Fireman Driver cum Pump Operator Fire and Rescue Services - Exam Held on 10-11-2017

Fireman Driver cum Pump Operator 
Fire and Rescue Services
Exam Held on 10-11-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017


1. Maximum over all height of load in Goods vehicle from the ground level is
 [A] 2 metres
 [B] 3 metres
 [C] 2.7 metres
 [D] 3.8 metres
Correct Answer: [D]

2. To drive vehicle carrying hazardous petroleum goods, driver should have
 [A] Heavy license
 [B] Explosive license
 [C] Hazardous license 
 [D] Petroleum license
Correct Answer: [C]
3. Traffic Signs with Red Triangle border are
 [A] Mandatory sign
 [B] Informatory sign
 [C] Compulsory sign
 [D] Cautionary sign
Correct Answer: [D]

4. Percentage of seats reserved for Ladies in buses
 [A] 5%
 [B] 10%
 [C] 15%
 [D] 25%
Correct Answer: [D]

5. Punishment for drunken driving
 [A] ₹ 10,000
 [B] ₹ 5,000
 [C] ₹ 2,000
 [D] 6 months simple imprisonment, ₹ 2,000 fine, or both
Correct Answer: [D]

6. Replenishing fuel tank with passengers in the vehicle is
 [A] punishable 
 [B] not punishable
 [C] allowed with few passengers
 [D] allowed after 6 pm
Correct Answer: [A]

7. Section 112 of Motor Vehicle Act is about
 [A] Speed limit 
 [B] Overload
 [C] Drunken driving
 [D] Over speed
Correct Answer: [A]

8. Accident victim should apply for claim at
 [A] Regional Transport Office
 [B] Insurance Office
 [C] District Collectorate
 [D] Motor Accident Claim Tribunal 
Correct Answer: [D]

 9. Voltage of battery in Heavy vehicles
 [A] 6 Volt
 [B] 12 Volt
 [C] 24 Volt 
 [D] 36 Volt
Correct Answer: [C]

10. SH means
 [A] Safe Highway
 [B] State Highway
 [C] Slippery Highway
 [D] Super Highway
Correct Answer: [B]

11. Percentage of alcohol in blood above which is punishable
 [A] 5% / 100 ml
 [B] 10% / 100 ml
 [C] 20% / 100 ml
 [D] 30% / 100 ml
Correct Answer: [D]

12. Heavy Transport Badge validity is
 [A] 1 year
 [B] 3 years
 [C] 5 years
 [D] 15 years
Correct Answer: [B]

13. Validity of All India Permit for Goods vehicle is
 [A] 1 year
 [B] 3 years
 [C] 5 years 
 [D] 15 years
Correct Answer: [C]

14. KL 69 denotes which office ?
 [A] SRTO Kanhangad
 [B] SRTO Udambanchola
 [C] SRTO Manathavady
 [D] SRTO Thalaparamba
Correct Answer: [B]

15. The Address of Motor Vehicle Department Site of Kerala
 [A] kmvd.gov.in
 [B] keralamvd.gov.in
 [C] keralarto.gov.in
 [D] keralamvd.rto.in
Correct Answer: [B]

16. Multi-toned Air Horn is allowed in
 [A] Contract Carriages
 [B] Stage carriage
 [C] Vehicles of Ministers
 [D] Not allowed in any vehicle
Correct Answer: [D]

17. Cooling or Sun film is allowed in the following vehicles :
 [A] Vehicles of Ministers
 [B] Vehicles of Film stars
 [C] Ambulances
 [D] Not allowed in any vehicle
Correct Answer: [D]

18. Tipper Lorries cannot be operated at the following time :
 [A] Between 7 AM and 8 AM
 [B] Between 8 AM and 9 AM
 [C] Between 9 AM and 10 AM 
 [D] Between 7 AM and 10 AM
Correct Answer: []

 19. Hazardous Heavy Vehicles should have
 [A] One Driver
 [B] Two Drivers
 [C] Two drivers and One Cleaner
 [D] One Driver and One Cleaner
Correct Answer: [B]

