Kerala PSC Surveyor Grade II Solved Paper - Exam Held on 20-08-2016

SURVEYOR GRADE II (SURVEY AND LAND RECORDS)
Exam Held on: 20-08-2016
Kerala PSC Solved Question Paper | Year 2016


1.______ is used for enlargement and reduction of plans
(A)Planimeter
(B)Clinometer
(C)Pentagraph
(D)Lithograph
CorrectAnswer: C

2.In surveyor’s compass zero degrees is marked at ______ end
(A)North
(B)South
(C)North and South
(D)East and West
Correct Answer : C

3.In an optical square, the two mirrors are placed at an angle of:
(A)25 Degree
(B)35 Degree
(C)45 Degree
(D)55 Degree
Correct Answer : C

4.The inclination of the magnetic needle with horizontal is known as:
(A)Dip
(B)Declination
(C)Closing error
(D)Sighting error
Correct Answer : A

5.Direct ranging is possible only when the endpoints are:
(A)More than 200 meters
(B)Mutually intervisible
(C)In hilly areas
(D)In valley portion
Correct Answer : B

6.The movable parts that are cleaned and lubricated comes under the category of:
(A)Fieldwork
(B)Office work
(C)Designing work
(D)Care and adjustment of instrument
Correct Answer : D

7.The lines passing through points at same declination a given time are:
(A)Isogonic lines
(B)Agonic lines
(C)True lines
(D)Margentic lines
Correct Answer : A

8.The horizontal angle which the magnetic meridian makes with the true or geographical meridian is known as:
(A)Dip
(B)Magnetic declination
(C)true bearing
(D)Magnetic hearing
Correct Answer : B

9.GTS stands for:
(A)Great triangle survey
(B)Great trignometrical survey
(C)Great traverse survey
(D)Great Tangential survey
Correct Answer : B

10.In a series of contour lines, if the higher values are inside the bend or loop it represents a:
(A)Ridge line
(B)Valley line
(C)Vertical cliff
(D)Over hanging cliff
Correct Answer : A

11.A long offset is to be measured more than:
(A)5 m
(B)10 m
(C)15 m
(D)20 m
Correct Answer : C

12.Obstacle for both vision and chaining is occurred when it crosses a:
(A)Building
(B)River
(C)Pond
(D)Sili
Correct Answer : A

13.A Series of connected survey lines of known length and directions are called:
(A)Plane surveying
(B)Geodetic surveying
(C)Traverse surveying
(D)Levelling
Correct Answer : C

14.When two lines meet at a point,the sum of both interior and exterior angles is equal to:
(A)90 degree
(B)180 degree
(C)270 degree
(D)360 degree
Correct Answer : D

15.Brass handle is connected to the link by:
(A)Flexible joint
(B)Ball and socket joint
(C)Butt joint
(D)Swivel joint
Correct Answer : D

16.The variation of magnetic declination occurred due to magnetic storms and earthquakes is:
(A)Annual variation
(B)Irregular variation
(C)Secular variation
(D)Diurnal variation
Correct Answer : B

17.Plane table is centered over a station with the help of:
(A)Spirit level
(B)Alidade
(C)Trough compass
(D)Plumbing fork with plumb-bob
Correct Answer : D

18.Which method is used for locating inaccessible objects?
(A)Radiation
(B)Intersection
(C)Resection
(D)Traversing
Correct Answer : B

19.Bessel’s solution of three point problem is also known as:
(A)Trial and error method
(B)Traversing method
(C)Radiation method
(D)Graphical method
Correct Answer : D

20.Which circle passes through the three ground points,in three point problem?
(A)Concentric circle
(B)Eccentric circle
(C)Great Circle 
(D)Circle
Correct Answer : C

21._______s a point denoting shifting of the level
(A)Back sight
(B)Station point
(C)Intermediate point
(D)Changepoint
Correct Answer : D

22.The least count of a metric leveling staff:
(A)0.5 mm
(B)0.05 mm
(C)5 mm
(D)15 mm
Correct Answer : C

23.In a simple leveling the back sight taken at ‘A’ of RL 100.00 is 2.350 and the foresight taken at ‘C’is 0.420 then RL of ‘C’is:
(A)102.350
(B)103.350
(C)101.930
(D)100.00
Correct Answer : C

24.In working profile of a longitudinal section,the depth of cuttings are written in:
(A)Red
(B)Green
(C)Blue
(D)Black
Correct Answer : C

25.While plotting the cross-sections:
(A)Vertical scale is enlarged ten times the horizontal scale
(B)Vertical scale is reduced by one-tenth of the horizontal scale
(C)Both the vertical and horizontal scales are kept equal
(D)Vertical is made double the horizontal scale
Correct Answer : C

