Kerala PSC Tradesman(Smithy) , Technical Education Solved Paper - Exam Held on 19-01-2017

1.Try square is used for:
(A) Measuring length of job
(B) Checking squareness of job
(C) Measuring the width of job
(D) Checking curved part of the job
Correct Answer : B
2.Steel contains 0.8 to 1.5% carbon,is known as:
(A) Mild steel
(B) Dead mild steel
(C) Medium carbon steel
(D) High carbon steel
Correct Answer : D
3.The ability of a material to resist fracture due to high impact load,is called:
(A) Strength
(B) Stiffness
(C) Toughness
(D) Plasticity
Correct Answer : C
4.The percentage of carbon content in wrought iron is about:
(A) 0.02
(B) 0.1
(C) 0.2
(D) 0.3
Correct Answer : A
5.Malleable cast iron is produced:
(A) By adding magnesium to molten cast iron
(B) By quick cooling of molten cast iron
(C) From white cast iron by annealing process
(D) None of these
Correct Answer : C
6.Melting point of iron is:
(A) 15390C
(B) 16500C
(C) 12290C
(D) 11000C
Correct Answer : A
7.Which of the following material would readily fracture,if hit with a hammer?
(A) German silver
(B) Lead
(C) Brass
(D) Cast iron
Correct Answer : D
8.The temperature at which new grains are formed in a metal is called:
(A) Recrystallization temperature
(B) Lower critical temperature
(C) Upper critical temperature
(D) Eutectic temperature
Correct Answer : A
9.Cyaniding and Nitriding are two methods of:
(A) Tempering of steel
(B) Hardening
(C) Normalizing
(D) Case hardening
Correct Answer : D
10.One pound is equal to:
(A) 745 gram
(B) 453 gram
(C) 325 gram
(D) 563 gram
Correct Answer : B
11.The peen of the cross peen hammer is:
(A) Bend towards the handle
(B) Parallel to the handle
(C) Perpendicular to the handle
(D) Angular to the handle
Correct Answer : C
12.In low carbon steels,presence of small quantities of sulphur improves
(A) Weldability
(B) Machinability
(C) Formability
(D) Hardenability
Correct Answer : B
13.Age-hardening is related with:
(A) Stainless steel
(B) Gunmetal
(C) German Silver
(D) Duralumin
Correct Answer : D
14.Other name of odd-leg caliper is:
(A) Outside caliper
(B) Inside caliper
(C) Jenny caliper
(D) Vernier caliper
Correct Answer : C
15.One inch is equal to:
(A) 2.54 mm
(B) 25.4 mm
(C) 24.5 mm
(D) 254 mm
Correct Answer : B
16.Swages is used for:
(A) Finishing round bar
(B) Making steps on metal
(C) Making grooves on metal
(D) None of these
Correct Answer : A
17.An angle which is greater than 1800,is called:
(A) Obtuse angle
(B) Acute angle
(C) Right angle
(D) Reflex angle
Correct Answer : D
18.White cast iron has:
(A) Carbon in the form of carbide
(B) High tensile strength
(C) Low compressive strength
(D) All of above
Correct Answer : D
19.The operation of making round hole on the metal piece is known as:
(A) Reaming
(B) Boring
(C) Drilling
(D) None of above
Correct Answer : C
20.A file removes metal during:
(A) Forward stroke
(B) Return stroke
(C) Both forward and return stroke
(D) None of these
Correct Answer : A
21.The difference between upper and lower limits of a dimension,is called:
(A) Tolerance
(B) Nominal size
(C) Basic size
(D) Actual size
Correct Answer : A
22.A file with 20 teeth per inch is called:
(A) Rough file
(B) Bastard file
(C) Second cut file
(D) Smooth file
Correct Answer : A
23.The instrument used to measure higher temperature in furnace:
(A) Thermometer
(B) Barometer
(C) Calorimeter
(D) Pyrometer
Correct Answer : D
24.Steel is made from cast iron by removing all excess:
(A) Tungsten
(B) Carbon
(C) Oxygen
(D) Sulphur
Correct Answer : B
25.Zinc is produced from the ore:
(A) Pyrites
(B) Malachite
(C) Calamine
(D) None of these
Correct Answer : C
26.Cutting angle of hot chisel is:
(A) 300
(B) 450
(C) 600
(D) 900
Correct Answer : A
27.Property of material which retain the deformation produced under load permanently:
(A) Toughness
(B) Malleability
(C) Brittleness
(D) Plasticity
Correct Answer : D
28.Carbon content in cast iron varies from:
(A) 1.7 to 4.5%
(B) 0.15 to 0.45%
(C) 0.45 to 0.8%
(D) 0.8 to 1.5%
Correct Answer : A
29.Point angle of twist drill is:
(A) 1280
(B) 1180
(C) 980
