Kerala PSC Tradesman ( Computer Engineering, Technical Education) Solved Paper - Exam held on 15-11-2016

1.Who proposed the model of modern computer?
(A) John Von Neumann
(B) Charles Babbage
(C) Tim Cook
(D) Vint Cerf
Correct Answer: A
2.ASCII stands for:
(A) American Standard Code for Information Interchange
(B) American Standard for Indian Information
(C) Australian Standard for Information Interchange
(D) None of these
Correct Answer: A
3.The memory that holds data and information permanently are called:
(A) RAM
(B) ROM
(C) Cache memory
(D) SRAM
Correct Answer: B
4.Which of the following is an input device?
(A) Printer
(B) Scanner
(C) Plotter
(D) Monitor
Correct Answer: B
5.The study and practice of environmentally sustainable computing or information technology is:
(A) Green Computing
(B) Big Data
(C) E-commerce
(D) None of these
Correct Answer: A
6.The device used to convert digital signal to analog signal is called:
(A) Compiler
(B) Keyboard
(C) Modem
(D) Mouse
Correct Answer: C
7.Who is known as father of computers?
(A) Charles Babbage
(B) Dennis Ritchie
(C) John Newman
(D) Tim Lee
Correct Answer: A
8.Name the protocol used for exchanging data and program files across a network
(A) DNS
(B) HTTPS
(C) FTP
(D) SMTP
Correct Answer: C
9.The domain name used for commercial web site is:
(A) .gov
(B) .com
(C) .net
(D) .mil
Correct Answer: B
10.Who proposed the idea of world wide web?
(A) Mark Zuckerberg
(B) John Newman
(C) Tim Berners Lee
(D) Charles Babbage
Correct Answer: C
11.The address used to  uniquely identify a device in internet is called:
(A) Mac  Address
(B) IP address
(C) Port Number
(D) None of the above
Correct Answer: B
12.HTTPS stands for:
(A) Hypertext Transfer Protocol Secure
(B) Hypertext Transport Protocol Secure
(C) High Text Transfer Protocol Simple
(D) None of the above
Correct Answer: A
13.The way in which the nodes are physically interconnected to form a network is called?
(A) Protocol
(B) Topology
(C) Bus
(D) Bridge
Correct Answer: B
14.Who is known as the father of the Internet?
(A) Dennis Ritchie
(B) Bill Gates
(C) Tim Berners Lee
(D) Vinton Gray Cerf
Correct Answer: D
15.Which of the following is an example of open Source Software?
(A) Windows XP
(B) Linux
(C) MS Access
(D) MS Word
Correct Answer: B
16.Akshaya centers were initially launched in:
(A) Thrissur
(B) Ernakulam
(C) Malappuram
(D) Kollam
Correct Answer: C
17.The protocol used for internet communication is:
(A) FTP
(B) HTTP
(C) TCP/IP
(D) DNS
Correct Answer: C
18.Which of the following is a popular social networking site?
(A) Twitter
(B) Wikipedia
(C) WhatsApp
(D) Facebook
Correct Answer: D
19.The port number used by HTTP is:
(A) 80
(B) 53
(C) 20
(D) 21
Correct Answer: A
20.Which of the following is a scripting language?
(A) Java
(B) C++
(C) Javascript
(D) Html
Correct Answer: C
21.The system software that acts as an interface between the user and computer hardware is:
(A) Compiler
(B) Operating System
(C) Interpreter
(D) Windows
Correct Answer: B
22.The number of bits in a software port is:
(A) 16 bit
(B) 32 bit
(C) 8 bit
(D) 128 bit
Correct Answer: A
23.The name of common service centers in Kerala:
(A) LBS
(B) Kudumbasree
(C) Akshaya
(D) NIC
Correct Answer: C
24.A language processor that converts a high level language into machine language line by line is called:
(A) Just in time compiler
(B) Compiler
(C) Interpreter
(D) Assembler
Correct Answer: C
25.Google Chrome is an example of:
(A) Web Server
(B) Web browser
(C) Operating System
(D) Compiler
Correct Answer: B
26.A finite sequence of instructions to solve a problem is called:
(A) Flow Chart
(B) Algorithm
(C) Program
(D) Function
Correct Answer: B
27.Which of the following is a valid character constant in’C’?
