Typist Grade II (Company Corporation Board) Solved Paper - Exam Held on 16-05-2017

1.Which metal is called the ‘Jack of all trades’?

(A) Aluminium

(B) Iron

(C) Bauxite

(D) Manganese

Correct Answer : D



2.The First Atomic Power Station in India was set up at

(A) Tarapur

(B) Narora

(C) Kalpakkam

(D) Kayamkulam

Correct Answer : A



3.The NABARD was established in the year

(A) 1983

(B) 1980

(C) 1982

(D) 1981

Correct Answer : C



4.In India experimental Television telecast started in

(A) Delhi

(B) Calcutta

(C) Madras

(D) Bombay

Correct Answer : A



5.The Southern point of India is called Cape Comorin which is separated from the Island o Sri Lanka by the

(A) Pak Strait

(B) Panama Strait

(C) Good Hope Strait

(D) Gulf of Mannar

Correct Answer : D



6.The small Mecca of Kerala

(A) Thrissur

(B) Manjeri

(C) Ponnani

(D) Kozhikode

Correct Answer : C



7.The tourist place where rivers Muthirapuzha,Nallathanni and Kundala joins together

(A) Munnar

(B) Kuttalam

(C) Athirapally

(D) Ponmudi

Correct Answer : A



8.The shortest river in Kerala

(A) Bhavani

(B) Achan Kovil

(C) Manjeswaram Puzha

(D) Kabani

Correct Answer : C



9.Who discovered in 45 AD that the existing monsoon winds regularly blowing across the Indian ocean facilitate trade between Kerala and the West?

(A) Coloumbs

(B) Hippalus

(C) Vasco da Gama

(D) Cabral

Correct Answer : B



10.Headquarter of Kerala Press Academy

(A) Kochi

(B) Thiruvananthapuram

(C) Kozhikode

(D) Thrissur

Correct Answer : A



11.A galaxy of scholars and poets called the ‘Ashtadiggajas Patronised by

(A) Akbar

(B) Krishna Devaraya

(C) Shivaji

(D) Timur

Correct Answer : B



12.Bal Gangadhar Tilak criticized the policies and the programmes o the British Government through his newspaper

(A) Bengal Gazette

(B) Samachar

(C) Darpan

(D) Kesari

Correct Answer : D



13.K.(B) Menon and twelve others were sentenced to rigorous imprisonment in connection with

(A) Lahore Conspiracy

(B) Kizhariyur Bomb Case

(C) Meerut Conspiracy

(D) Multan Conspiracy

Correct Answer : B



14.Who was the elected President of Indian National Congress in 1925?

(A) Sarojini Naidu

(B) Annie Besant

(C) Gopalakrishna Gokhale

(D) Motilal Nehru

Correct Answer : A



15.Government of Kerala launched  Department of NORKA (Non-Resident Keralites Affairs)

(A) 1997

(B) 1995

(C) 1996

(D) 1998

Correct Answer : C



16.Minting of Coin in India is the responsibility of the

(A) Reserve Bank of India

(B) Government of India

(C) Supreme Court

(D) Planning Commission

Correct Answer : B



17.The Constituent Assembly approved the Indian Constitution on

(A) 26 January 1950

(B) 15 August 1947

(C) 26 January 1949

(D) 26 November 1949

Correct Answer : D



18.Who was the head of the National Planning Committee setup in 1938?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) M.N.Roy

(C) Subhash Chandra Bose

(D) Jayaprakash Narayan

Correct Answer : A



19.’Mahalanobis model is connected with

(A) Sixth Five Year Plan

(B) Second Five Year Plan

(C) Seventh Five Year Plan

(D) Third Five Year Plan

Correct Answer : B



20.A social welfare programme to provide housing for the poor living in rural areas

(A) Prime Minister’s Rozgar Yojana

(B) Jawahar Rozgar Yojana

(C) Indira Awas Yojana

(D) Antyodaya Anna Yojana

Correct Answer : C



21.In which year India introduced the Act for the Protection of Children from Sexual Offences(POCSO)?

(A) 2012

(B) 2010

(C) 2011

(D) 2000

Correct Answer : A

22.________ Act provides a legal framework to regulate internet use

(A) Open Net Initiative Act

(B) Freedom House Report Act

(C) Open Cyber Act

(D) The Information Technology Act

Correct Answer : D



23.Government of India implemented the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act(MGNREGA)in

(A) 2001

(B) 2007

(C) 2005

(D) 2002

Correct Answer : C



24.’When Mother is happy,family is happy.When family is happy,nation is happy’.These are the words of

(A) (A) P.J.Abdul Kalam

(B) Bertrand Russell

(C) Gunter Grass

(D) Oscar Wilde

Correct Answer : A



25.Who was the tenth Prime Minister of India?

