Railway Recruitment Board, Patna - Ticket Collector Exam





Directions (Qs. 1 - 5): Choose the exact meaning of the phrases from the given four alternatives.

1. Lion's share
(A) no share at all
(B) greater share of a thing
(C) miserly
(D) very small item
Correct Answer: B

2. To fish in troubled waters
(A) to make the most in a bad bargain
(B) to disturb others
(C) to do something silly
(D) to try to find out an impossible object
Correct Answer: D
3. To play foul
(A) to play rough football
(B) to tackle carelessly
(C) to oppose others
(D) to do something wrong
Correct Answer: D
4. Fall flat
(A) to fall in love
(B) fail to win appreciation
(C) lose consciousness
(D) lose confidence
Correct Answer: B

5. Black sheep
(A) a costly item
(B) a dark shiny object
(C) an unworthy person
(D) a funny man
Correct Answer: C


Directions (Qs. 6 - 10): Choose the most appropriate preposition from the given four alternatives a, b, c and d for the given sentences.

6. A good judge never jumps ___ the conclusion.
(A) to
(B) at
(C) on
(D) for
Correct Answer: A

7. The mother was anxious ___ the safety of her son.
(A) at
(B) about
(C) for
(D) upon
Correct Answer: B

8. He had to repent ___ what he had done.
(A) at
(B) of
(C) over
(D) for
Correct Answer: B

9. Take this medicine and you will get rid ___ the bad cold. (A) from
(B) over
(C) at
(D) of
Correct Answer: D

10. Ram is confident ___ his success.
(A) of
(B) for
(C) about
(D) towards
Correct Answer: A

11. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 40°C. The average for Tuesday, Wednesday and Thursday was 41°C. If the temperature on Thursday was 42°C, what was the temperature on Monday?
(A) 36°C
(B) 37°C
(C) 38°C
(D) 39°C
Correct Answer: D

12. Ram has Rs. 6 more than Mohan and Rs. 9 more than Sohan. All the three have Rs. 33 in all. Ram has a share of
(A) Rs. 10
(B) Rs. 16
(C) Rs. 7
(D) Rs. 13
Correct Answer: B

13. Anil sells two houses at the same prices. On one he makes a profit of 10% and on the other he suffers a loss of 10%. Select the correct statement.
(A) He suffers a loss of 1%
(B) He makes a profit of 10%
(C) He mades a profit of 2%
(D) He makes no profit no loss
Correct Answer: A

14. If a commission of 20% is given on the written price, the gain is 60%. What will be the percentage of gain if the commision is increased to 25%?
(A) 50%
(B) 37%
(C) 62%
(D) 80%
Correct Answer: A

15. Ravi invested Rs. 913 partly in 4% stock at RS 97 and partially in 5% stock at Rs. 107. If his income from both is equal, amount invested on first stock was
(A) Rs. 750
(B) Rs. 525
(C) Rs. 610
(D) Rs. 485
Correct Answer: D

16. A 120 meter long train running at 40 km/hr will cross a bridge 80m long in
(A) 15 seconds
(B) 18 seconds
(C) 13 seconds
(D) 20 seconds
Correct Answer: B

17. Which of the following fractions is less than 1/5 ?
(A) 8/35
(B) 8/37
(C) 2/11
(D) 8/39
Correct Answer: C

18. A room is 12 1/4 m long and 7m wide. The maximum length of a square tile to fill the floor of room with whole number of tiles, should be
(A) 200 cm
(B) 175 cm 
(C) 125 cm
(D) 150 cm
Correct Answer: B

19. Due to 20% reduction in the price of sugar, a man is able to purchase 6 kg more sugar in Rs. 120. The original rate of sugar was.
(A) Rs. 5 per kg 
(B) Rs. 6.15 per kg
(C) Rs. 5.65 per kg
(D) Rs. 6.20 per kg
Correct Answer: A

