Kerala PSC Tradesman (Wireman) Solved Paper - Exam Held on 30-08-2016

1.What is the unit of Magnetomotive Force?
(A) Volt
(B) Ampere
(C) Ampere-turns
(D) Weber
Correct Answer: C
2.Whenever the magnetic flux linking with a conductor changes,an e.m.f is induced in that conductor.The above statement is due to:
(A) Weber and Ewing’s law
(B) Faraday’s law or electrolysis
(C) Coulomb's law
(D) Faraday’s law of electromagnetic induction
Correct Answer: D
3.According to Steinmetz Hysteresis law,the hysteresis lose in a material is proportional to:
(A) Bm^1.2
(B) Bm^1.6
(C) Bm^2.0
(D) Bm^2.6
Correct Answer: B
4.Which of the following is not a diamagnetic material?
(A) Air
(B) Water
(C) Glass
(D) Sulphur
Correct Answer: A
5.Which series MCBs are designed to protect circuits with inductive loads?
(A) L series MCB
(B) G series MCB
(C) AC series MCB
(D) DC series MCB
Correct Answer: B
6.Out of the four metal/alloys given below,one has almost no change in resistance for change in temperature:
(A) Nickel
(B) Nichrome
(C) Manganin
(D) Platinum
Correct Answer: C
7.As per the recommendation of BIS and NEC,the minimum clearance between the ceiling and the plane of the blades of the ceiling fan shall not be less than:
(A) 300 mm
(B) 1300 mm
(C) 2400 mm
(D) 200 mm
Correct Answer: A
8.To control one lamp from three places we use:
(A) 3 one way switches
(B) 2 two way switches and 1 one way switch
(C) 3 two way switches
(D) 2 two way switches and 1 intermediate switch
Correct Answer: D
9.In simple voltaic cell,zinc plate is amalgamating with mercury to prevent:
(A) Local action
(B) Polarization
(C) Buckling
(D) Sulphation
Correct Answer: A
10.In a parallel plate capacitor,if a dielectric slab is introduced,the p.d.  between plates will:
(A) Remains the same
(B) Decrease
(C) Increase
(D) Becomes zero
Correct Answer: C
11.Number of light points admissible in one circuit are:
(A) 4 points of 400 w each
(B) 8 points of 200 w each
(C) 12 points of 60 w each
(D) 8 points of 100 w each
Correct Answer: D
12.Bayonet Cap lamp holders cannot be used for lamps having wattage rating more than:
(A) 60 w
(B) 100 w
(C) 200 w
(D) 1000 w
Correct Answer: C
13.Other than Nichrome,which of the following materials are used as heating element?
(A) Tungsten
(B) Kanthal
(C) Porcelain
(D) Mica
Correct Answer: B
14.One Calorie is equal to:
(A) 4187 joules
(B) 41.87 joules
(C) 418.7 joules
(D) 4.187 joules
Correct Answer: D
15.A 1 KW,230 V kettle is connected to 15 A plug socket using a power cord rated to carry 15 amperes.What should be the fuse rating of this appliance circuit?
