Kerala PSC DTP Operator Solved Paper - Exam Held on 09-02-2017

DTP OPERATOR
INFORMATION AND PUBLIC RELATIONS
Exam Held on 09-02-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.______links computers within a limited geographical area
[A] LAN
[B] WAN
[C] MAN
[D] VAN
Correct Answer: [D]

2.________offer a quick and easy way to share files and resources directly
[A] CD
[B] USB
[C] Network
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

3.Given a 2”x4” photograph and a 4”x8” layout space,what scale percentage is needed to fit the photograph?
[A] 50
[B] 100
[C] 150
[D] 200
Correct Answer: [D]

4.Which is NOT a form of printing processes?
[A] Gravure
[B] Gutenberg
[C] Offset
[D] Flexography
Correct Answer: [B]

5.What type of printing is done when using CMYK?
[A] Spot color
[B] Pantone
[C] Process color
[D] Black and white
Correct Answer: [B]

6.You can import a text file into QuarkXpress from:
[A] Any word processor
[B] Open office
[C] Only Macintosh word processors
[D] Any word processor for which Xpress can access the filter
Correct Answer: [D]

7.All the commands and functions in QuarkXPress are available:
[A] In the Tool palette
[B] From the Menu Bar
[C] Under the File Menu
[D] In a Preferences dialogue box
Correct Answer: [B]

8.Leading is:
[A] Lengthening lines
[B] Shortening lines
[C] Increasing space between words
[D] Increasing or decreasing space between lines
Correct Answer: [D]

9.In QuarkXPress, Master Page A is created:
[A] By double-clicking on the master page icon
[B] By dragging the icon down on the palette
[C] When the document is created
[D] Through a dialogue box
Correct Answer: [C]

10._________ are non printing guides pulled down and across from the horizontal and vertical rulers
[A] Boarder
[B] Ruler origin
[C] Ruler below
[D] Ruler guides
Correct Answer: [D]

11._______ is the point on the ruler where the horizontal and vertical rulers intersect.
[A] Zero point
[B] Left point
[C] Mid point
[D] End point
Correct Answer: [A]

12.______ is a measure of how close together the lines in a halftone grid are in the printing process
[A] PPI
[B] DPI
[C] LPI
[D] None of these
Correct Answer: [C]

13.________ is the term used as a measure of how well one ink printed on top of another
[A] Trapping
[B] Tracking
[C] Scaling
[D] Stacking
Correct Answer: [A]

14.A file that is saved so it cannot be modified is called?
[A] A text file
[B] An ASCII file
[C] A template
[D] A thumbnail
Correct Answer: [C]

15.Adding or deleting space between character pairs is called
[A] Kerning
[B] Tracking
[C] Scaling
[D] Justifying
Correct Answer: [B]

16.The painting option in photoshop which determines the degree by which the tools lighten or darken an image is:
[A] Exposure
[B] Pressure
[C] Opacity
[D] Smudge
Correct Answer: [C]

17.Bitmap images are made of:
[A] Picture
[B] Pixels
[C] Lines and curves
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

18.Raster images are also known as:
[A] Bitmap images
[B] Dynamic images
[C] Clip art images
[D] Multimedia image
Correct Answer: [A]

19.All the commands and functions in QuarkExpress are available:
[A] In the Tool palette
[B] From the Menu Bar
[C] Under the File Menu
[D] In a Preferences dialogue box
Correct Answer: [B]

20.Which of the following programs is not a popular desktop publishing program?
[A] Lotus AmiPro
[B] Microsoft Publisher
[C] Adobe PageMaker
[D] QuarkXPress
Correct Answer: [A]

21.To align a column of text evenly on both the right and left margins throughout the column,use:
[A] The Left and Right tab settings
[B] Even tab settings
[C] The Justified alignment
[D] The Even  alignment setting
Correct Answer: [C]

22.It is useful for removing an unwanted portion of or a defect in your image in Photoshop:
[A] Magic wand tool
[B] Pattern stamp tool
[C] Dodge tool
[D] Clone stamp tool
Correct Answer: [D]

23.Screen printing involves taking images and breaking them down to simple colors, so _____ methods is better to create images.
[A] Auto tone
[B] Auto contrast
[C] Half tone
[D] None of these
Correct Answer: [C]

24.Each pixel in digital image is assigned a tonal value(black,white,shades of gray or color),which is represented in:
[A] Binary code
[B] ASCII
[C] Character
[D] Number
Correct Answer: [A]

