Typist Grade II Solved Paper - Exam Held on 28-05-2015

1.Which  day is observed as Alzheimer's Day?
(A) July 11
(B) July 14
(C) April 17
(D) September 21
Correct Answer : D
2.The boundary between the U.S.A and Canada is:
(A) 17th Parallel
(B) 38th Parallel
(C) 49th Parallel
(D) Durand line
Correct Answer : C
3.The winner of Ranji Trophy Cricket tournament of 2014 is:
(A) Maharashtra
(B) Mumbai
(C) Delhi
(D) Karnataka
Correct Answer : D
4.Rashtriya Indian Military college is situated in:
(A) Dehradun
(B) New Delhi
(C) Pune
(D) Darjeeling
Correct Answer : A
5.Who is the ruler of an Indian State at the time of emergency under Article 356?
(A) Prime Minister
(B) Governor
(C) Speaker of Legislative Assembly
(D) Chief Minister
Correct Answer : B
6.The tomb of Akbar is in:
(A) Agra
(B) Sikandra
(C) Fatehpur Sikri
(D) Delhi
Correct Answer : B
7.In India coins are minted from four centres.Which of the following is not a centre of minting?
(A) Noida
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Jaipur
Correct Answer : D
8.Mrinalini Sarabhai is famous as an artist of:
(A) Mohiniyattam
(B) Kathak
(C) Bharatanatyam
(D) Odissi
Correct Answer : C
9.’The Indian Rail is:
(A) A term to denote Indian railways
(B) The rail coach factory in Lucknow
(C) The name of a train which runs in North India
(D) A magazine of Indian Railways
Correct Answer : A
10.In Bangladesh river Ganges is known as:
(A) Padma
(B) Dihang
(C) Megna
(D) Ganga
Correct Answer : A
11.Find the odd man:
(A) Robbert Kemperman
(B) Jimmy Walker
(C) Neymar
(D) Ruskin Bond
Correct Answer : D
12.The mother tongue of Nagaland is:
(A) Assamese
(B) Naga
(C) English
(D) Hindi
Correct Answer : C
13.The Saka Era began during the reign of:
(A) Harsha
(B) Asoka
(C) Kanishka
(D) Chandragupta
Correct Answer : C
14.FIFA Ballon d’Or award of 2014 was given to:
(A) Cristiano Ronaldo
(B) Xavi
(C) Lionel Messi
(D) None of the above
Correct Answer : A
15.’Lakh Baksh’ was the popular name of:
(A) Iltutmish
(B) Qutubuddin Aibak
(C) Balban
(D) Alauddin Khilji
Correct Answer : B
16.Timur invaded India during the reign of:
(A) Sikandar Lodi
(B) Nasiruddin Tughlaq
(C) Ibrahim Lodhi
(D) Jalaluddin Khalji
Correct Answer : B
17.The capital of Satavahana empire was:
(A) Patliputra
(B) Pratishthana
(C) Vidisha
(D) Magadha
Correct Answer : B
18.’Hauz Khas’ was a pleasure resort  constructed by:
(A) Firoz Shah Tughlaq
(B) Mohammed bin Tughlaq
(C) Shajahan
(D) Akbar
Correct Answer :
19.’Gidda’ is the folk dance of:
(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Manipur
Correct Answer : A
20.The number of players in a baseball match is:
(A) 5
(B) 7
(C) 9
(D) 11
Correct Answer : C
21.The Indus city Kalibangan is situated in:
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Correct Answer : C
22.The Mahayana sect of Buddhism preached their doctrines in:
(A) Pali
(B) Prakrit
(C) Hindi
(D) Sanskrit
Correct Answer : A
23.The least densely populated country in the world is:
(A) Mauritania
(B) Iceland
(C) Canada
(D) Vatican
Correct Answer : B
24.’Eldorado Is the imaginary land envisioned by:
(A) Thomas More
(B) Anthony Hope
(C) Voltaire
(D) Plato
Correct Answer : D
25.The Roman deity ‘Marsh Was the goddess of:
(A) War
(B) Poetry and music
(C) Wisdom
(D) Sea
