Kerala PSC Lecturer in Mridangam Solved Paper - Exam Held on 23-01-2017

LECTURER IN MRIDANGAM 
Exam Held on 23-01-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.Who among the following persons was called’Kerala Lincoln’?
[A] Ayyankali
[B] K.Kelappan
[C] Pandit K.P.Karuppan
[D] Dr.Palpu
Correct Answer: [C]

2.Who is considered as the ‘Guru of both Sree Narayana Guru and Chattambi Swamikal?
[A] Ayya Vaikunda Swamikal
[B] Brahmananda Sivayogi
[C] Arattupuzha velayudha Panicker
[D] Thycaud Ayya Guru
Correct Answer: [D]

3.The first Indian Film:
[A] Asiam Aara
[B] Pundalic
[C] Raja harischandra
[D] Aadi Sankara
Correct Answer: [C]

4.Which Central Security Force is known as Black Cats?
[A] Home Guards
[B] Special Protection Group
[C] Rapid Action Force
[D] National Security Force
Correct Answer: [D]

5.Kunhikannan was the former name of one among the following reformers:
[A] Vagbhatananda
[B] Ananda Theerthan
[C] Subananda Guru
[D] Chattambi Swamikal
Correct Answer: [A]

6.Which among the following is a work by Brahmananda Sivayogi?
[A] Moksha Pradeepam
[B] Kundalinippattu
[C] Darsana mala
[D] Vedanta Saram
Correct Answer: [A]

7.The Magazine ‘Sadhujanadoothan’was started by----------------
[A] Ayyankali
[B] Poikayil Yohannan
[C] John Joseph
[D] Sree Narayana Guru
Correct Answer: [C]

8.Who was the founder of the famous  Newspaper ‘Swadesabhimani’?
[A] Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
[B] Vakkom Abdul Khader Moulavi
[C] M.C Joseph
[D] Herman Gundert
Correct Answer: [B]

9.The Corridor that connects peninsular India with the North Eastern States of India:
[A] Siliguri Corridor
[B] Gangtok Corridor
[C] Darjeeling Corridor
[D] Sikkim Corridor
Correct Answer: [A]

10.To protest which among the following did Gandhiji start ‘Satyagraha’in 1919?
[A] Salt Law
[B] Act of 1909
[C] Jallianwala Bagh Massacre
[D] Rowlatt Act
Correct Answer: [D]

11.The play ‘Neel darpan’ is associated with
[A] Santhal Revolts
[B] Indigo Revolts
[C] Champaran Satyagraha
[D] Chowri Choura Incident
Correct Answer: [B]

12.Which among the following is a federal feature of the Government?
[A] Integrated Judiciary
[B] Written Constitution
[C] Single Citizenship
[D] Freedom of Expression
Correct Answer: [B]

13.The Indian River with fastest water current:
[A] Satlej
[B] Brahma Putra
[C] Ganga
[D] Teista
Correct Answer: [D]

14.Who has won the most number of Olympic Golds so far?
[A] Usain Bolt
[B] Carl Louise
[C] Michael Phelps
[D] Shelly Ann Frazer
Correct Answer: [C]

15.The Supreme Court of India canceled one of the following sections of the IT Act in 2015:
[A] 301 A
[B] 65 B
[C] 66 A
[D] 66 B
Correct Answer: [C]

16.Who is the first Indian woman to win an Oscar Award?
[A] Deepa Mehta
[B] Aishwarya Rai
[C] Bhanu Athayya
[D] Aparna Sen
Correct Answer: [C]

17.The famous Bengali writer and Janpeeth winner who passed away in July 2016:
[A] Mahasweta Devi
[B] Pratibha  Rai
[C] Rituparno Ghose
[D] None of these
Correct Answer: [A]

18.Who is known as the singer of ‘Brahmaptura’?
[A] Bhupen Hazarika
[B] Tanzen
[C] Hari Prasad Chourasia
[D] Ravi Sanker
Correct Answer: [A]

19.The Heart of India:
[A] Uttar Pradesh
[B] Jharkhand
[C] Madhya Pradesh
[D] Maharasthra
Correct Answer: [C]

20.The Southmost end point of India in the Arabian Sea:
[A] Indira Point
[B] Minicoi Island
[C] Kanyakumari
[D] Kavarathi
Correct Answer: [B]

21.Total Matras of Tsirajati Druda Talam:
[A] 9
[B] 11
[C] 14
[D] 16
Correct Answer: [B]

22.Pick up the Pakhavaj player from the following:
[A] Vikku Vinayak Ram
[B] Raja Chhatrapati Sing
[C] Umayalpuram Sivaraman
[D] Bafati Khan
Correct Answer: [B]

23.Tavil belongs to:
[A] Ghana Vadya
[B] Laya Vadya
[C] Sushiya Vadya
[D] Avanadha Vadya
Correct Answer: [D]

