issued by:
[A] Swathi Thirunal
[B] Marthanda Varma
[C] Uthradam Thirunal
[D] Sree Chithira Thirimal Balarama Varma
Correct Answer: [D]

2.The First  Malayalee to become the President of the Indian National Congress:
[A] Sankaran Warrior
[B] [C] Sankaran Nair
[C] K.Kelappan
[D] Pattom Thanu Pillai
Correct Answer: [B]

3.The venue decided by ICC to host the 2023 World Cup Cricket:
[A] England
[B] Australia
[C] India
[D] Newzealand
Correct Answer: [C]

4.An archaeological structure in India contains the world’s second largest dome.Name the structure:
[A] Gol gumba
[B] Juma Masjid
[C] Charminar
[D] Akbar’s tomb at Sikandra
Correct Answer: [A]

5.Who among the following has not received Jnanapeedam?
[A] Vaikom Muhammed Basheer
[B] Thakazhi Sivasankara Pillai
[C] G.Sankara Kurup
[D] S.K.Pottakkadu
Correct Answer: [A]

6.The Malayalam film Director who received the Dada Saheb Phalke Award
[A] Ramu Karyat
[B] Vinayan
[C] Jayaraj
[D] Adoor Gopala Krishnan
Correct Answer: [D]

7.Who constructed the Palghat Fort?
[A] Hyder Ali
[B] Tipu Sultan
[C] Marthanda Varma
[D] Sakthan Thampuran
Correct Answer: [A]

8.The old name of Ghana:
[A] Rhodesia
[B] Poking
[C] Formosa
[D] Gold coast
Correct Answer: [D]

9.The President of the Indian National Congress at the time of Indian Independence
[A] Mahatma Gandhi
[B] Acharya J.B. Kripalani
[C] Maulana Abul Kalam Azad
[D] Pattabhi Sita Ramayya
Correct Answer: [B]

10.Indian National Congress was founded in:
[A] 1857
[B] 1868
[C] 1884
[D] 1885
Correct Answer: [D]
11.An instrument for recording and measuring earthquakes:
[A] Seismograph
[B] Periscope
[C] Cardiograph
[D] Anemometer
Correct Answer: [A]

12.The ruler of Travancore at the time of the Channar Agitation:
[A] Uthram Thirunal
[B] Uthradam Thirunal
[C] Ayilyam Thirunal
[D] Swathi Thirunal
Correct Answer: [A]

13.Gandhiji stopped Non-Co-operation Movement after the:
[A] Montague Chelmsford reforms
[B] Jalian Walabagh Massacre
[C] Chowri Chowra Incident
[D] Surat Split
Correct Answer: [C]

14.Which place is called “The City of Golden Gates”?
[A] Rome
[B] Newyork
[C] Delhi
[D] San Francisco
Correct Answer: [D]

15.Ottovan Bismarck is known in History as:
[A] Fuhrer
[B] Black Pearl
[C] Little Corporal
[D] Iron Chancellor
Correct Answer: [D]

16.When was the capital of India transferred from Culcutta to Delhi?
[A] 1121
[B] 1911
[C] 1921
[D] 1771
Correct Answer: [B]

17.The only political leader who attended the three Round Table conferences:
[A] Gandhiji
[B] Sardar Patel
[C] B.R.Ambedkar
[D] Sarojini Naidu
Correct Answer: [C]

18.Gandhiji described it as ‘post dated cheque’:
[A] Simon Commission
[B] Round Table Conferences
[C] Cripps Mission
[D] Cabinet Mission
Correct Answer: [C]

19.The founder of Tolstoy Farm:
[A] Tolstoy
[B] Gandhiji
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Subhash Chandra Bose
Correct Answer: [B]

20.The first British man who became the President of Indian National Congress?
[A] [A] O.Hume
[B] Annie Basent
[C] George Yule
[D] None of these
Correct Answer: [C]

21.The political guru of Subhash Chandra Bose:
[A] C.R.Das
[B] Rajagopalachari
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Madan Mohan Malavya
Correct Answer: [A]

22.The author of ‘Advaita Chinta Padhati’:
[A] Sankaracharya
[B] Sree Narayana Guru
[C] Vivekananda
[D] Chattampi Swamikal
Correct Answer: [D]

23.The first struggle led by Gandhiji in India was at:
[A] Champaran
[B] Kheda
[C] Ahmedabad
[D] Payyannur
Correct Answer: [A]

24.Identify the annual Congress meeting in which Mahatma Gandhi became the President:
[A] 1887 at Chennai
[B] 1897 at Surat
[C] 1907 at Surat
[D] 1924 at Belgaum
Correct Answer: [D]