20. If 7:8::x:24, value of x is
(A) 20
(B) 21 
(C) 20.5
(D) 21.6
Correct Answer: B

21. A man lends Rs. 1,200 for 3 years. A part he lends on 4% and rest on 6% and receives Rs. 192 as interest. The money he lent on 6% rate is
(A) Rs. 720
(B) Rs. 840
(C) Rs. 800
(D) Rs. 515
Correct Answer: C

22. A can do a piece of work in 18 days. B in 27 days and C in 36 days. They start working together but only C work till the completion. A leaves 7 days and B leaves 8 days before the completion of work. The whole work was completed in.
(A) 12 days
(B) 16 days
(C) 14 days 
(D) 11 days
Correct Answer: C

23. In an examination, 65% of the total examinees passed. If the number of failures is 420, the total number of examinees are.
(A) 1500
(B) 1200 
(C) 1000
(D) 1625
Correct Answer: B

24. Out of an earning of Rs. 720, Ram spends 65%. His Savings is
(A) Rs. 350
(B) Rs. 390
(C) Rs. 252
(D) Rs. 316
Correct Answer: C

25. It is between 3 PM and 4 PM and the distance between the hour and the minute hands of colck is 18 minutes space. What time does the clock show?
(A) 3.12 PM
(B) 3.31 PM
(C) 3.27 PM
(D) 3.36 PM
Correct Answer: D

26. A sum of money at simple interest doubles in 7 years. It will become four times in
(A) 90 years
(B) 18 years
(C) 38 years
(D) 21 years
Correct Answer: D

27 The value of √(47/4) is
(A) 3.17
(B) 3.2
(C) 3.428
(D) 0.321
Correct Answer: C

28. A clock strikes once at 1 O'clock, twice at 2 O' clock, thrice at 3 O'clock and so on. What is the total number of striking in a day?
(A) 156 
(B) 146
(C) 136
(D) 166
Correct Answer: A

29. A train leaves Delhi at 4.10 PM and reaches Aligarh at 7.25 PM. The average speed of the train is 40 km/h. What is the distance in km from Delhi to Aligarh?
(A) 130 km 
(B) 140 km
(C) 120 km
(D) 150 km
Correct Answer: A

30. Simplify






to get
(A) 18
(B) 22 
(C) 20
(D) 24
Correct Answer: B

Directions (Qs. 31 − 34): Complete the following equations with correct arithmeti- cal signs (+, −, ×, ÷)

31. 8 9 6 = 11
(A) +, − 
(B) +, +
(C) −, +
(D) -, -
Correct Answer: A

32. (84 12) 14 = 21
(A) +, ×
(B) −, ÷
(C) +, ÷
(D) +, +
Correct Answer: D

33. (4 3) 2 = 6
(A) ×, −
(B) ÷, +
(C) ÷, −
(D) x, ÷
Correct Answer: D

34. (5 1)(42)=30
(A) +, +, +
(B) ÷, ×, + 
(C) ×, +, ×
(D) +, ÷, +
Correct Answer: B

35. If two days after tomorrow is Friday, then what day of week as two days before
yesterday?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Monday
(D) Thursday
Correct Answer: D

36. If one couple has seven daughters and each daughter has a brother, how many members are there in the family?
(A) 15
(B) 16
(C) 10 
(D) 9
Correct Answer: C

37. Find the missing number in the following series 3, 5, 6, 12, 12, ?, 24, 26
(A) 19 
(B) 14
(C) 17
(D) 15
Correct Answer: A

38. If GREEN is coded as FSDFM, PINK will be coded as.
(A) QHOJ
(B) OJOL
(C) OJNJ
(D) OJML
Correct Answer: D

39. If Gold: Silver, then
(A) Ornament : Clothes
(B) Money : Bank
(C) Temple : Statue
(D) Rice : Millet
Correct Answer: D