24.A Tala with 18 Aksharakala:
[A] Ata Tala
[B] Matya Tala
[C] Jhampa Tala
[D] Druva Tala
Correct Answer: [A]

25.Which of the following instruments falls under the category of ‘Sushira Vadya’?
[A] Sitar
[B] Harmonium
[C] Sarangi
[D] Mrudangam
Correct Answer: [B]

26.The total numbe of  Talas based on the Jaati-Gati bheda in Carnatic Tala System:
[A] 105
[B] 35
[C] 175
[D] 108
Correct Answer: [C]

27.Second layer of the Valamthala of Mridangam:
[A] Skin of camel
[B] Skin of horse
[C] Skin of buffalo
[D] Skin of goat
Correct Answer: [D]

28.Number of Pranas in Tala:
[A] 10
[B] 12
[C] 9
[D] 8
Correct Answer: [A]

29.The smallest unit of Tala:
[A] Sama
[B] Matra
[C] Theka
[D] Laya
Correct Answer: [B]

30.Pick up odd one out:
[A] Chaturasra Matya
[B] Misra Jhampa
[C] Misra Triputa
[D] Tisra Ata
Correct Answer: [C]

31.Pick up one of the following which is not belonged to 35 Tala scheme:
[A] Shoda Sangas
[B] Sooladi Sapta Talas
[C] Dhruva Tala
[D] Anudrutam
Correct Answer: [A]

32.The Tala anga Kakapada has the value of:
[A] 12 aksharakala
[B] 16 aksharakala
[C] 8 aksharakala
[D] 4 aksharakala
Correct Answer: [B]

33.The name given to the art of reciting Jaties in confirmtiy to a Tala in a musical manner is:
[A] Thaniavarthanam
[B] Thayambaka
[C] Konnakkol
[D] Alapana
Correct Answer: [C]

34.Kinds of Laya:
[A] 5
[B] 8
[C] 6
[D] 3
Correct Answer: [D]

35.Main Talas of Carnatic Music are:
[A] 7
[B] 108
[C] 96
[D] 10
Correct Answer: [A]

36.Another name of Adi Tata is:
[A] Tisra Jathi Jhampa
[B] Chaturasra Jathi Triputa
[C] Sankeerna Jathi Eka
[D] Khanda Jathi Eka
Correct Answer: [B]

37.Value of Pluthaviramam
[A] 9
[B] 12
[C] 13
[D] 11
Correct Answer: [C]

38.Anudrutha is used in which Tala?
[A] Roopak Tala
[B] Ata Tala
[C] Madya Tala
[D] Jhampa Tala
Correct Answer: [D]

39.Jalatharangam is a/an:
[A] Udaga Vadya
[B] Tata Vadya
[C] Ghana Vadya
[D] Avanadha Vadya
Correct Answer: [A]

40.Odd one out:
[A] Tisra Matya
[B] Misra Druva
[C] Khanta Jhampa
[D] Chaturasra Triputa
Correct Answer: [B]

41.Mizhavu is a percussion instrument used for which art form:
[A] Kathakali
[B] Ottan Thullal
[C] Chakkiyar Koothu
[D] Koodiyattam
Correct Answer: [C]

42.Name of the artist who developed the khanjira as a concert instrument:
[A] Naina Pillai
[B] Sundaram Pillai
[C] Dakshinamurthi Pillai
[D] Mamundia Pillai
Correct Answer: [D]

43.Name the odd one Tala out:
[A] Adi
[B] Shatpitaputrika
[C] Chachatputa
[D] Sampatveshta
Correct Answer: [A]

44.The pattern of Jaties in ascending order is named as:
[A] Mridanga Yathi
[B] Gopucha Yathi
[C] Srothavaha yathi
[D] Damaru yathi
Correct Answer: [B]

45.The instrument which corresponds the Mridangam:
[A] Khol
[B] Dolki
[C] Pakhwaj
[D] Dolak
Correct Answer: [C]

46.Name of the instrument defined as Shenai of South:
[A] Ottu
[B] Pullamkuzhal
[C] Nagaswaram
[D] Kurumkuzhal
Correct Answer: [D]

47.The Avanadha instrument that was found first by the primitive people:
[A] Bhoomi  Dundubhi
[B] Padayani
[C] Perumbara
[D] Panchamugham
Correct Answer: [A]

48.World music day is:
[A] June 26
[B] June 21
[C] June 24
[D] June 20
Correct Answer: [B]

49.Name of the first Tala in 108 Talas scheme which does not have Pancha Talas:
[A] Sarabhandana
[B] Sajaleela
[C] Adi
[D] Simhanandana
Correct Answer: [C]

