Kerala PSC Tradesman (Refrigeration and Air Conditioning) Solved Paper Exam held on 15-12-2016

1.The ball bearings of electrical motor are lubricated by:
(A) Grease
(B) Air
(C) Oil
(D) Water
Correct Answer : A
2.Stabiliser used for 1.0 TR A/C is:
(A) 3 KVA
(B) 3.5 KVA
(C) 4 KVA
(D) 4.5 KVA
Correct Answer : A
3.Which one of the following gives DC supply?
(A) Alternator
(B) Transformer
(C) Motor
(D) Dynamo
Correct Answer : D
4.For checking the air movement,there is an instrument called:
(A) Thermometer
(B) Speedometer
(C) Anemometer
(D) Multimeter
Correct Answer : C
5.The chemical formula of R134ais:
(A) C2H2F4
(B) C2CL2F4
(C) CHCL2F
(D) CHCL2
Correct Answer : A
6.The thermostat for the window type air-conditioner is set at:
(A) 75^0F
(B) 80^0F
(C) 85^0F
(D) 65^0F
Correct Answer : A
7.Auto defrost operated by:
(A) Timer switch
(B) Heating element
(C) Thermostat
(D) Evaporator fan
Correct Answer : A
8.Brine solution density is checked by:
(A) Tachometer
(B) Anemometer
(C) Barometer
(D) Hydrometer
Correct Answer : D
9.An ideal refrigerants is one whose boiling point is:
(A) High
(B) Medium
(C) Low
(D) Very High
Correct Answer : C
10.The condenser in indirect system,condenses:
(A) Oil
(B) Refrigerant
(C) Brine
(D) Water
Correct Answer : B
11.High side float valve is fitted on the condensing unit just after the:
(A) Receiver
(B) Compressor
(C) Condenser
(D) Evaporator
Correct Answer : C
12.According to Ohm’s law I=
(A) V.R
(B) R/V
(C) R.V
(D) V/R
Correct Answer : D
13.When air is heated relative humidity
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Very high
(D) None of the above
Correct Answer : A
14.Which chemical is used for condenser descaling?
(A) Phosphoric acid
(B) Sulphuric acid
(C) Citric acid
(D) Hydrochloric acid
Correct Answer : D
15.Which refrigerant charged in car (A) C?
(A) R11
(B) R22
(C) R134
(D) R12
Correct Answer : C
16.The pipes which are used for absorption refrigeration system:
(A) Galvanised
(B) Steel
(C) PVC
(D) Brass
Correct Answer : B
17.Convert from CFC12 to HFC 134 appliance,the compressor displacement will be:
(A) Slightly larger
(B) Smaller
(C) Equal
(D) Double
Correct Answer : A
18.Dry ice is:
(A) Ammonia
(B) H2O
(C) Carbon monoxide
(D) Carbon dioxide
Correct Answer : D
19.Relay is protection device used in:
(A) Evaporator
(B) Compressor
(C) Condenser
(D) Thermostat
Correct Answer : B
20.Weak insulation can be checked by:
(A) Ammeter
(B) Megger
(C) Tong tester
(D) Line tester
Correct Answer : B
21.In window type air-conditioners the following expansion device used:
(A) Float valve
(B) Thermostatic expansion valve
(C) Capillary tube
(D) Hand valve
Correct Answer : C
22.Freon 12 ideal pressure is:
(A) 2.0 kg/cm^2
(B) 2.5 kg/cm^2
(C) 3.5 kg/cm^2
(D) 6.0 kg/cm^2
Correct Answer : D
23.The storage capacity of a oxygen cylinder is:
(A) 6.0 m^3
(B) 6.5 m^3
(C) 7.01 m^3
(D) 7 m^3
Correct Answer : D
24.What is the range of flame temperature of oxygen-hydrogen gases?
(A) 1800 to 2000^0C
(B) 2000 to 2200^0C
(C) 2400 to 2700^0C
(D) 3100 to 3300^0C
Correct Answer : C
25.Which type of flux is used for soldering G.I.Sheets?