(A) 6 amps
(B) 4 amps
(C) 10 amps
(D) 15 amps
Correct Answer: A
16.A heater with short-circuited heating element is tested with a series test lamp,the test lamp will:
(A) Glow brightly
(B) Glow dim
(C) Glow normally
(D) Not glow
Correct Answer: C
17.The unit of luminous intensity is:
(A) Candela
(B) Staradian
(C) Lux
(D) Lumen
Correct Answer: A
18.The purpose of a resistor connected in series with the heating element of an automatic electric iron is to:
(A) Control the current through the heating element
(B) Apply low voltage to pilot lamp
(C) Give safety for the thermostat
(D) Control the heat
Correct Answer: B
19.In batten wiring,the distance between link clips in vertical runs shall not exceed:
(A) 5 cm
(B) 10 cm
(C) 12 cm
(D) 15 cm
Correct Answer: D
20.The process by which an emf induced in a DC generator is known as ______ method
(A) Static
(B) Dynamic
(C) Mutual induction
(D) Self induction
Correct Answer: B
21.Testing a wiring installation for insulation resistance is to ensure that:
(A) All conductors have high ohmic value in the circuit
(B) All outlet point are earthed properly to ground
(C) Leakage current beyond the stipulated values does not flow to earth
(D) Live and neutral conductors in the installation are continuous
Correct Answer: C
22.In this wiring,to operate 3 lamps in all we require 6 two way switches:
(A) Corridor wiring
(B) Godown wiring
(C) Tunnel wiring
(D) Hostel wiring
Correct Answer: A
23.Fleming’s Right hand rule is used to identify the:
(A) Direction of current in a motor
(B) Direction of rotation in a generator
(C) Direction of rotation in a motor
(D) Direction of induced emf
Correct Answer: D
24.To get sinusoidal wave shape of an alternating current:
(A) Coil should rotate under uniform field
(B) Coil should rotate under more number of poles
(C) Tow slip rings must be used
(D) Armature should have more number of coils
Correct Answer: A
25.In a DC machine,the conductors of the armature windings are soldered to commutator at the:
(A) Segment internally
(B) Riser
(C) Segments directly
(D) Brushes
Correct Answer: B
26.The interpoles are connected in a dc generator
(A) In series with armature and of same polarity ahead of approaching pole
(B) In series with armature and of opposite polarity ahead or approaching pole
(C) In parallel with armature and of same polarity ahead of approaching pole
(D) In parallel with armature and of opposite polarity ahead of approaching pole
Correct Answer: A
27.If different quantities of water are heated for the same time by the same capacity  heaters,then the temperature developed at the :
(A) Larger quantity of water will have a higher temperature than the smaller quantity of water
(B) Smaller quantity of water will have a higher temperature than the larger quantity of water
(C) Larger quantity of water will have the same temperature than the smaller quantity of water
(D) None of the above
Correct Answer: B
28.The meter used to measure the temperature of furnace is:
(A) Thermometer
(B) Thermostat
(C) Hygrometer
(D) Pyrometer
Correct Answer: D
29.Resistors of 5 ohms,5 kilo ohms,50 kilo ohms,5 mega ohms are connected in parallel.Their equivalent resistance will be very near to:
(A) 4.5 ohms
(B) 4.5 kilo ohms
(C) 45 kilo ohms
(D) 4.5 mega ohms
Correct Answer: A
30.A substance that has low retentivity can be used for the manufacture of:
(A) Electromagnets
(B) Permanent magnets
(C) Bar magnets
(D) Paramagnets
Correct Answer: A
31.When the fluorescent lamp is switched ON there is some vibrating sound from the choke.This is due to loose:
(A) Connection in the choke
(B) Winding turns
(C) Core
(D) Screws in the cover
Correct Answer: C
32.How big is the peak amplitude of a sine-wave with an effective value of 220 volts?
(A) 440 V
(B) 400 V
(C) 380 V
(D) 311 V
Correct Answer: D
33.Which type of formula may be used for any type of circuit?
(A) P=l^2R
(B) P=EI
(C) P=E^2/X
(D) There is no such formula
Correct Answer: A
34.In a capacitive AC circuit the:
(A) Current lags voltage
(B) Voltage leads current
(C) Voltage lags current
(D) Voltage is in phase with current
Correct Answer: C
35.In  a RL parallel circuit,the opposition to total current is called:
(A) Reactance
(B) Impedance
(C) Resistance
(D) A vector sum
Correct Answer: B
36.A 4 pole simplex lap-wound armature having 48 slots,each slot has 4 conductors and each conductor is having resistance of 0.1 ohm.What will be the total armature resistance?
(A) 0.48ohm
(B) 1.2 ohms
(C) 1.92 ohms
(D) 4.8 ohms
Correct Answer: B
37.Speed of DC shunt motor has to be controlled through the field. Which starter is most suitable in this case?
(A) 4 point starter
(B) 3 point starter
(C) 2 point starter
(D) DOL starter
Correct Answer: A
38.A very low value of insulation resistance indicates:
(A) Good operating condition
(B) Fair operating condition
(C) An immediate investigation
(D) That the measuring instrument is wrong
Correct Answer: C
39.The magnetic field produced in the stator of a 3 phase induction motor travel at:
(A) Rotating speed
(B) Asynchronous speed
(C) Synchronous speed
(D) Slip speed
Correct Answer: C
40.The motor which requires least maintenance is:
(A) Squirrel cage induction motor
(B) Slip ring induction motor
(C) DC series motor
(D) DC shunt motor
Correct Answer: A
41.When testing the shunt winding of a DC machine for continuity with test lamp of high wattage,the prods when touched on shunt field terminals give spark.What is the reason?
