Kerala PSC Studio Assistant (College Education) Solved Paper - Exam Held on 06-02-2017

STUDIO ASSISTANT, COLLEGE EDUCATION
Exam Held on - 06-02-2017
Kerala PSC Solved Question Paper | Year - 2017


1.Who wrote”Gajendramoksham Vanchippattu”?
[A] Kunjan Nambiar
[B] Vagbhadanda
[C] Saint Chavara Kuriakose Elias
[D] Sree Narayana Guru
Correct Answer: [D]

2.The two disciples of Sree Narayana Guru attended the Vaikom Satyagraha were
[A] Swami Sathya Varthan and Kottukoikal Velayudhan
[B] Swami Ananda Theerthan and Nata Raja Gurukkal
[C] Swami Bodhananda and Nata Raja Gurukkal
[D] Sahodaran Ayyappan and T.K.Madhavan
Correct Answer: [A]

3.”Savithrikutty Adava Vidava Vivaham” is a
[A] Book
[B] Critic
[C] Drama
[D] Poem
Correct Answer: [C]

4.Which year the second Ezhava Memorial Submitted?
[A] 1896
[B] 1897
[C] 1900
[D] 1901
Correct Answer: [C]

5.Who was the ‘Mattyr’of Paliyam Satyagraha?
[A] Paravur T.K.Narayana Pillai
[B] A.G.Velayudhan
[C] Subbrayyer
[D] K.C. S.Mani
Correct Answer: [B]

6.Who wrote the book”Anargha Nimisham”?
[A] Kesava Dev
[B] S.K.Pottekkadu
[C] Vaikom Muhammed Basheer
[D] Changampuzha Krishna Pillai
Correct Answer: [C]

7.Who is the famous woman activist of Kerala Mahila Desa Sevika Sangh?
[A] Arya Pallam
[B] Paravathuii Nenmenimangalam
[C] Lalitha Prabhu
[D] [A] V.Kuttimalu Amma
Correct Answer: [C]

8.The world Alzheimer's day is observed on
[A] June 26
[B] August 29
[C] September 21
[D] October 11
Correct Answer: [C]

9.Who is the author of the book “Akalthiruttu”?
[A] Thykattu Ayya Gurukkal
[B] Vaikunda Swamikal
[C] E.V.Ramaswami Naiker
[D] Vagbjadananda
Correct Answer: [B]

10.Who wrote an autobiography “Atma Katha”?
[A] Akkamma Cherian
[B] Anna Chandi
[C] K.R.Gouri Amma
[D] A.V.Kuttimalu Amma
Correct Answer: [B]

11.Who is the graphics printing artist among the following?
[A] Rathin Mithra
[B] Jaya Appa Samy
[C] K.H.Ara
[D] Anupam Sud
Correct Answer: [D]

12.”Intaglio”is process related with which art printing technique?
[A] Woof cut
[B] Lithography
[C] Etching
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

13.Studies from life Models helps the artist to improve skills on which ability?
[A] Shading
[B] Anatomy
[C] Chiaroscuro
[D] Perspective
Correct Answer: [B]

14.What is meant by the word ‘Still Life’?
[A] IN which the various non-living objects are placed on a pedestal and the artist is asked to draw/paint from it
[B] Still life is the only arrangement of flowers and fruits in beautiful positions and the artist is supposed to make beautiful painting from it
[C] Still life does not mean to draw from arranged objects by from the human models are arranged in static to draw from them
[D] The various immobile objects are painted using only watercolor is known as still life
Correct Answer: [A]

15.What is three dimensional among the following?
[A] A painting
[B] Any sculpture
[C] A drawing with perspective
[D] Three dimension is only possible in “Etching”
Correct Answer: [B]

16.The birthplace of Raja Ravi Varma
[A] Padmanabhapuram palace
[B] Royal Family at Travancore
[C] Royal Family of Attingal
[D] Thattari Kovilakam of Kililmanoor
Correct Answer: [D]

