Kerala PSC Junior Scientific Officer Solved Paper - Exam Held on 10-02-2017

JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER
CHEMICAL EXAMINATIONS LABORATORY
Exam Held on 10-02-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.Which of the following amino acids is both Ketogenic and Glucogenic?
[A] Leucine
[B] Alanine
[C] Aspartic acid
[D] Isoleucine
Correct Answer: [D]

2.The end product of pyrimidine metabolism in animal cells is:
[A] Beta-alanine
[B] Ribitol
[C] Uric acid
[D] Urea
Correct Answer: [A]

3.The lipoprotein which helps the transport of TAG synthesized by the liver is:
[A] Chylomicrons
[B] VLDL
[C] LDL
[D] HDL
Correct Answer: [B]

4.The deficiency of which Vitamin results in Pernicious Anemia:
[A] Thiamine
[B] Riboflavin
[C] Niacin
[D] Cobalamin
Correct Answer: [D]

5.Activation of Gluconeogenesis in the liver is achieved by inhibiting one of the key enzymes in the Glycolysis.Which of the following Enzyme is inhibited?
[A] Hexokinase
[B] Phospho Fructo Kinase-1
[C] Pyruvate Kinase
[D] Phospho Fructo Kinase-2
Correct Answer: [C]

6.Which of the following is an uncoupler of Electron Transport Chain?
[A] 2,4 Dinitro Phenol
[B] Cyanide
[C] Amytal
[D] Antimycin A
Correct Answer: [A]

7.Which of the following ions are specifically carried by Valinomycin, a carrier ionophore?
[A] Na+
[B] Ca+
[C] K+
[D] Cl-
Correct Answer: [C]

8.The cofactor of Glycogen phosphorylase is:
[A] TPP
[B] PLP
[C] NADH
[D] CoA
Correct Answer: [B]

9.The metal atoms catalyze the decarboxylation of Dimethyl Oxaloacetate is:
[A] Cu & Ni
[B] Cu & Co
[C] Na & K
[D] Mg & Mn
Correct Answer: [A]

10.Which of the following is a Cysteine Protease?
[A] Thrombin
[B] Subtilisin
[C] Elastase
[D] Papain
Correct Answer: [D]

11.The unique C-terminal sequence of ER-resident proteins of mammals is:
[A] Leu-Asp-Glu-Lys
[B] Lys-Asp-Glu-Leu
[C] leu-Glu-Asp-Lys
[D] Lys-Asp-Leu-Glu
Correct Answer: [B]

12.In glycogen metabolism which hormonal stimulation decreases the intracellular concentration of CAMP:
[A] Glucagon
[B] Epinephrine
[C] Insulin
[D] Norepinephrine
Correct Answer: [C]

13.Quabbin, a cardiac glycoside specifically inhibit which of the active transport system?
[A] H+-K+ATPase
[B] Ca+ATPase
[C] Na+-K+ATPase
[D] H+ATPase
Correct Answer: [C]

14.The torsion angles for a planner, fully extended polypeptide chain is:
[A] 90 Degree
[B] 180 Degree
[C] 120 Degree
[D] 60 Degree
Correct Answer: [B]

15.From which fatty acid Prostaglandins are synthesized:
[A] Linoleic acid
[B] Linolenic acid
[C] Oleic acid
[D] Palmitic acid
Correct Answer: [A]

16.Which of the following amino acids is degraded finally to Succinyl CoA?
[A] Aspargine
[B] Proline
[C] Methionine
[D] Arginine
Correct Answer: [C]

17.Which of the following antibiotic is a potent inducer of hepatic-drug metabolizing enzymes?
[A] Streptomycin
[B] Erythromycin
[C] Tetracycline
[D] Rifampin
Correct Answer: [D]

18.Which of the following detergent is commonly used to release integral proteins from its membranes?
[A] CNBr
[B] Triton x 100
[C] Urea
[D] DMSO
Correct Answer: [B]

19.When PH=PKa, the ratio of conjugate base to acid is:
[A] 1:100
[B] 1:1000
[C] 1:10
[D] 1:1
Correct Answer: [D]