25.Misrabhojan was associated with:
[A] C. Kesavan
[B] K.V.Kunhiraman
[C] M.C. Joseph
[D] Sahodaran Ayyappan
Correct Answer: [D]

26.Who introduced the Suddhi Movement:
[A] Sankaracharya
[B] Chattampi Swamikal
[C] Vivekananda
[D] Swamy Dayananda Saraswathy
Correct Answer: [D]

27.The social reformer who wrote Soundarayalahari:
[A] Sree Narayana Guru
[B] Sankaracharya
[C] Vivekananda
[D] Chattampi Swamikal
Correct Answer: [B]

28.Indian political leader who was killed in police attacks while fighting against the Simon Commission:
[A] Gopala Krishna Gokhale
[B] Lala Lajpat Rai
[C] Bipin Chandra Pal
[D] Balagangadhar Tilak
Correct Answer: [B]

29.Abhinav Bharat was formed by:
[A] V.D. Savarkar
[B] Lala Har Dayal
[C] Bhagat Singh
[D] Sugh Dev
Correct Answer: [A]

30.Partition of Bengal took place in:
[A] 1900
[B] 1905
[C] 1906
[D] 1911
Correct Answer: [B]
31.Who founded the Sadhu Jana Paripalana Sangham?
[A] Ayyankali
[B] Sree Narayana Guru
[C] Chattampi Swamikal
[D] Mannathu Padmanabhan
Correct Answer: [A]

32.The ship connected with the terrorist activities in India:
[A] Lusitania
[B] Pearl Harbour
[C] Komagata Maru
[D] None of these
Correct Answer: [D]

33.The movement started in 1942 in connection with the freedom movement in India:
[A] Non-Co-operation
[B] Civil Disobedience
[C] Quit India
[D] Swadeshi
Correct Answer: [C]

34.The Chairman of Indian Planning Commission:
[A] President
[B] Prime Minister
[C] Finance Minister
[D] Home Minister
Correct Answer: [B]

35.Which country is called as The Land of Thousand Lakes?
[A] Bhutan
[B] Finland
[C] Japan
[D] Myanmar
Correct Answer: [B]

36.Telegraph came to an end in India on:
[A] 2013 July 15
[B] 2013 August 15
[C] 2013 July 10
[D] 2013 September 15
Correct Answer: [A]

37.The owner of the newspaper Swadeshabhimani:
[A] Ramakrishna Pillai
[B] Vakkom Abdul Khader Moulavi
[C] K.Kelappan
[D] Muhammed Abdur Rahman
Correct Answer: [B]

38.The political party formed by Actor Chiranjeevi:
[A] K.J.P
[B] [D] M.K
[C] Akali Dal
[D] Praja Rajyam
Correct Answer: [D]

39.The caste organization founded on the pattern of Servants of India Society:
[A] Nair Service Society
[B] Sadhu Jana Paripalana Yogam
[C] SNDP
[D] Yogashema Sabha
Correct Answer: [A]

40.The First Woman President of UN General Assembly
[A] Vijaya Lakshmi Pandit
[B] Margret Thatcher
[C] Sirimao Bandaranayake
[D] Aruna Asaf Ali
Correct Answer: [A]

41.Gandhiji visited Kerala in 1925 in connection with:
[A] Temple Etnry Proclamation
[B] Channar Agitation
[C] Vaikom Stayagraha
[D] Guruvayur Sathyagraha
Correct Answer: [C]

42.The holy book of the Jews:
[A] Bible
[B] Thora
[C] Zend Avesta
[D] Tripeedika
Correct Answer: [B]

43.The highest award is given to Malayalam poetry:
[A] Mathrubhoomi Award
[B] Ezhuthachan Award
[C] Asan Prize
[D] Vallathol Award
Correct Answer: [C]

44.Name the former Chief Minister of Kerala who later became the Governor of Punjab:
[A] A.K.Antony
[B] R.Shanker
[C] C. Achutha Menon
[D] Pattom Thanu Pillai
Correct Answer: [D]

45.Savarna Jatha was a highlight of:
[A] Chamar Agitation
[B] Nivarthana Agitation
[C] Vaikom Satyagraha
[D] Guruvayur Sathyagraha
Correct Answer: [C]

46.The First War of Indian Independence took place in:
[A] 1757
[B] 1857
[C] 1885
[D] 1905
Correct Answer: [B]

47.The social reformer of Kerala who attained Samadhi at Panamana:
[A] Sree Narayana Guru
[B] Chattampi Swamikal
[C] Vagbhadananda
[D] Brahmananda Sivayogi
Correct Answer: [B]

