Kerala PSC Tourist Information Officer Solved Paper - Exam held on 10-09-2013



1.Which of the following is a Tiger Reserve in Kerala
(A) Aralam
(B) Wayanad
(C) Silent Valley
(D) Parambikulam
Correct Answer: D

2.The  UNESCO World Heritage site brihadeswara Temple is located in
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Andra Pradesh
(D) Orissa
Correct Answer: B

3.The International Air Transport Association was formed:
(A) 1942
(B) 1944
(C) 1945
(D) 1946
Correct Answer: C

4.Which of the following is an Endogenous Tourism Project site in Kerala?
(A) Thekkady
(B) Thusharagiri
(C) Aranmula
(D) Bekal
Correct Answer: C

5.The Calico Museum of Textiles is located in:
(A) Allahabad
(B) Aurangabad
(C) Ahmedabad
(D) Secunderabad
Correct Answer: C

6.The model of allocentric and psychocentricity in tourism was introduced by:
(A) Stanley C. Plog
(B) Anne Adams
(C) Krippendorf
(D) Kenneth F.Backman
Correct Answer: A

7.The tourism activities at Gavi is managed by:
(A) kTDC
(B) DTPC
(C) KFDC
(D) TEPS
Correct Answer: C

8.The theme state for the Surajkund Crafts Mela organized in 2013 was:
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
Correct Answer: B

9.The National Institute of Water Sports is located in:
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Goa
Correct Answer: D

10.Which of the following is recognized as the model tourism village project of Kerala?
(A) Anakkara
(B) Kumbalanghi
(C) Kalady
(D) Aranmula
Correct Answer: B

11.The Elephanta island is located in the state of:
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh
(D) Orissa
Correct Answer: B

12.The Incheon International Airport is in:
(A) Japan
(B) Vietnam
(C) South Korea
(D) North Korea
Correct Answer: C

13.Which of the following sites is promoted as the first planned eco tourism project in India?
(A) Thenmala
(B) Periyar
(C) Mangayam
(D) Ranipuram
Correct Answer: A

14.The Birla Planetarium is situated in the city of:
(A) Ahmedabad
(B) Delhi
(C) Kolkata
(D) Mumbai
Correct Answer: C

15.The Green Passport Campaign was launched by:
(A) UNDP
(B) UNEP
(C) UNWTO
(D) UNESCO
Correct Answer: B

16.The Nehru Trophy Boat Race is conducted every year on the second Saturday of:
(A) June
(B) July
(C) August
(D) September
Correct Answer: C

17.Bastar is one of the Rural Tourism Project sites in:
(A) Andhra Pradesh
(B) Orissa
(C) Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh
Correct Answer: D

18.Train a Grande Vitesse is the high speed train of:
(A) France
(B) Spain
(C) Switzerland
(D) Sweden
Correct Answer: A

19.The Ananthapura Lake Temple is situated at:
(A) Thiruvanathapuram
(B) Thrissur
(C) Wayanad
(D) Kasaragod
Correct Answer: D

20.CIndue Island is part of:
(A) Rani Jhansi Marine NP
(B) Mahatma Gandhi Marine NP
(C) Gulf of Kutch Marine NP
(D) Gulf of Mannar Marine NP
Correct Answer: B

21.The Chicago Convention was organised in the year:
(A) 1941
(B) 1942
(C) 1943
(D) 1944
Correct Answer: D

22.The Keralam Museum of History and Heritage is located at:
(A) Thiruvanathapuram
(B) Ernakulam
(C) Thrissur
(D) Kozhikode
Correct Answer: A

23.Lahaul and Spiti are major tourism destinations in the state of:
(A) Uttarakhand
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Jammu Pradesh
Correct Answer: B

24.On which day did the UNWTO  announce the arrival of the one-billionth tourist of the 2012:
(A) 13th Dec
(B) 15th Dec
(C) 25th Dec
(D) 31st Dec
Correct Answer: A

25.Which of the following is a Community Reserve?
(A) Akkulam
(B) Kumarakom
(C) Athirapally
(D) Kadalundi
Correct Answer: D

26.The country that has become the largest spender in international tourism globally in 2012:
(A) Britain
(B) China
(C) USA
(D) Germany
Correct Answer: B

27.The Pushkar Cattle Fair is conducted in the state of :
(A) Jharkhand
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Correct Answer: D