(A) Manmohan Singh

(B) Indira Gandhi

(C) Atal Bihari Vajpayee

(D) P.V.Narasimha Rao

Correct Answer : D



26.Which film won the coveted Golden Peacock Award at the 47th International Film Festival of India at Panaji in 2016?

(A) Daughter

(B) Cold of Kalandar

(C) The age of Shadow

(D) The Apology

Correct Answer : A



27.Father of Indian Library Science

(A) Melvil Dewey

(B) Nancy Pearl

(C) S.R.Ranganathan

(D) David Hume

Correct Answer : C



28.26 July movement is associated with

(A) Fidel Castro

(B) Mussolini

(C) Simon Bolivar

(D) Hitler

Correct Answer : A



29.P.V.Sindhu is associated with

(A) Basketball

(B) Chess

(C) Football

(D) Badminton

Correct Answer : D



30.The Guindy National Park is in

(A) Karnataka

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Telangana

Correct Answer : C



31.’Chinthippikkunna Kavithakal Is the work of

(A) Velukutty Arayan

(B) Kumaranasan

(C) Poikayil Kumaraguru

(D) Sahodaran Ayyappan

Correct Answer : A



32.Teacher of Neelakanta Theerthapada Swamikal

(A) Sivayogi

(B) Thycaud Ayya

(C) Sree Narayana Guru

(D) Chattampi Swamikal

Correct Answer : D



33.Kuriakose Elias Chavara was baptized in the church of

(A) Kainakary

(B) Chennamkary

(C) Mannanam

(D) Varappuzha

Correct Answer : B



34.Mother of V.T.Bhattathiripad

(A) Lakshmikunjama

(B) Ammukutty Amma

(C) Vishnu Datta

(D) Sridevi Antharjanam

Correct Answer : D



35.’Balakalesam’is the work of

(A) Pampady John Joseph

(B) Agamananda

(C) K.P.Karuppan

(D) Subhananda Guru

Correct Answer : C



36.The book “Moksha Pradeepam”written by

(A) Ayyankali

(B) Brahmananda Sivayogi

(C) Dr.Palpu

(D) Bodhananda Swamikal

Correct Answer : B



37.The first publication of Al Amin by Muhammed Abdul Rahman started with the felicitation of

(A) Vailoppilli

(B) Ulloor

(C) Vayalar Ramavarma

(D) Vallathol

Correct Answer : D



38.The newspaper ‘Abhinava Keralam Is associated with

(A) Vakkom Moulavi

(B) Kunjahammed Haji

(C) Vagbhatananda

(D) K.M.Seethi Sahib

Correct Answer : C



39.The  founder of ‘Samatva Samajam’

(A) Vaikunda Swamikal

(B) (C) V.Raman Pillai

(C) T.K.Madhavan

(D) Ramakrishna Pillai

Correct Answer : A



40.’Darsanamala Is the work of

(A) Ananda Theertha

(B) Velayudha Panicker

(C) G.P.Pillai

(D) Sree Narayana Guru

Correct Answer : D



41.Nuclear Security Summit of 2016 held at

(A) Washington

(B) Hege

(C) London

(D) Mosco

Correct Answer : A



42.The World’s largest Radio Telescope launched in China is

(A) GMRT

(B) FAST

(C) HERA

(D) MSRT

Correct Answer : B



43.The Principle of Optical Fibre (OFC)used in telecommunication system is

(A) Refraction

(B) Dispersion

(C) Total Internal reflection

(D) Interference

Correct Answer : C



44.The main constituent of biogas is

(A) Ethane

(B) Ammonia

(C) Hydrogen Sulphide

(D) Methane

Correct Answer : D



45.Isotope of Carbon formed in atmosphere due to cosmic rays

(A) C-12

(B) C-14

(C) C-13

(D) C-22

Correct Answer : B



46.Radiation used in Digital Sound recording

(A) Radio Waves

(B) Microwaves

(C) Laser

(D) X-rays

Correct Answer : C



47.Particles which are supposed to travel faster than light

(A) Photons

(B) Tachyons

(C) Phonons

(D) None of these

Correct Answer : B



48.BARC(Bhabha Atomic Research Centre)is situated at

(A) Trombay

(B) Thumba

(C) Sriharikota

(D) Visakhapatnam

Correct Answer : A



49.National Science day is celebrated in India on

(A) Fe(B) 10

(B) Fe(B) 28

(C) Nov.10

(D) Nov.28

Correct Answer : B



50.In which  year Einstein Awarded Nobel Prize for the law of Photoelectric effect?