(A) Shunt field winding is grounded
(B) Shunt field winding is open circuited
(C) Shunt field winding has low resistance
(D) Shunt field winding has high resistance
Correct Answer: D
42.The main function of NVC generally used with a motor starter is to:
(A) Open the main contacts of the starter on failure or reduction of input voltage and automatically reclose it on return of normal voltage
(B) Open the main contacts of the starter on failure or reduction of input voltage and keep it open until manually closed
(C) Control motor voltage and keep it at the rated value
(D) Prevent the main contact of the starter from opening when fluctuations occur in the power system
Correct Answer: B
43.Eyre No.7 is:
(A) Copper soldering flux
(B) Aluminium solder
(C) Copper solder
(D) Aluminium soldering flux
Correct Answer: D
44.In a DOL starter,a NVC is connected across a phase and neutral of a three phase,415 V,50Hz supply and works normally.Then the rating of the NVC ought to be:
(A) 415 V,50 Hz AC
(B) 400 V,50 Hz AC
(C) 240 V,50 Hz AC
(D) 200 V,50 Hz AC
Correct Answer: C
45.The starting current of a 220 V,10 HP shunt motor having armature:resistance of 0.2 ohms without starter is:
(A) 11A
(B) 1100A
(C) 110A
(D) 11000A
Correct Answer: B
46.In a DC generator,if the field circuit resistance is more than field critical resistance,then the
(A) Field coils will burn
(B) Generator will build of max,voltage
(C) Generator will generate up max power
(D) Generator will not build up voltage
Correct Answer: D
47.Metric Horsepower is equal to:
(A) 746 W
(B) 736 W
(C) 756 W
(D) 1000 W
Correct Answer: A
48.When remote ON and OFF are used,the remote ON button should be connected with the existing ON button:
(A) In series
(B) In parallel
(C) In series and parallel
(D) Bridge circuit formation
Correct Answer: B
49.While running,the rotor frequency in a 3 phase induction motor is equal to:
(A) Starter frequency
(B) Starter frequency/slip
(C) Starter frequency slip 
(D) Starter frequency+slip
Correct Answer: C
50.When a single phase supply is connected across single phase winding of motor,the nature of magnetic field produced is:
(A) Constant in magnitude and direction
(B) Alternating in nature
(C) Constant in magnitude but rotating at synchronous speed
(D) Pulsating in nature
Correct Answer: D
51.When remote push buttons are used START push buttons are wired in ______ and STOP push buttons are wired in _________ in a starter control circuit.
(A) Series,Series
(B) Series,parallel
(C) Parallel,series
(D) Parallel,parallel
Correct Answer: C
52.In a manual star-delta starter the stop button connection is in series with the:
(A) No volt coil
(B) No volt coil and overload relay contacts
(C) Overload relay contacts
(D) No volt coil and start button
Correct Answer: B
53.After repeated melting of solder,to compensate the loss,it is necessary to add—to the solder
(A) Zinc
(B) Lead
(C) Flux
(D) Tin
Correct Answer: D
54.While measuring unknown voltage with a multimeter,it is recommended to select the ________ range available.
