Kerala PSC Tracer ( Soil Survey and Soil Conservation Department) Solved Paper - Exam held on 13-01-2017

1.What is the unit of surface tension in SI unit?
(A) Nm
(B) N/m
(C) N/m^2
(D) N/mm^2
Correct Answer: B
2.Name the flow in which the fluid particles move along well defined path or stream line and all the streamlines are straight and parallel
(A) Turbulent flow
(B) Rotational flow
(C) Three dimensional flow
(D) Laminar flow
Correct Answer: D
3.The device used to measure the rate of flow of a fluid through a pipe line
(A) Venturi meter
(B) Piezometer
(C) Manometer
(D) Differential manometer
Correct Answer: A
4.Pitot tube is used to measure the _____ of flows in pipe or channel
(A) Viscosity
(B) Velocity
(C) Pressure
(D) Discharge
Correct Answer: B
5.The ratio between the actual velocity of a jet of liquid at vena contracta and the theoretical velocity jet is called
(A) Coefficient of contraction
(B) Coefficient of discharge
(C) Coefficient of velocity
(D) None of the above
Correct Answer: C
6.The hydraulic machine which converts mechanical energy to hydraulic energy
(A) Turbines
(B) Pumps
(C) Pelton wheel
(D) Inward radial flow turbines
Correct Answer: B
7.Which type of energy is available at the inlet of a impulse turbine?
(A) Kinetic energy
(B) Pressure energy
(C) Thermal energy
(D) Kinetic and pressure energy
Correct Answer: A
8.Give an example for axial flow reaction turbine:
(A) Pelton turbine
(B) Kaplan turbine
(C) Francis turbine
(D) None of the above
Correct Answer: B
9.The sum of suction head and delivery head of a centrifugal pump is known as
(A) Static head
(B) Manometric head
(C) Total head
(D) Overall head
Correct Answer: A
10.The difference between the theoretical discharge and actual discharge of a reciprocating pump is known as
(A) Cavitation
 (B) Slip
(C) Ideal discharge
(D) Head losses
Correct Answer: B
11.In multi stage pump for discharging large quantity of liquid,the impeller are connected
(A) In series
(B) In Inclined
(C) In Parallel
(D) In Any way
Correct Answer: C
12.The property by which a metal can be drawn into wires without breaking is known as
(A) Brittleness
(B) Toughness
(C) Malleability
(D) Ductility
Correct Answer: D
13.The melting point of copper is____
(A) 1080 ^ 0 C
(B) 1180^ 0 C
(C) 1280^ 0 C
(D) 980^ 0 C
Correct Answer: A
14.When a solid is immersed in a liquid the upward thrust experienced by it then the resultant is called
(A) Floatation
(B) Equilibrium
(C) Buoyancy
(D) Centre of gravity
Correct Answer: C
15.One British horsepower is equal to _____ watts
(A) 735
(B) 746
(C) 750
(D) 735
Correct Answer: B
16.One joule is equal to
(A) 106 ergs
(B) 107 ergs
(C) 108 ergs
(D) 109 ergs
Correct Answer: B
17.The ratio of stress and strain within elastic limit is known as
(A) Yield point
(B) Factor of safety
(C) Modulus of rigidity
(D) Young’s modulus
Correct Answer: D
18.The quantity of heat required to turn one gram of a substance from solid to liquid state without any change in temperature is known as
(A) Latent heat of fusion
(B) Latent heat of vaporization
(C) Sensible heat
(D) Superheat
Correct Answer: A
19.The fulcrum is in between the effort and load then the lever is called
(A) First order
(B) Second order
(C) Third order
(D) None of the above
Correct Answer: A
20.The part of a structure above the ground level is called
(A) Basement
(B) Plinth
(C) Foundation
(D) Superstructure
Correct Answer: D
21.Which type of foundation is most suitable for bridges
(A) Pier
(B) Raft
(C) Pile
(D) Strap
Correct Answer: C
22.The horizontal moulded projection provided near the top of a building is called
(A) Coping
(B) Corbel
(C) Cornice
(D) Skirting
Correct Answer: C
23.Herring bone bond is commonly used for____
(A) Brick paving
(B) Very thick wall
(C) Partition wall
(D) Footings
Correct Answer: A
24.The function of aggregates in concrete is to save as
(A) Binding material
(B) Filler
(C) Catalyst
(D) All of the above
Correct Answer: B
25.Vicat’s apparatus is used to perform
(A) Fineness test
(B) Soundness test
(C) Consistency test
(D) Compressive test
Correct Answer: C
26.The maximum particle size of the aggregate is
(A) 2.5 mm
(B) 4.75 mm
(C) 5.85 mm
(D) 6.5 mm
Correct Answer: B
27.The development of first 28 days strength is an accuracy of the hydration of
(A) Dicalcium silicate
(B) Tricalcium silicate
(C) Tricalcium aluminate
(D) Tetra calcium aluminoferrite
Correct Answer: B
28.In a simply supported alumino ferrite concrete beam the reinforcement is placed:
(A) Below the neutral axis
(B) Above the neutral axis
(C) At the neutral axis
(D) Any one of the above
Correct Answer: A
29.The brick laid with its length parallel to the face of the_____
(A) Header
(B) Soldier
(C) Stretcher
(D) Shiner
Correct Answer: C
30.If the  depth is equal to or less than width,the type of foundation is_____
(A) Shallow
(B) Deep
(C) Well
(D) Pile
Correct Answer: B
31.Efflorescence is caused if____
(A) The alkaline salt is present in the bricks
(B) The clay used for making bricks containing pyrite
(C) The water used for pugging the clay contains gypsum
(D) All of the above
Correct Answer: D
32.What is the category of rock in granite?