17.”Lost Wax Technique” is related to which one of the following?
[A] Stone Carving
[B] Wood Carving
[C] Bronze sculpture
[D] It has no relation with any kind of sculpture
Correct Answer: [C]

18.Which college of Fine Arts established among the following?
[A] Govt.College of Fine Arts, Thrissur
[B] Govt.College of Fine Arts, Mavelikara
[C] RLV College of Fine Arts, Tripunithura
[D] College of Fine Arts, Trivandrum
Correct Answer: [D]

19.It is assumed that Raja Ravi Varma witnessed a painter from Europe is doing his painting with oil colors, which helped him to understand about it?Who was that artist Ravi Varma probably witnessed?
[A] Thomas William
[B] Mount Batten
[C] Theodor Jenson
[D] George Macaulay
Correct Answer: [C]

20.In ‘Lithographic’art printing technique the Matrix is made up of what material?
[A] Zinc metal sheet
[B] Paper mache
[C] Special wood
[D] Special stone for the same
Correct Answer: [D]

21.Where is the stone curved “Kailasa Nadha”temple is situated?
[A] Ajanta Caves
[B] Ellora Caves
[C] Elephanta Caves
[D] Edakkal Caves
Correct Answer: [B]

22.”Silver Print”is a product of an art printing method which method of the following is related with it?
[A] Etching
[B] Lithography
[C] Woodcut
[D] Photography
Correct Answer: [D]

23.”Chitto Prasad”was an artist who used Graphic printing effectively for expression based on Humanitarian thinking.Which artist among the following was his student?
[A] Nitai Majumdar
[B] Binode Bihari Mukherjee
[C] Somnath Hore
[D] Rm.Palaniappan
Correct Answer: [C]

24.The brand name of lens, which produced lenses for pinhole Cameras during the beginning of Photography
[A] Yashica
[B] Canon
[C] Nikon
[D] Pinhole Camera functions without lenses in it
Correct Answer: [D]

25.Perspective is the technique of bringing ______ in a two-dimensional work of art
[A] Feeling of three dimensional space and size relations comparable
[B] Tonal Gradations
[C] Light and shade
[D] It has no use particularly but we adapt it for credit
Correct Answer: [A]

26.Mixing or two primary colors results in
[A] Formation of a dull color
[B] Formation of a secondary color
[C] A very light color other than the first two
[D] Turmoil and wastage of the surface and finally loss
Correct Answer: [B]

27.Design of any objectivity is done for
[A] Matching purpose with beauty
[B] No use but wastage of money and energy
[C] It results to focus only on its purpose
[D] It results to focus only on beauty of the object
Correct Answer: [A]

28.Name of the ‘New School’favoring Design took birth and spread all over the world during development of Modernism in Art.
[A] Dada Movement
[B] Expressionism
[C] Surrealism
[D] Bauhaus
Correct Answer: [D]

29.Life study is related to
[A] Landscape Painting
[B] Portrait
[C] History Painting
[D] War Painting
Correct Answer: [B]

30.Which artist used life modeling most for his work of art?
[A] James Whistler
[B] William Turner
[C] Michelangelo
[D] Paul Cezanne
Correct Answer: [C]

31.Which software is most suitable for drawing plans and elevations for architecture and good for making architectural designs?
[A] Photoshop
[B] Corel Draw
[C] Illustrator
[D] Auto Cad
Correct Answer: [D]

32.Which Video format is generally and officially accepted in India?
[A] PAL
[B] NTSC
[C] Both above
[D] None above
Correct Answer: [A]

33.”Anish Kapur”is famous for
[A] Oil Painting
[B] Open air sculpture
[C] Portrait painting in oil
[D] He is not artist but architect
Correct Answer: [B]

34.”Bhimbetka”is near which city?
[A] Paris
[B] Karachi
[C] Colombo
[D] Bhopal
Correct Answer: [D]