(A) Most lowest
(B) Lowest
(C) Middle
(D) Highest
Correct Answer: D
55.The shunt type ohmmeter will have zero reading at the:
(A) Centre of the scale
(B) Right hand end of the scale
(C) Left hand end of the scale
(D) Anywhere according to manufacturer
Correct Answer: C
56.A panel type voltmeter with a pen moving on a graph comes under the category of:
(A) Absolute instrument-indicating type
(B) Secondary instrument-indicating type
(C) Secondary instrument-integrating type
(D) Secondary instrument-recording type
Correct Answer: D
57.PMMC ammeter have uniform scale because:
(A) Of eddy current damping
(B) They are spring controlled
(C) The deflecting torque varies directly as the current
(D) Both A and C
Correct Answer: C
58.The control force employed in an indicating instrument which can be kept in any position is:
(A) Gravity control
(B) Spring control
(C) Fluid friction control
(D) Hydraulic friction control
Correct Answer: B
59.Most of the accidents happened while chipping due to:
(A) Loose hammer handle
(B) Mushroom head chisel
(C) Failure to use chip guard
(D) Any one of the above
Correct Answer: D
60.A tong tester in an instrument having a:
(A) Current transformer
(B) Potential transformer
(C) Current transformer with an ammeter
(D) Potential transformer with a voltmeter
Correct Answer: C
61.A coolant is used for cooling the:
(A) Machine
(B) Job only
(C) Cutting tool
(D) Hot chips
Correct Answer: C
62.As compared to an amplifier,a transformer cannot:
(A) Increase the output power
(B) Increase the output voltage
(C) Increase the output current
(D) Perform none of these
Correct Answer: A
63.Crackle test on transformer oils is conducted to find out the presence of:
(A) Air
(B) Water
(C) Gas
(D) Oxide
Correct Answer: B
64.Diversity factor is the ratio between minimum actual load and:
(A) Combined load
(B) Expected load
(C) Maximum load
(D) None of the above
Correct Answer: C
65.A thermistor is a device whose resistance:
(A) Reduce as temperature increases
(B) Increases as temperature increases
(C) Produce as temperature reduces
(D) Remain constant at all temperatures
Correct Answer: A
66.The shape and colour of mandatory sign is:
(A) Circular shape-black symbol on yellow background
(B) Circular shape-white symbol on blue background
(C) Square shape-green symbol on white background
(D) Triangular shape-black symbol on blue background
Correct Answer: B
67.Open circuit test should be conducted before the _______ to make sure that the complete circuit included in the test
(A) Insulation test
(B) Ground test
(C) S.C Test
(D) O.C Test
Correct Answer: A
68.Which tool is not used for making pilot holes on wooden/metal article?
(A) Center punch
(B) Bradawl
(C) Pocker
(D) Rawal plug tool
Correct Answer: D
69.Which effect of electric current is used in electric motors?
(A) Chemical effect
(B) Magnetic effect
(C) Heating effect
(D) Shock effect
Correct Answer: B
70.The method of fire extinguishing by isolating the fire from the supply of oxygen by blanketing it is known as:
(A) Smothering
(B) Starving
(C) Accumulation
(D) Cooling
Correct Answer: A
71.What does S.W.G.Stands for?
(A) Standard Western Gauge
(B) Swiss Wire Gauge
(C) Swiss Western Gauge
(D) Standard Wire Gauge
Correct Answer: D
72.Combination pliers are not used for:
(A) Cutting
(B) Twisting
(C) Hammering
(D) Holding
Correct Answer: C
73.Armouring is provided in the cables to safeguard against:
(A) Moisture entry
(B) White ant
(C) Bursting of failure
(D) Mechanical injury
Correct Answer: D
74.The floats used in the Buchholz relay is operated by:
(A) Mercury switches
(B) Iron clad switches
(C) Centrifugal switches
(D) Flush mounting switches
Correct Answer: A
75.A source of e.m.f is required in order to:
(A) Prevent the escape of electrons
(B) Insulate the electrons from the  unbalanced atoms
(C) Get the electrons into motion
(D) Change the property of conductance into resistance
Correct Answer: C
76.Three resistors are connected in series across a 27 V supply.The second resistor has twice the resistance of the first,the resistor has three times the resistance of the second. The voltage across the third resistor is:
(A) 18V
(B) 6V
(C) 9V
(D) 3V
Correct Answer: A
77.According to Fleming’s L.H.R.the angle between the thumb,middle finger and forefinger must be:
(A) 1800between any two
(B) Right angle between any two
(C) All must be 450apart
(D) Mutually at right angle each other
Correct Answer: D
78.The standard supply frequency in India is:
(A) 60 c/s
(B) 50 c/s
(C) 55 Hz
(D) 45 c/s
Correct Answer: B
79.Luminous efficiency of a fluorescent Tube is:
(A) 30 lumen/watt
(B) 40 lumen/watt
(C) 60 lumen/watt
(D) 80 lumen/watt
Correct Answer: C
80.If two capacitors having capacitance C,and C,are connected in series,then the total capacitance(CT)of the circuit is:
(A) CT=C1+C2
(B) CT=C1C2/[C1+C2]
(C) CT=1/C1+1/C2
(D) CT=[C1+C2]/C1C2
Correct Answer: B
81.Creation of Micro Units Development Refinance Agency(MUDRA)Bank was announced with the corpus or:
(A) 10000 Crores
(B) 20000 Crores
(C) 1000 Crores
(D) 500 Crores
Correct Answer: B
82.Where was the 12th South Asian Games held?
