Kerala PSC Junior Instructor Solved Paper - Exam Held on 22-03-2017

JUNIOR INSTRUCTOR,
MECHANIC MEDICAL ELECTRONICS
Exam Held on 22-03-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.Gulmarg is a hill station in
[A] Himachal Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Jammu and Kashmir
[D] Tamil Nadu
Correct Answer: [C]

2.In India, which coast receives rainfall from North Eastern Monsoon?
[A] Konkan coast
[B] Coromandel coast
[C] Malabar coast
[D] Gujarat coast
Correct Answer: [B]

3.Who is the Deputy Chairman of NITI Aayog?
[A] Aravind Pandaria
[B] C Ranga Rajan
[C] Urjith Patel
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

4.Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana started on
[A] 28th August 2014
[B] 22nd January 2015
[C] 22nd September 2014
[D] 15th July 2015
Correct Answer: [D]

5.How many censuses(including the 20 census)have been carried out since Independence?
[A] 07
[B] 05
[C] 06
[D] 08
Correct Answer: [A]

6.Al-Hilal was a newspaper started for propagating nationalism by
[A] Mohammed Ali
[B] Abul Kalam Azad
[C] Sayed Ahammed Khan
[D] Mahatma Gandhi
Correct Answer: [B]

7.Who was the British Prime Minister at the time of the Second Round Table Conference?
[A] Clement Atlee
[B] Neville Chamberlain
[C] Ramsay MacDonald
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

8.Kaladi the birthplace of Sankaracharya stands on the banks of the river
[A] Pamba
[B] Bharatapuzha
[C] Chaliyar
[D] Periyar
Correct Answer: [D]

9.Kerala Pazhma, a pioneering Malayalam works on Kerala history written by
[A] J.Hough
[B] K.V.Krishna Ayyar
[C] Dr.Jerman Gundert
[D] Fr.Ferroli
Correct Answer: [B]

10.Who developed Cochin Harbour into a major port?
[A] Cabral
[B] Lord Macaulay
[C] Robert Bristow
[D] Marthanda Varma
Correct Answer: [C]

11.Which social reformer was nominated by Travancore Government as a member of Sri Mulam Praja Sabha?
[A] Sahodaran Ayyappan
[B] Dr.Palpu
[C] Sri Narayana Guru
[D] Ayyankali
Correct Answer: [D]

12.The teaching of one of the following social reformer helped to strengthen the base of national movement in North Malabar
[A] Swami Vagbhatananda
[B] Vaikunda Swamikal
[C] Chattampi Swamikal
[D] Sri Narayana Guru
Correct Answer: [A]

13.Poikayil Yohannan is associated with the organization of
[A] Sadhujana Paripalana Yogam
[B] Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
[C] Atmavidhya Sangam
[D] Arya Samajam
Correct Answer: [B]

14.jati Mimamsa(Critique of Caste)is written by
[A] Chattampi Swamikal
[B] Pandit Karuppan
[C] Sri Naryana Guru
[D] Vaikunda Swamikal
Correct Answer: [C]

15. Which social reformer is known as ‘Vidyadhiraja’?
[A] K.Kelappan
[B] Pandit Karuppan
[C] Ayyankali
[D] Chattampi Swamikal
Correct Answer: [D]

16.In which year, Fedel Castro officially steps down as President of Cuba?
[A] 2008
[B] 2006
[C] 2015
[D] 1976
Correct Answer: [A]

17.Who is the director of the popular film’Pulimurugan’?
[A] Tomichan Mulakumpadam
[B] Vysakh
[C] Nadir Shah
[D] Mohanlal
Correct Answer: [B]

18.Who hit the fastest Ranji Trophy Century at Thiruvanathapuram?
[A] Vijay Hansare
[B] Gughale
[C] Rishab Pant
[D] Ankit Bhavan
Correct Answer: [C]

19.Who is the minister in charge of Portfolio of Kerala State Dairy Development Department?
[A] V.S.Sunilkumar
[B] P.Thilothaman
[C] T.P.Rama Krishnan
[D] K.Raju
Correct Answer: [D]

20.Britain’s Andy Murray won the ATP World Tour Number One trophy after defeating
[A] Novak Djokovic
[B] Stan Wawrinka
[C] David Goffin
[D] Kei Nishi Kori
Correct Answer: [A]

21.The mode of propagation of FM signal is by
[A] Sky wave
[B] Ground wave
[C] Direct wave
[D] Reflected wave
Correct Answer: [C]

22.Adding a weak cell in series with a battery causes
[A] Decrease in Current
[B] Increase in Current
[C] Decrease in Voltage
[D] No Change in Voltage and Current
Correct Answer: [C]