40. X,Y and Z complete a work in 6days.X for Y alone can do the same work in 16 days. In how many days Z alone can finish the same work?
(A) 12
(B) 24 
(C) 16
(D) 36
Correct Answer: B

41. A is father of C whose son is D. E is mother of F whose brother is D.Whatisthe relation of A to E?
(A) Grandfather
(B) Brother
(C) Father
(D) Father-in-law
Correct Answer: D

42. Rs.81 is divided into 3 parts in such a way that half of the first part, one-third of the second part and one-fourth of the third part are equal. The third part is more than the first part by
(A) 12
(B) 18 
(C) 28
(D) 38
Correct Answer: B

43. The sum of Rs. 1020 will amount Rs. 1530 at 5% per annum simple interest in
(A) 8 years
(B) 12 years
(C) 10 years 
(D) 14 years
Correct Answer: C

44. X, Y and Z are three professionals − a lawyer, an engineer and a doctor − but not in the same order, P, Q and R are three ladies. R marries an engineer, Q does not want to marry a lawyer. Y is a doctor. P married Z who is not an engineer. Who is married to the doctor?
(A) Q 
(B) P
(C) R
(D) Can't say
Correct Answer: A

Directions (Qs. 45 - 48): In the questions below, an assumption is followed by four reasons. Select the most appropriate reason.

45. Thieves are released from prison after some time because
(A) the authorities are sure of their reform
(B) jail is an inconvenient place and they will not like to stay there for long
(C) they are sentenced for a definite period only
(D) the expenses of keeping them in jail are too much
Correct Answer: C

46. Freedom of press must be maintained because
(A) we are a free nation
(B) it is impartial agency and weights all the pros and cons in their proper per- spective
(C) press criticises the government
(D) press publishes newspapers
Correct Answer: B

47. No one is allowed to shoot tigers because
(A) tigers have stopped being maneaters
(B) tigers eat other animals and thus maintain balance in their population
(C) they are very much in demand by the circus and zoo people
(D) the species must be preserved
Correct Answer: D

48. Many students appear for competitive examinations because
(A) it is very easy to get through
(B) they have nothing else to do
(C) it is fun to compete
(D) most of the young are ambitions
Correct Answer: D

Directions (Qs. 49 - 51): Choose the correct word from the given alternatives which shows the same relationship as preceded in the following sentences.

49. Letter is to Telegram as Train is to ...
(A) Aeroplane 
(B) Horse
(C) Messenger
(D) Telephone
Correct Answer: A

50. Mirror is to Reflection as water is to ____
(A) Conduction
(B) Reflection
(C) Refraction
(D) Immersion
Correct Answer: C

51. Tea is to Leave as Coffee is to _____
(A) Plant
(B) Leaves
(C) Beverages
(D) Seeds
Correct Answer: D

52. Two boys were overheard discussing the number of pets each had. First boy: "If I had one of yours, I would have as many as you. "Second boy : "If I had one of yours, I would have twice as many as you." How many pets does each boy have?
(A) 5, 7 
(B) 3, 5
(C) 2, 4
(D) 5, 3
Correct Answer: A

53. After I had spend 1/3 and 1/4 of the money I had, I was left with Rs. 60. How
34 much did I have originally?
(A) Rs. 80
(B) Rs. 144 
(C) Rs. 180
(D) Rs. 100
Correct Answer: B

54. From the point of view of population what is the place of Bihar in India?
(A) Second
(B) Third 
(C) Fourth
(D) Fifth
Correct Answer: B

55. Why does the problem of flood arise in Ganga?
(A) Due to high flow
(B) Due to high deposition of water
(C) Due to less slope
(D) Due to much melting of Ice from the Himalayas
Correct Answer: D

56. Which river is considered as unholy from the religious point of view?
(A) Punpun
(B) Kosi
(C) Sone
(D) Karmanasa
Correct Answer: D

