RRB AJMER Assistant Station Master (ASM) Solved Paper - Exam held on 2009



1. The Buland Darwaja is related to
(A) Shershah
(B) Babur
(C) Akbar
(D) Jehangir
Correct Answer: (C)

2. The Military Games were held in Hyderabad from October 17, 2007 to October 27, 2007.Which country won the highest number of medals?
(A) China
(B) Russia
(C) India
(D) Japan
Correct Answer: (B)

3. The Railways gets the maximum income from
(A) Goods freight
(B) Passenger fares
(C) Advertisement
(D) None of these
Correct Answer: (A)

4. What is sound?
(A) Energy
(B) Heat
(C) Magnet
(D) Ray
Correct Answer: (A)

5. The chief source of heat energy is
(A) Sunlight
(B) Biogas
(C) Electricity
(D) Natural gas
Correct Answer: (A)

6. The Aravalli hills are located in
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Assam
(D) Jharkhand
Correct Answer: (B)

7. A plant can be disease resistant due to
(A) Pesticides
(B) Virus
(C) Fungi
(D) Bacteria
Correct Answer: (A)

8. Which of the following Chief Ministers served for the longest tenure?
(A) Lalu Prasad
(B) Jyoti Basu
(C) Ms. Mayawati
(D) M. Karunanidhi
Correct Answer: (B)

9. Which of the following straits separates Europe from Africa?
(A) Bearing
(B) Dobar
(C) Gibraltar
(D) Molucca
Correct Answer: (C)

10. The UN Climate Change conference was organized in Bali from December 3, 2007 to December 14, 2007 for 12 days in which 1000 people participated .Bali is situated in
(A) Indonesia
(B) Malaysia
(C) Morocco
(D) China
Correct Answer: (A)

11. The description of caste system is found in
(A) Rig Veda
(B) Sam Veda
(C) Yajur Veda
(D) Atharva Veda
Correct Answer: (A)

12. Who is called the Akbar of Kashmir?
(A) Jainulabiddin
(B) Sikandar
(C) Queen Didda
(D) Emperor Sangram Singh
Correct Answer: (A)

13. The Border Road Organization comes under
(A) Defense
(B) Urban Development
(C) Corporate sector
(D) Private sector
Correct Answer: (A)

14. Which of the following corporations was started first by the Government of India?
(A) Damodar Valley Corporation
(B) National Thermal Power Corporation
(C) National Hydel Power Corporation
(D) All the above
Correct Answer: (A)

15. Which of the following is not a part of three gems of the Buddhism?
(A) Buddha
(B) Sangha
(C) Dhamma
(D) Ahimsa
Correct Answer: (D)

16. Who was the first Indian to reach Antarctica?
(A) Rakesh Sharma
(B) G.S. Sirohi
(C) B.K. Dutta
(D) K. Karuna Nautiyal
Correct Answer: (B)

17. A saturated solution at S.T.P. is
(A) Colorless
(B) Green
(C) Red
(D) Red and green
Correct Answer: (A)

18. The pure element in the following is
(A) Glass
(B) Diamond
(C) Lime
(D) Salt
Correct Answer: (B)

19. What is gypsum?
(A) Lime
(B) Bleaching powder
(C) Blue vitriol
(D) Ammonium chloride powder
Correct Answer: (C)

20. Bones of horses of Harappan civilization were found at
(A) Lothal
(B) Harappa
(C) Surkotada
(D) Mohenjo Daro
Correct Answer: (C)

21. What is Agmark?
(A) Technique to increase agricultural productivity
(B) Green Revolution
(C) Test of purity in the production of vegetable oil etc.
(D) None of these
Correct Answer: (C)

22. Who has taken the highest number of wickets in Test Cricket?
(A) Muttiah Muralitharan
(B) Shane Warne
(C) Anil Kumble
(D) Shoaib Akhtar
Correct Answer: (A)

23. In 1947, 532 princely states were annexed to India except three. Which of the following was not among the three princely states?
(A) Junagarh
(B) Bhavnagar
(C) Hyderabad
(D) Kashmir
Correct Answer: (D)