23.The ratio of ON time of a Pulse to the OFF time is known as
[A] Pulse Repetition Frequency
[B] Duty Cycle
[C] Time Cycle
[D] ON Cycle
Correct Answer: [B]

24.The Time Period of an A stable Multivibration is given by the expression
[A] T=RC
[B] T=0.707 RC
[C] T=0.69 RC
[D] T=1.38 RC
Correct Answer: [C]

25.Wien Bridge Oscillator Circuit uses
[A] Negative Feed back
[B] Positive Feed back
[C] Both Negative and Positive Feed back
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

26.The Amplitude of undammed Oscillation
[A] Decreases with time
[B] Increases with time
[C] Constant
[D] Zero
Correct Answer: [C]

27.The impedance of the parallel RLC circuit at Resonance is
[A] Maximum
[B] Minimum
[C] Zero
[D] Equal to DC resistance of the coil
Correct Answer: [A]

28.A series resonance circuit used to reject an undesired frequence is known as
[A] Wave guide
[B] Wave trap
[C] Band pass filter
[D] Band stop filter
Correct Answer: [B]

29.Which filters are used to block the 50 Hz hum produced by AC mains in Amplifiers?
[A] Low Pass
[B] High Pass
[C] Band Pass
[D] Band Stop
Correct Answer: [A]

30.Voltage follower circuits are used for
[A] Current amplification
[B] Voltage amplification
[C] To avoid loading effect of source
[D] All the above
Correct Answer: [C]

31.Which of the following is difficult to fabricate in an IC?
[A] Diode
[B] Resistor
[C] Transistor
[D] Choke
Correct Answer: [D]

32.The output iimpedance of an Op-Amp is about
[A] 1 MU
[B] 10 KU
[C] 500 U
[D] 50 U
Correct Answer: [D]

33.In Class B amplifier the Q point is Set Slightly above cut off.The purpose is to
[A] Avoid Cross over distortion
[B] Increase efficiency
[C] Reduce power dissipation
[D] Increase gain
Correct Answer: [A]

34.Velocity of sound in water/liquid compared to that of air is
[A] Less
[B] Either Less or More
[C] The Same
[D] More
Correct Answer: [D]

35.Specific Gravity of a fully  charged Lead-Acid cell at room temperature will be
[A] 1.15
[B] 1.38
[C] 1.835
[D] 1.28
Correct Answer: [D]

36.For IC 7815 the minimum unregulated DC input voltage should be
[A] +15 V
[B] +17 V
[C] +19 V
[D] +13 V
Correct Answer: [B]

37.Two identical transistors having an of 50 each, are connected as Darlington pair, the current gaina of the amplifier is
[A] 100
[B] 1
[C] 2500
[D] 500
Correct Answer: [C]

38.Effect of the emitter by pass capacitor in a CE Amplifier is
[A] Gain
[B] Input impedance
[C] Output impedance
[D] Both 1 and 2
Correct Answer: [D]

39.Which of the following is the most preferred type of bias?
[A] Emitter bias
[B] Voltage divider bias
[C] Base bias
[D] Both 1 and 3
Correct Answer: [B]

40.A good power supply should have load regulation, not more than
[A] 0.10%
[B] 1%
[C] 5%
[D] 10%
Correct Answer: [A]

41.The phenomenon which causes reverse breakdown in Zener Diode is known as
[A] Hall effect
[B] Break down effect
[C] Avalanche effect
[D] Induction effect
Correct Answer: [C]

42.The RMS voltage at the transformer secondary is 6 V.Its Peak Value is:
[A] 9.6V
[B] 7.2V
[C] 8.5 V
[D] 12 V
Correct Answer: [C]

43.When a diode is tested using an Ohm meter,it indicates high resistance in both directions, the condition of the diode is
[A] Open
[B] Short
[C] Leaky
[D] Good
Correct Answer: [A]

44.Which of the following is a polarized capacitor?
[A] Paper Capacitor
[B] Plastic film Capacitor
[C] Ceramic Capacitor
[D] Tandalum Electrolytic Capacitor
Correct Answer: [D]

45.If ‘m’and ‘n’are the modulus of any counters, then overall modulus of the cascaded counters is given by
[A] ’mn’
[B] ’2^(mn)’
[C] ’mn^2’
[D] ’(m/n)^2’
Correct Answer: [A]

46.IC 7476 is
[A] D Flip Flop
[B] RS Flip Flop
[C] JK FlipFlop
[D] MS FlipFlop
Correct Answer: [C]

47.The output of a particular OP-Amp increases 8 V in 12 ms, the slew rate is
[A] 90 V/ms
[B] 1 V/ms
[C] 1.5 V/ms
[D] 0.67 V/ms
Correct Answer: [D]