Correct Answer : A
26.The ancient town Sarnath is in modern:
(A) Uttar Pradesh
(B) Orissa
(C) Maharashtra
(D) Haryana
Correct Answer : A
27.The permanent settlement was introduced by:
(A) Warren Hastings
(B) Robert Clive
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis
Correct Answer : D
28.The Grand Trunk Road connected Delhi with:
(A) Madras
(B) Calcutta
(C) Bombay
(D) None of these
Correct Answer : B
29.During the 1857 Revolt,Nana Saheb led the rebellion at:
(A) Kanpur
(B) Meerut
(C) Bareilly
(D) Faizabad
Correct Answer : A
30.’Gadar Was a weekly newspaper started by:
(A) Tilak
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Lala Hardayal
(D) None of these
Correct Answer : C
31.The All Indian Muslim League was founded in:
(A) 1905
(B) 1906
(C) 1909
(D) 1911
Correct Answer : B
32.The right of separate electorate for Muslims was provided by:
(A) Montague-Chelmsford Reforms
(B) Minto-Morley Reforms
(C) The Lucknow Pact
(D) The Government of India Act of 1935
Correct Answer : B
33.The ‘Quit India’ Resolution was passed in the Congress session held at:
(A) Bombay
(B) Allahabad
(C) Nagpur
(D) Haripura
Correct Answer : A
34.The Indian National Army(I.N.A)was formed in:
(A) Calcutta
(B) Japan
(C) Singapore
(D) Malaya
Correct Answer : C
35.In the interim government formed in 1946,John Mathai was the minister for:
(A) Labour
(B) Law
(C) Industries
(D) Finances
Correct Answer : D
36.The capital of India was shifted from Calcutta to Delhi in the year:
(A) 1995
(B) 1907
(C) 1911
(D) 1914
Correct Answer : C
 38.’The Indian Struggle Is written by:
(A) Nehru
(B) Ambedkar
(C) Gandhi
(D) Subhash Chandra Bose
Correct Answer : D
39.The first Vice President of India is:
(A) Rajendra Prasad
(B) S.Radhakrishnan
(C) (C) Rajagopalachari
(D) J.(B) Kripalani
Correct Answer : B
40.Buland Darwaza is the gate at:
(A) Peteh-pur sikri
(B) Charminar
(C) Red Fort
(D) Agra Fort
Correct Answer : A
41.The largest library in India  The National Library is located in:
(A) New Delhi
(B) Calcutta
(C) Bombay
(D) None of these
Correct Answer : B
42.During dehydration,the substance that the body usually loses is:
(A) Sugar
(B) Potassium chloride
(C) Sodium chloride
(D) Calcium phosphate
Correct Answer : C
43.The sky is blue in colour due to:
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Diffraction
(D) Dispersion
Correct Answer : None of these (Scattering)
44.The planet nearest to the earth is:
(A) Mercury
(B) Pluto
(C) Jupiter
(D) Venus
Correct Answer : D
45.Amjad Ali Khan is the famous instrumentalist:
(A) Sarod
(B) Violin
(C) Shehnai
(D) Sitar
Correct Answer : A
46.The first law minister of the independent India is:
(A) Dr.Rajendra Prasad
(B) B R.Ambedkar
(C) Jagjeevan Ram
(D) Shyamaprasad Mukherjee
Correct Answer : B
47.The aspect of ‘Fundamental duties of Indian constitution is taken from the constitution of:
(A) Britain
(B) USA
(C) Belgium
(D) Russia
Correct Answer : D
48.The first Indian Governor of Reserve BanK of India is:
(A) L.K.Jha
(B) Deshmukh
(C) A Dalai
(D) D Subbarao
Correct Answer : B
49.The biggest country in Africa is:
(A) Sudan
(B) South Africa
(C) Egypt
(D) Cameroon
Correct Answer : None of above ( Algeria)
50.The currency of New Zealand is:
(A) Peso
(B) Dollar
(C) Ringgit
(D) None of these
