Kerala PSC Tradesman (Diesel Mechanic) Solved Paper - Exam Held on 17-01-2017

1.Supercharging in a diesel engine is also called:
(A) Scavenging
(B) Boosting
(C) Cleaning
(D) Silencing
Correct Answer : B
2.Thermostat valve strate to open above:
(A) 20%
(B) 50%
(C) 80%
(D) 90%
Correct Answer : C
3.The oil pan in an engine is made of:
(A) Steel or aluminium
(B) Steel or cast iron
(C) Cast iron or brass
(D) Cast iron or zinc
Correct Answer : A
4.The rate of doing work is called:
(A) Energy
(B) Power
(C) Torque
(D) Force
Correct Answer : B
5.Which one of  following is an insulator:
(A) Aluminium
(B) Copper
(C) Iron
(D) Mica
Correct Answer : D
6.One Newton is equal to:
(A) 109dyne
(B) 105dyne
(C) 103dyne
(D) 107dyne
Correct Answer : B
7.Which part of the piston is subjected two high pressure and temperature?
(A) Skirt
(B) Ring section
(C) Hand
(D) Crown
Correct Answer : D
8.Venturi unit and diaphragm unit are the to main parts of the following Governors:
(A) Pneumatic
(B) Hydroic
(C) Mechanical
(D) Servo
Correct Answer : A
9.The stroke of an engine is:
(A) Length of the connecting rod
(B) Distance between T.(D) C and (B) (D) (C)
(C) Volume of the cylinder
(D) Inside diameter of the cylinder
Correct Answer : B
10.The compression ratio in a diesel engine can be as high as:
(A) 18:1
(B) 12:1
(C) 14:1
(D) 25:1
Correct Answer : D
11.A 12V lead acid battery consist of:
(A) Three cells in series
(B) Six cells in series
(C) Three cells in parallel
(D) Six cells in parallel
Correct Answer : B
12.The diesel engine usually emits excessive  smoke during:
(A) Starting
(B) Idling
(C) Acceleration
(D) Decelerating
Correct Answer : C
13.The thermostat valve starts to open at about:
(A) 20^0C
(B) 50^0C
(C) 90^0C
(D) 80^0C
Correct Answer : D
14.The number of ignition coils a distributorless ignition system for a six cylinder engine is
(A) 2
(B) 3
(C) 6
(D) 12
Correct Answer : C
15.Oil bath air cleaner is serviced:
(A) After every 2000 km
(B) After every 3000 km
(C) After every 4000 km
(D) After every 5000 km
Correct Answer : D
16.Radiator core should be cleaned by:
(A) Outside the fan side
(B) Reverse flushing
(C) Top to bottom of core
(D) Top hose to bottom house
Correct Answer : B
17.The minimum graduation of an engineer’s steel rule is:
(A) 0.25 mm
(B) 0.50 mm
(C) 0.75 mm
(D) 1.00 mm
Correct Answer : B
18.The Instrument used to measure cylinder bore diameter is:
(A) Outside micrometer
(B) Vernier caliper
(C) Telescopic gauge
(D) Bore dial gauge
Correct Answer : D
19.(C) (B) point are generally made of:
(A) Tungsten
(B) Steel
(C) Copper
(D) Plastic
Correct Answer : A
20.Aluminium cylinder block requires:
(A) Aluminium liners
(B) Brass liners
(C) Cast iron liners
(D) No liners
Correct Answer : B
21.In a vernier micrometer,vernier scale is gradated on:
(A) Frame
(B) Spindle
(C) Barrel
(D) Thimble
Correct Answer : C
22.It has to withstand high pressure and temperature piston is made out of”
(A) Copper
(B) Cast iron
(C) Steel
(D) Aluminium alloy
Correct Answer : D
23.The crankshaft transmit torque directly to:
(A) Flywheel
(B) Propeller shaft
(C) Rod wheel
(D) Differential
Correct Answer : A
24.Exhaust valve fall angle is generally:
(A) 30^0
(B) 45^0
(C) 60^0
(D) 75^0
Correct Answer : B
25.Which one of the following is not unit of pressure?