(A) 1931

(B) 1929

(C) 1930

(D) 1921

Correct Answer : D



51.The shape of a PLATEN in a typewriter is

(A) Pyramid

(B) Rectangle

(C) Triangle

(D) Round

Correct Answer : D



52.The name of typeface which gives 10 letters per inch

(A) Pica

(B) Point

(C) Gothic

(D) Script

Correct Answer : A



53.The movement of the carriage is controlled by

(A) Draw cord

(B) Loose dog and rigid dog

(C) Backspacer

(D) Bell

Correct Answer : B



54.In which keys are used for typing a single character in the upper case?

(A) Master Key

(B) Enter Key

(C) Dead Key

(D) Shift Key

Correct Answer : D



55.Which kind of cylinder is generally used in a Typewriter?

(A) Thread rubber

(B) Soft rubber

(C) Medium hard rubber

(D) Thin rubber

Correct Answer : C



56.Keyboard is fixed as per the arrangement of

(A) Frequency of their occurrences

(B) Convenience of the inventor

(C) Alphabets

(D) None

Correct Answer : A



57.Pinion wheel is connected to

(A) Thumb wheel

(B) Ratchet wheel

(C) Escapement wheel

(D) Back spacer

Correct Answer : C



58.The upper portion of the typewriter which moves while typing is called

(A) Segment

(B) Carriage

(C) Cylinder

(D) None

Correct Answer : B



59.In a typewriter,the  position of bell is fixed

(A) In the carriage

(B) In the keyboard

(C) Behind the typewriter

(D) Under the keys

Correct Answer : C



60.The carriage will stop suddenly,if

(A) The cylinder is worn out

(B) The ribbon is cut off

(C) The carriage rack is worn out

(D) The draw cord is cut off

Correct Answer : D



61.Cylinder Ratchet Wheel is used for

(A) Ribbon movement

(B) Line spacing

(C) Key movement

(D) Carriage movement

Correct Answer : B



62.Universal Bar is connected to  _______ of a typewriter

(A) Dog Block

(B) Mainspring

(C) Carriage Rack

(D) Type Bar Segment

Correct Answer : A



63.What is the other name of Touch System method of typewriting?

(A) Sight

(B) Blind

(C) Visual

(D) Hearing

Correct Answer : B



64.Taking copies of typewritten matter by means of carbon paper is called

(A) Recording

(B) Cyclostyling

(C) Manifolding

(D) Duplicating

Correct Answer : C



65.In which parts of a typewriter located on the left side below the carriage?

(A) Main Spring Drum

(B) Dog Block

(C) Cylinder

(D) Type Basket

Correct Answer : A



66.Which  of the following is used to rotate the  cylinder on either side?

(A) Shift Lock

(B) Thumb Wheels

(C) Carriage

(D) Centre Guide

Correct Answer : B



67.The carriage rack rests on

(A) Duplicator

(B) Cylinder Ratchet Wheel

(C) Card Holder

(D) Pinion Wheel

Correct Answer : D



68.(a)and(;)are _______ keys in a typewriter

(A) Home keys

(B) Master key

(C) Guide key

(D) Character key

Correct Answer : C



69.Which key is used for typing  upper case letters?

(A) Shift key

(B) Master key

(C) Dead key

(D) None

Correct Answer : A



70._________ is used to move carriage a degree towards right.

(A) Dead key

(B) Backspace key

(C) Tabulator set key

(D) Margin release key

Correct Answer : B



71.w.e.f.stands for

(A) Without entry fees

(B) World equity factor

(C) What effect for

(D) With effect from

Correct Answer : D



72.Bell in the typewriter gives warning to caution that the

(A) Right side margin is approaching

(B) Ribbon is coming to the end

(C) Line is coming to the end

(D) Machine is reaching the last degree

Correct Answer : A



73.The guide row of keyboard is arranged from the top as the

(A) First row

(B) Second row

(C) Third row

(D) Fourth row

Correct Answer : C



74.In which direction the  handle of the typewriter is to be rotated?

(A) Anti-clockwise

(B) Clockwise

(C) Round

(D) None

Correct Answer : B



75.What is the size of policy type carriage?