48.A Binary number 10101 is equivalent to decimal number
[A] 19
[B] 12
[C] 27
[D] 21
Correct Answer: [D]

49.The number’(12)-8’is equivalent to decimal
[A] 12
[B] 20
[C] 10
[D] 4
Correct Answer: [C]
50.The expression ‘bar{(ABC)}’can be simplified as
[A] ’barA barB barC’
[B] ’AB+BC+CA’
[C] ’AB+barC’
[D] ’barA+barB+barC’
Correct Answer: [D]

51.CMOS circuits are extensively used for One chip computers mainly because of their
[A] Low power dissipation
[B] Low cost
[C] High noise immunity
[D] Large packing density
Correct Answer: [D]

52.The principal disadvantage of a Piezo electric transducer is that it
[A] Can measure only force
[B] Cannot measure static conditions
[C] Is too small to handle
[D] Produces only DC voltage
Correct Answer: [B]

53.Loading effect is principally caused by ________ instruments
[A] High resistance
[B] Low sensitivity
[C] High sensitivity
[D] High range
Correct Answer: [B]

54.Total internal reflection can take place when light travels from
[A] Air to glass
[B] Glass to air
[C] Rarer to a denser medium
[D] Denser to a rarer medium
Correct Answer: [D]

55.The structure of an optical fiber consists of
[A] Multimode step index
[B] Graded index
[C] Single mode step index
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

56.Noise margin is expressed in
[A] Decibel
[B] Watt
[C] Volt
[D] Phon
Correct Answer: [C]

57.An X-OR gate produces an output only when its two inputs are
[A] High
[B] Low
[C] Different
[D] Same
Correct Answer: [C]

58.In a JFET,”I-{DSS}’is known as
[A] Drain-source current with gate shorted
[B] Drain-source current with gate shorted
[C] Drain-source current with gate open
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

59.Which of the following devices has the highest input impedance?
[A] JFET
[B] Ordinary transistor
[C] Crystal diode
[D] MOSFET
Correct Answer: [D]

60.An SCR is turned off when
[A] Anode current is reduced to zero
[B] Gate voltage is reduced to zero
[C] Gate is reverse biased
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

61.A diac is ________ switch
[A] AC
[B] DC
[C] Mechanical
[D] None of the above
Correct Answer:

62.A UJT may be used as
[A] Amplifier
[B] Saw tooth generator
[C] Rectifier
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

63.The horizontal plates of a CRO are supplied with _________ to observe the waveform of a signal
[A] Sinusoidal wave
[B] Cosine wave
[C] Sawtooth wave
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

64.The modulus of a counter is
[A] The number of flipflops
[B] The actual number of states in its sequence
[C] The number of times it recycles in a sec
[D] The maximum no of states
Correct Answer: [B]

65.The digital circuit that routes its single input signal to one of ‘2^n’output lines depending on the value of ‘n’control lines is
[A] Multiplexer
[B] Demultiplexer
[C] Encoder
[D] Data selector
Correct Answer: [A]

66.A full adder can be made up of
[A] Two half adders
[B] Two half adders and a NOT gate
[C] Two half adders and a OR gate
[D] Two half adders and a AND gate
Correct Answer: [C]

67.Which of the following is called the Universal Bias?
[A] Emitter bias
[B] Voltage divider bias
[C] Base bias
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

68.The advantage of transistor over Vacuum tube is
[A] Very small size
[B] Minimum power loss in the form of heal
[C] Low operating voltage
[D] All of the above
Correct Answer: [D]

69.Which of the following should be as high as possible?
[A] Signal to noise ratio
[B] Hystersis
[C] Range
[D] Frequency response
Correct Answer: [A]

70.The degree to which variation in the output of an instrument follow input variations is referred to as
[A] Sensitivity
[B] Linerity
[C] Hysteresis
[D] Accuracy
Correct Answer: [B]

71.The 8051 microcontroller is of _______ pin,package a _________ processor
[A] 30,1 byte
[B] 20,1 byte
[C] 40,8 bit
[D] 40,8 byte
Correct Answer: [C]

72.In Induction heating depth of penetration is proportional to
[A] Sqrt(frequency)
[B] 1/sqrt(frequency)
[C] frequency
[D] (frequency)^2
Correct Answer: [B]

73.The ON state voltage drop across IGBT is
[A] Less than that across MOSFET
[B] Greater than that across MOSFET
[C] Equal to that of MOSFET
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

74.Which BUS is bi-directional?
[A] Data bus
[B] Control bus
[C] Address bus
[D] Multiplexed bus
Correct Answer: [A]