50.The author of the book South Indian Music:
[A] Sadasiva rao
[B] Ravindranath
[C] Vaijayanthi Gopal
[D] P.Sambamoorthy
Correct Answer: [D]

51.Find the odd one:
[A] Ghata Singari
[B] Thimila
[C] Daff
[D] Ganjira
Correct Answer: [B]

52.A small tambourine like instrument having copper or brass discs on the frame:
[A] Khanjira
[B] Ilathalam
[C] Udukku
[D] Changila
Correct Answer: [A]

53.Name of the wind instrument used in Panchavadyam in addition to Conch:
[A] Pambai
[B] Kuzhal
[C] Kombu
[D] Kahalam
Correct Answer: [C]

54.Find the odd one out:
[A] Edakka
[B] Chenda
[C] Thimila
[D] Mridangam
Correct Answer: [D]

55.Panava belongs to which category?
[A] Avanadha Vadya
[B] Sushira vadya
[C] Thata Vadya
[D] Ghana Vadya
Correct Answer: [A]

56.Panchavadyam is a musical ensemble of which state:
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Maharashtra
Correct Answer: [B]

57.The fourth name of Pancha Tala:
[A] Chempata
[B] Karika
[C] Smabadveshttam
[D] Muriyadantha
Correct Answer: [C]

58.Number of Mudra holes(Mudrakkannu)in Mridangam valamthala:
[A] 52
[B] 64
[C] 60
[D] 48
Correct Answer: [D]

59.The fourth name of Marga table:
[A] Vichithram
[B] Chithram
[C] Chithratharam
[D] Chithrathamam
Correct Answer: [D]

60.Number of Mallaris:
[A] 5
[B] 2
[C] 6
[D] 3
Correct Answer: [A]

61.Name of the main Tala used in Panchavadyam:
[A] Atantha
[B] Triputa
[C] Muriadantha
[D] Chempata
Correct Answer: [B]

62.Laghus are clarified into:
[A] 7
[B] 12
[C] 10
[D] 5
Correct Answer: [C]

63.Number of aksharakala in Ananga Tala:
[A] 34
[B] 24
[C] 54
[D] 44
Correct Answer: [D]

64.Thayambaka is an ensemble of:
[A] Chenda
[B] Mridangam
[C] Maddalam
[D] Tavil
Correct Answer: [A]

65.Magudi is also known as:
[A] Nagaswaram
[B] Bhujnga Swaram
[C] Nagapani
[D] Kombu
Correct Answer: [B]

66.In a total number of Matras of Brahma Tala one of the Navasandhi Talas is of:
[A] 16
[B] 30
[C] 28
[D] 48
Correct Answer: [C]

67.Which world famous Scientist was also Mridangist:
[A] Kasturi Rangan
[B] Prof.U.R.Rao
[C] Dr.Homi Jahangir Bhabha
[D] Prof. C V.Raman
Correct Answer: [D]

68.Non rhythmical music:
[A] Sloka
[B] Viruttham
[C] Ragalapana
[D] All the above
Correct Answer: [D]

69.In which Chapter Tala is described in Sangeetha Rathnakara:
[A] 5
[B] 4
[C] 3
[D] 6
Correct Answer: [A]

70.A Marga Tala:
[A] Gaja Leela
[B] Chachatputa
[C] Adi
[D] All the above
Correct Answer: [B]

71.Splitting up of the Tala anga into its possible component parts is:
[A] Margam
[B] Kala
[C] Prastharam
[D] Kriya
Correct Answer: [C]

72.The rhythmical instrument played by the singer ‘Ponnani’ during the performance of Kadhakali is:
[A] Ilathalam
[B] Edakka
[C] Maddalam
[D] Chengila
Correct Answer: [D]

73.The name by which the Adi Tala is referred to in the works of medieval period:
[A] Jhompata
[B] Atanta
[C] Muriadanta
[D] Kundanachi
Correct Answer: [A]

74.The total Aksharakala of Simhanadana Tala is:
[A] 128
[B] 124
[C] 126
[D] 120
Correct Answer: [A]

75.One of the Navasandhi Tala:
[A] Darpana
[B] Kottari
[C] Udghatta
[D] Sriranga
Correct Answer: [B]

76.Choose the correct order of Suladi Sapta Talas in the increasing order of aksharakala from the following:
[A] ’I-3 0 0,I-4 0 I-4,0 I-4,I-7 U O
[B] ’I-4 0 I-4 I-4,I-3 0 0,I-7 U O,O I-4E
[C] ’0 I-4,I-3 0 0,I-7 U 0,I-4 0 I-4 I-4 E
[D] ’0 I-4,I-7 U 0,I-3 0 0,I-4 0 I-4 I -4 E
Correct Answer: [C]

77.Musical instruments made of stones:
[A] Auto phones
[B] Acro phones
[C] Chrodo phones
[D] Litho phones
Correct Answer: [D]