57. Element that is not found is blood is
(A) iron
(B) coper
(C) chromium
(D) magnesium
Correct Answer: C

58. Eyes of potato are useful for
(A) nutrition
(B) respiration
(C) reproduction
(D) Vegetative propagation
Correct Answer: C

59. Which of the following trees requires minimum water for its growth?
(A) Babul
(B) Eucalyptus 
(C) Mango
(D) Guava
Correct Answer: B

60. Which metal is commonly used as an electromagnet?
(A) Copper
(B) Iron 
(C) Nickel
(D) Cobalt
Correct Answer: B

61. If we go the Himalayas, we feel breathlessness because
(A) it is very cold there
(B) the density for air is much less on hills so oxygen content is reduced 
(C) the density of air is high on the hills reducing oxygen content
(D) none of these
Correct Answer: B

62. Fish-plates ae used in railway tracks
(A) to avoid tracks being distorted due to temperature fluctuation
(B) to control speed of the train
(C) to connect two rails 
(D) to keep the rails equidistant
Correct Answer: C

63. Which of the following is not a chemical reaction?
(A) Burning of coal
(B) Digestion of food
(C) Conversion of water into steam
(D) Burning of paper
Correct Answer: C

64. The chief constituent of Gobar gas
(A) Methane 
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Chlorine
Correct Answer: A

65. Gelatin is added to ice-cream to
(A) hasten freezing
(B) avoid crystal formation
(C) give flavour and taste
(D) none of these
Correct Answer: A

66. Which of the following is a chemical change?
(A) Evaporation of water
(B) Burning of candle
(C) Glowing of an electric bulb
(D) Liquefaction of air
Correct Answer: B

67. Anatomy is the branch of science which deals with
(A) structure of animals and plants 
(B) functioning of body organs
(C) animals behaviour
(D) cells and tissues
Correct Answer: A

68. Which of the following contains a water soluble neurotoxin which causes lath- yrism?
(A) Masoor
(B) Urad
(C) Moong
(D) Kesari
Correct Answer: D

69. Epilepsy is a disease of the
(A) skin
(B) nervous system
(C) heart
(D) respiratory system
Correct Answer: B

70. Jaspal Rana is a distinguished sport person in which of the following games?
(A) Archery
(B) Shooting 
(C) Swimming
(D) weight lifting
Correct Answer: B

71. Which animal produces the biggest baby?
(A) Camel
(B) Lion
(C) Elephant
(D) Blue Whale
Correct Answer: D

72. The largest cell in the human body is
(A) nerve cell 
(B) muscle cell
(C) liver cell
(D) kidney cell
Correct Answer: A

73. The famous figure of a dancing girl found in the excavation of Harappa was made up of
(A) terracotta
(B) steatite
(C) bronze 
(D) red limestone
Correct Answer: C

74. The valleys of Sindhu, Ganga and Jamuna were brought together for the first time under one political authority by
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashoka
(C) Chandragupta - II
(D) Prithvi Raj Chauhan
Correct Answer: B

75. Revenue system during Akbar's reign was in the hands of
(A) Bairam Khan
(B) Man Singh
(C) Birbal
(D) Todar Mal
Correct Answer: D

76. Mohammad-bin-Tughlaq changes his capital from Delhi to Devagiri because he wanted to
(A) improve trade in the Deccan 
(B) spread Islam in the Deccan
(C) punish the people of Delhi
(D) escape from the Mongol invasion
Correct Answer: A

77. Which among the following is not a part of the electoral reforms?
(A) Registration of Political parties
(B) Disqualifying the offenders
(C) installation of electronic voting machines
(D) Appointment of Election Commissioner
Correct Answer: D

78. Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats?
(A) Income Tax
(B) Sales Tax
(C) Professional Tax
(D) Levy Duties
Correct Answer: D

79. Democracy in India rests on the fact that?
(A) the Constitution is a written one
(B) there are Fundamental Rights
(C) people have right to choose and change the government
(D) there are directive principles of state
Correct Answer: C