(A) ’ch’
(B) ’t’
(C) ’01’
(D) ’c’
Correct Answer: D
28.The amount of data that can be sent over a specific connection in a given amount of time is:
(A) Baud rate
(B) Bandwidth
(C) Noise
(D) bps
Correct Answer: B
29.The device used to connect computers of the same network in a wired network is:
(A) Hub
(B) Switch
(C) Repeater
(D) Gateway
Correct Answer: A
30.The code used to represent data in almost all written languages of the world:
(A) ASCII
(B) EBCIDIC
(C) ISCII
(D) Unicode
Correct Answer: D
31.Which of the following is an exit controlled loop?
(A) Do-while
(B) For
(C) While
(D) If-else
Correct Answer: A
32.Which data type is used to represent an empty set of data in C++?
(A) Int
(B) Double
(C) Void
(D) Float
Correct Answer: C
33.Name of the first Techno Park in India
(A) Thiruvanathapuram
(B) Kollam
(C) Mumbai
(D) Hyderabad
Correct Answer: A
34.Which of the following is an image file format?
(A) MP3
(B) WMV
(C) MP4
(D) jpeg
Correct Answer: D
35.The base of hexadecimal number system is:
(A) 8
(B) 2
(C) 16
(D) 10
Correct Answer: C
36.Random Access Memory is a :
(A) Non-Volatile
(B) Volatile
(C) Static
(D) Dynamic
Correct Answer: B
37.Which register holds the address of the next instruction to be executed by the processor?
(A) Instruction Register
(B) Program Counter
(C) Accumulator
(D) Memory Buffer Register
Correct Answer: B
38.Which of the following is not an optical storage device?
(A) CD
(B) DVD
(C) Blue Ray Disk
(D) USB flash Drive
Correct Answer: D
39.MS Word is an example of:
(A) Network ID
(B) System ID
(C) Application Software
(D) Hardware
Correct Answer: C
40.Which of the following is an example of database software?
(A) Adobe Photoshop
(B) MS Word
(C) MySQL
(D) Linux
Correct Answer: C
41.The output device used to produce hard copies of graphs and designs on the paper
(A) Printer
(B) Scanner
(C) Mouse
(D) Plotter
Correct Answer: D
42.GIMP stands for:
(A) Gnu Image Manipulation Process
(B) Gnu Image Making Program
(C) Gnu Image Manipulation Program
(D) Gnu Input Making Process
Correct Answer: C
43.DDBMS stands for:
(A) Digital Database Management System
(B) Dual Database Making System
(C) Distributed Data Making System
(D) Distributed Database Management System
Correct Answer: D
44.The file name extension for an html file is:
(A) .html
(B) .txt
(C) .doc
(D) .ppt
Correct Answer: A
45.An organized collection of inter related data stored together with minimum redundancy is called:
(A) Table
(B) Array
(C) Data structure
(D) Database
Correct Answer: D
46.The person who is responsible for the control of the centralized and shared database is:
(A) User
(B) Naive user
(C) DBA
(D) Application Program
Correct Answer: C
47.Name the tag used to add an image to an html file is:
(A) <a>
(B) <img>
(C) <im>
(D) <pic>
Correct Answer: B
48.In Database Management System,DML stands for:
(A) Data Managing Language
(B) Data Mining Language
(C) Data Manipulation Language
(D) None of the above
Correct Answer: C
49.Which of the following is an open source database software?
(A) MySQL
(B) MS Access
(C) Html
(D) C++
Correct Answer: A
50.Name the tag used to add a hyperlink to an html file:
(A) <img>
(B) <html>
(C) <B>
(D) <a>
Correct Answer: D
51.Which of the following is not an RDBMS package?
(A) MySQL
(B) Oracle
(C) SQL Server
(D) Java
Correct Answer: D
52.In Relational model of DBMS,data is organized as:
(A) Table
(B) Records
(C) Rows
(D) Coulomb
Correct Answer: A
53.A set of one or more attributes which uniquely identify tuples within a relation is called:
(A) Laxlielate key
(B) Foreign key
(C) Primary key
(D) Composite key
Correct Answer: C
54.A file manipulation command that extracts some of the record from a file is called:
(A) Select
(B) Project
(C) Product
(D) Join
Correct Answer: A
55.Which of the following is a DDL command?
(A) Select
(B) Create
(C) Insert
(D) Delete
Correct Answer: B
56.Which of the following is the latest operating system of Microsoft?