78.The name is given for thala chapter in ‘Natya Shasthra’
[A] Tala Vidhi
[B] Sapta Tala
[C] Tala Prasthara
[D] Tala Deepika
Correct Answer: [A]

79.The Longest Tala among  108 Talas:
[A] Sarabhanandana
[B] Simhanandana
[C] Shatpitaputrika
[D] Veeramadhyam
Correct Answer: [B]

80.The scheme of Suladi Sapta Tala was systemastised by:
[A] Syamasastri
[B] Venkitamakhi
[C] Purandaradasa
[D] Annamacharya
Correct Answer: [C]

81.Which of these is not an Anga:
[A] Druta Virama
[B] Guru
[C] Anudrutha
[D] Visarjitham
Correct Answer: [D]

82.Odd one out:
[A] Palakkad Mani Iyer
[B] Das Swamikal
[C] Chatapuram Subbayyar
[D] Alathur Venkatesa Iyer
Correct Answer: [D]

83.The Mridanga Vidawan who has been awarded the Padma  Bhushan in 2012:
[A] T.V.Gopalakrishnan
[B] Umayalpuram Sivaraman
[C] Sreemushnam Raja Rao
[D] Ella Venkateswara Rao
Correct Answer: [A]

84.Kundanachi Tala representated in which musical form:
[A] Sopana Sangeetham
[B] Folk Music
[C] Padayani
[D] Thiruppavai
Correct Answer: [B]

85.How many Aksharas denotes in Kundanachi Tala?
[A] 11
[B] 10
[C] 12
[D] 15
Correct Answer: [C]

86.Another name of Khanda Chapu Tala:
[A] Muri Jhempa
[B] Muri Adanta
[C] Chempata
[D] Ara Jhempa
Correct Answer: [D]

87.Misra Jati Ada Tala is named according to Katapayadi Sankhya:
[A] Jadi
[B] Jati
[C] Yama
[D] Kala
Correct Answer: [A]

88.Another name of Bindu Tala:
[A] Tisra Jathi Matya
[B] Sankeerna Jathi Rupaka
[C] Misra Jathi Ada
[D] Khanda Jathi Druva
Correct Answer: [B]

89.The Graha which starts after the song:
[A] Anaagatha
[B] Sama
[C] Atheetha
[D] Niyata
Correct Answer: [C]

90.In which Chapter Tala is described in Natyasastra:
[A] 26
[B] 32
[C] 28
[D] 31
Correct Answer: [D]

91.Who among the following Pakhawaj player received the title of Mridangacharya from Sardar Vallabhai Patel?
[A] Govindarao Burhanpurkar
[B] Nana Panse
[C] Sakharam
[D] Chatrapati Sing
Correct Answer: [A]

92.Find out the  number of Matras of a Korvai which was resulted by the playing of Adi Tala 2 Kalai(Tisra Gathi)starts at sama and ends with 1 / 2raise to ½ edam of the Tala.
(Each Kalas occur once)
[A] 56
[B] 42
[C] 84
[D] 96
Correct Answer: [B]

93.Meaning of the term,Touratrikam:
[A] Geeta,Vadya,Abhinaya
[B] Geeta,Vritya,Abhinaya
[C] Geeta,Vadya,Nritya
[D] Vadya,Nritya,Abhinaya
Correct Answer: [C]

94.Corresponding Tala of Tisra Triputa in Hindusthani Music:
[A] Keharva
[B] Jap Tal
[C] Dhamar
[D] Rupak
Correct Answer: [D]

95.Corresponding Tala of Keharva in Carnatic Music:
[A] Adi Tala
[B] Ata Tala
[C] Misra Jhampa
[D] Rupaka
Correct Answer: [A]

96.Corresponding Tala of Rupaka in Supana Sangita
[A] Champeta
[B] Panchari
[C] Atlanta
[D] Champa
Correct Answer: [B]

97.What do you mean by ‘Dhekka’?
[A] One of the stages in Tabla playing
[B] A pleasing combination of bols
[C] The basic composition of rhythm instruments
[D] The basic layakari for rhythm instruments
Correct Answer: [C]

98.The name in which the reckoning of Tala used in Bhajan Sampradaya:
[A] Panchaka
[B] Kriyanga
[C] Urdhvaka
[D] Ussiadi
Correct Answer: [D]

99.What is anibadha gana?
[A] Not bounded by Tala
[B] Bounded by Tala
[C] A type of composition
[D] A classical  song set in Tala
Correct Answer: [A]

100.What is Avarthana?
[A] The essential characteristic of Tala
[B] Sets of rhythmic Units
[C] Rhythmic Variation
[D] Rhythmic cycle of a Tala
Correct Answer: [D]



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...