20.Which class of enzyme catalyzes the oxidation of an alcohol to an aldehyde?
[A] Ligase
[B] Isomerase
[C] Oxidoreductase
[D] Lyase
Correct Answer: [C]

21.The amyloid protein deposition associated with Alzheimer’s disease is composed of:
[A] Alpha-helix
[B] Beta sheet
[C] Beta Turns
[D] Random coil
Correct Answer: [B]

22.An uncompetitive inhibitor binds to:
[A] Enzyme-substrate complex
[B] Enzyme
[C] Product
[D] Substrate
Correct Answer: [A]

23.The coenzyme involved in Carboxylation reactions is:
[A] FAD
[B] CoA
[C] TPP
[D] Biotin
Correct Answer: [D]

24.Which of the following is not a component of dietary fiber?
[A] Cellulose
[B] Agar
[C] Lignin
[D] Pectin
Correct Answer: [B]

25.The component of bacterial RNA polymerase responsible for recognizing the parameter is:
[A] Alpha subunit
[B] Beta subunit
[C] Sigma subunit
[D] Rho protein
Correct Answer: [C]

26.Which of the following virus has double-stranded RNA as genetic material?
[A] Tobacco mosaic virus
[B] Influenza virus
[C] Rous sarcoma virus
[D] Reovirus
Correct Answer: [D]

27.The normal immunological role of the CD8+ve T-cell is:
[A] Secretes antibodies
[B] Rejects transplanted tissue
[C] Kills virus-infected cells
[D] Helps beta-lymphocytes to develop into plasma cells
Correct Answer: [C]

28.In Nitrogen cycle,Anammox bacteria convert:
[A] Ammonia to nitrite and nitrate
[B] Ammonia and nitrite to nitrogen
[C] Nitrate to Nitrogen
[D] Nitrogen to Nitrite
Correct Answer: [B]

29.Alpha-Amanitin is senisitive to:
[A] Prokaryotic RNA Polymerase
[B] Eukaryotic RNA Polymerase I
[C] Mitochondrial RNA Polymerase
[D] Eukaryotic RNA Polymerase II
Correct Answer: [D]

30.Which DNA binding domain is function as transcriptional regulators in eukaryotes?
[A] Homeodomain
[B] Leucine zipper
[C] Helix turn helix
[D] Basic helix loop helix
Correct Answer: [A]

31.Which  antibiotic mimic the structure of UDP N-acetyle glucosamine there by blocks the first step in the synthesis of the core oligosaccharide of glycoprotein?
[A] Streptomycin
[B] Tunicamycin
[C] Puromycin
[D] Tetracycline
Correct Answer: [B]

32.In mammals,’the telomerase form a special structure called’T loop’.Which of the following protein helps the formation of ‘T-Loop’?
[A] TRF-1
[B] CRP 2
[C] TRF 2
[D] TFR 1
Correct Answer: [C]

33.All of the following post-translational modifications are occur within the Golgi EXCEPT:
[A] Acetylation of Histones
[B] Sulfation of Secretory proteins
[C] Phosphorylation of Casein
[D] N-Glycosilation of Extra Cellular Matrix proteins
Correct Answer: [A]

34.Which metal ion is present in Ascorbic acid Oxidase?
[A] Zn
[B] Mg
[C] Fe
[D] Cu
Correct Answer: [D]

35.Neutrophil defensins are:
[A] Anti-toxins
[B] Enzymes
[C] Glycolipids
[D] Peptide antibiotics
Correct Answer: [D]

36.The resolving power of unaided human eye is:
[A] 100 meu m
[B] 600 meu m
[C] 20 meu m
[D] 400 meu m
Correct Answer: [A]

37.Acid phosphatase is the marker enzyme for which sub cellular fraction
[A] Cytosol
[B] Peroxisomes
[C] Lysosomes
[D] Microsomes
Correct Answer: [C]

38.Which of the following process involved in the detoxification o f Acetamilide to p-acetyl amino phenol?
[A] Acetylation
[B] Hydrolysis
[C] Reduction
[D] Oxidation
Correct Answer: [A]