25.Distort is a –in Photoshop.
[A] Palette
[B] Filter
[C] View
[D] Style
Correct Answer: [B]

26.The feature in Corel Draw which gives objects a 3D look by creating the illusion of depth is:
[A] Dodge
[B] Distort
[C] Crystallize
[D] Extrude
Correct Answer: [D]

27.The proprietary technology developed by Microsoft  that allows embedding and linking to documents and other objects
[A] PSD
[B] OLE
[C] PNG
[D] JPEG
Correct Answer: [B]

28.Files in the Corel Draw are saved with extension:
ACRD
[B] DOC
[C] CDR
[D] CLD
Correct Answer: [C]

29.In Corel Draw,the view which displays the drawing in a skeletal form is:
[A] Draft
[B] Enhanced view
[C] Wire frame
[D] Normal
Correct Answer: [C]

30.The knife tool of CorelDraw is used to ______ objects.
[A] Join
[B] Slice
[C] Draw
[D] Pick
Correct Answer: [B]

31._______ masks don’t support transparency,so their edges can’t be feathered
[A] Clipping
[B] Layer
[C] Channel
[D] Vector
Correct Answer: [D]

32.How to remove all character formats of the selected text in MS word?
[A] Ctrl+Spacebar
[B] Shift+Enter
[C] Shift+Spacebar
[D] Ctrl+Enter
Correct Answer: [A]
33._______ key is used to full-screen preview option in CorelDraw
[A] F5
[B] F9
[C] F7
[D] F10
Correct Answer: [D]

34.A Photoshop layer converts a vector layer to pixels by:
[A] Ditsribute
[B] Pixelate
[C] Stylize
[D] Rasterizing
Correct Answer: [D]

35.In Corel Draw, which dialog tool can be used to fill an object with pre-define[D] designs and textures?
[A] Postscript fill
[B] Fountain fill
[C] Pattern fill
[D] Texture fill
Correct Answer: [A]

36.JPEG stands for:
[A] Joint Photographic Experts Group
[B] Joint Picture Exports Group
[C] Joint Picture Export Graphics
[D] Joint Picture Extra Group
Correct Answer: [A]

37.What type of printing uses a plastic or rubber carrier?
[A] Screen
[B] Flexography
[C] Gravure
[D] Offset
Correct Answer: [B]

38.Which of the following is not a toning tool?
[A] Sponge
[B] Burn
[C] Dodge
[D] Smudge
Correct Answer: [C]

39.CorelDraw has a built-in windows based program that lists all the possible synonym of a word:
[A] Templates
[B] Spell check
[C] Palettes
[D] Thesarus
Correct Answer: [D]

40.The artistic media tool in the spray mode lets us fill creates strokes of different kinds of patterns:
[A] Spray
[B] Preset
[C] Brush
[D] None of these
Correct Answer: [A]

41.The command that allows us to select similarly colored adjacent areas is:
[A] Contiguous
[B] Similar
[C] Grow
[D] Pinch
Correct Answer: [C]
42.The print option which ignores all imported graphics,and prints rectangle with X marks in their place fastly is:
[A] Proof
[B] Collate?
[C] Reverse
[D] Reset
Correct Answer: [A]

43.The HSB mode in Photoshop comprises the components:
[A] High,Saturation,Bright
[B] Hue, Saturation, Brightness
[C] High,Strong,Bright
[D] Hue, Strong, Brightness
Correct Answer: [B]

44.What are the three basic shapes?
[A] Octagon,triangle,sphere
[B] Rectangle,octagon,sphere
[C] Square,circle,triangle
[D] Square,circle,rectangle
Correct Answer: [C]

45.Which file format is for Photoshop?
[A] JPEG
[B] PSD
[C] ODT
[D] DOC
Correct Answer: [B]

46.Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
[A] Keyboard
[B] Mouse
[C] Joystick
[D] Track ball
Correct Answer: [B]

47.Which technology is used in  Compact disks?
[A] Mechanical
[B] Electrical
[C] Magnetic
[D] Laser
Correct Answer: [D]

48.The operating system comes under:
[A] System Software
[B] Application Software
[C] Utlities
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

49._______is a hardware or peripheral device used to send data to a computer.
[A] Input device
[B] Output device
[C] Memory
[D] Monitor
Correct Answer: [A]

50.The memory which is known as a volatile memory is:
[A] PROM
[B] RAM
[C] EEPROM
[D] ROM
Correct Answer: [B]