(A) NH4CI
(B) Zncl2
(C) Resin
(D) HCI
Correct Answer : D
26.The cooling capacity of 1.0 TR is:
(A) 6000 BTU/Hr
(B) 12000 BTU/Hr
(C) 18000 BTU/Hr
(D) 24000 BTU/Hr
Correct Answer : B
27.The atmospheric pressure at sea level is taken as:
(A) 1.03 kg/cm^2
(B) 1.02 kg/cm^2
(C) 1.033 kg/cm^2
(D) 1.023 kg/cm^2
Correct Answer : C
28.The freezing temperature of water is:
(A) 1^0C
(B) -1^0C
(C) -4^0C
(D) 0^0C
Correct Answer : D
29.The mechanical fault in refrigerator system is:
(A) High voltage
(B) Condenser coil dirty
(C) Overload protector burnt
(D) Relay defective
Correct Answer : B
30.Boiling point of R600a is:
(A) -15.8^0C
(B) -14.8^0C
(C) 11.8^0C
(D) 10.8^0C
Correct Answer : C
31.The condenser coil type which used in deep freezer commonly:
(A) Flooded type
(B) Natural draft
(C) Plate type
(D) Force draft
Correct Answer : D
32.Internal energy of a substance is proportional to:
(A) Velocity
(B) Temperature
(C) Pressure
(D) None of the above
Correct Answer : B
33.The  closing of churner and top cover done airtight by:
(A) ’O’ring
(B) Seal
(C) Gasket
(D) Sticking tape
Correct Answer : A
34.The thread angle of National fine thread is:
(A) 25^0
(B) 35^0
(C) 40^0
(D) 45^0
Correct Answer : D
35.Select the ‘pitch’ of a medium hacksaw blade from the following:
(A) 1.8 mm
(B) 1.0 mm and 4 mm
(C) 1.4 mm and 1.0 mm
(D) 0.8 mm
Correct Answer : C
36.Refrigerator compressor motor winding burnt out:
(A) High voltage
(B) Loose connection
(C) Overload protector defective
(D) Low voltage
Correct Answer : A
37.Which of the following is not a desirable property of a good insulating material?
(A) Lightweight
(B) Hight heat conductivity
(C) Odourless
(D) Low cost
Correct Answer : B
38.Compressor used in window A/c is:
(A) Rotary compressor
(B) Reciprocating compressor
(C) Sealled compressor
(D) Open type compressor
Correct Answer : C
39.How many operations are in service valve?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Correct Answer : C
40.The most possible leakage spots in the refrigerator is:
(A) Capillary tube
(B) Brazing tube joints
(C) Condenser
(D) Evaporator
Correct Answer : B
41.One Kilowatt is equal to:
(A) 1.34 H.P
(B) 1.66 H.P
(C) 1 H.P
(D) 1.5 H.P
Correct Answer : A
42.It is an instrument used to measure high temperature:
(A) Psychrometer
(B) Pyrometer
(C) Thermometer
(D) Micrometer
Correct Answer : B
43.The operation of split A/c produces:
(A) High noise
(B) Medium noise
(C) Low noise
(D) No noise
Correct Answer : D
44.Ball bearing can be removed by using:
(A) Ring spanner
(B) Mallet
(C) Puller
(D) Hammer
Correct Answer : C
45.The metal wire which give good earth contact is:
(A) Copper
(B) GI
(C) Brass
(D) Aluminium
Correct Answer : A
46.Name the temperature at which moisture condenses on a surface:
(A) Relative humidity
(B) Grains of moisture
(C) Dew point temperature
(D) Humidity
Correct Answer : C
47.Name the correct tool which is used to cut wires
(A) Wire cutter
(B) Tube cutter
(C) Shear
(D) Combination plier
Correct Answer : A
48.Select the minimum number of diodes used in full wave rectifier:
(A) Four
(B) One
(C) Three
(D) Two
Correct Answer : D
49.The unit of pressure in SI system is:
(A) N/m
(B) N/m^1
(C) N/m^2
(D) N/m^3
Correct Answer : C
50.The amount of heat required in calories to raise the temperature of one gram of substance through 10C is:
(A) Sensible heat
(B) Specific heat
(C) Latent heat
(D) (B) t.u
Correct Answer : B
51.Specify the thickness of a sheet metal having 18 SWG (Standard Wire Gauge)
(A) 1.02
(B) 1.63
(C) 1.01
(D) 1.22
Correct Answer : D
52.The size of ½” copper tube is equal to:
(A) 12 mm
(B) 13 mm
(C) 14 mm
(D) 15 mm
Correct Answer : A
53.350 litres refrigerator _______ compressor is used
(A) 1/4 H.P
(B) 1/5 H.P
(C) 1/6 H.P
(D) 1/8 H.P
Correct Answer : B
54.The temperature in degree centigrade for human comfort is:
(A) 15
(B) 17
(C) 19
(D) 21
Correct Answer : D
55.If the vacuum level inside the refrigerator is 30 mm of Hg the moisture boiling temperature will be:
(A) 25^0C
(B) 30^0C
(C) 35^0C
(D) 40^0C
Correct Answer : A
56.The size of the gasket is depends on:
(A) Width
(B) Thickness
(C) Length
(D) Area
Correct Answer : B
57.The material with highest ductility:
(A) Cast iron
(B) Tin
(C) Copper
(D) Gold
Correct Answer : D
58.To cool 20 litres of water from 320C to 12.50C in one hour.