39.Which of the follllowing is a common biological modification that promotes the formation of Z-DNA?
[A] Methylation of Cytosine residue
[B] Phosphorylation of Cytosine residue
[C] Methylation of Thymine residue
[D] Phosphorylation of Thymine residue
Correct Answer: [A]

40.In the transcription process,which DNA strand act as the template?
[A] Sense strand
[B] Antisense strand
[C] Plus strand
[D] Coding strand
Correct Answer: [B]
41.The ion exchange resin are usually mixed with a compound which prevent he resin from swelling is:
[A] Styrene
[B] Acrylinc acid
[C] Divinyl benzene
[D] Benzilic phosphoric acid
Correct Answer: [C]

42.Which of the following conformer of cyclohexane is more stable?
[A] Chair form
[B] Boat form
[C] Half-Chair form
[D] Twist boat form
Correct Answer: [A]

43.Which photochemical reaction involves the formation of oxetane?
[A] Photodimerization reaction
[B] Norrish type 1 reaction
[C] Barton reaction
[D] Paterno-Buchi reaction
Correct Answer: [D]

44.An ionization suppressant element used in Augur Electron
Spectroscopy:
[A] Na
[B] N
[C] Cd
[D] H
Correct Answer: [A]

45.Mond’s process makes use of the formation of:
[A] Cr(CO)5
[B] Ni(CO)5
[C] Cr(CO)6
[D] Ni(CO)4
Correct Answer: [D]

46.The co-ordination number ion in the ionic solids NaCl and CsCl respectively are:
[A] 6 and 6
[B] 8 and 6
[C] 6 and 8
[D] 8 and 8
Correct Answer: [C]

47.The temperature at which conductivity of a superconductor becomes infinite is called:
[A] Critical temperature
[B] Curie’s Temperature
[C] Absolute Temperature
[D] Debye Temperature
Correct Answer: [A]

48.The values of energy for which Shrodinger’s steady state equation can be solved are called:
[A] Eigen-functions
[B] Wave equation
[C] Eigen-values
[D] None of these
Correct Answer: [C]

49.In comparison to the frequency of the EPR transition, the NMR transition frequency is:
[A] Much higher
[B] Much lower
[C] Almost same
[D] None of these
Correct Answer: [B]

50.The particle which obeys Bose-Einstein statistics is:
[A] Electron
[B] Neutron
[C] Graviton
[D] Muon
Correct Answer: [C]

51.The exchange capacity of an anion exchange generally increases with:
[A] Increase pH
[B] Decrease of pH
[C] pH has no effect
[D] None of these
Correct Answer: [B]

52.In amperometric titrations a titrant reacts with a metal ion which reduces:
[A] Diffusion current
[B] Residual current
[C] Migration current
[D] Limiting current
Correct Answer: [A]

53.Both turbidimetry and nephelometry are based on:
[A] Diffraction
[B] Refraction
[C] Reflection
[D] Scattering
Correct Answer: [D]

54.[4]annulene is:
[A] Aromatic
[B] Antiaromatic
[C] Nonaromatic
[D] None of these
Correct Answer: [B]

55.In a crystal,a plane cuts intercepts 2a,3b and c along the crystallographic axis.The Miller indices of the plane are:
[A] 1,2,3
[B] 2,3,1
[C] 6,1,1
[D] 3,2,6
Correct Answer: [D]

56.The reagent used in coulometric titrations:
[A] NaOH
[B] Kcl
[C] Electrons
[D] Protons
Correct Answer: [C]

57.Linear molecules with C axis and a plane belong to ________ point group
58.The efficiency of a chromatographic column is:
[A] Directly proportional to polarity of the mobile phase
[B] Directly proportional to plate height
[C] Inversely proportional to plate count
[D] Inversely proportional to plate height
Correct Answer: [D]

59.How many stereoisomers are possible for the following compounds?
CH3CH2CH(Br)CH(CI)CH3
[A] 4
[B] 8
[C] 16
[D] 2
Correct Answer: [A]

60.Thermal isomerization of 1,5 dienes by a 3,3 sigmatropic shift is known as:
[A] Cope rearrangement
[B] Claisen rearrangement
[C] Di-pi-methane rearrangement
[D] Paterno-Buchi reaction
Correct Answer: [A]