(A) Peal
(B) Torr
(C) Newton
(D) Bar
Correct Answer : C
26.The unit capacitance is:
(A) Ohm
(B) Siemens
(C) Farad
(D) Mho
Correct Answer : B
27.One joule is equal to:
(A) 107 ergs
(B) 103 ergs
(C) 109 ergs
(D) 105 ergs
Correct Answer : A
28.Bench vice is normally made of:
(A) Cast iron
(B) Cast steel
(C) Mild steel
(D) High speed steel
Correct Answer : A
29.Deposit of carbon in the exhaust system:
(A) Will reduce back pressure
(B) Will have no effect on back pressure
(C) Will increase back pressure
(D) Will result in pressure
Correct Answer : C
30.The boiling point of the coolant is increased in the cooling system which of the following makes it possible to increase the boiling point:
(A) Pressure radiator cap
(B) Vacuum valve
(C) Water jackets
(D) Radiator core
Correct Answer : A
31.A governor,which provided perfect speed regulation with zero speed drop is called:
(A) Isobar governor
(B) Isotherm governor
(C) Isochronous governor
(D) Isocline governor
Correct Answer : D
32.Much of the heat in the exhaust gases may be recovered by the use of:
(A) Heat exchanged
(B) Muffler
(C) Manifold
(D) Tail pipe
Correct Answer : A
33.A noise produced in the cylinder of a diesel engine during combustion usually when the fuel oil has a low ignition quality is called:
(A) Fuel burst
(B) Fuel explosion
(C) Fuel knock
(D) Fuel thrust
Correct Answer : C
34.In starting of diesel engine by electric starting,what is used to supply power to the power motor?
(A) Dynamo
(B) Generator
(C) Rectifier
(D) Battery
Correct Answer : D
35.What is the pitch of a fine hacksaw blade?
(A) 1.8 mm
(B) 1.0 mm
(C) 0.8 mm
(D) 1.4 mm
Correct Answer : C
36.The resistance  in an open circuit is:
(A) Zero
(B) Very low
(C) Very high
(D) Infinite
Correct Answer : D
37.The fuel injection timing in  a distributor type pump is controlled by:
(A) Changing plunger stroke
(B) Changing speed of rotor
(C) Rotating the cam ring
(D) Changing the number of cams on the ring
Correct Answer : C
38.The special feature of pintle type nozzle is that it:
(A) Has a single hole
(B) Has an extended stem to form a pin
(C) It is suitable for cold weather
(D) Is designed for easy starting
Correct Answer : B
39.Top portion of liner does not come in contact with piston.Ring forms ridge in the cylinder bore.The tool used to remove ridge.
(A) Milling cutter
(B) End mill cutter
(C) Ridge cutter
(D) Seat cutter
Correct Answer : D
40.Identify the type of floating of gudgeon pin proved with circlip:
(A) Semi Floating
(B) Full-floating
(C) Three-quarter floating
(D) Non-floating type
Correct Answer : D
41.The most important characteristic of a lubricating oil is its:
(A) Viscosity
(B) Physical stability
(C) Chemical stability
(D) Resistance against corrosion
Correct Answer : A
42.In the phasing operation the time the fuel injection in each cylinder in relation to the pump camshaft.Which one of the following is to be adjusted?
(A) Control sleeve
(B) Tappets
(C) Toothed quadrant
(D) Control rack
Correct Answer : D
43.A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres.The swept volume of one cylinder is:
(A) 400 cm3
(B) 600 cm3
(C) 1200 cm3
(D) 2400 cm3
Correct Answer : B
44.What is likely to happen if the thermostat valve remains closed?
(A) Overheating of engine
(B) Rough idling
(C) Slow warming up of engine
(D) Difficulty in starting of engine
Correct Answer : A
45.A Rough file is used:
(A) On non irregular jobs
(B) To reduce the metal rapidly
(C) On wood
(D) If smooth file is not suitable
Correct Answer : B
46.In order to ensure effective cooling of each cylinder of the engine is surrounded by:
(A) Radiator
(B) Water tube
(C) Water ring
(D) Water jacket
Correct Answer : D
47.The main purpose of lead acid battery is to store electrical in the form of:
(A) Kinetic energy
(B) Potential energy
(C) Chemical energy
(D) Mechanical energy
Correct Answer : C
48.A grinding wheel is marked:51A46 L5V-23.Here what does 5 denote?
(A) Kind of bond
(B) Structure
(C) Kind of abrasive
(D) Grain size
Correct Answer : B
49.India’s position in terms of its size is:
(A) 3
(B) 4
(C) 6
(D) 7
Correct Answer : D
50.Who designed our National Flag?
(A) Pingali Vengayya
(B) Udaya Kumar
(C) Rabindranath Tagore
(D) Robert Bristo
Correct Answer : A
51.Which Political leader is known as Lion of Punjab?