51.OCR stands for:
[A] Optical Character Recognition
[B] Optical Code Reader
[C] Optical Characer Reader
[D] Optical Code Recognition
Correct Answer: [A]

52.In windows which key should be pressed while selecting a group of adjacent files or folders
[A] Ctrl
[B] Enter
[C] Shift
[D] Alt
Correct Answer: [C]

53.______ allows users to view and manipulate basic system settings and changing accessibility options.
[A] Desktop
[B] Windows explorer
[C] Task bar
[D] Control panel
Correct Answer: [D]

54.______is an example of softcopy
[A] Printer
[B] Scanner
[C] Monitor
[D] Keyboard
Correct Answer: [C]

55.Processing speed in computers is measured in:
[A] Milli Volts
[B] Bytes
[C] Giga Byte
[D] Giga Hertz
Correct Answer: [D]

56.To copy the formatting of a selection to a specific location, the shortcut key is:
[A] Ctrl+C
[B] Format painter
[C] Ctrl+E
[D] Paste special
Correct Answer: [B]

57.From which menu you can create Header and Footer?
[A] Insert menu
[B] View menu
[C] Format menu
[D] Tools menu
Correct Answer: [A]

58.The default lines to drop for drop cap is:
[A] 3 lines
[B] 2 lines
[C] 4 lines
[D] 8 lines
Correct Answer: [A]

59.Minimum zoom percentage supported by MS Word is:
[A] 25%
[B] 15%
[C] 10%
[D] 4%
Correct Answer: [C]

60.Which feature do you use to create Newspaper?
[A] Tabs
[B] Columns
[C] Bullets and Numbering
[D] Tables
Correct Answer: [B]

61.Master key of the keyboard:
[A] ;
[B] L
[C] N
[D] M
Correct Answer: [C]

62.When the typewriter is at rest, the following catch the teeth of escapement wheel:
[A] Ribbon carrier
[B] Rigid dog
[C] Pinion wheel
[D] Loose dog
Correct Answer: [D]

63.The capital letter generally used to represent 500:
[A] D
[B] M
[C] XL
[D] LX
Correct Answer: [A]

64.Find out the odd one from the following:
[A] f
[B] L
[C] i
[D] k
Correct Answer: [D]

65.Which part protects the paper from getting contact with the oily parts behind?
[A] Paper side guide
[B] Paper releaser
[C] Paper table
[D] Paper scale
Correct Answer: [C]

66.Space Bar is pressed by:
[A] Left thumb
[B] Third right finger
[C] Right thumb
[D] Left little finger
Correct Answer: [C]

67.’DTP’computer abbreviation usually means:
[A] Data Top Publishing
[B] Data Text Publishing
[C] Digital Text Publishing
[D] Desk Top Publishing
Correct Answer: [D]

68.Silencer is provided in a typewriter to control the movement of the:
[A] Loose dog
[B] Mainspring
[C] Tabulator bar
[D] Ribbon indicator
Correct Answer: [A]

69.Name the item required for oiling and cleaning of Typewriters
[A] Coconut oil
[B] Petrol
[C] Palm oil
[D] Rice bran oil
Correct Answer: [B]

70.When the space bar is pressed, the carriage moves towards left:
[A] Half space
[B] One space
[C] 1 ½ space
[D] Two space
Correct Answer: [A]

71.The sound heard uniform typing is called:
[A] Overlapping
[B] Rhythm
[C] Sluggish movement
[D] Vibration
Correct Answer: [B]

72.Home keys are provided in:
[A] Third row
[B] Fourth row
[C] First row
[D] Second row
Correct Answer: [D]

73.Complementary clause in an official letter is:
[A] Dear Sir,
[B] Sir
[C] Yours faithfully
[D] Thanking your
Correct Answer: [C]

74.Cleaning of a typewriter must be done:
[A] Daily
[B] Weekly
[C] Monthly
[D] Yearly
Correct Answer: [A]

75.We can send the same letter to many different people using
[A] Navigation
[B] Using indentation
[C] Mail merge
[D] By Windows
Correct Answer: [C]

76.By default organization chart window displays size of:
[A] 50%
[B] 25%
[C] 100%
[D] 75%
Correct Answer: [C]

77.William Hentry Mill invented typewriter in the year of:
[A] 1714
[B] 1741
[C] 1721
[D] 1734
Correct Answer: [A]

78.Select the correct form:
[A] Dated,22nd March,2014
[B] Dated,22nd March,2014
[C] Dated,22nd March,2014
[D] Dated,22nd March,2014
Correct Answer: [C]

