Kerala PSC Tradesman (Computer Technical Education) Solved Paper - Exam Held on 05-03-2016

1.Which command is used to remove a file?
(A) Remove
(B) Rom
(C) Mv
(D) Del
Correct Answer:D
2.Which of the following is considered as DBMS?
(A) Foxpro
(B) Oracle
(C) MS Access
(D) All of the above
Correct Answer:D
3.Which of the following is not a type of constructor?
(A) Copy constructor
(B) Friend Constructor
(C) Default Constructor
(D) Parameterized Constructor
Correct Answer:B
5.Which of the following System software resides in the main memory always?
(A) Text Editor
(B) Assembler
(C) Linker
(D) Loader
Correct Answer:D
6.When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?
(A) 1964
(B) 1970
(C) 1983
(D) 1986
Correct Answer:C
7.FDDI is a:
(A) Ring Network
(B) Mesh Network
(C) Star Network
(D) Bus Network
Correct Answer:A
8.Which command is used to display the top of the file?
(A) Cat
(B) Head
(C) More
(D) Grep
Correct Answer:B
9.Which of the following device is used to connect two systems,especially if the systems use different protocols?
(A) Hub
(B) Bridge
(C) Gateway
(D) Repeater
Correct Answer:C
10.EBCDIC can code up to how many  different characters:
(A) 8
(B) 32
(C) 64
(D) 256
Correct Answer:D
11.Which 32-bit microprocessor is used in IBM’s PS/2 model-80 computer?
(A) 8088
(B) 80286
(C) 80386
(D) 80486
Correct Answer:C
12.The Boolean expression X=A+B+C+is logically equivalent to what single gate:
(A) NAND
(B) NOR
(C) AND
(D) OR
Correct Answer:A
14.Which of the following statement is correct?
(A) Class is an instance of object
(B) Object is an instance of a class
(C) Class is an instance of data type
(D) Object is an instance of data type
Correct Answer:B
15.Which of the following is an abstract data type?
(A) Int
(B) Double
(C) String
(D) Class
Correct Answer:D
16.Which of the following is the address of the router?
(A) The IP address
(B) The TCP address
(C) The subnet mask
(D) The default gateway
Correct Answer:A
17.The ______ layer is the layer closest to the transmission medium.
(A) Transport
(B) Network
(C) Physical
(D) Datalink
Correct Answer:C
18.ASCII stands for:
(A) All purpose Scientific Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for information Interchange
(C) American Security Code for Information Interchange
(D) American Scientific Code for Information Interchange
Correct Answer:B
19.1024 Kilobytes represent a:
(A) 1 MB
(B) 1 GB
(C) 1 KB
(D) None of these
Correct Answer:A
20.The ASCII code for the character J is:
(A) 10010001
(B) 1001 1010
(C) 0100 1010
(D) 1010 0001
Correct Answer:C
21.Which of the following is not a function of DBA?
(A) Network maintenance
(B) Routine Maintenance
(C) Schema Definition
(D) Authorisation for data access
Correct Answer:A
22.A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution:
(A) Assembler
(B) Linking Loader
(C) Cross compiler
(D) Load and Go
Correct Answer:B
23.The software used to convert source program instructions to object instruction is known as:
(A) Compiler
(B) Assembler
(C) Interpreter
(D) Language Processor
Correct Answer:D
24.To copy the hidden system files of DOS to mother disk you can use the command:
(A) Copy
(B) Ren
(C) Sys
(D) Diskcopy
Correct Answer:D
25.Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
(A) Key
(B) Domain
(C) Tuple
(D) Relation
Correct Answer:A
26.A full binary tree with 2n+1 nodes contain:
(A) n leaf nodes
(B) n non leaf nodes
(C) n-1 leaf nodes
(D) n-1 non leaf nodes
Correct Answer:B
27.What does Belay Anomaly related to?
(A) Page Replacement Algorithm
(B) Memory Management Algorithm
(C) Deadlock prevention Algorithm
(D) Disk scheduling Algorithm
Correct Answer:A
28.In Which year the first operating system was developed:
(A) 1910
(B) 1940
(C) 1950
(D) 1980
Correct Answer:C
29.The geostationary satellite used for communication systems:
(A) Rotates with the earth
(B) Remains stationary relative on the earth
(C) Is positioned over equator
(D) All of the above
Correct Answer:D
30.What is the port number of POP3?