26.Find the curvature correction for a distance of 800m
(A)0.05 m
(B)0.005 m
(C)0.05 km
(D)0.005 km
Correct Answer : A

27.Boning rods and sight rails are used for:
(A)The road alignment
(B)Setting our gradient
(C)Selecting the most economical and suitable site for engineering works
(D)Contouring by tacheo metric method
Correct Answer : B

28.Contour intervals:
(A)The horizontal distance between two consecutive contours
(B)The least horizontal distance between two consecutive contours
(C)The distance between two consecutive contours along the grade contour
(D)The vertical distance between two consecutive contours
Correct Answer : D

29.For directly applying Simpson’s rule that number of ordinates must be:
(A)Odd
(B)Even
(C)Odd or even
(D)None of the above
Correct Answer : A

30.It is more difficult to obtain good results while measuring horizontal distance by stepping
(A)Down hill
(B)Uphill
(C)Low undulating
(D)In plane areas
Correct Answer : B

31.A clinometers is used for:
(A)Angle of slope
(B)Line of collimation
(C)To setout right angles
(D)Natural features
Correct Answer : A

32.Plani meter is used for measuring
(A)Volume
(B)Area
(C)Slope angle
(D)Countour gradient
Correct Answer : B

33.In metric leveling staff,number of subdivisions per metre length are:
(A)100
(B)200
(C)500
(D)1000
Correct Answer : B

34.The bearing of lines OA and OB are 26010 and 332018 the value of include angle BOA is:
(A)316010
(B)158028
(C)358028
(D)53052
Correct Answer : D

35.Bearing of AB is 75010 and bearing of BC is 100020 the angle ABC is:
(A)175030
(B)1540
(C)154050
(D)255010
Correct Answer : C

36.A bearing of a line is also known as:
(A)True bearing
(B)Azimuth
(C)Magnetic bearing
(D)Reduced bearing
Correct Answer : B

37.The operation of making the algebraic sum of latitudes and departures of a closed traverse equal to zero is known as:
(A)Balancing the sights
(B)Balancing the latitudes
(C)Balancing the departures
(D)Balancing the traverse
Correct Answer : D

38.The ends of a given lines are not intervisible from any intermediate points,in such a case the method adopted to establish intermediate point is:
(A)Random line method
(B)Lining in
(C)Balancing in
(D)Double sighting
Correct Answer : A

39.Rotating the telescope of a theodolite in horizontal plane about its vertical axis is called:
(A)Plunging
(B)Swinging
(C)Transiting
(D)Reversing
Correct Answer : B

40.The imaginary line joining the centre of the eye piece and optical centre of the objective in a theodolite is known as:
(A)Horizontal axis
(B)Vertical Axis
(C)Axis of altitude level
(D)Axis of the telescope
Correct Answer : D

41.Weight of one bag cement is:
(A)200kg
(B)150 kg
(C)100 kg
(D)50 kg
Correct Answer : D

42.In ______ type of bond stretchers and headers are arranged in alternate course
(A)Stretcher bond
(B)Header bond
(C)English bond
(D)Flemish bond
Correct Answer : C

43.The piece of a brick cut along the centre of width in such a way that its length is equal to that of full brick is called:
(A)Half brick
(B)Queen closer
(C)King closer
(D)Bevelled closer
Correct Answer : B

44.A covering of concrete placed on the exposed top of an external wall,is known as:
(A)Cornice
(B)Friezo
(C)Lintel
(D)Coping
Correct Answer : D

45.The construction in the storage headwork to discharge surplus water to down stream side safety is called:
(A)Stuice
(B)Barrage
(C)Head regulator
(D)Spillway
Correct Answer : D

46.The sum of interior angles of closed traverse is:
(A)(2n-4)900
(B)(2n+4)900
(C)(n-4)900
(D)(n+4)900
Correct Answer : A

47.Tick the correct answer for the following :
(A)1 km=100 metre
(B)1 km=1000 metre
(C)1 km=1000 cm
(D)1 km=100 cm
Correct Answer : B

48.In any polygon the sum of the deflection angle will be equal to:
(A)900
(B)1800
(C)2700
(D)3600
Correct Answer : D

49.If angular measurements of a traverse are more precise than its linear measurements, balancing of the traverse is done by:
(A)Bowditch’s rule
(B)Transit rule
(C)Empirical rule
(D)Random rule
Correct Answer : B

50.The latitude of any traverse line is obtained by multiplying its length by:
(A)Tangent of its reduced bearing
(B)Sine of its reduced bearing
(C)Cosine of its reduced bearing
(D)Cosecant of its reduced bearing
Correct Answer : C

51.An engineers chain is _____ long
(A)100 ft.
(B)33 ft
(C)16 ft
(D)66 ft
Correct Answer : A