(A) 80

(B) 100

(C) 140

(D) 180

Correct Answer : D



76.Capital letter ‘M Denotes which number from the following?

(A) 100

(B) 500

(C) 1000

(D) 2000

Correct Answer : C



77.In which of the following the correct complimentary close used in the (D) O.Letter?

(A) Yours faithfully

(B) Yours truly

(C) Yours friendly

(D) Yours sincerely

Correct Answer : D



78.The expanded form of “On I.G.S”.

(A) On Integrated Grade System

(B) On International Gas Service

(C) On India Government Service

(D) On India Government System

Correct Answer : C



79.What  is the use of shift lock in a typewriter?

(A) To type uppercase characters continuously

(B) To type lower case characters continuously

(C) To type only one number character

(D) None

Correct Answer : A



80.In which of the following salutation is used when  we type Messrs in the inside address of the business letter?

(A) Sir

(B) Dear Sir

(C) Sirs

(D) Dear Mr.

Correct Answer : C



81.The arranging of data in a logical sequence is called

(A) Sorting

(B) Classifying

(C) Reproducing

(D) Summarizing

Correct Answer : A



82.Block arrows Stars and  Banners,Callouts are all examples of

(A) Picture Categories

(B) Clip Art Categories

(C) Auto Shapes Categories

(D) Word Art Categories

Correct Answer : C



83.The Word processing task  associated with changing the appearance of a document is

(A) Editing

(B) Formating

(C) Writing

(D) Inserting

Correct Answer : B



84.What type of device is computer keyboard?

(A) Memory

(B) Output

(C) Storage

(D) Input

Correct Answer : D



85.In the following  options,which would you choose to save a document with a new name in MS Word 2007?

(A) Office Button,Save as

(B) Office Button,Save

(C) Ctrl+M

(D) None of these

Correct Answer : A



86.Which item appears dimly behind the main body text?

(A) Water color

(B) Background

(C) Watermark

(D) Back color

Correct Answer : C



87.The printed output from a computer is called

(A) Copy

(B) Hard Copy

(C) Soft Copy

(D) Paper

Correct Answer : B



88.In which Short Key is used for increase Font Size in a selected text?

(A) Ctrl+Shift +?

(B) Ctrl+Shift+<

(C) Shift++

(D) Ctrl+Shift+>

Correct Answer : D



89.Which language does MS Word used to  create Macros?

(A) Access

(B) Visual Basic

(C) C++

(D) Visual C++

Correct Answer : B



90.Computer Monitor is also known as

(A) DVU

(B) UVD

(C) VDU

(D) CCTV

Correct Answer : C



91.Which of the following is called the Permanent Memory built into a Computer?

(A) RAM

(B) ROM

(C) Flash Drive

(D) None

Correct Answer : B



92.___________ gives the information about No.of pages,Present Page Number,Cursor position in a page.

(A) Stats Bar

(B) Menu Bar

(C) Ribbon

(D) View bar

Correct Answer : A



93.The default language of  Microsoft word is:

(A) Australian English

(B) UK English

(C) Canadian English

(D) U.S.(A) English

Correct Answer : D



94.Which key deletes the  characters to the left of the cursor?

(A) Home

(B) Backspace

(C) Space

(D) Delete

Correct Answer : B



95.Draw a line through the  middle of the selected text is known as

(A) Subscript

(B) Change case

(C) Strikethrough

(D) None of these

Correct Answer : C



96.Find out the odd man out.

(A) Mouse

(B) Printer

(C) Monitor

(D) Plotter

Correct Answer : A



97.Tabloid,Legal,Letter,are included in the ________ option

(A) Orientation

(B) Margins

(C) Paper size

(D) None of these

Correct Answer : C



98.In which shortcut key used to undo the document?

(A) Ctrl+U

(B) Ctrl+Z

(C) Ctrl+Y

(D) Ctrl+D

Correct Answer : B



99.A peripheral which is used to accept data and send it to processing unit is called

(A) Input devices

(B) Output devices

(C) Data services

(D) Processing device

Correct Answer : A



100.Recently deleted files are stored in

(A) Desktop

(B) C-Drive

(C) My Computer

(D) Recycle bin

Correct Answer : D

Typist Grade II (Company Corporation Board) Solved Paper - Exam Held on 16-05-2017 Typist Grade II (Company Corporation Board) Solved Paper - Exam Held on 16-05-2017 Reviewed by Admin on 07:45 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.