35.Which technique of printing was adopted by Raja Ravi Varma to reproduce his paintings as calendars?
[A] Etching
[B] Screen Printing
[C] Lithography
[D] Linocut
Correct Answer: [C]

36.Indian Museum is situated in
[A] New Delhi
[B] Uttar Pradesh
[C] West Bengal
[D] Kerala
Correct Answer: [C]

37.Fresco painting is done on
[A] Prepared paper
[B] Prepared Wood
[C] Prepared glass
[D] Prepared Wall
Correct Answer: [D]

38.The speciality of 15th Century
[A] Beginning of Modern Art
[B] Renaissance period
[C] Opening of Suez Canal
[D] It is Chola Period
Correct Answer: [B]

39.Monochrome painting is
[A] Done with watercolor only
[B] Done with oil colour only
[C] Done with single colour only
[D] All above are incorrect
Correct Answer: [C]

40.”Red”color is
[A] Cool color
[B] Beautiful color
[C] Not good to draw landscapes
[D] Hot color
Correct Answer: [D]

41.Metal embossing is _______ process for producing raised or sunken designs or relief in sheet metal
[A] Casting
[B] Welding
[C] Carving
[D] Stamping
Correct Answer: [D]

42.Commonly used materials for embossing
[A] Clay,cement,plaster
[B] Aluminium,brass,copper,zinc
[C] Wax, fiberglass
[D] Stone,Marble,Wood
Correct Answer: [B]

43.Statue of liberty is a  ______ statue designed by Frederic Auguste Bartholdi
[A] Bronze
[B] Copper
[C] Marble
[D] Fiberglass
Correct Answer: [B]

44._______ is pottery that has not been fired to vitrification and is thus permeable to water
[A] Earthenware
[B] Porcelain
[C] Stoneware
[D] Ceramic
Correct Answer: [A]

45.is a ceramic material made by heating materials,in a kiln to Temperatures between 1200 Degree C and 1400 Degree C
[A] Glass
[B] Terracotta
[C] Porcelain
[D] Fiber glass
Correct Answer: [C]

46._______is the process by which a duplicate metal sculpture is cast from an original sculpture
[A] Casting
[B] Sand casting
[C] Cement casting
[D] Lost wax casting
Correct Answer: [D]

47.Mohenjo-Daro produced one of the earliest known example of lost wax casting,an Indian bronze figurine named the
[A] Lasy lady
[B] Zeus
[C] Dancing girl
[D] Thirthankara
Correct Answer: [C]

48.For copper alloys,such as bronze,exposure to chlorides leads to ______ colour
[A] Brown
[B] Green
[C] Black
[D] Blue
Correct Answer: [B]

49.Patinas on Copper alloys with _________gives brown colour
[A] Cupric nitrate
[B] Liver of sulfur
[C] Ferric nitrate
[D] Ammonium sulfide
Correct Answer: [B]

50.For artworks, patination is often deliberately accelerated by applying ______with heat.
[A] Vinegar
[B] Water
[C] Chemical
[D] Oil colour
Correct Answer: [C]

51.________is the mixture of Copper and Tin
[A] Aluminium
[B] Nickel
[C] Zinc
[D] Bronze
Correct Answer: [D]

52.An insert in the mold that produces internal features in the casting is called
[A] Core
[B] Mold
[C] Riser
[D] Runner
Correct Answer: [A]
53.An extra  void in the mold that fills with molten material to compensate for shrinkage during solidification
[A] Gates
[B] Vents
[C] Riser
[D] Core print
Correct Answer: [C]

54.The Kerala Ceramics Ltd. was set up in ________is a fully owned Government of Kerala undertaking
[A] 1963
[B] 1956
[C] 1947
[D] 1972
Correct Answer: [A]