Correct Answer : B
51.Main spring and carriage is connected with:
(A) Carriage rack
(B) Draw band
(C) House dogs
(D) Pinion wheel
Correct Answer : B
52.File extension of word document:
(A) .doc
(B) .xls
(C) .word
(D) .bmp
Correct Answer : A
53.The shortcut command of  save in word:
(A) Ctrl+V
(B) Ctrl+O
(C) Ctrl+D
(D) Ctrl+S
Correct Answer : D
54.Master key in Typewriter:
(A) H
(B) Y
(C) N
(D) B
Correct Answer : C
55.How many dogs are in Typewriter:
(A) 2 dogs
(B) 1 dog
(C) 4 dogs
(D) 3 dogs
Correct Answer : A
56.Word processing package allow users to:
(A) Edit text
(B) Save text
(C) Print text
(D) Do all of the above
Correct Answer : D
57.The stencil sheet is placed in the:
(A) Cotton carrier
(B) Silk carrier
(C) Linen Carrier
(D) None of the above
Correct Answer : B
58.Which type of files cannot be navigated using Clipart browser of office 2000?
(A) avi
(B) wav
(C) mp3
(D) bmp
Correct Answer : C
59.Drop Cap is placed in-menu.
(A) Format
(B) Table
(C) Tools
(D) Insert
Correct Answer : A
60.In which year@selected for its use in e-mail addresses:
(A) 1969
(B) 1972
(C) 1975
(D) 1980
Correct Answer : B
61.The Typewriter with 80 to 100 degree are called:
(A) Foolscap
(B) Brief
(C) Standard
(D) Foolscap
Correct Answer : A
62.Data arranged in sequential order is called:
(A) Data sorting
(B) Filtering
(C) Data arranging
(D) Data Processing
Correct Answer : C
63.Font sizes not supported by word:
(A) 12
(B) 72.5
(C) 533
(D) 100.89
Correct Answer : D
64.The length of ribbon used in a standard typewriter:
(A) 8m
(B) 10 m
(C) 6 m
(D) 12 m
Correct Answer : B
65.Buffer spring is found in :
(A) Remington
(B) Halda
(C) Godrej
(D) All of these
Correct Answer : B
66.How many ways you can save a document?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Correct Answer : A
67.What is gutter margin?
(A) Margin added to the left margin when printing
(B) Margin added to right margin when printing
(C) Margin added to the binding side of page when printing
(D) Margin added to the outside of the page when printing
Correct Answer : C
68.Portrait and Landscape are
(A) Paper size
(B) Page Layout
(C) Page orientation
(D) All of above
Correct Answer : C
69.In word,the mailing list is known as:
(A) Data source
(B) Sheet
(C) Source
(D) Data Sheet
Correct Answer : A
70.Which of the following is on odd one?
(A) Pica
(B) Roman
(C) Elite
(D) Deluxe
Correct Answer : D
71.Which is known as Dead-key in Malayalam Typewriter?
(A) Semicolon
(B) Chandrakala
(C) Hyphen
(D) Underscore
Correct Answer : B
72.Forming of letters in irregular line with uneven space is called:
(A) Bad alignment
(B) Sluggish movement
(C) Jerking
(D) Rhythm movement
Correct Answer : A
73.Which of the following is graphical solution for word processor?
(A) Word Art
(B) Drop Cap
(C) Clipart
(D) None of the above
Correct Answer : C
74.When Drop caps are used in a document?
(A) To drop all the capital letters
(B) To begin each paragraph with capital letter
(C) To begin a paragraph with a large dropped capital letter
(D) None of the above
Correct Answer : C
75.Which of the following are not belongs to browser software?
(A) Internet explorer
(B) Google
(C) Opera
(D) Mozilla firefox
Correct Answer : B
76.How many kinds of cylinders are available for typewriter?