24. Which of the following gases is used to prepare Ammonia gas?
(A) Nitrogen and oxygen
(B) Nitrogen and oxide
(C) Nitrogen and hydrogen
(D) Nitrogen and carbon
Correct Answer: (C)

25. In which of the following states of India, per capita income is highest?
(A) Orissa
(B) Assam
(C) Manipur
(D) Kerala
Correct Answer: (D)

26. By import of _______ the inflation has been caused in India?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Sugar
(D) Petroleum
Correct Answer: (D)

27. The meeting of Commonwealth Nations was held in Uganda on November 25, 2007. Who was elected its General Secretary?
(A) Mahesh Sharma
(B) Kamlesh Sharma
(C) Bimalesh Sharma
(D) Kailash Sharma
Correct Answer: (B)

28. In which country the Hindu temples were razed to the ground in
December 2007?
(A) Indonesia
(B) Malaysia
(C) Mauritius
(D) Afghanistan
Correct Answer: (B)

Directions (29 — 33) : Read the following passage carefully and then answer the following questions on the basis of what is stated or implied in the passage by choosing the best answer to each question out of given four options.
On hearing the news of the massacre at Jallianwala Bagh, Udham Singh did not attend his school but took a train to Amritsar and visited the spot. There, he stood for several minutes in a trance, picked up the soil, rubbed it on his forehead and put some in a vial. He fasted that night. According to his family members, he placed fresh flowers on the holy dust every morning, drawing inspiration from it. One early morning he went to the river Ravi and pledged that he would Colour its waters with the color of his blood, to create what he called the freedom’s flood. With this aim in view in 1921, he first landed in Africa. From there he went to America to meet the Indian revolutionaries working for the liberation of the motherland.
In 1923, he landed in England. In 1928, he returned to India in response to an urgent call from Bhagat Singh. When he reached Lahore, he was detained for violation of the Arms Act. He was released after four years rigorous imprisonment. In 1935, he escaped to Germany by giving a slip to the police. From Berlin, he reached Paris and purchased a revolver. He kept it ready for action and managed to reach London again. Opportunity came on March 13, 1940 when Sir Michael O’ Dwyer was to speak at a seminar in the Caxton Hall. As Sir Michael turned to resume his seat after the speech. Udham Singh pulled out his revolver and fired at him, Sir Michael died without a shriek. Udham
Singh was arrested and produced before the court on April 2, 1940. The court passed death sentence on him and he was hanged at Pentonville Prison, London on July 3, 1940.

29. Udham Singh went to America where he
(A) mobilized the Indian citizens for the liberation of the motherland
(B) collected sufficient funds to fight colonialism
(C) met fellow citizens working for the same cause
(D) went sightseeing
Correct Answer: (C)

30. Where did Udham Singh buy the weapon which was used for killing Sir Michael?
(A) Paris
(B) Lahore
(C) London
(D) Berlin
Correct Answer: (A)

31. Udham Singh shot at Sir Michael O’Dwyer in
(A) Jallianwala Bagh
(B) Amritsar
(C) London
(D) Paris
Correct Answer: (C)

32. When Udham Singh was arrested in Lahore, he was charged for
(A) instigating his countrymen against the Englishmen
(B) his links with anti-British forces
(C) concealing his identity and carrying on underground activities
(D) possessing unlicensed arms and ammunition
Correct Answer: (D)

33. Udham Singh returned to India in 1928 mainly because he was:
(A) short of funds to meet his expenses
(B) to produce some arms from Lahore
(C) to escape from the British police
(D) called by a revolutionary in India
Correct Answer: (D)

34. In the following question a word has been spelt in four different ways one of which is correct. Choose the correctly spelt word:
(A) Assemblage
(B) Asemblage
(C) Assemmblage
(D) Accemblage
Correct Answer: (A)

35. In the following sentence, fill in the blank by choosing correct option from the given alternatives
The documents are available ? inspection.
(A) of
(B) about
(C) with
(D) for
Correct Answer: (D)