Calculate the amount of heat removed:
(A) 370 Keal/Hr
(B) 380 Keal/Hr
(C) 390 Keal/Hr
(D) 400 Keal/Hr
Correct Answer : C
59.In large capacity air-conditioning applications the following expansion device is used:
(A) Capillary tube
(B) Thermostatic expansion valve
(C) Float valve
(D) Automatic expansion valve
Correct Answer : B
60.Relative humidity of air at the grill of an air-conditioner as compared to the room humidity is:
(A) Less
(B) More
(C) Same
(D) None of the above
Correct Answer: B
61.The Global Warming Potential(GWP)of R134 is:
(A) 1500
(B) 1400
(C) 1300
(D) 1200
Correct Answer : C
62.The solder wire used in electronic soldering melts at:
(A) 400^0C
(B) 200^0C
(C) 600^0C
(D) 800^0C
Correct Answer : B
63.Select the material used to check the tightness of door gasket of a refrigerator:
(A) Gasket sheet
(B) Rubber sheet
(C) Paper sheet
(D) Plastic sheet
Correct Answer : C
64.When a pressure switch cut-out,it will make the drive to:
(A) Stop
(B) Start
(C) Run on various speed
(D) Run slowly
Correct Answer : A
65.When wet bulb and dry bulb temperature are equal the humidity is:
(A) 100%
(B) 90%
(C) 80%
(D) 60%
Correct Answer : A
66.One tone of refrigeration is equal to:
(A) 21 KJ/min
(B) 420 KJ/min
(C) 210 KJ/min
(D) 620 KJ/min
Correct Answer : C
67.A water cooler is uses the refrigerant:
(A) R 22
(B) R 21
(C) R 717
(D) R 134a
Correct Answer : D
68.What is the angle of point of centre punch?
(A) 90^0
(B) 60^0
(C) 45^0
(D) 30^0
Correct Answer : A
69.The switch should control the line:
(A) Earth
(B) Phase
(C) Neutral
(D) Common
Correct Answer : B
70.A compressor coupled to a motor externally is called:
(A) Sealed compressor
(B) Open type compressor
(C) Semi-sealed compressor
(D) None of the above
Correct Answer : B
71.The purpose of a filter drier is to remove:
(A) Oil
(B) Gaskets
(C) Moisture
(D) Sludge
Correct Answer : C
72.The storage capacity of a dissolved acetylene cylinder is:
(A) 6.0 m^3
(B) 6.5 m^3
(C) 7.0 m^3
(D) 7.5 m^3
Correct Answer : A
73.The heart of refrigeration system is:
(A) Liquid receiver
(B) Condenser
(C) Evaporator
(D) Compressor
Correct Answer : D
74.Velocity is measured in the units of:
(A) RPM
(B) CFM
(C) Kg Km2
(D) F.P.M
Correct Answer : D
75.Colour code of ammonia refrigerant cylinder:
(A) Light blue
(B) Light green
(C) Orange
(D) Silver
Correct Answer : D
76.Identify the zeotropic refrigerant from the following:
(A) R40
(B) R407C
(C) R 22
(D) R12
Correct Answer : B
77.Double cut file is made of:
(A) Cast steel
(B) Cast iron
(C) High carbon steel
(D) Spring steel
Correct Answer : C
78.In air-refrigeration system,the coefficient of performance is:
(A) High
(B) Low
(C) Very high
(D) Moderate
Correct Answer : B
79.A low side float valve maintains the level of refrigerant in:
(A) Flooded evaporator
(B) Evaporator
(C) Condenser
(D) Compressor
Correct Answer : A
80.-40^0F is:
(A) -40^0C
(B) +40^0C
(C) 4.4^0C
(D) -10^0C
Correct Answer : A
81.Which famous writer coined the term ‘Banana Republic to denote politically countries?