61.The stereoisomers which are non-superimposable and are not related as object and mirror images are called:
[A] Enantiomers
[B] Racemic mixture
[C] Meso Compounds
[D] Diastereoisomers
Correct Answer: [D]

62.An example of cycloaddition reaction:
[A] Diels-Alder Reaction
[B] Darzens reaction
[C] Perkin reaction
[D] Reformatsky reaction
Correct Answer: [A]

63.[CoF6]4-is:
[A] Outer orbital and diamagnetic
[B] Inner orbital and paramagnetic
[C] Inner orbital and diamagnetic
[D] Outer orbital and paramagnetic
Correct Answer: [D]

64.The distribution constant for iodine between an organic solvent and water is 85.The concentration of iodine remaining in the aqueous layer after extraction of 50 ml of 1 x 10-3 M iodine with 50 ml of the organic solvent will be:
[A] 2.16 x 10-5 M
[B] 1.16 x 10-5 M
[C] 1.16 x 10-6 M
[D] 2.16 x 10-6 M
Correct Answer: [B]

65.The IR spectra of CO2 molecules shows only:
[A] 3 band
[B] 4 band
[C] 2 band
[D] 1 band
Correct Answer: [C]

66.The number of Braves lattices pertaining to the cubic system is:
[A] 14
[B] 8
[C] 3
[D] 6
Correct Answer: [C]

67.When a ketonic group attached to a chiral center undergoes nucleophilic addition with a metal hydride reagent, the relative configuration of the predominant isomer is predicted by:
[A] Mills rule
[B] Cram’s rule
[C] Distance rule
[D] Displacement rule
Correct Answer: [B]

68.In infrared spectroscopy which frequency range is known as the fingerprint region?
[A] 400-2500 cm-1
[B] 900-600 cm-1
[C] 1400-600 cm-1
[D] 600-250 cm-1
Correct Answer: [C]

69.For a reaction, the rate constant is doubled when the temperature is increased from 17 Degree C to 37 Degree [C] What is the activation energy for the reaction?
[A] 3.1 kcal
[B] 6.2 kcal
[C] 12.4 kcal
[D] 24.8 kcal
Correct Answer: [B]

70.The distribution of probability density calculated from Maxwell-Boltzmann statistics in an arbitrarily chosen directions spreads with:
[A] Increasing temperature
[B] Decreasing temperature
[C] Temperature is independent
[D] None of these
Correct Answer: [A]

71.Among the following which is the spin forbidden process:
[A] Fluorescence
[B] Phosphorescence
[C] Internal conversion
[D] Intersystem crossing
Correct Answer: [D]

72.Which of the following nuclei will have a magnetic moment?
[A] 2D1
[B] 12C6
[C] 16O8
[D] 32S16
Correct Answer: [A]

73.In which technique temperature difference between sample and reference is recorded as a function of time?
[A] TGA
[B] DTA
[C] Thermometric titration
[D] Derivative TGA
Correct Answer: [B]

74.An electron volt is equal to:
[A] 4.4186 x 1014 Hz
[B] 1.5 x10-6m
[C] 1.602x10-12 erg
[D] 1.5x10-10erg
Correct Answer: [C]

75.The point group of xenon oxytetrafluride is:
[A] C2v
[B] C4v
[C] C meu
[D] C3v
Correct Answer: [B]

76.Which of the following compound exhibit optical activity?
[A] 2-chloro propane
[B] 3-chloro propane
[C] 2-Chloro butane
[D] 4-chloro heptanes
Correct Answer: [C]

77.Which of the following is aromatic?
[A] Tropylium cation
[B] Tropylium anion
[C] Biphenyl
[D] Cyclopentane
Correct Answer: [A]
78.The planes which will be absent in simple cubic system is:
[A] 100
[B] 200
[C] 111
[D] 110
Correct Answer: [B]

79.Which of the following wavelength ranges is associated with UV spectroscopy?
[A] 0.8-500 meu m
[B] 400-100 nm
[C] 380-750 nm
[D] 0.01-10 nm
Correct Answer: [B]