28.An irrational deep rooted fear of or antipathy towards foreigners:
(A) Xerophobia
(B) Agoraphobia
(C) Claustrophobia
(D) Xenophobia
Correct Answer: D

29.The river which forms the Thusharagiri waterfalls is:
(A) Chalipuzha
(B) Meenachil
(C) Kallai
(D) Korapuzha
Correct Answer: A

30.The first stage of the Butler’s Destination  Life Cycle Model is:
(A) Involvement
(B) Exploration
(C) Rejuvenation
(D) Consolidation
Correct Answer: B

31.The Harmandir Sahib is located in:
(A) Jalandhar
(B) Amritsar
(C) Patiala
(D) Firozpur
Correct Answer: B

32.The acronym TSA stands for:
(A) Tourism Satellite Account
(B) Tourism Source Account
(C) Tourism Savings Account
(D) Travel Source Account
Correct Answer: A

33.Arakkal Palace is located in:
(A) Malappuram
(B) Kozhikode
(C) Kannur
(D) Kasaragod
Correct Answer: C

34.The terminology ‘Grey Panther Tourists’represents:
(A) Elderly tourists
(B) Back packers
(C) Wildlife tourists
(D) Family tourists
Correct Answer: A

35.The ST-EP initiative is launched by:
(A) WTTC
(B) PATA
(C) UNEP
(D) UNWTO
Correct Answer: D

36.The Teak Museum of Kerala is located in:
(A) Nilambur
(B) Konni
(C) Palarauvi
(D) Bhoothathankettu
Correct Answer: A

37.The International Year of Ecotourism was celebrated in the year:
(A) 1996
(B) 2000
(C) 2002
(D) 2008
Correct Answer: C

38.The Tawang Buddhist Monastery is situated in:
(A) Jammu Kashmir
(B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh
(D) Arunachal Pradesh
Correct Answer: D

39.The expansion of the acronym GATS is:
(A) General Agreement on Tourism in Services
(B) General Agreement on Tariff in Services
(C) General Agreement on Trade in Services
(D) General Agreement on Travel in Services
Correct Answer: C

40.The khonoma Green Village is an ecotourism project in:
(A) Sikkim
(B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh
(D) Manipur
Correct Answer: B

41.The current Secretary General of UNWTO is:
(A) Robert Lonati
(B) Taleb D Rifai
(C) Francesco Frangialli
(D) Jeffrey Lippmann
Correct Answer: B

42.In which district is the Kottoor Elephant Rehabillitation Centre located?
(A) Thiruvanathapuram
(B) Kollam
(C) Pathanamthitta
(D) Idukki
Correct Answer: A

43.The sanctuary which would soon catch tourist attraction with the shifting of Asiatic Lions from Gir National Park:
(A) KaneWLS
(B) KunoWLS
(C) KawalWLS
(D) KodermaWLS
Correct Answer: B

44.The country that hosts World Tourism Day 2013 celebrations is:
(A) South Africa
(B) Nepal
(C) China
(D) Maidives
Correct Answer: D

45.Pakshipathalam is located in:
(A) Kozhikode
(B) Wayanad
(C) Idukki
(D) Pathanamthitta
Correct Answer: B

46.Bihu is the harvest festival of:
(A) Madhya Pradesh
(B) Jharkhand
(C) Chhattisgarh
(D) Assam
Correct Answer: D

47.The Hotel Carbon Measurement Initiative is launched by:
(A) UNEP
(B) UNWTO
(C) WTTC
(D) WWF
Correct Answer: C

48.Which of the following is not an officially declared bird sanctuary?
(A) Mangalavanam
(B) Thattekkad
(C) Kumarakom
(D) Vedanthangal
Correct Answer: C

49.The popular hill station Nainital is in the state of:
(A) Sikkim
(B) Uttar Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand
Correct Answer: D

50.The headquarters of PATA is in:
(A) Bangkok
(B) San Francisco
(C) Hawail
(D) Maldives
Correct Answer: A

51.Information passed among employees that has not been officially circulated by the company is described as:
(A) Ersatz
(B) Faux Pas
(C) Grapevine
(D) Hyperbole
Correct Answer: C

52._______ is described as an attempt to influence the members of Parliament for favourable legislation
(A) Lobbying
(B) Spinning
(C) Corporate Communication
(D) Muckraking
Correct Answer: A