75.The composition of soft solder is
[A] Lead 37%-Tin 63%
[B] Lead 50%-Tin 50%
[C] Lead 63%-Tin 37%
[D] Lead 70%-Tin 30%
Correct Answer: [A]

76.Which digital IC package type makes the most efficient use of printed circuit board space?
[A] SMT
[B] TO can
[C] Flat-pack
[D] DIP
Correct Answer: [A]

77.Which of the following can act as Shear Protector and
[A] Serum
[B] Silicon oil
[C] Glucose
[D] Glutamic acid
Correct Answer: [A]

78.Nonlinear relationship between shear stress and shear rate exist in
[A] Newtonian fluids
[B] Non-Newtonian fluids
[C] Both[A]and [B]
[D] None of these
Correct Answer: [B]

79.The mechanical means of accomplishing sterilization of fermentation media/equipment is
[A] Ultrasonic
[B] Radiation
[C] Chemical agents
[D] None of these
Correct Answer: [A]

80.The collection efficiency by diffusion increases with
[A] Decreasing particle size
[B] Decreasing air velocity
[C] Both[A]and [B]
[D] Increasing particle size
Correct Answer: [C]

81.MRIC machines are calibrated in ________ units
[A] Power
[B] Tesla
[C] Pressure
[D] Hertz
Correct Answer: [B]

82.Phonocardiograph is used for recording the sounds connected to which of the following
[A] Pumping action of heart
[B] Movement of valves
[C] Pulsation in blood vessels
[D] None of these
Correct Answer: [A]

83.The circuit which controls the Turn ON and Turns OFF and length of X-Ray delivered it to the patient is
[A] Filament circuit
[B] HT-circuit
[C] Timing circuit
[D] None of these
Correct Answer: [C]

84.In dialysis, the waste products are transferred to the dialysate by
[A] Viscosity variation
[B] Diffusion
[C] Surface tension
[D] Centrifuge
Correct Answer: [B]

85.Among the following imaging system which has noninvasive character
[A] CT imaging system
[B] PET system
[C] Nuclear imaging system
[D] Ultrasonic imaging system
Correct Answer: [D]

86.The most modern difibrilators will have position for synchronizing discharge pulse with the patient’s
[A] EEG
[B] ECG
[C] EMG
[D] None of these
Correct Answer: [B]

87.Cardiac catheterization is a technique used primarily to diagnose
[A] Nerve deficiencies
[B] Valve deficiencies
[C] Lung deficiencies
[D] None of these
Correct Answer: [B]

88.X-Ray images are
[A] Unidimensional
[B] Multidimensional
[C] Two dimensional
[D] Three dimensional
Correct Answer: [C]

89.In Audiometer which channel has pure tone or speech output
[A] First
[B] Second
[C] Third
[D] Fourth
Correct Answer: [A]

90.In Bio-Telemetry the FDM stands for
[A] Frequencey division modulation
[B] Fesimile distance modulation
[C] Fourier domain modulation
[D] Frequency division multiplexing
Correct Answer: [D]

91.An Endoscope is an Instrument for examining
[A] The Cancer Cells
[B] Blood Flow Rates
[C] The Head Surfaces
[D] A Body Cavity
Correct Answer: [D]

92.The ability of the trace to remain visible on the face of CRT is known as
[A] Appearance
[B] Persistence
[C] Resolution
[D] Precision
Correct Answer: [B]

93.The implanted receiver has been used with patient for stimulating
[A] Nerves
[B] Bones
[C] Muscles
[D] Tracts
Correct Answer: [A]

94.A ________ is used to discharge the defibrillator when the paddles are properly positioned
[A] Thumb switch
[B] Foot switch
[C] Paddle switch
[D] Charge switch
Correct Answer: [A]

95.IN ERG measurements the reference electrode is made from
[A] Carbon
[B] Silver
[C] Carbon chloride
[D] Silver chloride
Correct Answer: [D]

96.The advantage of star connected supply system is that
[A] Line current is equal to phase current
[B] Two voltages can be used
[C] Phase sequence can be easily changed
[D] It is a simple arrangement
Correct Answer: [B]

97.Internet works on
[A] Packet switching
[B] Circuit switching
[C] Both [A] and [B]
[D] None
Correct Answer: [C]

98.A circuit breaker is a
[A] Power factor correcting device
[B] Wave form correcting device
[C] Both 1 and 2
[D] Current interrupting device
Correct Answer: [D]

99.For communication from one network to another---device is used
[A] Gate way
[B] Utility server
[C] Printer server
[D] Filer server
Correct Answer: [D]

100.Coaxial cable consists of _______ concentric copper conductors
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4
Correct Answer: [B]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...