(D) 1080
Correct Answer : B
30.Property of material which enables to be drawn into wire:
(A) Malleability
(B) Ductility
(C) Plasticity
(D) Elasticity
Correct Answer : B
31.Lining of open hearth furnace:
(A) Provides insulation to certain heat within the furnace
(B) Control impurities in steel
(C) Acts as structure
(D) Enhance furnace life
Correct Answer : D
32.The most important element which controls the physical properties of steel is:
(A) Silicon
(B) Manganese
(C) Carbon
(D) Tungsten
Correct Answer : C
33.File is made by:
(A) Low carbon steel
(B) Cast iron
(C) High carbon steel
(D) Copper
Correct Answer : C
34.The cold working metal is carried out:
(A) At recrystallisation temperature
(B) Below the recrystallisation temperature
(C) Above recrystallisation temperature
(D) At any temperature
Correct Answer : B
35.The fullers are used:
(A) For necking down a piece of work
(B) For finishing flat surface
(C) For finishing punched hole
(D) For making holes on metal
Correct Answer : A
36.The flux commonly used for brazing:
(A) Zinc Chloride
(B) Ammonium chloride
(C) Borax
(D) None of these
Correct Answer : C
37.The increase in hardness due to cold working,is called:
(A) Age hardening
(B) Work hardening
(C) Induction hardening
(D) Flame hardening
Correct Answer : B
38.Temperature for recrystallisation of steel is:
(A) 4000C
(B) 6000C
(C) 8000C
(D) 11000C
Correct Answer : C
39.Gauges used for checking the clearance between mating surfaces:
(A) Feeler gauge
(B) Snap gauge
(C) Slip gauge
(D) Plug gauge
Correct Answer : A
40.A hacksaw blade cuts on the:
(A) Forward stroke
(B) Return stroke
(C) Both forward and return stroke
(D) Cutting depends upon the direction of force
Correct Answer : A
41.A diamond pointed chisel is used for cutting:
(A) Grooves
(B) Flat surface
(C) Key ways
(D) None of these
Correct Answer : A
42.Galvanizing is a:
(A) Zinc diffusion process
(B) Process of coating zinc by hot dipping
(C) Process used for making thin phosphate coating on steel
(D) None of above
Correct Answer : B
43.The cutting edge of a chisel should be:
(A) Hardened
(B) Tempered
(C) Case hardened
(D) Hardened and tempered
Correct Answer : D
44.Melting temperature of tin is:
(A) 6690C
(B) 4550C
(C) 3280C
(D) 2310C
Correct Answer : D
45.The cold chisels are made by:
(A) Rolling
(B) Piercing
(C) Forging
(D) Drawing
Correct Answer : C
46.The hardest known material is:
(A) Ceramic
(B) Diamond
(C) High speed steel
(D) Cemented carbide
Correct Answer : B
47.Rivets are generally specified by:
(A) Shank diameter
(B) Diameter of head
(C) Thickness of plate to be riveted
Correct Answer : A
48.The transistor is made of:
(A) Silver
(B) Gold
(C) Copper
(D) Germanium
Correct Answer : D
49.Chisel angle used for cutting low carbon steel:
(A) 400
(B) 700
(C) 300
(D) 550
Correct Answer : D
50.A twist drill is a:
(A) Side cutting tool
(B) End cutting tool
(C) Front cutting tool
(D) None of these
Correct Answer : B
51.The property of a material to regain its original shape after deformation when the external force are removed:
(A) Plasticity
(B) Ductility
(C) Elasticity
(D) Malleability
Correct Answer : C
52.In drawing,dimension lines are represented by:
(A) Continuous thick line
(B) Continuous thin line
(C) Dashed line
(D) None of these
Correct Answer : B
53.Connecting rod is usually made of:
(A) Low carbon steel
(B) Medium carbon steel
(C) High carbon steel
(D) Aluminium
Correct Answer : B
54.Swaging is an operation of:
(A) Forging
(B) Hot rolling
(C) Extrusion
(D) Piercing
Correct Answer : A
55.Forging of plain carbon steel is carried out at:
(A) 7500C
(B) 9000C
(C) 10500C
(D) 13000C
Correct Answer : D
56.Point angle of centre punch is:
(A) 300
(B) 450
(C) 900
(D) 600
Correct Answer : C
57.Tongs is used for:
(A) Making grooves on metal
(B) Holding the work while hammering
(C) Striking on the job
(D) None of these
Correct Answer : B
58.The length of file is the distance from
(A) Tip to shoulder
(B) Tip to handle
(C) Tip to heel
(D) None of these
Correct Answer : C
59.Which of the following materials cannot be forged?