48.Name the memorial constructed in India to the Indian soldiers who sacrificed their life in World War I:
[A] Gate Way of India
[B] India Gate
[C] Charminar
[D] Qutab Minar
Correct Answer: [A]

49.Who constructed the Agra Fort?
[A] Humayun
[B] Akbar
[C] Jahangir
[D] Shah Jahan
Correct Answer: [D]

50.The temple with the shape of a lotus:
[A] Shore temple
[B] Khajuraho Temple
[C] Bahai Temple
[D] Kailasanath Temple
Correct Answer: [C]

51._______ Cylinders are generally used in Typewriter.
[A] Soft rubber
[B] Medium-hard rubber
[C] Hard rubber
[D] None of these
Correct Answer: [B]

52.How many Carriage Release levers are in Typewriter?
[A] 3
[B] 1
[C] 2
[D] 4
Correct Answer: [C]

53.Feed Rollers are made up of:
[A] Steel
[B] Iron
[C] Rubber
[D] Fiber
Correct Answer: [C]

54.________ Salutation is used before the name of Governor
[A] Hon’ble
[B] His Holiness
[C] His Excellence
[D] Messrs
Correct Answer: [C]

55.Example of Character Key is
[A] D
[B] Space Bar
[C] Shift Key
[D] Back space key
Correct Answer: [A]

56.For taking copies on a duplicator _______ paper is used
[A] Carbon Paper
[B] A4 Paper
[C] A5 Paper
[D] Stencil Paper
Correct Answer: [D]

57._______ Line spacing is used for typing Legal documents.
[A] Single line spacing
[B] One and half line spacing
[C] Double line Spacing
[D] Triple line spacing
Correct Answer: [D]

58.Looking at the keys,while typing is called:
[A] Touch method
[B] Sight method
[C] Printing method
[D] None of these
Correct Answer: [B]

59.How many fingers of each hand are used in Touch method of Typewriting?
[A] 4
[B] 5
[C] 3
[D] 2
Correct Answer: [B]

60.Which part is used for moving Typewriter carriage to right side?
[A] Keyboard
[B] Tabulator Bar
[C] Back Space Key
[D] SpaceBar
Correct Answer: [C]

61.Every data and instruction that enters or leaves the computer passes through the:
[A] Hardware
[B] Central Processing Unit
[C] Internet
[D] Software
Correct Answer: [B]

62.In M.S.Office,Top of the Window contains a coloured bar is called:
[A] Menu Bar
[B] Title Bar
[C] Standard Tool Bar
[D] Work Area
Correct Answer: [B]

63.In Computer typing,page number of every sheet should be shown by which of the following option?
[A] Header and Footer
[B] Alignment
[C] Format
[D] Edit
Correct Answer: [A]

64.When superscript typing,short cut is?
[A] Ctrl+Shift+=
[B] Ctrl+D+=
[C] Ctrl+A+=
[D] Ctrl+F1+=
Correct Answer: [A]

65.Who invented by World Wide Web?
[A] Ada King
[B] Maruan Edward
[C] J.S.Kilby
[D] Tim Berners Lee
Correct Answer: [D]

66.Example of Out Put device:
[A] Key Board
[B] Mouse
[C] Bar Code Reader
[D] Printer
Correct Answer: [D]

67.LCD Stand for:
[A] Liquid Crystal Display
[B] Long Crystal Display
[C] Latest Crystal Display
[D] Liquid Color Display
Correct Answer: [A]

68.The device presently used in most departmental stores, for unequally identifying articles:
[A] Bar Code Reader
[B] Joy Stick
[C] Light Pen
[D] Card Readers
Correct Answer: [A]

69.________ option is used previously saved the document with a new name.
[A] Save
[B] Undo
[C] Redo
[D] Save as
Correct Answer: [D]

70.Shortcuts of Paste is:
[A] Ctrl+C
[B] Ctrl+X
[C] Ctrl+V
[D] Ctrl+P
Correct Answer: [C]

71.Borders and shading command is in the ________ Menu.
[A] View
[B] Tables
[C] Format
[D] Edit
Correct Answer: [C]

72.In M.S.Word, Text change in one case to another, which keys are used?
[A] Shift+F1
[B] Shift+F2
[C] Shift+F3
[D] Shift+F4
Correct Answer: [C]

73.The physical equipment and components which one can see, touch and feel in a computer system are called:
[A] Software
[B] Hardware
[C] Central Processing Unit
[D] Control Unit
Correct Answer: [B]

74.In a paragraph begin with a Large initial Capital Letter is used ________ Option.
[A] Shift Key
[B] Shift Lock Key
[C] Drop Cap
[D] Word Art
Correct Answer: [C]