80. If in an election to 'State Legislative Assembly' the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that?
(A) the polling was very poor
(B) the election was for a multimember constituency
(C) the elected candidate's victory over his nearest rival was very marginal
(D) a very large number of candidates contested the election.
Correct Answer: D

81. National income is based on the?
(A) total revenue of the state 
(B) production of goods and services
(C) net profit earned and expenditure made by the state
(D) the sum of all factors of incomes
Correct Answer: A

82. 'Utility' in economics means the capacity to?
(A) provide comforts
(B) earn an income
(C) satisfy human wants
(D) satisfy human motives
Correct Answer: C

83. Labour welfare does not include?
(A) education facilities
(B) health facilities
(C) housing facilities
(D) quick promotion in job
Correct Answer: D

84. The concept of welfare state is included in which part of the Indian Constitution?
(A) The Preamble of the Constitution
(B) Fundamental Rights
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Fourth Schedule of Constitution
Correct Answer: C

85. The most essential feature of the Parliamentary form of Government is the
(A) sovereignty of the Parliament 
(B) written constitution
(C) accountability of the executive to the legislature
(D) independent judiciary
Correct Answer: A

86. What is 'zero hour'?
(A) When the proposals of the opposition are considered
(B) When matters of utmost importance are raised
(C) Interval between the morning and afternoon sessions
(D) When a Money Bill is introduced in Lok Sabha
Correct Answer: B

87. Who among the following, is a social activist campaigning against child labour?
(A) Baba Amte
(B) Shabana Azmi
(C) Mira Nair
(D) Swami Agnivesh
Correct Answer: D

88. Green house effect means?
(A) pollution in houses in tropical regions
(B) trapping of solar energy due to atmospheric oxygen
(C) trapping of solar energy due to atmospheric carbon dioxide 
(D) cultivation in green house so as to check pollution
Correct Answer: C

89. The sun shines vertically on the equator?
(A) throughout the year
(B) for six months
(C) twice a year 
(D) once a year
Correct Answer: C

90. If a place is located at 20° N 80° E, in which of the following continents does it lie?
(A) Africa
(B) Asia
(C) Europe
(D) North America
Correct Answer: D

91. The cause of temporary hardness of water is?
(A) Calcium sulphate
(B) Calcium bicarbonate
(C) Magnesium Sulphate
(D) Calcium chloride
Correct Answer: B

92. Mahatma Gandhi started his Dandi March from?
(A) Porbandar
(B) Ahmedabad 
(C) Dandi
(D) None of these
Correct Answer: B

93. The instrument used to measure the speed and direction of clouds is called?
(A) Anemometer
(B) Raingauge
(C) Naphoscope 
(D) Hygrometer
Correct Answer: C

94. Which among the following was first carrier war planes of Indian Navy?
(A) INS Virat
(B) INS Vikrant 
(C) INS Vikray
(D) INS Varun
Correct Answer: B

95. Which among the following is the different from the others?
(A) Death-disease
(B) Water-oxygen
(C) Wine-grapes
(D) Butter-milk
Correct Answer: A

96. 'Knot' is used in which of the following?
(A) Speed 
(B) Energy
(C) Air
(D) Electricity
Correct Answer: A

97. Which among the following is the largest part of the body?
(A) Brain
(B) Heart
(C) Skin
(D) Liver
Correct Answer: D

98. Who among the following is the most famous God in the Rig Veda?
(A) Indra 
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Brahma
Correct Answer: A

99. Saka era was started in?
(A) 58 B.C.
(B) 78 B.C. 
(C) 301 A.D.
(D) 896 A.D.
Correct Answer: B

100. Vasco De Gama after the historic voyage of 1498 reached for the first time in India at?
(A) Cochin
(B) Calicut
(C) Palghat
(D) None of these
Correct Answer: B






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...