53.The expression voxpopuli, voxdei was coined by ancient:
(A) Greeks
(B) Romans
(C) Alexandrians
(D) Babylonians
Correct Answer: B

54.Which of the following is not a Public Relations firm?
(A) Saatchi and Saatchi
(B) Burston –Marsteller
(C) Shandwick
(D) Hill and Knowlton
Correct Answer: A

55.Who among the following is one of the founders of modern-day public relations practices in United Kingdom?
(A) Allen H.Centre
(B) Scott M.Cutlip
(C) George Creel
(D) Sam Black
Correct Answer: D

56.A press kit is a:
(A) Packet containing pen,notebook and press release
(B) Package of information
(C) Package of gifts distributed to the journalists
(D) Package of stylebook and other essential references for the trainee journalist
Correct Answer: B

57.The UK’s leading professional body for Public Relations practitioners is known as:
(A) The United Kingdom Institute of Public Relations
(B) Royal Institute of Public Relations
(C) Chartered Institute of Public Relations
(D) None of the above
Correct Answer: C

58.The effort of a spokesperson to avoid answering questions posed by reporters is described as:
(A) Sandbagging
(B) Parachuting
(C) Bulldozing
(D) None of the above
Correct Answer: A

59.Which of the following  Indian cities had the first chapter of the Public Relations Society of India (PBSI)?
(A) Mumbai
(B) Calcutta
(C) New Delhi
(D) Madras
Correct Answer: A

60.When is national PR day observed in India?
(A) January 21
(B) February 21
(C) March 21
(D) April 21
Correct Answer: D

61.Which of the following is an e-newsletter of PRSI?
(A) Public Relations
(B) Relations Matter
(C) Effective Public Relations
(D) Harmony
Correct Answer: D

62.One of the earliest books on Public Relations by Edward  L.Bernays is known as:
(A) Fundamentals of Public Opinion and Public Relations
(B) Crystallizing Public Opinion
(C) Crystallizing Public Relations
(D) The Engineering of Consent
Correct Answer: B

63.______ is generally referred to as the father of Public Relations
(A) Theodore Roosevelt
(B) James E.Grunig
(C) Ivy Lee
(D) George F.Parker
Correct Answer: C

64.The code of ethics for Public Relations professionals is known as:
(A) Code of Rome
(B) Code of Alexandria
(C) Code of Athens
(D) Code of Madrid
Correct Answer: C

65._______is a publication by the Department of Information and Public Relations,Govt.of Kerala
(A) Kerala Interface
(B) Kerala Calling
(C) Voice of Kerala
(D) Travancore Calling
Correct Answer: B

66.Kinesics is another term for:
(A) Space language
(B) Body language
(C) Para language
(D) Touch language
Correct Answer: B

67.Short summary statement of one’s background ,skill,education et(C) Formatted in bullet form and chronological order is called:
(A) Resume
(B) Curriculum vitae
(C) Bio-data
(D) None of these
Correct Answer: A

68.Which of the following is not an external business written communication?
(A) Complaint letter
(B) Enquiry letter
(C) Memo
(D) Letter Placing order
Correct Answer: C

69.Which of the following is NOT a component in the Communication Model?
(A) Sender
(B) Messenger
(C) Encoding
(D) Receiver
Correct Answer: B

70.Which of the following is NOT an example of non-verbal communication?
(A) Pictures
(B) Computer Graphics
(C) Company logos
(D) An e-mail messages
Correct Answer: D

71.All of the following are criteria for effective business writing EXCEPT:
(A) The message is clear
(B) The message is accurate
(C) The message is what the reader wants to hear
(D) The message builds goodwill
Correct Answer: C

72.Internal communication refers to:
(A) Letters from outsiders to people inside the organization
(B) Exchange of ideas and information within an organization
(C) E-mail communication
(D) Letters from insiders to people outside the organization
Correct Answer: B

73.Which of the following is a communication barrier that often exists between people?
(A) Difference in perceptions
(B) Deadlines
(C) Incorrect choice of medium
(D) Inadequate communication structures
Correct Answer: A

74.E-Commerce  is:
(A) Use of electronic media to sell the products
(B) Use of electronic media to purchase products
(C) Electronically mediated communication between an organization and its Stakeholders
(D) None of these
Correct Answer: C