(A) Windows Vista
(B) Windows 8
(C) Windows 10
(D) Windows 7
Correct Answer: C
57.Popular mobile operating system offered by Google is:
(A) Android
(B) IOS
(C) Windows phone
(D) Windows XP
Correct Answer: A
58.The year in which IT Act came into existence in India is:
(A) 2008
(B) 2000
(C) 2006
(D) 1995
Correct Answer: B
59.Criminal Activity using computer,mobile phone and internet is termed as:
(A) Cyberspace
(B) Cyber Ethics
(C) Civil Case
(D) Cyber Crime
Correct Answer: D
60.Name the technology used to send and receive message that consists of multimedia content using mobile phone is:
(A) SMS
(B) GPS
(C) MMS
(D) Bluetooth
Correct Answer: C
61.In Data Flow Diagram,a process is represented by:
(A) Circle
(B) Rectangle
(C) Arrow
(D) Rounded Rectangle
Correct Answer: B
62.The data type used to store logic variables in Visual Basic is:
(A) Char
(B) String
(C) Double
(D) Boolean
Correct Answer: D
63.The protocol that supports e-mail services in internet is:
(A) FTP
(B) Http
(C) TFTP
(D) SMTP
Correct Answer: D
64.Name the library function used to concatenate two strings in C++
(A) Strlen
(B) Strcat
(C) Strcpy
(D) Strcpyi
Correct Answer: B
65.Which of the following is an object oriented programming language
(A) Java
(B) C
(C) Html
(D) Pascal
Correct Answer: A
66.Which of the following library function converts A to'a’?
(A) to upper()
(B) is lower()
(C) is upper()
(D) to lower()
Correct Answer: D
67.Accessing each element of an array at least once to perform any operation is known as:
(A) Push
(B) Traversal
(C) Pop
(D) Insertion
Correct Answer: B
68.Which of the following is not a characteristics of object oriented programming?
(A) Object
(B) Inheritance
(C) Polymorphism
(D) None of the above
Correct Answer: D
69.The process of detecting and correcting errors is called:
(A) Debugging
(B) Compiling
(C) Running
(D) Editing
Correct Answer: A
70.The device used to transmit signals from multiple devices through a single common channel simultaneously is:
(A) Multiplexer
(B) Demultiplexer
(C) Router
(D) Hub
Correct Answer: A
71.The C++ jump statement used for skipping over a part of the code within the loop body and forcing next iteration is:
(A) Break
(B) Return
(C) Exit
(D) Continue
Correct Answer: D
72.Which of the following is an example of a derived data type?
(A) Int
(B) Array
(C) Double
(D) Float
Correct Answer: B
73.The transmission media which carry information in the form of light signals is called:
(A) Coaxial Cable
(B) Twisted Copper
(C) Optical Fiber
(D) Unshielded Copper Wire
Correct Answer: C
74.Which of the following is a popular e-commerce website?
(A) Online Sbi
(B) Google
(C) Yahoo
(D) Flipkart
Correct Answer: D
75.Who is the CEO of Apple?
(A) Bill Gates
(B) Mark Zuckerberg
(C) Tim Cook
(D) Sundar Pichai
Correct Answer: C
76.Which of the following web browser is developed by Apple?
(A) Safari
(B) Google Chrome
(C) Internet Explorer
(D) Mozilla Firefox
Correct Answer: A
77.Which of the following is a popular search engine?
(A) Youtube
(B) Twitter
(C) Likeclin
(D) Google
Correct Answer: D
78.Which of the following is a web server by Microsoft?
(A) Tomcat
(B) Internet Information Server
(C) Blue Fish
(D) Dream Weaver
Correct Answer: B
79.The file extension of a javascript file is:
(A) js
(B) java
(C) jsp
(D) .html
Correct Answer: A
80.The existence of same function name with different arguments are called:
(A) Overriding
(B) Inheritance
(C) Call by value
(D) Function overloading
Correct Answer: D
81.Which of the following Indian Air Force Station was recently renamed after Air Chief Marshal Arjan Singh?
(A) Panagarh Air Force Station
(B) Pathankot Air Force Station
(C) New Delhi Air Force Station
(D) Jodhpur Air Force Station
Correct Answer: A
82.The present Chairman of ISRO is:
(A) K.Radhakrishnan
(B) G.Madhavan Nair
(C) Shailesh Nayak
(D) A.S.Kiran Kumar
Correct Answer: D
83.Which of the following IIT is ranked as the best engineering institute in the country as per the first all India survey conducted by the ministry of HRD,Government of India?