(A) Bhagat Singh
(B) Sukhdev Singh
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Rajguru
Correct Answer : C
52.Nagarjuna Sagar Project is situated across which river?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tungabhadra
Correct Answer : B
53.Largest island among  Lakshadweep island group:
(A) Minicoy
(B) Kavaratti
(C) Androth
(D) Kalpeni
Correct Answer : A
54.In which year was ICDS project launched in India?
(A) 1970
(B) 1973
(C) 1975
(D) 1980
Correct Answer : C
55.Who was Political Guru of Mahatma Gandhi?
(A) S.N.Banerji
(B) Gopala Krishna Gokhale
(C) M.G.Ranade
(D) Dadabhai Naoroji
Correct Answer : B
56.In which congress session was Poornaswaraj resolution passed?
(A) Mumbai
(B) Tripura
(C) Lucknow
(D) Lahore
Correct Answer : D
57.District in which the Kayyur Struggle 1941 took place
(A) Kannur
(B) Kasargod
(C) Kozhikode
(D) Wayanad
Correct Answer : B
58.Which is the largest beach in Kerala?
(A) Muzhappilangad
(B) Cherai
(C) Shankumugham
(D) Payyambalam
Correct Answer : A
59.Which is the birthplace of social reformer Vagbhatananda?
(A) Kollengode
(B) Kannammoola
(C) Patyam
(D) Thalassery
Correct Answer : C
60.Name the Social reformer who formed the Cultural Organisation ‘Vidyaposhini’?
(A) Pandit Karuppan
(B) Sahodaran Ayyappan
(C) Velukutty Arayan
(D) Arattupuzha Velayudha Panikkar
Correct Answer : B
61.In which year was ‘Sadhu Jana Paripalana Sangham Formed under the leadership of Ayyankali?
(A) 1903
(B) 1907
(C) 1918
(D) 1924
Correct Answer : B
62.Name the Social reformer who participated in the Kakinada Congress Session in 1923
(A) T.K.Madhavan
(B) Mannathu Padmanabhan
© C Kesavan
(D) K.Kelappan
Correct Answer : A
63.God is omnipresent.I don’t go to temple in search of God Temple is the largest  institution that protects untouchability.’Who said this comment?
(A) Swami Chinmayananda
(B) V.T.Bhattathiripad
(C) Swami Ananda Theerthan
(D) Swami Agamananda
Correct Answer : C
64.Who is the present Human resource minister of India?
(A) Prakash Javadekar
(B) Smriti Irani
(C) Maneka Gandhi
(D) Uma Bharti
Correct Answer : A
65.Who is the present Vice Chairman of Planning Board in Kerala?
(A) Arvind Panagariya
(B) Geetha Gopinath
(C) V.R.Ramachandran
(D) Sudhakar Prasad
Correct Answer : C
66.Which is the first digital state in India?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Seemandhra
(D) Punjab
Correct Answer : B
67.Who won the Dadasaheb Phalke Award in 2015?
(A) Shashi Kapoor
(B) Gulzar
(C) Adoor Gopalakrishnan
(D) Manoj Kumar
Correct Answer : D
68.Who is the sports player known as ‘Flying fish’?
(A) Larisa Latynina
(B) Michael Phelps
(C) Usain Bolt
(D) Milkha Singh
Correct Answer : B
69.Which part of the engine operate the valve?
(A) Connecting Rod
(B) Crankshaft
(C) Camshaft
(D) Timing Gears
Correct Answer : C
70.Inlet and exhaust ports are situated in the two stroke engine at:
(A) Oil sump
(B) Inlet manifold
(C) Air filter
(D) Cylinder valves
Correct Answer : D
71.Piston Rings are commonly made of:
(A) Cast Iron
(B) Bronze
(C) Zink
(D) Copper
Correct Answer : A
72.Cutting Tool used to finishing and enlarging a drilled is known as:
(A) Die
(B) Reamer
(C) Bore gauge
(D) Tap
Correct Answer : B
73.A petrol engine:
(A) Is a compression ignition
(B) Is an external compression engine
(C) Uses gasoline as fuel
(D) Is a spark ignition engine
Correct Answer : D
74.Which instrument used to check the specific gravity of the electrolyte of the battery:
(A) Hygrometer
(B) Hydrometer
(C) Hydroscope
(D) Lactometer
Correct Answer : B
75.Engine Radiator core is made of:
(A) Braze
(B) Cast Iron
(C) Plastic
(D) Steel
Correct Answer : A
76.The oil lubricating pump operated by:
(A) Crankshaft
(B) Rooker arm
(C) Flywheel
(D) Camshaft
Correct Answer : D
77.Connecting Rod connect the crankshaft and the :
(A) Camshaft
(B) Oil pump
(C) Piston
(D) Cylinder head
Correct Answer : C
78.In-take Air-fuel in petrol engine burned in:
(A) Cylinder
(B) Carburetor
(C) FIP
(D) Air Filter
Correct Answer : A
79.Which one of the following types of engines has the longest crankshaft?