20. The number of persons that can be carried in cabin of goods carriage is mentioned in
 [A] Insurance Certificate
 [B] Permit
 [C] Registration Certificate
 [D] Fitness Certificate
Correct Answer: [B]

21. When is Exhaust brake usually used?
 [A] When going at high speeds
 [B] When sudden braking
 [C] When going up-hill
 [D] When going down-hill
Correct Answer: [D]

22. What is the firing order of a six cylinder engine ?
 [A] 1 6 3 5 2 4
 [B] 1 5 3 6 2 4
 [C] 1 3 5 2 4 6
 [D] 1 2 3 4 5 6
Correct Answer: [B]

23. If you see oil in radiator that means
 [A] Radiator has leak
 [B] Oil tank has leak
 [C] Head gasket has to leak 
 [D] Radiator hose has leak
Correct Answer: [C]

24. When brake fails while the vehicle is in movement, driver should
 [A] Off the vehicle and slowly stop the vehicle
 [B] Put in neutral and stop the vehicle
 [C] Shift down gears and bring to stop slowly
 [D] Hit a wall or tree and stop the vehicle
Correct Answer: [C]

25. Thermostat valve is in
 [A] Brake system
 [B] Cooling system
 [C] Engine
 [D] Diesel tank
Correct Answer: [B]

26. Pressure plate is placed
 [A] between Engine and gearbox 
 [B] between Wheel drum and brake shoe
 [C] in Radiator cap
 [D] in Oil pump
Correct Answer: [A]

 27. Shackle is part of
 [A] Steering system
 [B] Suspension system
 [C] Engine
 [D] Radiator
Correct Answer: [B]

28. Hand Brake is used for
 [A] Sudden braking
 [B] Stopping while skidding
 [C] Parking the vehicle 
 [D] Driving in rain
Correct Answer: [C]

29. Which component is not of air brake system ?
 [A] Brake shoe
 [B] Brake pedal
 [C] Master cylinder
 [D] Stock adjuster
Correct Answer: [D]

30. Universal joint is part of
 [A] Gear pedal
 [B] Brake pedal
 [C] Propeller shaft 
 [D] Radiator fan
Correct Answer: [C]

31. In the tyre size 10.00 – 20 – 16 PR, ‘20’ is the
 [A] Width of the tyre
 [B] Diameter of Rim
 [C] No of ply
 [D] Diameter of tyre
Correct Answer: [B]

32. In which track should a heavy vehicle go on a 4 track highway ?
 [A] Left track
 [B] Right track
 [C] Any track
 [D] Centre track
Correct Answer: [A]

33. Tachometer is used to measure the
 [A] Speed of vehicle
 [B] Speed of engine
 [C] Total no. of kilometers covered
 [D] Temperature engine
Correct Answer: [B]

34. When entering a road junction, preference is to be given to
 [A] Vehicles coming from right side
 [B] Vehicles coming from left side
 [C] Motorcycles
 [D] Buses
Correct Answer: [A]

 35. What is the GVW of an HGV Truck with two single wheel axles in front and two double wheel
axles in rear ?
 [A] 16000 kg.
 [B] 24000 kg.
 [C] 31000 kg. 
 [D] 36000 kg.
Correct Answer: [C]

36. GPS tracker is fitted in vehicles to
 [A] Increase mileage of the vehicle
 [B] Limit the speed of the vehicle
 [C] Find the position of the vehicle 
 [D] Check the load in the vehicle
Correct Answer: [C]

37. The Grace period for paying road tax for a heavy goods vehicle
 [A] 15 days
 [B] 20 days
 [C] 30 days 
 [D] No grace period
Correct Answer: [C]

38. When the signal light turns orange after green the driver should
 [A] Go ahead fast without stopping
 [B] Stop the vehicle
 [C] Put head light on and go
 [D] Look both sides and go slowly
Correct Answer: [B]