(A) Guwahati and Shillong
(B) New Delhi
(C) Bengaluru
(D) Hyderabad
Correct Answer: A
83.National Girl Child Day was observed on:
(A) February 10
(B) February 20
(C) January 24
(D) January 20
Correct Answer: C
84.Which city has been declared the cleanest city in India,as per the Swachh Bharat Ranking?
(A) Chandigarh
(B) Thiruvananthapuram
(C) Delhi
(D) Mysore
Correct Answer: D
85.Which State is declared as the first digital state in India?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Maharashtra
(D) Gujarath
Correct Answer: B
86.The largest producer of saffron in India:
(A) Jammu and Kashmir
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamilnadu
(D) Haryana
Correct Answer: A
87.Aishwarya Oil field is located in which state of India?
(A) Gujarath
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: C
88.Which one of the state is not covered by western Ghats?
(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Goa
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: D
89.By eradicating poverty who wished to ‘wipe out every tear from every eye’”
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Indira Gandhi
(D) Rabindranath Tagore
Correct Answer: B
90.Which country is separated from British India by Durand Line?
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) China
(D) Nepal
Correct Answer: B
91.Who is known as the ‘Father of Indian unrest’?
(A) Bala Gangadhar Tilak
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Aurobindo Ghosh
Correct Answer: A
92.The Jallianwala Bagh Massacre took place during the viceroyalty of:
(A) Lord Curzon
(B) Lord Ripon
(C) Lord Canning
(D) Lord Chelmsford
Correct Answer: D
93.The National Highway No.8 connects:
(A) Varanasi and Kanyakumari
(B) Delhi and Mumbai
(C) Mumbai and Kolkata
(D) Kolkata and Chennai
Correct Answer: B
94.Which among the following ancient ports of Kerala have identified with modern cranganore?
(A) Brace
(B) Tyndis
(C) Nelcynda
(D) Muziris
Correct Answer: D
95.Which of the following river originates in Silent Valley?
(A) Pamba river
(B) Periyar river
(C) Kunthi river
(D) Chaliyar river
Correct Answer: C
96.’Kunhikannan’ was the original name of one of the social reformers of Kerala:
(A) Vagbhatananda
(B) Kumara Guru
(C) Dr.Palpu
(D) Thycaud Ayya
Correct Answer: A
97.Who became the editor of ‘Yukthivadi’ Magazine in 1928?
(A) (C) Krishnan
(B) Blessed Kuriakose Elias Chavara
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) (A) K.Pillai
Correct Answer: C
98.Which of the following is not correctly matched?
(A) Kainakary-Blessed Kuriakose Elias Chavara
(B) Chempazhanthy-Sree Narayana Guru
(C) Petta-Dr.Palpu
(D) Venganoor-Chattampi Swamikal
Correct Answer: D
99.Indicate the wrong pair among the following:
(A) Kalyana Dayini Sabha-Vaikunda Swamikal
(B) Sadhu Jana Paripalana Sangham-Ayyankali
(C) Ananda Maha Sabha-Brahmananda Sivayogi
(D) Prathyaksha Raksha Daiva Sabha –Poikayil Yohannan
Correct Answer: A
100.The book ’Christumatha Nirupanam’ is written by:
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Swami Agamananda
(C) Chattampi Swamikal
(D) C.Kesavan
Correct Answer: C

Kerala PSC Tradesman (Wireman) Solved Paper - Exam Held on 30-08-2016 Kerala PSC Tradesman (Wireman) Solved Paper - Exam Held on 30-08-2016 Reviewed by Admin on 22:52 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.