36. In the following question, choose the Adjective.
(A) Preference
(B) Gifted
(C) Genius
(D) In vain
Correct Answer: (B)

37. Write the synonym of the word ‘Consummate’.
(A) Novice
(B) Ambiguous
(C) Perfect
(D) Imperfect
Correct Answer: (C)

38. Find out, which part of the following sentence has a grammatical or idiomatic error in it.
They have
(A)/held the championship
(B)/ since the past
(C)/ two years.
(D)/last day
Correct Answer: (C)

39. In the following question, a word has been spelt in four different ways, one of which is correct. Choose the correctly spelt word.
(A) demmurage
(B) demurrage
(C) demarrage
(D) demurage
Correct Answer: (B)

40. In the following question, an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out the correct meaning of the idiomatic expression and choose your correct answer from the given four choices:
Play one’s cards well
(A) A good gambler displaying skills
(B) A magician showing magic of cards
(C) Use means effectively
(D) A game of gamble
Correct Answer: (C)

41. Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for .the given words/ phrase and mark it as your answer.
A cock and bull story
(A) An unbelievable gossip
(B) A children’s fable
(C) A quarrelsome dialogue
(D) A competition between unequal people
Correct Answer: (A)

42. Choose the part of the following sentence containing error and mark it as your answer:
The number of orders(A). /
for that item have(B). /
increased greatly; several of them(C). /
have come from Egypt(D).
Correct Answer: (B)

43. Identify the part of the following sentence containing an error and choose it as your answer.
In America(A)/
Presidential elections(B) /
is held every four years(C)
No error(D)
Correct Answer: (C)

44. In the following sentence, fill in the blank by choosing correct option from the given alternatives:
‘Ram has annoyed his boss. He ? have to leave the job.
(A) might
(B) will
(C) ought to
(D) None of these
Correct Answer: (B)

45. In the following question, three words having different meanings of a certain word are given. Select that word from the answer choices marked (A), (B), (C) and (D).
Witness, Observer; Onlooker
(A) spectator
(B) present
(C) biased
(D) careful
Correct Answer: (A)

46. For the following word written in capital letters, four words are listed below as (A),
(B) (C) and (D). Out of these, choose the word nearest in meaning to it as your answer:
VINDICATE
(A) approve
(B) justify
(C) express
(D) exonerate
Correct Answer: (B)

47. In the following sentence, the bold part contains an error. Answer choice (A) repeats the original, other three are different. If you think that the original sentence displays the best way of wording the bold part, choose your answer (A): otherwise, select the best alternative from the other three choices.
“Parents and teachers are becoming increasingly concerned about protecting children and the drugs which are available to them, and several parent-teacher organizations, dedicated to educating children about the dangers of drug addiction, have recently been formed.”
(A) protecting children and the drugs which are available to them
(B) protecting of children and the drugs which are available to them
(C) protecting children from the drugs available to them
(D) protecting children from the drug's availability to them
Correct Answer: (C)

48. From the given four answer choices, select the answer that gives the clearest, most exact sentence, but does not change the meaning Of the bold part of original sentence.
Such people never have and never will be trusted.
(A) never have and never will be trusted
(B) never have and will be trusted
(C) never have been trusted and never will be trusted
(D) never have and anyone trusts them and never will have anyone
Correct Answer: (C)

49. Which one of the following statements is untrue?
(A) The seafloor is older than the land
(B) The first rocks were formed as a result of the cooling o. molten matter
(C) Sedimentary rocks are also called aqueous rocks because they were formed by the agency of water
(D) Stalactites and stalagmites are deposits of lime found in caves
Correct Answer: (C)

50. The main hydroelectric power potential of the Indus river system lies in India and not in Pakistan because:
(A) the need for hydroelectric power is greater in India than in Pakistan
(B) India has superior technology to develop hydroelectric power
(C) India has a greater labour force to develop hydroelectric power
(D) The mountain stages of these rivers lie in India
Correct Answer: (D)

51. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:


List-IList-II
(a) Cotton1. Madhya Pradesh
(b) Gram2. Gujarat
(c) Black Pepper3. West Bengal
(d) Pineapple4. Kerala

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 1 2 4 3
(D) 1 2 3 4
Correct Answer: (A)

52. In the production of tidal energy the maximum potential exists at:
(A) Bhavnagar
(B) Digboi
(C) Cochin
(D) Ladakh
Correct Answer: (A)

53. The National Highway system is the responsibility of
(A) State governments
(B) Central governments
(C) Central and State governments
(D) Local body governments
Correct Answer: (C)

54. Supersonic jets cause pollution by thinning of
(A) Sulphur dioxide layer
(B) Carbon dioxide layer
(C) Ozone layer
(D) None of these
Correct Answer: (C)

55. Which one of the following is commonly called Edible sponge mushroom’?
(A) Sargassum
(B) Morchella
(C) Agaricus
(D) None of these
Correct Answer: (C)

56. Which of the following is not an essential function of the skin in the human body?
(A) protects the internal or of the body
(B) acts as a sensory organ
(C) regulates the temperature of the body
(D) gives shape to the body
Correct Answer: (D)

57. The device used for converting alternating current to direct current is called
(A) Inverter
(B) Rectifier
(C) Transmitter
(D) Transformer
Correct Answer: (B)

58. Water is used in hot water bottles because:
(A) it is easily obtained in pure form
(B) it has high specific heat
(C) it is cheaper and not harmful
(D) it is easy to heat water
Correct Answer: (B)

59. Mention the ray which appears to originate outside the earth.
(A) cosmic ray
(B) the ultra-violet ray
(C) the alpha ray
(D) the beta ray
Correct Answer: (A)

60. A person cannot see objects clearly which are nearer than 75 cms from his eyes. What disease is he suffering from?
(A) Astigmatism
(B) Colour-blindness
(C) Myopia
(D) Hypermetropia
Correct Answer: (D)

61. Oil rises up to wick in a lamp because
(A) oil is volatile
(B) oil is very light
(C) of the surface tension phenomenon
(D) of the diffusion of oil through the wick
Correct Answer: (C)

62. Following Railway Training Institutes have been indicated with the cities where they are located. Find out which is wrongly matched.

(A)Railway Staff CollegeVadodara
(B)Indian Railway Institute of Civil EngineeringPune
(C)Indian Railway Institute of Mechanical and Electrical EngineeringJamalpur
(D)Indian Railway Institute Signal and Telecommunication EngineeringMumbai
Correct Answer: (D)

63. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given four options:

List - IList - II
(Zonal Railway)(Head Quarter)
(a) North Central Railway1. Bilaspur
(b) South-East Central Railway2. Allahabad
(c) West Central Railway3. Jabalpur
(d) East Coast Railway4. Bhubaneshwar

Code.
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 3 4
(C) 2 3 4 1
(D) 4 1 3 2
Correct Answer: (A)

64. In Indian Railways Network, approximately how many passenger service vehicles (passenger coaches) are working?
(A) 44,100
(B) 33.000
(C) 49,000
(D) 54,000
Correct Answer: (B)

65. Who is the principal head of the Department of a Station Master in Zonal Railway Head Quarter Office?
(A) Chief Commercial Manager
(B) Chief Safety Officer
(C) Chief Personnel Officer
(D) Chief Operations Manager
Correct Answer: (D)

66. Two new zones named North Western Railway and East Central Railway become functional/ operational from?
(A) October 1, 2002
(B) April 1, 2002
(C) April 1, 2003
(D) October 1, 2003
Correct Answer: (A)

67. In one of the following State, though the Konkan Railway line does not pass through it, yet it has capital share in the K.R. Corporation. Name the State.
(A) Karnataka
(B) Goa
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Correct Answer: (C)

68. All doubts and disputes in connection with election of the Vice- President of India are decided by the
(A) High Court of a State
(B) Chief Election Commissioner
(C) Supreme Court of India
(D) President of India
Correct Answer: (C)