75.The person who looks after repairs and maintenance of computer parts is called:
[A] Software Engineer
[B] Hardware Engineer
[C] Computer Operator
[D] Data Entry Operator
Correct Answer: [B]

76.Arithmetic and Logic Unit and control Unit jointly are known as:
[A] RAM
[B] ROM
[C] CPU
[D] HDD
Correct Answer: [C]

77.1024 byte is:
[A] 10 Kilo Byte
[B] 100 Kilo Byte
[C] 1 Kilo Byte
[D] 1 Giga Byte
Correct Answer: [C]

78.DOS Stands for:
[A] Duration of Operating System
[B] Distance of Operating System
[C] Disk Operating System
[D] Damage to Operating System
Correct Answer: [C]

79.Which of the following is not of the merge process?
[A] Preview the merge process
[B] Up date labels
[C] Format Main document
[D] High light merge field
Correct Answer: [B]

80.In MS Word you can insert a hyperlink by pressing:
[A] Ctrl+Shift+K
[B] Ctrl+K
[C] Ctrl+Alt+K
[D] Alt+K
Correct Answer: [B]

81.In MS Word show’s red underline for showing:
[A] Spelling Mistake
[B] Font Mistake
[C] Grammar Mistake
[D] Meaning Mistake
Correct Answer: [A]

82.Short cut of Align select the Cetnre is:
[A] Ctrl+A
[B] Ctrl+E
[C] Ctrl+M
[D] Ctrl+F
Correct Answer: [B]

83.Page Setup option in MS Word is ______ Menu.
[A] Format
[B] File
[C] Insert
[D] Tools
Correct Answer: [B]

84.Which of the following is not a Computer Language?
[A] COBOL
[B] FORTRAN
[C] PASCAL
[D] None of the above
Correct Answer: [D]

85.The number of bits of a Computer word depends on the --------design.
[A] Software design
[B] Hardware design
[C] Key Board design
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

86.Type cleaning brush is also known as:
[A] Long handled brush
[B] Wire brush
[C] Hard brush
[D] None of these
Correct Answer: [A]

87.Which device is used for oiling the interior parts of the Typewriter?
[A] Long handled brush
[B] Chamois Leather
[C] Sharp pin
[D] Touch Oiler
Correct Answer: [D]

88.Typewriter can be taken care of by cleaning:
[A] Daily
[B] Fortnightly
[C] Monthly
[D] Once in  a week
Correct Answer: [A]

89.Which of the following is not seen in Rocker Mechanism?
[A] Loose Dog
[B] Way rod
[C] Escapement Wheel
[D] Pinion Wheel
Correct Answer: [B]

90.Type guide is fixed at the _______ of the segment.
[A] Bottom
[B] Left side
[C] Right side
[D] Top centre
Correct Answer: [D]

91.The bell rings in Typewriter:
[A] 5 spaces after the right margin stop
[B] 5 spaces before the right margin stop
[C] 5 spaces after the left margin stop
[D] 5 spaces before the left margin stop
Correct Answer: [B]

92.Which the following is a Guide key of an English Typewriter?
[A] N
[B] A
[C] F
[D] L
Correct Answer: [B]

93.Which prevents injury to the type bars?
[A] Bevel Gear
[B] Cylinder Ratchet Wheel
[C] Type Bar Cushion
[D] Line space Pawl
Correct Answer: [C]

94.Sluggish Movement is caused in Typewriter by:
[A] Low Tension of the Main Spring
[B] Applying fresh oil
[C] Over tension of the Main Spring
[D] None of these
Correct Answer: [A]

95.Cylinder Ratchet wheel is situated in Typewriter on the :
[A] Right side of the carriage
[B] Back side of the carriage
[C] Left side of Cylinder
[D] Right side of Cylinder
Correct Answer: [C]

96.In duplicator handle is always rotated in the:
[A] Clockwise direction
[B] Anti-clockwise direction
[C] Left to right
[D] None of these
Correct Answer: [A]

97.Impression Roller in duplicator is placed:
[A] Above the Cylinder Drum
[B] Below the Cylinder Drum
[C] Left side of the Cylinder Drum
[D] Right side of the Cylinder Drum
Correct Answer: [B]

98.Which parts helps to adjust the top and bottom margin in duplicator?
[A] Margin Adjusting knobs
[B] Printing Screw
[C] Feed Roller
[D] Operating Lever
Correct Answer: [A]

99.In Typewriter variable line space button is fixed at the centre of:
[A] Key board
[B] Type Basket
[C] Left Thumb wheel
[D] Carriage
Correct Answer: [C]

100._________ prevents the paper from the oily parts of the Typewriter.
[A] Type Basket
[B] Keyboard
[C] Paper table
[D] Cylinder
Correct Answer: [C]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...