(A) Winston Churchill
(B) Grover Cleveland
(C) Henry
(D) Adam Smith
Correct Answer : C
82.Which team won Azlan Shah Hockey Tournament in 2013?
(A) Malaysia
(B) Netherland
(C) Pakistan
(D) Australia
Correct Answer : D
83.Who was an active member of secret society “Lotus and Dagger” to liberate Indian from the British?
(A) (A) O.Home
(B) Aurobindo Ghosh
(C) K.Kamaraj
(D) Palindas
Correct Answer : B
84.The founder of St.Joseph’s press at Mannanam:
(A) Thomas Malpan
(B) Thomas Kathanar
(C) Mar Kuriakose Elias Chavara
(D) Kayamkulam Philipose
Correct Answer : C
85.The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the Year:
(A) 1852
(B) 1863
(C) 1856
(D) 1853
Correct Answer : D
86.Who was known as India’s unofficial ambassador in England?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopala Krishna Gokhale
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bipin Chandra Pal
Correct Answer : A
87.Where is the central secretariat of ASEAN located?
(A) Paris
(B) Burma
(C) Philippines
(D) Jakaria
Correct Answer : D
88.Which day was fixed as Direct Action Day by the Muslim League?
(A) October 16
(B) August 16
(C) August 26
(D) September 16
Correct Answer : B
89.Name the person who used the term ’cold war’ for the first time:
(A) Franklin Roosevelt
(B) Walter Lippmann
(C) Bernard Baruch
(D) Albert Hoffman
Correct Answer : C
90.Urdu daily started by Lala Lajpat Rai:
(A) Vande Mataram
(B) Kesari
(C) Sambad Kaumudi
(D) Common Wheel
Correct Answer : A
91.Name the person associated with kuka movement:
(A) Raja Todar Mal
(B) Bhagat Jawaharmal
(C) Bhagat Singh
(D) Chandrasekhar Azad
Correct Answer : B
92.Who were Jotedars?
(A) Rich Peasants
(B) Money Lenders
(C) Tax Collectors
(D) Zamindars
Correct Answer : A
93.Which act of the British was termed as the ‘Gagging Act’?
(A) Regulating act
(B) Rowlatt act
(C) Vernacular Press act
(D) Pitt’s India act
Correct Answer : C
94.Which country is known as the cradle of renaissance movement?
(A) Germany
(B) Italy
(C) France
(D) Switzerland
Correct Answer : B
95.Founder of samatva samajam:
(A) Sree Narayana Guru
(B) Vagbhatananda
(C) Chattambi Swamikal
(D) Vaikunda Swamikal
Correct Answer : D
96.The painting ‘Relief of Lucknow’ Was painted by:
(A) Thomas Jones Barker
(B) Ravivarma
(C) Joseph Noel Paton
(D) Miss Wheeler
Correct Answer : A
97.The largest temple in the world ‘Ankorvat’ built by:
(A) Yasovarman
(B) Rudravarman
(C) Suryavarman
(D) Jayavarman
Correct Answer : C
98.Who is known as the father of Conditional Drift Theory?
(A) Berry Willis
(B) Alfred Wegener
(C) Alfred Marshall
(D) Harold Jeffrey
Correct Answer : B
99.The ruins of Hampi were discovered by:
(A) Colonel Cohn Mackenzie
(B) Alexander  Greenlaw
(C) J.F.Fleet
(D) George Maxbelle
Correct Answer : A
100.Father of local self government in India:
(A) Lord Canning
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Dalhousie
Correct Answer : B

Kerala PSC Tradesman (Refrigeration and Air Conditioning) Solved Paper Exam held on 15-12-2016 Kerala PSC Tradesman (Refrigeration and Air Conditioning) Solved Paper Exam held on 15-12-2016 Reviewed by Admin on 22:31 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.