(A) IIT Bombay
(B) IIT Madras
(C) IIT Delhi
(D) IIT Kharagpur
Correct Answer: B
84.Dreaming Big:My Journey to connect India is authorized by:
(A) A.P.J.Abdulkalm
(B) Pranab Kumar Mukherji
(C) Sam Pitroda
(D) Narendra Modi
Correct Answer: C
85.The Centre for Development of Telematics(C-DOT)was established in:
(A) 2004
(B) 1987
(C) 1994
(D) 1984
Correct Answer: D
86.The Thief Who Stole My Heart is the title given to a lecture series delivered at the National Gallery of Art in Washington by:
(A) Vidya Dehejia
(B) E.H.Gombrich
(C) Kenneth Clark
(D) Salman Rushdie
Correct Answer: A
87.The Complete Book of the Olympics was compiled by:
(A) Jack Lynch
(B) David Wallechinsky
(C) Jason Burke
(D) David Burke
Correct Answer: B
88.The Indian Army’s exercise held in the deserts of
Bikaner in Rajasthan on April 16,2016 was named as
(A) Raksha
(B) Shatrujeet
(C) Mukti
(D) Shakti
Correct Answer: B
89.Who along with John Carlos were banned from further
competition following their Black Power
Salute during the victory ceremony in the Olympics
held at Mexico City in 1968?
(A) Lonas Chepulis
(B) Tommie Smith
(C) John Stephen Akhwari
(D) Vera Casiavska
Correct Answer: B
90.The Art of War was authorized by:
(A) Mussolini
(B) Rene Descartes
(C) Hitler
(D) Niccolo Machiavelli
Correct Answer: D
91.Dr.Rajendra Prasad was elected as the president of the
Constituent Assembly on:
(A) December 11,1946
(B) December 22,1946
(C) December 12,1946
(D) December 21,1946
Correct Answer: A
92.Article 320 of the Indian Constitution deals with:
(A) Finance Commission
(B) All India Service
(C) Functions of Public Service Commissions
(D) Appointment of Governors
Correct Answer: C
93.The Constituent Assembly finally adopted the Objectives
Resolution moved by Nehru on:
(A) January 22,1947
(B) January 20,1947
(C) January 29,1947
(D) January 30,1947
Correct Answer: A
94.Who among the following was not a member of the
Drafting Committee of the Constitution of India?
(A) Dr.B.R.Ambedkar
(B) Dr.K.M.Munshi
(C) Alladi Krishnaswami Ayyar
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Correct Answer: D
95.The Constitution of India has been framed after ‘ransacking
all the known constitutions of the world’
was a statement made by:
(A) K.C. Wheare
(B) Dr.B.R.Ambedkar
(C) Ivor Jennings
(D) Morris Jones
Correct Answer: B
96.The autobiography of Lalithambika Antharjanam is:
(A) Athmakadhakkoru Aamukham
(B) Agnisakshi
(C) Mulappalinte Manam
(D) Service Story
Correct Answer: A
97.Who among the following was not a recipient of the
Jnanpith Award?
(A) M.T.Vasudevan Nair
(B) Thakazhi Sivasankara Pillai
(C) Vaikom Muhammad Basheer
(D) S.K.Pottakkad
Correct Answer: C
98.Jatinasini Sabha was founded by:
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Swami Ananda Theerthan
(C) Vagbhatananda
(D) Sree Narayana Guru
Correct Answer: B
99.Who called Accamma Cherian as the Jhansi Rani of Travancore?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sarojini Naidu
(D) K.Kelappan
Correct Answer: B
100.Who presided over the annual meeting of the
Abhinav Bharat Yuvak Sangh held in 1936?
(A) A.K.Gopalan
(B) Ayyankali
(C) K.A. Keraleeyan
(D) Vagbhatananda
Correct Answer: D

Kerala PSC Tradesman ( Computer Engineering, Technical Education) Solved Paper - Exam held on 15-11-2016 Kerala PSC Tradesman ( Computer Engineering, Technical Education) Solved Paper - Exam held on 15-11-2016 Reviewed by Admin on 22:40 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.