(A) 80
(B) 110
(C) 90
(D) 49
Correct Answer:B
31.A relation is in this form if it is in BCNF and has no multivalued dependencies:
(A) Second normal form
(B) Third normal form
(C) Fourth normal form
(D) Domain/Key normal form
Correct Answer:C
32.Who programmed the first computer game spacewar in 1962?
(A)  Steve Russell
(B) Konrad Zuse
(C) Alan Emtage
(D) Tim Berners-lee
Correct Answer:A
33.Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Direct
(B) Sequential
(C) Random
(D) All of the above
Correct Answer:B
34.A technique for direct search is:
(A) Binary search
(B) Linear search
(C) Tree search
(D) Hashing
Correct Answer:D
35.The postfix form of the expression:
(A+B)(CD-E)F/G is
(A) AB+CDE-FG/
(B) AB+CDE-FG/
(C) AB+CDE-FG/
(D) AB+CDE-FG/
Correct Answer:
36.What does PPTP stands for?
(A) Point to Point Transmission  Protocol
(B) Point to Point Transfer Protocol
(C) Point to Point Tunneling Protocol
(D) Point to Point Traffic Protocol
Correct Answer:C
37.Which of the following statement is correct
(A) C++ allows static type checking
(B) C++ allows dynamic type checking
(C) C++ allows static member function be of type const
(D) Both A and B
Correct Answer:D
38.Which is a reserved word in the Java Programming language?
(A) Method
(B) Native
(C) Reference
(D) Subclass
Correct Answer:B
39.The communication mode that supports two-way traffic but only one direction at time is:
(A) Simplex
(B) Duplex
(C) Half duplex
(D) Multiplex
Correct Answer:C
40.What is thrashing?
(A) A high paging activity is called thrashing
(B) A high executing  activity is called thrashing
(C) A extremely long process is called thrashing
(D) A extremely long virtual memory is called thrashing
Correct Answer:A
41.Linux Torvalds develop which operating system:
(A) Windows
(B) Mac OS
(C) UNIX
(D) Linux
Correct Answer:D
42.Which operating system is developed and used by Apple Inc?
(A) Windows
(B) Android
(C) Ios
(D) UNIX
Correct Answer:C
43.Which one is the current fastest supercomputer in India?
(A) Param Padma
(B) SAGA-220
(C) PARAM YUVA II
(D) EKA
Correct Answer:C
44.Which of the following concepts means wrapping up of data and functions together?
(A) Abstraction
(B) Encapsulation
(C) Inheritance
(D) Polymorphism
Correct Answer:B
45.One solution to the multivalued dependency constraint problem is to:
(A) Split the relation into two relations each with a single theme
(B) Change the theme
(C) Create a new theme
(D) Add a composite key
Correct Answer:A
46.Which of the following algorithm solves the all pair shortest path problem?
(A) Floyd’s algorithm
(B) Warshall’s algorithm
(C) Prim’s algorithm
(D) Dijkstra’s algorithm
Correct Answer:
47.Which of the following is an invalid visibility label while inheriting a class?
(A) Public
(B) Private
(C) Protected
(D) Friend
Correct Answer:D
48.What does SSL stands for?
(A) System Socket Layer
(B) Secure System Login
(C) Secure Socket Layer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
(D) Secure System Layer
Correct Answer:C
49.What hardware architectures are not supported by Red Hat?
(A) SPARC
(B) IBM-COMPATIBLE
(C) Alpha
(D) Macintosh
Correct Answer:D
50.How many types of Polymorphism are supported by C++?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer:B
51.Which address is the loopback address?
(A) 0.0.0.1
(B) 127.0.0.0
(C) 127.0.0.1
(D) 255.255.255.255
Correct Answer:C
52.Process are classified into different group in:
(A) Multilevel queue scheduling algorithm
(B) Priority scheduling algorithm
(C) Round Robin scheduling algorithm
(D) Shortest job scheduling algorithm
Correct Answer:A
53.Which keys can be used to pressed quit without saving in DOS?