39. Fine for plying heavy goods vehicle without valid certificate of fitness
 [A] ₹ 500
 [B] ₹ 1000
 [C] ₹ 2000
 [D] ₹ 5000
Correct Answer: [D]

40. Heavy LPG Capsule Trailer vehicle is not allowed on roads in Municipal areas at
 [A] 8 AM to 11 AM 
 [B] 11 AM to 1 PM
 [C] 6 AM to 8 AM
 [D] 9 PM to 6 AM
Correct Answer: [A]

41. Minimum air pressures at which air brake fitted vehicle may be driven is
 [A] 4 kg/cm ²
 [B] 6 kg/cm ²
 [C] 8 kg/cm ²
 [D] 10 kg/cm²
Correct Answer: [B]

42. Maximum speed limit of an Educational Institution Bus in Kerala
 [A] 40 km/hr.
 [B] 50 km/hr.
 [C] 60 km/hr.
 [D] 70 km/hr.
Correct Answer: [B]

 43. Maximum speed limit of a Heavy Vehicle near Educational Institutions
 [A] 15 km/hr. 
 [B] 20 km/hr.
 [C] 25 km/hr.
 [D] 30 km/hr.
Correct Answer: [A]

44. Cylinder sleeve is part of
 [A] Engine 
 [B] Brake cylinder
 [C] Master cylinder
 [D] Clutch
Correct Answer: [A]

45. The minimum height and width of an Emergency exit in a Stage Carriage is
 [A] 120 cm ¥ 140 cm
 [B] 200 cm ¥ 100 cm
 [C] 120 cm ¥ 180 cm 
 [D] 140 cm ¥ 140 cm
Correct Answer: [C]

46. The maximum speed limit of a Heavy Passenger Vehicle in a four-lane highway is
 [A] 60 kmph 
 [B] 70 kmph
 [C] 80 kmph
 [D] 90 kmph
Correct Answer: [A]

47. Maximum speed of a Heavy Goods Vehicle in ghat roads is
 [A] 30 kmph 
 [B] 40 kmph
 [C] 50 kmph
 [D] 60 kmph
Correct Answer: [A]

48. Maximum age at which Badge for Heavy Passenger Vehicle can be renewed in Kerala
 [A] 60 years
 [B] 65 years
 [C] 75 years
 [D] No limit
Correct Answer: [D]

49. Wheel base of a Vehicle is
 [A] distance between centre of front wheel and rear wheel.
 [B] distance between centre of front left wheel and front right wheel.
 [C] distance between inner side of rear right wheel and rear left wheel.
 [D] distance from centre of rear wheel to rear most part of rear body.
Correct Answer: [A]

50. RPM Meter is used to measure the
 [A] Speed of the vehicle
 [B] Speed of the engine
 [C] Temperature of engine
 [D] Speed of gearbox
Correct Answer: [B]

 51. Ernakulam District was formed on
 [A] July 1, 1949
 [B] Jan 1, 1957
 [C] Jan 16, 1969
 [D] April 1, 1958
Correct Answer: [D]

52. Most rice producing district in Kerala
 [A] Palakkad 
 [B] Kazargod
 [C] Malappuram
 [D] Ernakulam
Correct Answer: [A]

53. The height of Anamudi is
 [A] 1608 metres
 [B] 2695 metres
 [C] 1825 metres
 [D] 915 metres
Correct Answer: [B]

54. Most populationless district in Kerala
 [A] Palakkad
 [B] Alappuzha
 [C] Malappuram
 [D] Wayanad
Correct Answer: [D]

55. Number of rivers which flows to western in Kerala
 [A] 3
 [B] 44
 [C] 39
 [D] 41
Correct Answer: [D]

56. Most part of Thar Desert can be seen in which state of India?
 [A] Rajasthan 
 [B] Uttar Pradesh
 [C] Bihar
 [D] Madhya Pradesh
Correct Answer: [A]