(A) Sedimentary rock
(B) Igneous rock
(C) Metamorphic rock
(D) Mountain rock
Correct Answer: B
33.The paints are coatings of fluid materials and they are applied over the surface of:
(A) Bricks and Stones
(B) Timber and Metal
(C) Glass and Rubber
(D) Plastic and Aluminium
Correct Answer: B
34.Which walls are not subjected to the action of load of the structure directly?
(A) Load bearing walls
(B) Cavity walls
(C) Non load bearing walls
(D) Partition walls
Correct Answer: C
35.A piece of sawn timber the dimensions of which does not exceed 5 cm either in breadth or in thickness is called:
(A) Strip
(B) Batten
(C) Plank
(D) Cant
Correct Answer: C
36.Workability of a concrete can be improved by addition of:
(A) Iron
(B) Sodium
(C) Zinc
(D) Sulphur
Correct Answer: D
37.What is generally used to measure the depth of excavation of foundation?
(A) Cross staff
(B) Ranging rod
(C) Steel tape
(D) Dumpy level
Correct Answer: C
38.Granolithic concrete is composed of_____
(A) Steel and Timber
(B) Marble,Granite and Linoleum
(C) Brick and Stone
(D) Cement,Sand and specially selected aggregates
Correct Answer: D
39.M15 stands for:
(A) 1:1:2
(B) 1:4:8
(C) 1:1 ½:3
(D) 1:2:4
Correct Answer: D
40.Which is 0.15% of the cross sectional area of concrete?
(A) Main reinforcement
(B) Shear reinforcement
(C) Cantilever
(D) Simply supported
Correct Answer: A
41.The concrete slump is recommended for beams and slabs is:
(A) 25 to 50 mm
(B) 30 to 125 mm
(C) 50 to 100 mm
(D) 60 to 150 mm
Correct Answer: C
42.Which one of the following is ferrous metal?
(A) Aluminium
(B) Brass
(C) Lead
(D) Pig iron
Correct Answer: D
43.Shrinkage of concrete is directly proportional to:
(A) Cement content
(B) Sand content
(C) Aggregate content
(D) Temperature of water
Correct Answer: A
44.Bronze is an alloy of:
(A) Copper and Zinc
(B) Copper and Lead
(C) Copper and Tin
(D) Copper and Manganese
Correct Answer: C
45.The ratio between the ultimate stress and the working stress is termed as:
(A) Biastic limit
(B) Factor of safety
(C) Slenderness ratio
(D) Poisson’s ratio
Correct Answer: B
46.Maximum stress permissible in the body without failure is called:
(A) Tensile stress
(B) Working stress
(C) Ultimate stress
(D) Compressive stress
Correct Answer: C
47.Thickness of riveting shank depends upon:
(A) Thickness of plate
(B) Depth of rivet
(C) Nature of work
(D) All of the above
Correct Answer: D
48.Which material has the highest value of Poisson’s ratio?