(A) 3
(B) 2
(C) 1
(D) 4
Correct Answer : A
77.Which of the following is not a cursor control input device?
(A) Mouse
(B) Keyboard
(C) Joystick
(D) MICR
Correct Answer : D
78.A typewriter can be identified by:
(A) Chasis No.and Marker’s name
(B) Chasis No.and colour
(C) Maker’s name and colour
(D) Chasis No.and speed
Correct Answer : A
79.The unique No.given to each computer in the internet:
(A) TCP
(B) UDP
(C) IP
(D) HTTP
Correct Answer : C
80.A programme used to access a resource provided by a server”
(A) Data
(B) Client
(C) Net
(D) None of these
Correct Answer : B
81.Laser printer was first introduced by:
(A) IBM
(B) HP
(C) Samsung
(D) Canon
Correct Answer : A
82.What is the smallest width of  a column?
(A) 0”
(B) 0.5”
(C) 1”
(D) 1.5”
Correct Answer : B
83.Which of the following command is not available in Tools menu?
(A) Auto correct
(B) Auto summarise
(C) Macro
(D) Auto text
Correct Answer : D
84.From which menu you can insert Header and Footer:
(A) Insert menu
(B) Format menu
(C) View menu
(D) Tools menu
Correct Answer : C
85.Thesaurus tool in MS Word used for:
(A) Grammar options
(B) Spelling
(C) Synonyms and Antonyms Words
(D) None of the above
Correct Answer : C
86.Which finger is used for pressing shift key?
(A) Thumb
(B) Little finger
(C) Middle finger
(D) None of these
Correct Answer : B
87.Letters sent from Govt.Secretariat are called:
(A) Govt.order
(B) Official letter
(C) (D) O.Letter
(D) Circular
Correct Answer : D
88.Giving various effects to a document is called:
(A) Formatting
(B) Storing
(C) Editing
(D) Formatting and Editing
Correct Answer : A
89.Computers in the same room can be connected by using:
(A) LAN
(B) WAN
(C) MAN
(D) Network
Correct Answer : A
90.RAM is a _____ memory
(A) Permanent
(B) Volatile
(C) Non volatile
(D) Temporary
Correct Answer : B
91.Computer is a machine without:
(A) Speed
(B) Accuracy
(C) Reliability
(D) IQ
Correct Answer : D
92.Home keys are provided in the row of a typewriter.
(A) First
(B) Third
(C) Second
(D) Fourth
Correct Answer : C
93.Which finger used for striking space bar?
(A) Left thumb
(B) Right thumb
(C) Right little finger
(D) Left little finger
Correct Answer : B
94.The upper portion of the typewriter which moves while typing is:
(A) Carriage
(B) Card holder
(C) Cylinder
(D) None of these
Correct Answer : A
95.Push button is also known as:
(A) Variable line spacing paper
(B) Line space lever
(C) Line space roll
(D) None of these
Correct Answer : A
96.Which is the default alignment in word?
(A) Left
(B) Centre
(C) Right
(D) Justify
Correct Answer : A
97.Which of the following is a term associated with Internet Security?
(A) Firefox
(B) Spooling
(C) Firewall
(D) Ethernet
Correct Answer : C
98.Malayalam Typewriter keys designed by:
(A) R.Arulappan
(B) N.S.Pandala
(C) T.R.Krishna Iyer
(D) T.K.Ramakrishnan
Correct Answer : B
99.About copies obtained from a good stencil
(A) 1000
(B) 500
(C) 750
(D) 600
Correct Answer : A
100.Which of the following is used for creating presentations?
(A) MS Word
(B) MS Access
(C) MS Excel
(D) Power Point
Correct Answer : D

Typist Grade II Solved Paper - Exam Held on 28-05-2015 Typist Grade II Solved Paper - Exam Held on 28-05-2015 Reviewed by Admin on 08:34 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.