57. Kanchenjunga is situated in
 [A] Kashmir
 [B] Nepal
 [C] Sikkim 
 [D] Pak occupied Kashmir
Correct Answer: [C]

58. Minicoy Island belongs to
 [A] Sri Lanka
 [B] India
 [C] Indonesia
 [D] Myanmar
Correct Answer: [B]

59. Indian Standard Meridian is
 [A] 81° 30 min
 [B] 82° 30 min
 [C] 5° 30 min
 [D] Greenwich Line
Correct Answer: [B]

 60. Indian currency symbol adopted in the year
 [A] 1991
 [B] 1999
 [C] 2010 
 [D] 2011
Correct Answer: [C]

61. New LPG connection project is
 [A] Sahaj 
 [B] Sehth
 [C] Nayamansil
 [D] Sahajog
Correct Answer: [A]

62. The first Non-Alignment Summit was held at
 [A] Brion
 [B] Belgrade
 [C] Bandung
 [D] Delhi
Correct Answer: [B]

63. Indian National Congress declared Poorna Swaraj in which conference ?
 [A] Lahore, 1929 
 [B] Surat, 1916
 [C] Calcutta, 1920
 [D] Bombay, 1941
Correct Answer: [A]

64. 15th Vice President of India
 [A] Shekhavat
 [B] K.R. Narayanan
 [C] Hamid Ansari
 [D] Venkaiya Naidu
Correct Answer: [D]

65. Choury-Chaura incident in which year ?
 [A] 1923
 [B] 1924
 [C] 1925
 [D] 1922
Correct Answer: [D]

66. When Prime Minister made announcement of replacing the planning commission ?
 [A] August 15, 2014 
 [B] August 15, 2016
 [C] August 15, 2015
 [D] August 15, 2013
Correct Answer: [A]

67. First Five Year Plan was drafted by
 [A] Mahalanobis
 [B] K.B. Koshy
 [C] K.C. Kumarappa
 [D] K.N. Raj 
Correct Answer: [D]

 68. Mandal Commission is deals with
 [A] SC reservation
 [B] Women’s reservation
 [C] OBC reservation 
 [D] Minority reservation
Correct Answer: [C]

69. GST came into force
 [A] July first in 2017 
 [B] June first in 2017
 [C] April first in 2017
 [D] May first in 2017
Correct Answer: [A]

70. Constitution of India came into force in
 [A] 1949
 [B] 1950
 [C] 1951
 [D] 1952
Correct Answer: [B]

71. Justice Varma Committee deals with
 [A] Women’s problems 
 [B] Children’s problems
 [C] SC problems
 [D] Politicians problems
Correct Answer: [A]

72. Information Right Act came into force in
 [A] 2010
 [B] 2001
 [C] 2005 
 [D] 2011
Correct Answer: [C]

73. National Human Rights Commission Chairman is in 2016
 [A] Justice K.G. Balakrishnan
 [B] Justice S. Rajendra Babu
 [C] Justice A.S. Anand
 [D] Justice H.L. Dattu
Correct Answer: [D]

74. Indian parliament passed IT Act in
 [A] 2005
 [B] 2009
 [C] 2000 
 [D] 2015
Correct Answer: [C]

75. National Human Right Commission was formed in
 [A] 1993 
 [B] 2001
 [C] 1999
 [D] 2005
Correct Answer: [A]

76. World Athletic Championship of 2017 was held in
 [A] Washington
 [B] Paris
 [C] London 
 [D] Delhi
Correct Answer: [C]

 77. Name of the opposite candidate of American President Donald Trump
 [A] Obama
 [B] Hilary Clinton
 [C] Bill Clinton
 [D] Bernie Sanders
Correct Answer: [B]

78. Surabhilekshmy got the best actress National award in which film ?
 [A] Minnaminung 
 [B] Mundirivallikal Thalirkkumbol
 [C] Action Hero Biju
 [D] Daivathindey Makan
Correct Answer: [A]

79. India introduced its own global positioning system. What is the name of the system ?
 [A] ISRO
 [B] Navik
 [C] CSIR
 [D] NIA
Correct Answer: [B]