(A) Wrought iron
(B) Cast iron
(C) Mild steel
(D) High carbon steel
Correct Answer : B
60.Which of the following materials is most elastic?
(A) Rubber
(B) Plastic
(C) Brass
(D) Steel
Correct Answer : D
61.The property of a material essential for spring materials is:
(A) Stiffness
(B) Ductility
(C) Resilience
(D) Plasticity
Correct Answer : C
62.Nodular cast iron is produced by adding _____ to the molten cast iron
(A) Magnesium
(B) Nickel
(C) Chromium
(D) Copper
Correct Answer : A
63.Silicon in cast iron:
(A) Increase hardness and brittleness
(B) Makes the iron soft and easily machinable
(C) Makes the iron white and hard
(D) Aids fusibility and fluidity
Correct Answer : B
64.The property of a material by virtue of which it can be beaten or rolled into plates is called:
(A) Malleability
(B) Ductility
(C) Plasticity
(D) Elasticity
Correct Answer : A
65.Bronze is an alloy of:
(A) Copper and zinc
(B) Copper and lead
(C) Copper and nickel
(D) Copper and tin
Correct Answer : D
66.Vernier caliper is used to measure with an accuracy of:
(A) 0.2 mm
(B) 0.02 mm
(C) 0.5 mm
(D) 0.1 mm
Correct Answer : B
67.The process of increasing the cross-section of a bar by decreasing the length,is called:
(A) Upsetting
(B) Drawing down
(C) Peening
(D) Spinning
Correct Answer : A
68.During hot working of metals:
(A) Poor surface finish is obtained
(B) Close tolerance cannot be maintained
(C) Scale is formed on the metal surface
(D) All of above
Correct Answer : D
69.German silver contains:
(A) 60% copper and 40% zinc
(B) 70% copper and 30% zinc
(C) 60% copper,35% zinc and 5% nickel
(D) 56% copper,40% zinc and 4% tin
Correct Answer : C
70.Which of the following impurity in cast iron makes it hard and brittle?
(A) Silicon
(B) Sulphur
(C) Manganese
(D) Phosphorus
Correct Answer : B
71.For cutting brass,the hacksaw blade should have_____ teeth per inch
(A) 24
(B) 32
(C) 36
(D) 14
Correct Answer : D
72.Cross-section of a chisel is usually:
(A) Square
(B) Octagonal
(C) Rectangular
(D) Hexagonal
Correct Answer : B
73.A hacksaw blade is specified by its:
(A) Length
(B) Material
(C) Width
(D) Number of teeth
Correct Answer : A
74.Swage block is used for:
(A) Making flat surface on job
(B) Making grooves on metal
(C) Finishing the job
(D) Making different shapes
Correct Answer : D
75.The type of force applied through die in forging is:
(A) Tensile force
(B) Compressive force
(C) Shear force
(D) Any of above
Correct Answer : B
76.The fuel used in a blast furnace is:
(A) Coal
(B) Coke
(C) Wood
(D) Producer gas
Correct Answer : B
77.Hardness is the property of a material due to which it:
(A) Can be rolled or hammered into thin sheets
(B) Can be drawn into thin wires
(C) Can cut another metal
(D) Breaks with little permanent distortion
Correct Answer : C
78.Which of the following material has maximum malleability?