75.Oral channels:
(A) Give you more control over a message than paper documents typically do
(B) Are more formal than paper documents
(C) Are better for group decision making than paper documents
(D) Are not as effective as paper documents in clearing  up misunderstandings
Correct Answer: C

76.Which of the following is another name of cover letter?
(A) Transmittal letter
(B) Follow-up letter
(C) Remittance letter
(D) Request letter
Correct Answer: A

77.Specialised –vocabulary is also called:
(A) Jargon
(B) Trigger words
(C) Biased language
(D) Equivocal terms
Correct Answer: D

78.Lateral communication is basically the:
(A) Communication between employees at the same level in various departments
(B) Communication between the CEO and the manager’s
(C) Communication through body language
(D) Communication within department
Correct Answer: A

79.Grapevine is the network of
(A) Internal communication
(B) Informal communication
(C) Formal communication
(D) Gestural communication
Correct Answer: B

80.Semantic barriers happen on account of:
(A) Use of jargons
(B) Faulty translation
(C) Badly expressed message
(D) All the above
Correct Answer: D

81.Highest peak in western ghats:
(A) Vindhya
(B) Satpura
(C) Anamudi
(D) Neelagiri
Correct Answer: C

82.The movement that lead to the formation of the public service commission :
(A) Malayali memorial
(B) Ezhava memorial
(C) Thiruvithamear state congress
(D) Nivarthana Agitation
Correct Answer: D

83.The extensive popularity of the Ayurvedic system of treatment in Kerala is a gift of:
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Saivism
(D) Vaishnavism
Correct Answer: A

84.St.Thomas landed in Kerala at:
(A) Kochi
(B) Maliyankara
(C) Perumana
(D) Chavara
Correct Answer: B

85.The literary assembly of Calicut Zamorins:
(A) Salas
(B) Pattathanam
(C) Viharas
(D) Sangham
Correct Answer: B

86.The First Chief Minister of Travancore:
(A) Ramayyan Dalava
(B) Mangattachan
(C) Paluyathachan
(D) Raja Kesavadasan
Correct Answer: D

87.Kautilya was a Brahmin from:
(A) Magadha
(B) Pataliputra
(C) Rajgriha
(D) Taxila
Correct Answer: D

88.What was the name of the Delhi Sultan who laid the foundation of permanent standing army?
(A) Balben
(B) Iltutmish
(C) Alaudin Khilji
(D) Muhammed-bin-Tughlaq
Correct Answer: C

89.In which year Hindu marriage Act passed:
(A) 1856
(B) 1757
(C) 1857
(D) 1763
Correct Answer: A

90.The Indians celebrated the Independence day for the first time on:
(A) January 26,1930
(B) January 1,1939
(C) August 15,1947
(D) January 26,1950
Correct Answer: A

91.Which  was East India Company’s first presidency in India?
(A) Surat
(B) Bengal
(C) Lucknow
(D) Cochi
Correct Answer: A

92.The beginning of English Education in Travancore is associated with the king:
(A) Swathy Thirunal
(B) Sree Moolam Thirunal
(C) Visakham Thirunal
(D) Sree Chithira Thirunnal
Correct Answer: A

93.Total coastal length of Kerala:
(A) 680 km
(B) 580 km
(C) 760 km
(D) 670 km
Correct Answer: B

94.The most outstanding poetess who lived in Sangam Age:
(A) Kottavi
(B) Panini
(C) Auvaivar
(D) Kannaki
Correct Answer: C

95.The author of ‘Mukundamala’:
(A) Puhkesi II
(B) Harshavardhana
(C) Kulasekhara Alwar
(D) Sthanu Ravivarma
Correct Answer: C

96.Which of the following metal was not known to Indus Valley people?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Gold
(D) Bronze
Correct Answer: B

97.The capital of Brahmini kingdom was:
(A) Kosala
(B) Avanti
(C) Magadha
(D) Warangal
Correct Answer: D

98.Fresco painting of Ajenda caves is the art of:
(A) Pallavas
(B) Cholas
(C) Mauryas
(D) Guptas
Correct Answer: D

99.The Venitian traveler who gave a complete account of Vijaya Nagar empire:
(A) IbenBetuta
(B) Fahian
(C) Nicolo conti
(D) Albiruni
Correct Answer: C

100.How many people accompanied Mahatma Gandhi in Dandi March?
(A) 67
(B) 78
(C) 92
(D) 76
Correct Answer: B

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...