(A) Radial engine
(B) Opposite engine
(C) Inline engine
(D) ’V Engine
Correct Answer : C
80.The connecting rod is built of:
(A) Alloy steel
(B) Brass
(C) Cast iron
(D) Aluminium
Correct Answer : A
81.Which part Indicate the oil level on the engine sump?
(A) Feeler gauge
(B) Plastic gauge
(C) Pitch gauge
(D) Dipstick
Correct Answer : D
82.The purpose of thermostatic is to keep the engine:
(A) At desired temperature
(B) Hot
(C) Cool
(D) Warm
Correct Answer : A
83.Which one of the following parts is not a part of engine exhaust system?
(A) Valve
(B) Muffler
(C) Pressure cap
(D) Tail pipe
Correct Answer : C
84.On the rear end of the crankshaft is mounted:
(A) Flywheel
(B) Counter weight
(C) Vibration damper
(D) Timing sprocket
Correct Answer : A
85.The minimum number compression rings in an automotive engine:
(A) Three
(B) Five
(C) Two
(D) One
Correct Answer : C
86.A Diesel engine:
(A) CI engine
(B) SI engine
(C) External combustion engine
(D) Use gasoline as fuel
Correct Answer : A
87.During suction stroke the charge drawn in a petrol engine is:
(A) Petrol only
(B) Air only
(C) Air petrol mixture
(D) None of the above
Correct Answer : C
88.In a diesel engine feed pump is located on:
(A) Cylinder head
(B) FIP
(C) Air filter
(D) Injector
Correct Answer : B
89.Valves are arranged to open before T.(D) (C)  or (B) (D) C is reached this is called:
(A) Lag
(B) Lead
(C) Overlap
(D) None of the above
Correct Answer : B
90.The mostly common used valve in automobile engine:
(A) Poppet valve
(B) Sleeve valve
(C) Rotary valve
(D) None of these
Correct Answer : A
91.In diesel engine the fuel ignited by:
(A) Glow plug
(B) Spark plug
(C) By virtue of temperature of compressed air
(D) Injector
Correct Answer : C
92.The camshaft controls:
(A) Valve opening
(B) Valve closing
(C) Valve timing
(D) All of these
Correct Answer : D
93.Water sludge is formed in the crank due to mixing of:
(A) Fuel and oil
(B) Water and fuel
(C) Water and oil
(D) Water and oil
Correct Answer : C
94.The exhaust manifold in small diesel engine is made of:
(A) Cast iron
(B) Brass
(C) Aluminium
(D) Copper
Correct Answer : A
95.Slow seeping of fuel oil from the nozzle tip after cut off the fuel is called:
(A) Clogging
(B) Seepage
(C) Pouring
(D) Dribbling
Correct Answer : D
96.From the oil pump the oil goes directly to:
(A) Oil gallery
(B) Oil strainer
(C) Oil filter
(D) Pressure switch
Correct Answer : C
97.The hand priming device is put to use when the engine is:
(A) Idling
(B) Buring at full speed
(C) Running at full speed
(D) Not working
Correct Answer : D
98.Which one of the following types of engine has the highest fuel efficiency?
(A) Opposite engine
(B) Radial engine
(C) Inline engine
(D) V Engine
Correct Answer : B
99.If the thermostat is stuck closed,the engine will:
(A) Overheat
(B) Warm up slowly
(C) Fail to start
(D) Idle
Correct Answer : A
100.Which of the following conductors is used as heating elements?
(A) Tungsten
(B) Carbon
(C) Copper
(D) Nichrome
Correct Answer : D

Kerala PSC Tradesman (Diesel Mechanic) Solved Paper - Exam Held on 17-01-2017 Kerala PSC Tradesman (Diesel Mechanic) Solved Paper - Exam Held on 17-01-2017 Reviewed by Admin on 22:17 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.