79.How many dead keys are provided in Malayalam type writer?
[A] 1
[B] 3
[C] 9
[D] 5
Correct Answer: [A]

80.Which is not related to MS Office?
[A] Writer
[B] Excel
[C] Notepad
[D] Power Point
Correct Answer: [A]

81.The world’s first Salt-tolerant Plant Garden is located at:
[A] Kerala
[B] Tamilnadu
[C] Maharashtra
[D] Rajasthan
Correct Answer: [B]

82.Which among the following  countries launched World’s longest Super-Secure Quantum Communication Line?
[A] America
[B] Germany
[C] Japan
[D] China
Correct Answer: [D]

83.The Golden Peacock Award 2016 for Corporate Governance was awarded to:
[A] Steel Authority of India Limited(SAIL)
[B] Bharath Heavy Electronics Limited(BHEL_
[C] Cochin international Airport Limited(CIAL)
[D] Hindusthan Aeronautics Limited(HAL)
Correct Answer: [A]

84.The  first ‘Mixed’Heritage site from India in the list of World Heritage Sites of UNESCO:
[A] Kaziranga National Park
[B] Eravikulam National Park
[C] Khangchendzonga National Park
[D] Salim Ali National Park
Correct Answer: [C]

85.Who won the Nobel Prize for Literature in the year 2016?
[A] Alice Munro
[B] Patrick Modiano
[C] Svetlan Alexievich
[D] Bob Dylan
Correct Answer: [D]

86.Revolt of 1857 began at Meerut near Delhi on:
[A] 10th May 1857
[B] 10th March 1857
[C] 20th May 1857
[D] 20th March 1857
Correct Answer: [A]

87.The Act which empowered the British Government to arrest and imprison any person without trial?
[A] Act of 1909
[B] Charter Act of 1833
[C] Rowlatt Act
[D] The Act of 1919
Correct Answer: [C]

88.Who founded the ‘Servants of India Society’in 1905?
[A] Bala Gangadhara Tilak
[B] Goapalakrishna Gokhale
[C] M.G.Ranade
[D] Lala Lajpat Rai
Correct Answer: [B]

89.Who said ‘Give me blood,in turn I will give you freedom’?
[A] Bhagat Singh
[B] Sukh Dev
[C] Bala Gangadhara Tilak
[D] Subhash Chandra Bose
Correct Answer: [D]

90.Which is the most populous city in India as per 2011 census?
[A] Mumbai
[B] Delhi
[C] Kolkatta
[D] Kochi
Correct Answer: [A]

91.In which year the single Self Employment Programme Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana(SGSY)launched?
[A] 1999
[B] 1982
[C] 2001
[D] 1998
Correct Answer: [A]

92.The 12th Five Year Plan growth rate target is:
[A] 7% per annum
[B] 8.2% per annum
[C] 8% per annum
[D] 7.2% per annum
Correct Answer: [C]

93.Karewas deposits are famous  for the cultivation of:
[A] Tulips
[B] Saffron
[C] Dalia
[D] Lilly
Correct Answer: [B]

94.Sharavathi River is originated from ______ District
[A] Coorg
[B] Chickmangalore
[C] Chitradurga
[D] Shimoga
Correct Answer: [D]

95.Western Coastal  Plain of India is an example for:
[A] Emerged Coast
[B] Submerged Coast
[C] Ria Coast
[D] Fiord Coast
Correct Answer: [B]

96.Which one of the National Waterways is in Kerala?
[A] NW-I
[B] NW-II
[C] NW-III
[D] NW-IV
Correct Answer: [C]

97.World’s richest monosite deposits occur in the district of:
[A] Palakkadu
[B] Malappuram
[C] Alappuzha
[D] Thiruvanathapuram
Correct Answer: [A]

98.The founder of Samatva Samajam:
[A] Kumaraguru
[B] Ayyankali
[C] Vaghbhadanandan
[D] Vaikunda Swamikal
Correct Answer: [D]

99.Which among the following book was written by Chattampi Swamikal?
[A] Atmopadesa Satakam
[B] Darsanamala
[C] Vedadhikara Nirupanam
[D] Atmanutapam
Correct Answer: [C]

100.Who started Swadeshabhimani Newspaper?
[A] Vakkam Abdul Khaddar Maulavi
[B] Kesari Ramakrishna Pillai
[C] [C] Keshavan
[D] T.K.Madhavan Nair
Correct Answer: [A]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...