52.Least count of theodolite is _______ seconds
(A)20
(B)40
(C)10
(D)30
Correct Answer : A

53._________ type of errors arises due to imperfect focusing
(A)Collimation
(B)Eccentricity
(C)Parallax
(D)Hypotenuse allowance
Correct Answer : C

54.The angle subtended by the long chord of a simple curve at its centre is equal to:
(A)Deflection angle
(B)Intersection angle
(C)2 times deflection angle
(D)1/2 times deflection angle
Correct Answer : A

55.PiexRxPhie/1800 is:
(A)Tangent distance
(B)Apex distance
(C)Length of curve
(D)Versine of curve
Correct Answer : C

56.Overturning of vehicles on a curve can be avoided by using:
(A)Transition curve
(B)Vertical curve
(C)Compound curve
(D)Mean curve
Correct Answer : A

57.________is the time in days between the first watering for the preparation of land for sawing and its last watering before harvest
(A)Crop period
(B)Base period
(C)Period of growth
(D)Maximum flood discharge
Correct Answer : B

58.Sea-saw is an example of:
(A)First order lever
(B)Second order lever
(C)Third order lever
(D)Fourth order lever
Correct Answer : A

59.The ability of material to deform  without breaking is called:
(A)Ductility
(B)Malleability
(C)Plasticity
(D)Britility
Correct Answer : C

60.Lateral strain/Lencer strain=
(A)Poison’s ratio
(B)Velocity ratio
(C)Efficiency ratio
(D)Mechanical advantage
Correct Answer : A

61.The sidereal day is divided into:
(A)23h
(B)24h
(C)36h
(D)12h
Correct Answer : A

62.ABCD is a square plot of lan(D)If the bearing of AB is 52045, the bearing of CD is:
(A)142045
(B)52045
(C)232045
(D)322045
Correct Answer : D

63.CPU stands for:
(A)Chief Performance Unit
(B)Central Processing Unit
(C)Chief Processing Unit
(D)Central Performance Unit
Correct Answer : B

64.Maximise,minimize and close buttons are present in the:
(A)Windows
(B)Menu bar
(C)Title bar
(D)Control box
Correct Answer : C

65.Which of the following is a volatile memory?
(A)ROM
(B)P-ROM
(C)RAM
(D)EP-ROM
Correct Answer : C

66.Cut,copy and paste are the part of which of the menu?
(A)View
(B)Favourites
(C)Format
(D)Edit
Correct Answer : D

67.The working principle of optical square is:
(A)Refraction
(B)Reflection
(C)Scattering
(D)Total Internal Reflection
Correct Answer : D

68.The back sight reading benchmark of RL 200.00 m is 2.685 and fore sight reading on B is 1.305 m the RL of B is:
(A)202.685 m
(B)201.380 m
(C)203.990 m
(D)201.305 m
Correct Answer : B

69.For the preparation of a contour map for a route survey:
(A)Method of squares is used
(B)Method of s-trace contour is used
(C)Method of radial line is used
(D)Method of cross section is used
Correct Answer : D

70.In quadrantal bearing system,back bearing of a line may be obtained from its forward bearing by:
(A)Adding 1800,if the given bearing is less than 1800
(B)Changing the cardinal points,i.e.substituting ‘N’for ‘S’ and ‘E’ for ‘W’and vice-versa
(C)Adding 900
(D)Subtracting 1800,if the given bearing is greater than 1800
Correct Answer : B

71.The hard signal ‘Both hands above head and then brought down’ is:
(A)Move slowly to the right
(B)Move slowly to the left
(C)Fix
(D)Correct
Correct Answer : C

72.During the reconnaissance the surveyor should prepare:
(A)Site plan
(B)Key plan
(C)Field note
(D)Reference points on ground
Correct Answer : B

73.Bevelled edged of the alidade is:
(A)Fiducial edge
(B)Ram-Sadan Edge
(C)Lining edge
(D)Sighting edge
Correct Answer : A

74.The Ceylon ghatt tracer is used for:
(A)Tracing points
(B)Measuring the depth of water
(C)Taking bearing
(D)Setting out a grade contour
Correct Answer : D

75.The process of leveling in which the elevations of points are computed from the vertical angles  and horizontal distances measured in the field:
(A)Simple leveling
(B)Fly leveling
(C)Trigonometrical leveling
(D)Check leveling
Correct Answer : C

76.The art of determining and representing the relative heights or elevations of different points on the surface of the earth:
(A)Levelling
(B)Surveying
(C)Traversing
(D)Balancing
Correct Answer : A

77.Which scale is used to read three dimensions?
(A)Plane scale
(B)Diagonal scale
(C)Comparative scale
(D)Full scale
Correct Answer : B