55.Pottery that has been fired but not yet glazed are called
[A] Slip
[B] Glaze
[C] Biscuit
[D] Clay
Correct Answer: [C]

56.________is an extremely plastic clay which can be added in small quantities to short clay to make it more plastic
[A] Bentonite
[B] Ball clay
[C] China clay
[D] Synthetic clay
Correct Answer: [A]

57.A pottery created by low temperature firing is called
[A] Stoneware
[B] Earthenware
[C] Porcelain
[D] Ceramic
Correct Answer: [B]

58.A highly heat-resistant form of clay which can be combined with other clays to increase the firing temperature is called
[A] Ball clay
[B] Fireclay
[C] Flux
[D] Frit
Correct Answer: [B]

59.________is a common oxide in glazes and some clays that generally gives a reddish color.
[A] Iron oxide
[B] Enamel
[C] Celadon
[D] Alumina
Correct Answer: [A]

60.The condition of a clay when it has been partially dried to the point where all shrinkage has been completed are called
[A] Biscuit
[B] Hard
[C] Lustre
[D] Leather-hard
Correct Answer: [D]

61._______is a vitreous ceramic made primarily from non-refractory fire clay
[A] Stone ware
[B] Porcelain
[C] China clay
[D] Creamware
Correct Answer: [A]

62.Glass is often not considered a ceramic because of its _____ character
[A] Solid
[B] Optical
[C] Transparent
[D] Amorphous
Correct Answer: [D]

63.The word ‘ceramic’comes from the ________ word Keramikos
[A] Latin
[B] Chinese
[C] Greek
[D] Roman
Correct Answer: [C]

64.Which is the primary clay used for producing porcelain?
[A] Clay
[B] Earthenware
[C] China clay
[D] Fire clay
Correct Answer: [C]

65.Casting is a ______ process
[A] Modelling
[B] Creative
[C] Solidification
[D] Printing
Correct Answer: [C]

66.Kaolin converts to Mullet and ______ when fired to temperature exceeding 1000 Degree C
[A] Porcelain
[B] Terracotta
[C] Glass
[D] Plastic
Correct Answer: [C]

67.Terracotta is a type of
[A] Tile
[B] Earthenware
[C] Brick
[D] Pot
Correct Answer: [B]

68.The terracotta army is a collection of terracotta sculptures depicting the armies of ______ Emperor of China
[A] Sima Qian
[B] Mongols
[C] Qin Shi Huang
[D] Liu Bang
Correct Answer: [C]

69._______is known as Indian Rosewood
[A] Teakwood
[B] Sapwood
[C] Sheesham wood
[D] Sandalwood
Correct Answer: [C]

70.China clay is also known as
[A] Clay
[B] Plaster
[C] Kaolin
[D] Fiber
Correct Answer: [C]

71.From the following which one is sans serif font?
[A] Times
[B] Baskerville
[C] Courier
[D] Helvetica
Correct Answer: [D]

72.Unprocessed data directly from the image sensor of a digital camera is called
[A] EPS
[B] TIFF
[C] RAW
[D] JPEG
Correct Answer: [C]

73.A stencil-based printing process through a fine mesh is called
[A] Serigraphy
[B] Flexography
[C] Digital Printing
[D] Offset printing
Correct Answer: [A]

74.The popular software which is used to edit or manipulate images is
[A] Adobe Premiere
[B] Adobe Photoshop
[C] Corel Draw
[D] Final Cut Pro
Correct Answer: [B]

75.210 mmx297 mm size paper is commonly known as
[A] A4
[B] A0
[C] A2
[D] A5
Correct Answer: [A]

76.Which lens is good for an extreme wide panoramic/hemispherical photo?
[A] Macro Lens
[B] Telephoto Lens
[C] Fisheye Lens
[D] Normal Lens
Correct Answer: [C]

77.Which option do we use to adjust brightness,contrast and tonal range in Photoshop?
[A] Photo filter
[B] Level
[C] Gradient map
[D] Replace color
Correct Answer: [B]