69. Consider the following functionaries
1. Union Cabinet Secretary
2. Chief Election Commissioner
3. Union Cabinet Ministers
4. Chief Justice of India
Their correct sequence, in the order of precedence is
(A) 3, 4, 2, 1
(B) 4, 3, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 3. 4, 1, 2
Correct Answer: (C)

70. The basic structure theory of the Constitution of India implies that
(A) Certain features of the Constitution are so essential to it that they cannot be abrogated
(B) Fundamental Rights cannot be abridged or taken away
(C) The Constitution cannot be amended except in accordance with the procedure prescribed in Article 368
(D) The Preamble of the Constitution cannot be amended
Correct Answer: (A)

71. Which of the following enjoys the constitutional status?
1. Finance Commission
2. Planning Commission
3. Zonal Council
4. National Development Council
5. Election Commission
6. University Grants Commission
(A) 1, 3 and 5
(B) l and 5
(C) 1, 2, 5 and 6
(D) 1, 3, 5 and 6
Correct Answer: (B)

72. The ultimate responsibility of taking due action on the comments of the Comptroller and Auditor General vests with
(A) President of India
(B) Supreme Court of India
(C) Parliament of India
(D) National Development Council
Correct Answer: (A)

73. Mohit said to Neelam, “Your only brother’s son is my wife’s brother.” How is Neelam related to the wife of Mohit?
(A) aunt
(B) mother-in-law
(C) sister
(D) cannot be determined
Correct Answer: (A)

74. A tourist drives 10 km towards East and turns to right-hand side and takes a drive of another 3 km. He then drives towards West (turning to his right) another 3 km. He then turns to his left and walks another 2 km. Afterwards, he turns to his right and travels 7 km. How far is he from his starting point and in which direction?
(A) 10 km—East
(B) 9 km— North
(C) 8 km— West
(D) 5 km—South
Correct Answer: (D)

75. The question below is followed by two arguments numbered I and II. Decide the ‘Strong’ and ‘Weak’ arguments and give answer out of four given options ‘1’, ‘2’, ‘3’ and ‘4’
Question:
Should all the professional colleges in India be encouraged to run their own courses without affiliation to any university?
Arguments:
(I) Yes, this is the only way to create more opportunities for those who seek professional training.
(II) No, this will dilute the quality of professional training as all such colleges may not be equipped to conduct such courses.
(A) Only argument I is strong
(B) Only argument II is strong
(C) Both I and II are strong
(D) Neither I nor II is strong
Correct Answer: (B)

76. Statement: “Please do not wait for me; I may be late, start taking lunch as soon as the guests arrive.” — a message from a director of a company to his office managers.-
Assumptions:
I. Keeping guests waiting is not desirable.
II. Lunch may not be ready in time.
Consider the above statement and two assumptions to decide as to which of the assumptions is implicit in the statement. Choose the correct answer from the given options 1, 2, 3 and 4.
(A) Only assumption I is implicit
(B) Only assumption II is implicit
(C) Both I and II are implicit
(D) Neither I nor II is implicit
Correct Answer: (A)

77. How many Asian countries are there in Common wealth?
(A) 49
(B) 51
(C) 54
(D) 57
Correct Answer: (C)

78. Khan Abdul Ghaffar Khan’s which action; performed in favour of Indian independence, but was against the English men?
(A) Formation of Lal-Kurti sena
(B) Assassination of an Englishman
(C) Trade of red shirts
(D) Demand for Pashtunistan
Correct Answer: (A)

79. On selling an article for Rs. 270 there is a gain of 12.5%. What
is its cost price?
(A) Rs. 240
(B) Rs. 220
(C) Rs. 210
(D) Rs. 250
Correct Answer: (A)

80. The angles of a triangle are in the ratio 1: 2: 3. The greatest angle will be
(A) 60°
(B) 30°
(C) 90°
(D) 75°
Correct Answer: (C)