(A) Lead
(B) Soft steel
(C) Wrought iron
(D) Copper
Correct Answer : A
79.The cupola is used to manufacture:
(A) Cast iron
(B) Pig iron
(C) Steel
(D) Wrought iron
Correct Answer : A
80.Toughness of a material ______ when it is heated
(A) Remains same
(B) Decrease
(C) Increase
(D) None of these
Correct Answer : B
81.Which article of the Constitution provides protection to civil servants?
(A) Article 288
(B) Article 311
(C) Article 178
(D) Article 183
Correct Answer : B
82.Who suggested the ‘Rolling Plan For the development of our country?
(A) J.K.Galbraith
(B) Gunnar Myrdal
(C) Paul Samuelson
(D) (A) K.Sen
Correct Answer : B
83.The Election Commissioner can be removed by:
(A) The President
(B) The Home Minister
(C) The Prime Minister
(D) The Parliament
Correct Answer : D
84.The “Panchsheel agreement”was signed in July 1954 between India and:
(A) China
(B) The Afro-Asian Countries
(C) Egypt
(D) Sri Lanka
Correct Answer : A
85.”Garibi Hatao”was the key slogan of:
(A) Fifth plan
(B) Sixth plan
(C) Seventh plan
(D) Ninth plan
Correct Answer : A
86.December 10 is observed as:
(A) World Health Day
(B) U.N.Day
(C) World Red Cross Day
(D) Human Rights Day
Correct Answer : D
87.The first Indira Gandhi Award for”International Justice and Harmony”was given to:
(A) Khan Abdul Ghaffar Khan
(B) Yasar Arafath
(C) Mother Teresa
(D) Nelson Mandela
Correct Answer : D
88.Who is the Chairman of the Kerala Planning Board?
(A) Prabhat Patnaik
(B) Dr.V.K.Ramachandran
(C) P.Sathasivam
(D) (C) P.John
Correct Answer : B
89.When was “Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam”formed?
(A) 1865
(B) 1895
(C) 1914
(D) 1903
Correct Answer : D
90.Who wrote the book “Akilathirattu”?
(A) Chattampi Swamikal
(B) Ananda Theerthan
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Vaikunda Swamikal
Correct Answer : D
91.Who was the author of the ‘Al-Islam’ an Arabic-Malayalam monthly published in good old days?
(A) Vakkom Abdul Khader Moulavi
(B) Ali Musliyar
(C) Abdul Rahiman Sahib
(D) Variyan Kunnath Kunhahammed Haji
Correct Answer : A
92.Who is called “Sahithya Panchanan”?
(A) Kuttikrishna Marar
(B) Joseph Mundassery
(C) P.K.Narayana Pillai
(D) Ezhuthachan
Correct Answer : C
93.’Indulekha’ The novel written by O.Chandu Menon was published in the year:
(A) 1887
(B) 1888
(C) 1889
(D) 1890
Correct Answer : C
94.’Jatinasini Sabha Was founded by whom?
(A) Ananda Theerthan
(B) Agamananda Swami
(C) Vagbhatananda
(D) Ananda Yogi
Correct Answer : A
95.Who named Accamma Cheriyan as the “Jhansi of Travancore”?
(A) E.M.S.Namboodiripad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Mahatma Gandhi
(D) (A) K.Gopalan
Correct Answer : C
96.Name the peasant struggle  with which K.Devayani was associated:
(A) Morazha struggle
(B) Karivellur struggle
(C) Kavumbayi struggle
(D) Kayyur struggle
Correct Answer : B
97.Name the first Indian Satellite:
(A) Rohini
(B) Apple
(C) Aryabhatta
(D) Bhaskara
Correct Answer : C
98.The first effective vaccine against polio was prepared by:
(A) John E.Salk
(B) John Gibson
(C) Louis Pasteur
(D) Robert Edward
Correct Answer : A
99.The first Malayalam Cinema Actor who received “Bharat Award”:
(A) Prem Naseer
(B) Sathyan
(C) P.J.Antony
(D) Gopi
Correct Answer : C
100.Arjuna Award is associated with:
(A) Social Work
(B) Sports and Games
(C) Literature
(D) Politics
Correct Answer : B

Kerala PSC Tradesman(Smithy) , Technical Education Solved Paper - Exam Held on 19-01-2017 Kerala PSC Tradesman(Smithy) , Technical Education Solved Paper - Exam Held on 19-01-2017 Reviewed by Admin on 07:44 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.