78.The main principle of surveying  is two work form:
(A)Low level to higher level
(B)Higher level to lower level
(C)Whole to part
(D)Part to whole
Correct Answer : C

79.The longest chain line in chain surveying is called:
(A)Baseline
(B)Check line
(C)Tie line
(D)Traverse line
Correct Answer : A

80.________ tape is used for the work of the highest precession:
(A)Cloth tape
(B)Metallic tape
(C)Linen tape
(D)Invar tape
Correct Answer : D

81.Among the following who was not chairperson of National Commission for women?
(A)Jayanthi Patnaik
(B)Poornima Advani
(C)Mira kumar
(D)Girija Vyas
Correct Answer : C

82.Which Constitutional amendment raised the number of Loksabha seats to 545?
(A)16th(1963)
(B)30th(1973)
(C)31st(1973)
(D)42th(1976)
Correct Answer : C

83.’Narakara Vadham’was on attakatha written by:
(A)Karthikathirunal Rama Varma
(B)Kottayam Raja
(C)Aswathi Thirunal Ilaya Thampuran
(D)Irayimman Thampi
Correct Answer : A

84.’Vaidyajeevanam’is a work written on Ayurveda by:
(A)Pachu Muthath
(B)Itty Achuttan
(C)Appu Bhatt
(D)Vallathol  Narayan Menon
Correct Answer : D

85.’Neelakanta Theertha Padar’was the disciple of:
(A)Sahodaran Ayyappan
(B)Brahmananda Sivayogi
(C)Chattampi Swamikal
(D)Ayyankali
Correct Answer : C

86.’Mitavadi’was founded by:
(A)C.Krishnan
(B)T.K.Madhavan
(C)K.P.Kesavamenon
(D)Moorkoth Kumaran
Correct Answer : A

87.Among the following who was not an associate of Ayyankali
(A)Thomas Vadhyar
(B)Paraji Tharakan
(C)Kavalam Charathan Solomon
(D)Yesudasan
Correct Answer : D

88.’Kishore Sakthi Yojana’is aimed to:
(A)Impart training for employment of rural women
(B)Improve the nutrition and health of teenage girls
(C)Holistic empowerment of women
(D)Enhancing the opportunities of female education
Correct Answer : B

89.The dance form ‘Ramanattam’ was invented by:
(A)Kottarakara Thampuran
(B)Unnayi Warier
(C)Ambadi Naraya Poduval
(D)Kottayam Raja
Correct Answer : A

90.The father of ‘Panchayati Raj’is:
(A)Gandhiji
(B)Rajiv Gandhi
(C)Asoka Mehta
(D)Balvant Roy
Correct Answer : D

91.The Minister from a Malabar in the Rajagopalachari cabinet of 1937 was:
(A)P.Ramunni Menon
(B)K.Kelappan
(C)Kongattil Raman Menon
(D)U.Gopala Menon
Correct Answer : C

92.The first Kerala State Conference of congress held at Ottappalam in 1921 was chaired by:
(A)Annie Basant
(B)T.Prakasham
(C)Sarojini Naidu
(D)K.Kelappan
Correct Answer : B

93.Who is known as ‘Dharmaraja’?
(A)Ayilyam Tirunal
(B)Indukotha Varma
(C)Utram Tirunal Balarama
(D)Kartika Tirunal Rama Varma
Correct Answer : D

94.’Deepika’was the publication of:
(A)Vakkom Moulavi
(B)C.Krishnan
(C)Moyyarath Sankaran
(D)K.Kelappan
Correct Answer : A

95.In which session of the congress S.K.Pottekkatt attended from Kerala?
(A)Haripura
(B)Nagpur
(C)Tripuri
(D)Bombay
Correct Answer : C
96.Among the following who was not a leader of Salt Satyagraha held  at Kozhikode:
(A)Manjeri Rama Iyer
(B)P.Krishna Pillai
(C)K.Kelappan
(D)T.R.Krishna Swami Iyer
Correct Answer : B

97.Which was not a work of Makthi Thangal?
(A)Paropakari
(B)Sathyaprakasham
(C)Thurki Samacharam
(D)None of these
Correct Answer : D

98.’Vaala Seva Samithi’was established at:
(A)Thevara
(B)Vaikom
(C)Paravur
(D)Anapuzha
Correct Answer : B

99.The novel ‘Sarada’is written by:
(A)Ambadi Naryana Poduval
(B)Chanthu Menon
(C)Bhavatratan Nambutiripad
(D)None of these
Correct Answer : B

100.Who among the following got Bharat Ratna before becoming the President of India?
(A)Dr.Zakir Hussain
(B)V.V.Giri
(C)Fakhruddin Ali Ahmed
(D)Dr.Rajendra Prasad
Correct Answer : A

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...