80. Who got first prize in 100 metres in World Athletic Championship in 2017 ?
 [A] Usain Bolt
 [B] Mofara
 [C] Jastin Gattlin 
 [D] P.T. Usha
Correct Answer: [C]

81. Who is the missile man of India ?
 [A] Vikram Sarabhai
 [B] A.P.J. Abdul Kalam
 [C] C.V. Raman
 [D] Homi J. Bhabha
Correct Answer: [B]

82. Who is the first women president of Mauritania ?
 [A] Ameena Gurub Hakkim 
 [B] Swathi Dandekar
 [C] Looyis Richardson
 [D] Ardeshir Erani
Correct Answer: [A]

83. Which cinema got Oscar prize in 2016 ?
 [A] Amy
 [B] Son of Soul
 [C] Spot light 
 [D] Inside Out
Correct Answer: [C]

84. Man Booker International Prize of 2016 got to
 [A] The Vegetarian 
 [B] Son of Soul
 [C] Sleeping on Jupiter
 [D] Wars on Women's face
Correct Answer: [A]

85. Who got Arjuna Award in 2016 ?
 [A] Boxer Vijender
 [B] P.U. Chithra
 [C] Raghuveer Chandran
 [D] P.R. Sreejesh
Correct Answer: [D]

86. The Indian Cricket captain acquired 100 wins in one day cricket
 [A] Sachin Tendulkar
 [B] Saurav Ganguly
 [C] Mahendra Singh Dhoni 
 [D] Kapil Dev
Correct Answer: [C]

87. First Aeroplane used solar energy
 [A] Kepler B
 [B] Impulse 2
 [C] New Horizon
 [D] Atrosat
Correct Answer: [B]

88. India’s first Atomic experiment in
 [A] 1974 
 [B] 1951
 [C] 1961
 [D] 1999
Correct Answer: [A]

89. India’s first atomic submarine
 [A] Kursk
 [B] INS Kalvar
 [C] INS Vikram
 [D] Arihand
Correct Answer: [D]

90. Quantum theory introduced by
 [A] Einstein
 [B] Isaac Newton
 [C] Michale Faradey
 [D] Max Plank
Correct Answer: [D]

91. What is the unit of energy ?
 [A] Newton
 [B] Kilometre
 [C] Joule 
 [D] Decibel
Correct Answer: [C]

92. The gas having lowest density
 [A] Hydrogen 
 [B] Chlorine
 [C] Oxygen
 [D] Nitrogen
Correct Answer: [A]

 93. Green Belt Movement was presented by
 [A] Medha Patekar
 [B] Vergari Mathai
 [C] Indira Gandhi
 [D] Chandi Prasad Bhattu
Correct Answer: [B]

94. Copenhagen Convention held in 2009 to discuss
 [A] Climate change 
 [B] Global warming
 [C] Sustainable Development
 [D] Wild Life
Correct Answer: [A]

95. 2016 Olympics held in
 [A] New York
 [B] Washington
 [C] London
 [D] Rio-de-Janeiro
Correct Answer: [D]

96. First President of BRICS Bank
 [A] Narendra Modi
 [B] Swathi Dandekar
 [C] K.V. Kamath 
 [D] Arvind Panagaria
Correct Answer: [C]

97. Who formed the Political Party Praja ?
 [A] Kejariwal
 [B] Eron Sharmila
 [C] Nitish Kumar
 [D] Mayawati
Correct Answer: [B]

98. Governor of Reserve Bank of India in 1917 January 1?
 [A] Urjit Patel 
 [B] Narendra Modi
 [C] Sanjeev Chaturvedi
 [D] Arvind Panagaria
Correct Answer: [A]

99. Who wrote the book Uppu ?
 [A] M. Mukundan
 [B] Sukumar Azhikode
 [C] O.N.V. Kurup 
 [D] O. Chandu Menon
Correct Answer: [C]

100. Who is the Ambassador of Green Kerala?
 [A] Yesudas 
 [B] Mammootty
 [C] Mohanlal
 [D] Suresh Gopi
Correct Answer: [A]


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...