(A) Wood
(B) Rubber
(C) Copper
(D) Steel
Correct Answer: B
49.Slenderness ratio has dimension of:
(A) M
(B) m1
(C) m2
(D) No dimension
Correct Answer: D
50.Soils are arranged in face to face orientation.This type of soil structure is:
(A) Dispersed
(B) Cohesive matrix
(C) Honeycomb
(D) Flocculent
Correct Answer: A
51.The bending moment on a section is maximum where shear force is:
(A) Zero
(B) Minimum
(C) Maximum
(D) Changing  sign
Correct Answer: A
52.Transverse fillet welds are designed for:
(A) Shear strength
(B) Compressive strength
(C) Tensile strength
(D) Bending strength
Correct Answer: C
53.The distance between the center of a rivel hole to the nearest edge of plate is called:
(A) Margin
(B) Pitch
(C) Barck pitch
(D) Diagonal pitch
Correct Answer: A
54.From following which defect is due to fungi:
(A) Knot
(B) Split
(C) Mold
(D) Druxiness
Correct Answer: D
55.SMPS stands for_____
(A) Switch Mock power Supply
(B) Switch Mode power Supply
(C) Signal Mode power supply
(D) Switch Mode power System
Correct Answer: B
56.The section of the CPU that is responsible for performing mathematical calculations is:
(A) Memory
(B) Register unit
(C) Control unit
(D) ALU
Correct Answer: D
57.Keyboard converts typed in character to______
(A) ASCII
(B) EBCIDIC
(C) Decimal
(D) Binary
Correct Answer: A
58.The memory which is programmed at the time of manufacturing is _____
(A) RAM
(B) PROM
(C) ROM
(D) EPROM
Correct Answer: C
59.Which type of software is an operating system?
(A) System software
(B) Application software
(C) Firmware software
(D) Utility software
Correct Answer: A
60.Which of the following programming language started from second generation?
(A) LISP
(B) BASIC
(C) C
(D) COBOL
Correct Answer: D
61.Which component of computer is also considered as Heart?
(A) Monitor
(B) Microprocessor
(C) Scanner
(D) Keyboard
Correct Answer: B
62.In banking and railways ______ computers are used
(A) Mini
(B) Micro
(C) Main Frame
(D) Super
Correct Answer: C
63.What is the full form of CMOS?
(A) Content Metal Oxide Semiconductor
(B) Complementary metal Oxide Semiconductor
(C) Complementary Metal Oxygen Semiconductor
(D) Complementary Metal Oscillator Semiconductor
Correct Answer: B
64.Which among the following is responsible for specifying address of  a memory location?
(A) Address Bus
(B) RAM
(C) Control Bus
(D) Hard disk
Correct Answer: A
65.Whose pen name in Nandanar?
(A) M.K.Gopinathan Nair
(B) P.K.Narayana Pillai
(C) S.K.Pottakkad
(D) P.C Gopalan
Correct Answer: D
66.Who was the first woman Olympic Champion?
(A) Charlotte Cooper
(B) Robina Muqimyar
(C) Fariba Rezayee
(D) Latifa Al Maktoum
Correct Answer: A
67.The National Agricultural day:
(A) August 16
(B) December 23
(C) December 10
(D) March 22
Correct Answer: B
68.Who was the first person from depressed classes to be nominated to Travancore legislative assembly?
(A) Ayyankali
(B) C Krishnan
(C) Dr.Palpu
(D) Kumaran Ashan
Correct Answer: A
69.Who had started the concept of ‘Misrabhojanam’?
(A) Pampady John Joseph
(B) Mamburam Thangal
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) P.Krishna Pillai
Correct Answer: C
70.The New Education Policy was introduced by:
(A) Rajiv Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Indira Gandhi
(D) Motilal Nehru
Correct Answer: A
71.Who got Jimmy George Foundation award in 2015?
(A) Anju Boby George
(B) Tintu Luka
(C) K.M.Beenamol
(D) P.T.Usha
Correct Answer: B
73.’Give me blood in turn I will give you Freedom’ who declared this word?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Rash Behari Bose
(C) Bala Gangadhara Tilak
(D) Gopala Krishna Gokhale
Correct Answer: A
74.Among the below which is the second experiment of Mahatma Gandhi?
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Kheda Satyagraha
(C) Champaran Satyagraha
(D) Civil Disobedience Movement
Correct Answer: B
75.Which education commission is known as University Education Commission?
(A) Dr.S.Radhakrishnan Commission
(B) Dr. A Lakshmanaswami Mudaliar Commission
(C) Dr.S.Kothari Commission
(D) Woods Despatch
Correct Answer: D
76.Ghadar party founded by:
(A) Sohan Singh Bhakna
(B) Taraknath Das
(C) Lala Hardayal
(D) V.(D) Savarkar
Correct Answer: C
77.The Headquarters of World Organization of Scout Movement:
(A) England
(B) Geneva
(C) New York
(D) Italy
Correct Answer: B
78.Who got the J.C Daniel Award in 2014?