(A) Ctrl+A
(B) Ctrl+B
(C) Ctrl+D
(D) Ctrl+C
Correct Answer:D
54.The OS of a computer may periodically collect all the free memory space to form continuous block of free space.This is called:
(A) Garbage collection
(B) Concatenation
(C) Collision
(D) Dynamic Memory Allocation
Correct Answer:A
55.Who was the father of Punched Card Processing?
(A) J.Presper Eckert
(B) Charles Babbage
(C) Dr.Herman Hollerith
(D) Blaise Pascal
Correct Answer:C
56.What is the usual number of bits transmitted simultaneously in parallel data transmission used by microcomputers?
(A) 16
(B) 9
(C) 8
(D) 4
Correct Answer:B
57.India’s first super computer param 8000 was installed in:
(A) 1988
(B) 1982
(C) 1995
(D) 1991
Correct Answer:D
58.The number of interchanges required to sort 5,1,6,2,4 in ascending order using Bubble  sort is:
(A) 6
(B) 5
(C) 7
(D) 8
Correct Answer:B
59.Modem is used data transmission when was it invented and in which country:
(A) 1963,USA
(B) 1965,Germany
(C) 1950,USA
(D) 1950,Japan
Correct Answer:C
60.In Php variable name starts with:
(A) !
(B) &
(C) #
(D) $
Correct Answer:D
61.The person contributes the idea of the stored program was:
(A) Charles Babbage
(B) Howard Aiken
(C) John Von Neumann
(D) Vinton Cerf
Correct Answer:C
62.Father of Java Programming language
(A) Dennis Ritchie
(B) James Gosling
(C) Simer Crey
(D) James Russell
Correct Answer:B
63.A semaphore:
(A) Is a binary mutex
(B) Must be accessed from only one process
(C) Can be accessed from multiple process
(D) None of these
Correct Answer:D
64.In OSI Model,which of the following layer provides error-free delivery of data
(A) Data link
(B) Network
(C) Transport
(D) Session
Correct Answer:C
65.Which of the following is not a level 0 data abstraction?
(A) Physical layer
(B) Critical layer
(C) Logical layer
(D) View level
Correct Answer:B
66.ISP exchanges internet traffic between their networks by:
(A) Internet exchange point
(B) Subscriber endpoint
(C) ISP end point
(D) None of the above
Correct Answer:A
67.What are the most commonly used transmission speeds in BPS used in data communication
(A) 300
(B) 1200
(C) 2400
(D) 9600
Correct Answer:D
68.The average successful search time or sequential search on ‘n’ items is:
(A) n/2
(B) (n-1)/2
(C) (n+2)/2
(D) log(n)+1
Correct Answer:A
69.Which of the following is a data model?
(A) Entity-Relationship model
(B) Relational data model
(C) Object Based data model
(D) All of the above
Correct Answer:D
70.What is the default subnet mask for a class is  A network?
(A) 127.0.0.1
(B) 255.0.0.0
(C) 255.255.255.0.0
(D) 255.255.255.0
Correct Answer:B
71.How many instances of an abstract class can be created?
(A) 1
(B) 4
(C) 10
(D) 0
Correct Answer:D
72.Which of the following is the 2’s complement of 1011?
(A) 1010
(B) 0101
(C) 1100
(D) 0111
Correct Answer:B
73.Which of the following commands is used to update access and modification?
(A) Grep
(B) We
(C) Touch
(D) Cat
Correct Answer:C
74.A high speed device used in CPU for temporary storage during processing is called:
(A) A Register
(B) A Bus
(C) A Data bus
(D) All of the above
Correct Answer:A
75.Which of the following statement is correct?
(A) Base class pointer cannot point to derived class
(B) Derived class pointer cannot point to base class
(C) Pointer to derived class cannot be created
(D) Pointer to base class cannot be created
Correct Answer:B
76.Bottom up parsing involves:
(A) Shift reduce
(B) Handle Pruning
(C) Operator check
(D) A and B
Correct Answer:D
77.Which of the following cannot be friend?
(A) Function
(B) Class
(C) Object
(D) Operator Function
Correct Answer:C
78.Which is a valid keyword in Java?