81. The compound interest on Rs. 2500 at the rate of 6% p.a. after 2 years will be
(A) Rs. 309
(B) Rs. 318
(C) Rs. 320
(D) None of these
Correct Answer: (A)

82. (999)2 – (998)22=?
(A) 1995
(B) 1998
(C) 1997
(D) 1992
Correct Answer: (C)

83. A man covers a distance of 6 km at the rate 4 kmph and other 4 km at 3 kmph. His average speed is
(A) 9&13/7 kmph
(B) 3&9/17 kmph
(C) 5&9/17 kmph
(D) 3 & 5/9 kmph
Correct Answer: (B)

84. The cost price of an article is Rs. 7840. To gain 7%, the article should be sold at
(A) Rs. 8388.80
(B) Rs. 8000
(C) Rs. 8383.80
(D) Rs. 8833.80
Correct Answer: (A)

85. Two pipes can fill a tank in 10 minutes and 30 minutes respectively and a third pipe can empty the full tank in 20 minutes. If all the three pipes are opened simultaneously, the tank will be
(A) 10 minutes
(B) 8 minutes
(C) 7 minutes
(D) None of these
Correct Answer: (D)

86.(4*4*4+3*3*3)/13 =
(A) 7
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer: (A)

87. (6.25) 4÷ (6.25)3 =?
(A) 6.25
(B) 6.025
(C) 6.0025
(D) 6.002
Correct Answer: (A)

88. The ratio between the ages of Ram and Mohan is 4:5 and that between Mohan and Anil is 5:6. If sum of the ages of three be 90 years, how old is Mohan?
(A) 24 years
(B) 20 years
(C) 30 years
(D) 25 years
Correct Answer: (C)

89. The percent of 2 /45 is?
(A) 3&4/9 %
(B) 4&4/9 %
(C) 4 %
(D) 9 %
Correct Answer: (B)

90. If a x=b;b y=c and cz =a , then xyz =?
(A) 1
(B) -1
(C) 2
(D) 2
Correct Answer: (A)

91. Match the name of countries in List-I with years of the beginning of railways in List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List - IList - II
CountriesYear of beginning of railways
(a) Britain1. 1853
(b) America2. 1829
(c) India3. 1825
(d) France4. 1820

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 4 1 3 2
(C) 3 4 1 2
(D) 1 2 3 4
Correct Answer: (C)

92. The length of Indian rails is
(A) More than 5000 km
(B) More than 5630 km
(C) More than 6000 km
(D) More than 6531 km
Correct Answer: (D)

93. Match the items of List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the Lists:
List - IList - II
Largest PopulationStates
(a) Jains1. Nagaland
(b) Buddhas2. Rajasthan
(c) Christians3. Maharashtra
(d) Muslims4. Lakshadweep

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 3 1 4
(C) 1 2 4 3
(D) 1 2 3 4
Correct Answer: (B)

94. The capital of the king of Punjab Ranjit Singh was
(A) Lahore
(B) Ludhiana
(C) Mathura
(D) Srinagar
Correct Answer: (A)

95. Photosynthesis does not take place in
(A) plants
(B) fungi
(C) bacteria
(D) virus
Correct Answer: (D)

96. In nucleic protein, Eukaryotic chromosomes are alike in
(A) prophase
(B) Metaphase
(C) Anaphase -
(D) None of these
Correct Answer: (B)

97. Which type of protein is found in virus?
(A) Lyco protein
(B) Secondary protein
(C) Primary protein
(D) None of these
Correct Answer: (C)

98. In ionic solid, the velocity of electricity is
(A) fast
(B) weak
(C) less than solid
(D) less than gas
Correct Answer: (A)

99. The largest phase in cell division is
(A) Lipton
(B) Zagotin
(C) Pacotin
(D) None of these
Correct Answer: (C)

100. In one of the following State, though the Konkan Railway line does not pass through it, yet it has capital share in the K.R. Corporation. Name the State.
(A) Karnataka
(B) Goa
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Correct Answer: (C)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...