80.The term symbol for ground state of V 3+ ion is:
[A] 2D5/2
[B] 5D0
[C] 3F4
[D] 3F2
Correct Answer: [D]

81.The Punnapra Vayalar uprising took place in:
[A] October 1943
[B] October 1944
[C] October 1945
[D] October, 1946
Correct Answer: [D]

82.Akalis from Punjab opened a canteen in Kerala during _________ Satyagraha
[A] Vaikom
[B] Guruvayur
[C] Sucheendram
[D] Cheemeni
Correct Answer: [A]

83.The author of the play’Adukkalayil Nunnum Arangathekku’:
[A] M.R.B
[B] V.T.Bhattathirippad
[C] Premji
[D] Ponkunnam Varkey
Correct Answer: [B]

84.Founder and proprietor of Swadeshabhimani newspaper:
[A] Ramakrishna Pillai
[B] G.P.Pillai
[C] Vakkom Maulavi
[D] Makthi Thangal
Correct Answer: [C]

85.Founder of Prathaksha Raksha Daiva Sabha:
[A] Pampady John Joseph
[B] Poikayil Yohannan
[C] Chara than Solomon
[D] T.T.Kesava Sastri
Correct Answer: [B]

86.The present Chancellor of Germany(2016):
[A] Angela Merkel
[B] Karoline Linnert
[C] Katja Kipping
[D] Frauke Petry
Correct Answer: [A]

87.Who is known as Burmese Gandhi?
[A] Khin Khin Win
[B] Aung San Su Chi
[C] May Win Myint
[D] Zin Mar Aung
Correct Answer: [B]

88.Who designed Indian National Flag?
[A] Subash Chandra Bose
[B] Pingali Venkaiyyah
[C] [B] G.Tilak
[D] [B] M.Malabari
Correct Answer: [B]

89.Whose autobiography is the Turbulent Years 1980-1996?
[A] Pranab Mukherjee
[B] [A] [B] Vajpayee
[C] Prathiba Patel
[D] K.R.Narayanan
Correct Answer: [A]

90.In which country INA was organised?
[A] India
[B] Sri Lanka
[C] Singapore
[D] Canada
Correct Answer: [C]

91.Who is known as the Grand Old Man of India?
[A] Mahatma Gandhi
[B] Subash Chandra Bose
[C] W.[C] Bannerjee
[D] Dadabai Naoroji
Correct Answer: [D]

92.Which day is observed as World Cancer Day?
[A] February 4th
[B] March 4th
[C] April 4th
[D] May 4th
Correct Answer: [A]

93.Who is the first President of Travancore State Congress?
[A] T.M.Varghese
[B] Annie Mascrene
[C] Pattom Thanu Pillai
[D] G.P.Pillai
Correct Answer: [C]

94.Who is the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha?
[A] Ayyankali
[B] Vaikunta Swamikal
[C] Pandit K.P.Karuppan
[D] T.T.Kesava Sastri
Correct Answer: [C]

95.Who is the author of Daiva Dasakam?
[A] Chattampi Swamikal
[B] Sree Narayana Guru
[C] Thaikkad Ayya
[D] Brahmananda Sivayogi
Correct Answer: [B]

96.Who was the author of Adi Bhasha, a research work in the field of linguistics?
[A] Sri Narayana Guru
[B] [C] Krishnan
[C] Pandit karuppan
[D] Chattampi Swamikal
Correct Answer: [D]

97.The Magna Carta of modern Travancore:
[A] Vaikom Satyagraha
[B] Guruvayur Satyagraha
[C] Kundara Proclamation
[D] Temple Entry Proclamation
Correct Answer: [D]

98.Head Quarters of Kerala Floklore Academy:
[A] Kannur
[B] Kozhikode
[C] Kasargod
[D] Wayanad
Correct Answer: [A]

99.The first political drama of Kerala:
[A] Ritumati
[B] Pattabakki
[C] Aphante Makal
[D] Thozil Kendrathilekku
Correct Answer: [B]

100.In which year Sadhu Jana Paripalana Sangham was formed?
[A] 1905
[B] 1906
[C] 1907
[D] 1908
Correct Answer: [C]

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...