78.4K resolution belongs to
[A] Cinematography
[B] Serigraphy
[C] Printing
[D] Typography
Correct Answer: [A]

79.Which software represents.indd file extension?
[A] Adobe illustrator
[B] Adobe Photoshop
[C] Adobe InDesign
[D] Adobe premiere
Correct Answer: [C]

80.Camera resolution is measured in
[A] Pixel
[B] Millimeter
[C] Dots
[D] Lines
Correct Answer: [A]

81.What are the primary colours of light?
[A] Black and White
[B] Red,Yellow,Blue
[C] Red,Green,Blue
[D] White and Grey
Correct Answer: [C]

82.From below which software is used for a publishing industry?
[A] 3D Max
[B] Flash
[C] Final cut Pro
[D] Adobe InDesign
Correct Answer: [D]

83.The word ‘Chiaroscurio’is related to
[A] Colour
[B] Light and Shade
[C] Illusion
[D] Sharpness
Correct Answer: [B]

84.From the below options,which images is good for printing?
[A] 72 DPI image
[B] 90 DPI image
[C] 100 DPI image
[D] 300 DPI image
Correct Answer: [D]

85._______means the distance between the nearest and farthest objects that appear acceptably sharp in a photograph
[A] Depth of field
[B] Shutter speed
[C] USO speed
[D] Out of focus
Correct Answer: [A]

86.In Corel Draw,which command is used to get an image in to the page?
[A] Place
[B] Import
[C] Open
[D] Export
Correct Answer: [B]

87.From the following options,Which one is an image file format?
[A] jpeg
[B] ai
[C] cdr
[D] fiv
Correct Answer: [A]

88.GSM refers to ________ of a paper
[A] Colour
[B] Weight
[C] Texture
[D] Size
Correct Answer: [B]

89.In which menu bar  can we find Canvas Size option in Photoshop?
[A] File
[B] Filter
[C] Image
[D] View
Correct Answer: [C]

90.The vertical space between lines in a typography is
[A] Leading
[B] Tracking
[C] Kerning
[D] Font size
Correct Answer: [A]

91._______ is a  part of the camera’s hardware that captures light and converts what you see through a viewfinder
[A] Lens
[B] Sensor
[C] Aperture
[D] Shutter
Correct Answer: [B]

92.Which one is the best example of 2D Animation Cartoon?
[A] Toy Story
[B] Ice Age
[C] Finding Nemo
[D] Tom and Jerry
Correct Answer: [D]

93.In Adobe Illustrator,pathfinder gives option to
[A] Combine Objects
[B] Rotate Objects
[C] Scale Objects
[D] Links
Correct Answer: [A]

94.Which industry commonly uses Spot Colours?
[A] Web designing
[B] Animation
[C] Video editing
[D] Printing
Correct Answer: [D]

95.Which solution is used to expose an image is serigraphy?
[A] Photo Emulsion
[B] Hydrogen Peroxide
[C] Thinner
[D] Blockout liquid
Correct Answer: [A]

96.The Primary  colours for offset printing are
[A] RGB
[B] HSB
[C] CMYK
[D] LAB
Correct Answer: [C]

97.In Adobe Photoshop,which tool is used to edit colour saturation?
[A] Dodge Tool
[B] Eyedropper
[C] Healing Brush
[D] Sponge Tool
Correct Answer: [D]

98.Fonts are measured in the unit of
[A] Centimeter
[B] Millimeter
[C] Point
[D] Pixels
Correct Answer: [C]

99._________is Printing term, extending the image beyond the trim edge without leaving any white margin
[A] Overprint
[B] Bleed
[C] Margin
[D] Slug
Correct Answer: [B]

100.In which menu bar we find Barcode Setting in a CorelDraw?
[A] File
[B] Arrange
[C] Layout
[D] Edit
Correct Answer: [D]


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...