(A) I.V.Sasi
(B) M.T.Vasudevan Nair
(C) Jose Prakash
(D) J.Sasikumar
Correct Answer: A
79.Who is the Revenue Minister of Kerala?
(A) V.S.Sunil Kumar
(B) P.Thilothaman
(C) E.Chandrasekharan
(D) (A) (C) Moideen
Correct Answer: C
80.Who was the founder of Araya Samajam?
(A) Pandit Karuppan
(B) Swami Vagbhatananda
(C) Ayyathan Gopalan
(D) Dr.Palpu
Correct Answer: A
81.The revolt of 1857 was described as  the first Indian War of Independence by:
(A) VD Savarkar
(B) SN Sen
(C) RC Majumdar
(D) RC Dutt
Correct Answer: A
82.Ustad Mansur was a famous painter in the region of:
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Babar
(D) Jahangir
Correct Answer: D
83.Under whose leadership was the All India Muslim league set up?
(A) Sir Sayyid Ahmed Khan
(B) Aga Khan
(C) Mohammed Ali Jinnah
(D) Shoukkath Ali
Correct Answer: B
84.NITI Aayog(National Institution for Transforming India)formed on:
(A) January 26,2015
(B) January 1,2014
(C) January 1,2016
(D) January 1,2015
Correct Answer: D
85.The theoretical thermal efficiency of an air cycle is known as:
(A) Thermal efficiency
(B) Air standard efficiency
(C) Actual thermal efficiency
(D) Indicated thermal efficiency
Correct Answer: B
86.Which cycle consists two adiabatic and two constant volume process?
(A) Diesel cycle
(B) Carnot cycle
(C) Otto cycle
(D) None of the above
Correct Answer: C
87.What is the reason for a big size flywheel that is used in four stroke engine:
(A) One power stroke for two revolution of the crankshaft
(B) One power stroke for every revolution of the crankshaft
(C) One power stroke for every half revolution of the crankshaft
(D) None of the above
Correct Answer: A
88.In plunger type fuel injection pump,what movement of the plunger only control the quantity of fuel supply
(A) Upward-downward movement
(B) Upward movement only
(C) Downward movement only
(D) Rotational movement
Correct Answer: D
89.The ratio of heat equivalent of indicated power to the heat energy supplied by fuel is known as:
(A) Indicated thermal efficiency
(B) Mechanical efficiency
(C) Brake thermal efficiency
(D) Relative efficiency
Correct Answer: A
90.Atmospheric pressure at mean sea level is measured as:
(A) 1.01325 bar
(B) 1.52333 bar
(C) 2.01325 bar
(D) 1.11345 bar
Correct Answer: A
91.Which law states that “There is a definite limit to the amount of mechanical energy from a given quantity of heat energy”
(A) Zeroth law of thermodynamics
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics
(D) None of the above
Correct Answer: C
92.The ratio between calorific value of fuel and calorific value of carbon is known as:
(A) Total calorific value
(B) Carbon value
(C) Net calorific value
(D) Theoretical value
Correct Answer: A
93.The algebraic sum of internal kinetic and potential energy of molecules of a system is known as:
(A) Energy in transition
(B) Total energy
(C) Internal energy
(D) Enthalpy
Correct Answer: C
94.Which one is used to compare the performance of various reciprocating compressors?
(A) Isothermal efficiency
(B) Adiabatic efficiency
(C) Compressor efficiency
(D) Mechanical efficiency
Correct Answer: B
95.Name the heat treatment process used to achieve the desirable properties of ceramic materials:
(A) Firing
(B) Peening
(C) Case hardening
(D) Tempering
Correct Answer: A
96.The capacity to absorb energy elastically is known as:
(A) Stiffness
(B) Toughness
(C) Resilience
(D) Hardness
Correct Answer: C
97.The unit of magnetic flux density:
(A) Weber
(B) N/M^2
(C) Tesla
(D) Ohm
Correct Answer: A
98.What is TMT steel?
(A) Tungsten,manganese,thoriated steel
(B) Thermo magnetic treated steel
(C) Tungsten,magnesium,thoriated steel
(D) Thermo mechanically treated steel
Correct Answer: D
99.In which cast iron,the carbon exists in the form of free graphite?
(A) Gray cast iron
(B) White cast iron
(C) Malleable cast iron
(D) None of the above
Correct Answer: A
100.The ratio between dynamic viscosity and density of fluid is known as:
(A) Actual viscosity
(B) Kinematic viscosity
(C) Theoretical viscosity
(D) Potential viscosity
Correct Answer: B

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...