(A) Interface
(B) String
(C) Float
(D) Unsigned
Correct Answer:A
79.The Average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is:
(A) Down time
(B) Seek time
(C) Latency time
(D) Access time
Correct Answer:C
80.Type checking is normally done during
(A) Lexical analysis
(B) Syntax Analysis
(C) Code Generation
(D) Syntax directed translation
Correct Answer:D
81.”Yachana Yathra”to enable the poor children to get educated was led by:
(A) AK.Gopalan
(B) V.T.Bhattathiripad
(C) K.Kelappan
(D) T.K.Madhavan
Correct Answer:B
82.Who is known as the Jhansi of Travancore?
(A) Arya Pallam
(B) Anna Chandy
(C) Lalitha Prabhu
(D) Akkamma Cheriyan
Correct Answer:D
83.Which organization led Kalpathi Revolts?
(A) Sahodara Sangam
(B) SNDP
(C) Arya Samaj
(D) Yogakshemasabha
Correct Answer:C
84.The prefix “Mahakavi”awarded to Kumaranasan by Madras University in the year:
(A) 1922
(B) 1918
(C) 1924
(D) 1920
Correct Answer:A
85.In which temple Sree Narayana Guru installed mirror?
(A) Aruvippuram
(B) Karamukku
(C) Sivagiri
(D) Kalavamkodam
Correct Answer:D
86.Who won the Nobel Prize in literature in 2015?
(A) Patrick Modiano
(B) Svetlana Alexievich
(C) Alice Munro
(D) Mo Yan
Correct Answer:B
87.India’s first space research observatory ,ASTROSAT successfully launched into the orbit from Sriharikota:
(A) 2015 September 25
(B) 2015 September 30
(C) 2015 September 28
(D) 2015 September 27
Correct Answer:C
88.Who is the brand ambassador of the programme”Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana?”
(A) Shahrukh Khan
(B) Amitabh Bachchan
(C) Shilpa Shetty
(D) Ankit Fadia
Correct Answer:B
89.Who painted “The Potato Eaters”?
(A) Picasso
(B) Leonardo da vinci
(C) Vincent Van Gogh
(D) Raja Ravi Varma
Correct Answer:C
90.Gandhiji learned about civil disobedience movement from:
(A) Hermann Kallenbach
(B) Henry David Thoreau
(C) Martin Luther King
(D) Leo Tolstoy
Correct Answer:B
91.From where have been Indian constitution inspired the idea of federal government with a strong centre and a different State government?
(A) Constitution of Canada
(B) Constitution of USA
(C) Constitution of Britain
(D) Constitution of Australia
Correct Answer:A
92.Out of 543 elected Lok Sabha members,how many members represented the Union Territories?
(A) 8
(B) 10
(C) 15
(D) 20
Correct Answer:D
93.In which year NOTA (None of the above)implemented in India?
(A) 2010
(B) 2012
(C) 2013
(D) 2014
Correct Answer:C
94.”The spirit of democracy is not a mechanical think to be adjusted by abolition of form.I required change of heart “ Who says this?
(A) Abraham Lincoln
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rabindranath Tagore
(D) Subhas Chandra Bose
Correct Answer:B
95.Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the opposition?
(A) Privileges Committee
(B) Estimates Committee
(C) Public Accounts Committee
(D) Committee on Government Assurances
Correct Answer:C
96.National Food Security Mission(NFSM)launched in the year:
(A) 2008
(B) 2005
(C) 2010
(D) 2007
Correct Answer:A
97.Which of the following is the scheme for prevention of Trafficking and Rescue,Rehabilitation and Reintegration of Victims of Trafficking for Commercial Sexual exploitation?
(A) Ujjawala
(B) Swadhar
(C) Kishori Shakti Yojana
(D) Integrated Child Development Services
Correct Answer:A
98.Right to Information Act(RTI)passed in the year:
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2007
(D) 2008
Correct Answer:B
99.Which of the following award is given for individual’s working for child welfare?
(A) Kishori Shakti Yojana
(B) Vayoshreshtha Samman Award
(C) Rajiv Gandhi Manav Seva Award
(D) None of the above
Correct Answer:C
100.The Food for work programme was renamed as:
(A) Rural Landless Employment
(B) Integrated Rural Development Programme(IRDP)
(C) Jawahar Rozgar Yojana(JRY)
(D) National Rural Employment Programme(NREP)
Correct Answer:D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...